PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Gün ışığı azaldıkça ruh hali de bozuluyor

salome
09-03-2008, 18:01
[B]Kış depresyonu, günlerin kısalmasından ve bunla ilişkili olarak güneş ışığının da azalmasından kaynaklanıyor. Gün ışığı azaldıkça mutluluk hormonu olarak da bilinen serotonini taşıyan protein azalıyor ve depresyon riski artıyor.

İSTANBUL - Mevsim geçişlerinde, özellikle de kışa girerken insanların kendilerini daha kötü, daha sıkıntılı hissettikleri bilinen bir gerçek. Ancak bilinmeyen bunun altında yatan asıl neden. Neyse ki Kanadalı bilim adamları, zaman zaman kış depresyonu olarak da bilinen ruh hali değişikliklerinin nedenlerini bizler için daha anlaşılır hale getirdi.

“Mevsimler değişirken insan beyninin kimyası da değişiyor, bu da zaman zaman kendimizi kötü hissetmemize ve hatta depresyona sürüklenmemize neden olabiliyor.”
Kanadalı bilimadaları, insanoğlunun mevsimlere göre değişen ruh haline ilişkin araştırmalarını kısaca böyle anlatıyor.

Araştırmaya göre insanları depresyona sürükleyebilen, deyim yerindeyse elden ayaktan kesen kış depresyonu, günlerin kısalmasından ve bunla ilişkili olarak güneş ışığının da azalmasından kaynaklanıyor.

Uzmanlar, gün ışığı azaldıkça beyinde ruh halini düzenleyen ve çoğu zaman mutluluk hormonu olarak da bilinen serotonini taşıma görevi üstlenen bir proteinin seviyesinin de azaldığını ve insanların kendilerini daha kötü hissetmeye başladıklarını söylüyor.

Bu yüzden de insanlar enerjilerini yitiriyor, çok yemeye başlıyor ve daha fazla vakitlerini uyuyarak geçirmek istiyor. Yani kış depresyonunun altında değişen beyin kimyası yatıyor.

Araştırmaya göre güneşli coğrafyalarda yaşayanların daha enerjik ve neşeli olmasının nedeni de gün ışığının süresine göre değişen beyindeki protein düzeyi.

Kaynak: http://www.ntvmsnbc.com.tr/news

kaktüs
01-07-2009, 23:03
Cidden Akdeniz ülkelerinde yaşayanlar cıvıl cıvıldır, intihar ve alkolizm de en çok İskandinav ülkelerinde yaşayanlar da görülür di mi :sus:

Ben de bu aralar pek depresifim uyumak istiyorum ama uyuyamıyorum. Sizlerde durum nasıl?

manolya
01-07-2009, 23:28
evet çok haklısınız.ama bu bende ters etki yapıyor.uyku düzenim daha çok yaz aylarında bozuluyor.sanırım sıcaktan etkileniyorum

kubay
01-10-2009, 12:04
Kaktüsünde dedigi gibi iskandinav ülkelerinde alkolizm ve intihar bi hayli cok görülüyor. Kendim Danimarkada yasadigim bunu cok iyi biliyorum. Bununda en büyük nedeni buranin iklimi. 5 milyonluk bir nüfusu olan Danimarkada 400 bin insan depresyon ve uyku ilaclari kullaniyor. Cok ciddi rakam bu aslinda. Bu durum isvec ve norvec icinde gecerli.

Yaz aylarinda sicaktan dolayi bende az uyurum, kis aylarinda ise uykum gelmesine ragmen uyuyamam.

manolya
01-10-2009, 16:26
Kaktüsünde dedigi gibi iskandinav ülkelerinde alkolizm ve intihar bi hayli cok görülüyor. Kendim Danimarkada yasadigim bunu cok iyi biliyorum. Bununda en büyük nedeni buranin iklimi. 5 milyonluk bir nüfusu olan Danimarkada 400 bin insan depresyon ve uyku ilaclari kullaniyor. Cok ciddi rakam bu aslinda. Bu durum isvec ve norvec icinde gecerli.

Yaz aylarinda sicaktan dolayi bende az uyurum, kis aylarinda ise uykum gelmesine ragmen uyuyamam.

evt gerçekten çok ciddi bir rakam.depresyon tüm dünyaya hızlı birşekilde yayılıyor buda çok üzücü bir durum......

kubay
01-10-2009, 23:11
iklim cok önemli Manolya, Avrupa soguk yer. Insanlari tatillerini ispanya Fransa italya Türkiye ve Yunanistanda yapiyor. Günes isiginda bildigim kadariyla e ve d vitamini var. Bunlarda depresyon ve kemik erimesi gibi hastaliklari önlüyor.

Bizim ülkemiz Cennet gibi. Dünyanin en güzel ülkesi.

manolya
01-11-2009, 00:22
iklim cok önemli Manolya, Avrupa soguk yer. Insanlari tatillerini ispanya Fransa italya Türkiye ve Yunanistanda yapiyor. Günes isiginda bildigim kadariyla e ve d vitamini var. Bunlarda depresyon ve kemik erimesi gibi hastaliklari önlüyor.

Bizim ülkemiz Cennet gibi. Dünyanin en güzel ülkesi.
peki niye ordasın kubay...
çalışmıyorsun şimdi demek peki nezamana kadar.çalışmak birazda olsa insanın hastalıgını unutturuyor.bende zamanında çok çalıştım okulu bitirince ama sonra bırakmak zorunda kaldım.çokda seviyordum işimi.uyku sorunu yüzünden degil başka sebeblerden.ama şimdi uyku sorunum oldugu için eski işime dönemiyorum bu yüzdende çok üzülüyorum:deli:

kubay
01-11-2009, 00:46
Manolya, ben burda dogma büyümeyim. iklimini sevmeme ragmen burda yasamaya alismisim. Bütün ailem burda. Tûrkiyeye geldigimde genelde tatil amacli geliyorum ama ilerliyen yillarda temelli dönüs yapabilirim. Simdilik uyku yüzünden dolayi calismiyorum ve maddi yönden simdilik bir sorunum yok fakat ilerliyen zamanlarda olursa bakariz bir caresine.

ûzme sende kendini bak 3 sene sonra orexin haplari cikiyor , baya ümit verici haplara benziyor. Daha yasin 27 , bu haplar ciktiginda 30 yasinda falan olursun ve 30 yasida cok genc bir yas.

manolya
01-11-2009, 14:54
Manolya, ben burda dogma büyümeyim. iklimini sevmeme ragmen burda yasamaya alismisim. Bütün ailem burda. Tûrkiyeye geldigimde genelde tatil amacli geliyorum ama ilerliyen yillarda temelli dönüs yapabilirim. Simdilik uyku yüzünden dolayi calismiyorum ve maddi yönden simdilik bir sorunum yok fakat ilerliyen zamanlarda olursa bakariz bir caresine.

ûzme sende kendini bak 3 sene sonra orexin haplari cikiyor , baya ümit verici haplara benziyor. Daha yasin 27 , bu haplar ciktiginda 30 yasinda falan olursun ve 30 yasida cok genc bir yas.

eger orada mutluysan tabiki diyecek bişeyim yok ama genede insanın vatanı gibi yok be bu kubay.
bu hastalık bende 17 yaşında başladı.bu yüzdende geçen zamana bakınca ürperiyorum.engüzel yaşlarımı doya doya yaşayamadım.ama bu demek degilki hayata küstüm.rabbim beni bu hastalıkla imtihan ediyor.bir sohbette dinlemiştim.ALLAH bazı kullarına bir hastalık verirmiş ama bu hastalık onun kaldıramayacagı kadar agır bir hastalık degil.o hastalıgın şifasını bu dünyada vermezmiş.çünkü o kulunu çok sevdigi için,onu kendisine dahada yaklaştırmak için şifasını hemen vermezmiş.zaten öylede degilmidir.insan çok hasta oldugu zaman hemen maneviyata yöneliyor.ALLAH a sürekli dua ediyor hastalıgının şifası için.böylelikle ALLAH a yaklaşmış oluyor.haksızmıyım arkadaşım.ama rabbim sabrını verirmiş o insana.isyan etmeden o hastalıga dayanabilmesi için.dayanma gücü verirmiş anlatabildimmi bilmiyorum.işte bende kendimi o insanlardanmışım gibi görüyorum.tabi en dogrusunu ALLAH bilir.bu mertebeye laik olmakta kolay degil.belki hastalıgım geçmiyor ama rabbim sabrını verdigi için genede mutluyum.benden daha kötüleri var deyip halime şükrediyorum.tüm arkadaşlarımada bunu tavsiye ediyorum.bu sohbetten çok etkilenmişidir arkadaşım.çünkü ALLAH beni seviyor....

kubay
01-11-2009, 15:21
Cok temiz yüregin var Manolya. Belki 10 yilini yedi bu rahatsizlik ama halen cok gencsin. Insan 50-60 yasina kadar genc. Tip eninde sonunda uykusuzluga care bulacaktir. Orexin haplari cok umut verici. Sersemlik yorgunluk hissi yapmadan rahat bir uyku ile dinc uyandiriyormus insani. 2009a girdik bile. 2012 de ciktigini düsün. Güzel seyler düsünüp moralini hep yerinde tut. Bu arada geceleri uyuyosun galiba sonzamanlarda? Geceleri buralarda kimse olmadigi icin aceba bir tek benmi uyanigim diyorum kendi kendime:)

manolya
01-11-2009, 15:31
Cok temiz yüregin var Manolya. Belki 10 yilini yedi bu rahatsizlik ama halen cok gencsin. Insan 50-60 yasina kadar genc. Tip eninde sonunda uykusuzluga care bulacaktir. Orexin haplari cok umut verici. Sersemlik yorgunluk hissi yapmadan rahat bir uyku ile dinc uyandiriyormus insani. 2009a girdik bile. 2012 de ciktigini düsün. Güzel seyler düsünüp moralini hep yerinde tut. Bu arada geceleri uyuyosun galiba sonzamanlarda? Geceleri buralarda kimse olmadigi icin aceba bir tek benmi uyanigim diyorum kendi kendime:)
niye yüregin çok temiz dedin tşk ederim böyle düşündügün için arkadaşım.sabırsızlıkla bekliyorum o ilacı.ya toplanıp boykot falanmı yapsak biz uyuyamayanlar.pankartmı açsak ne! belki ilacı daha çabuk çıkarırlar ne dersin:)evt bu ara güzel uyuyorum.ama uyuyamasamda gece bilgisayarı açmak gibi bir huyum yok benim.oyüzden gece hiç beni göremezsin arkadaşım

kubay
01-11-2009, 15:39
Temiz yüregin var dedim cünkü yazilarindan bunu anliyorum. Allahin büyüklügünden dogruluktan bahsetmissin. Cokta saygili ve efendi bir insansin....Pankarti isvicrede hapi üretecek olan firmanin önünde acalim ozaman...isvicre isvicre duy sesimizi, bunlar uykusuzlarin ayak sesleri:d

manolya
01-11-2009, 15:43
Temiz yüregin var dedim cünkü yazilarindan bunu anliyorum. Allahin büyüklügünden dogruluktan bahsetmissin. Cokta saygili ve efendi bir insansin....Pankarti isvicrede hapi üretecek olan firmanin önünde acalim ozaman...isvicre isvicre duy sesimizi, bunlar uykusuzlarin ayak sesleri:d

tekrar tşk ederim.o senin yüreginin temizligi.ama ceyhun beyin söyledigi çok üzdü beni gerçekten.yazımı okumuşundur.sen daha yakınsın benim adımada aç bitanede.yada dur bi koşu gelim açım bende:):s4: :s4: :s4:

kubay
01-12-2009, 00:54
O kisinin neden öyle seyler yazma geregi duydugunu bende anlamadim. Bosver Manolya takma. Gec uyandim biraz, atvde harika bir program vardi unutmusum. iboshowda atvde mustafa keser konuk olmus programa. Cok güzel türk sanat müzikleri ve türküleri var...izlemeni tavsiye ederim:d..

manolya
01-12-2009, 12:41
bende anlamadım ama takma demekle olmuyor işte.çok üzüldüm çünkü.dün gece bu yüzden hiç uyuyamadım.neyse uzatmıcam artık konuyu.
bende severim öyle programları ama izleyemedim malesef.ben bu ara yemekteyiz programına takmış durumdayım..

kubay
01-12-2009, 14:11
Nezaman annemlere gitsem oturmus yemekteyiz programini izliyorlar. Allah askina ne anliyorsunuz o programdan Manolya:)))))) sinir krizi gecirtiyor bana resmen o program:))))) önce evine gittikleri kisinin yemegini yiyolar ardindan basliyolar dedikoduya..hele su agzindaki yemegi peceteye cikartanlar yokmu...sanki zehir verilmiste o sekilde tepki veriyolar:)))) sonucta nimet ,zorlada olsa yut nolcak yani. Fakat cok felaket reyting aliyor program. Reytinglerine bakiyorumda en cok izlenen programlar arasinda...

manolya
01-12-2009, 14:40
Nezaman annemlere gitsem oturmus yemekteyiz programini izliyorlar. Allah askina ne anliyorsunuz o programdan Manolya:)))))) sinir krizi gecirtiyor bana resmen o program:))))) önce evine gittikleri kisinin yemegini yiyolar ardindan basliyolar dedikoduya..hele su agzindaki yemegi peceteye cikartanlar yokmu...sanki zehir verilmiste o sekilde tepki veriyolar:)))) sonucta nimet ,zorlada olsa yut nolcak yani. Fakat cok felaket reyting aliyor program. Reytinglerine bakiyorumda en cok izlenen programlar arasinda...

evt dogru yarışmacıların bazıları çok gıcık gerçekten.ama yemegi eleştirmek için ordalar illa bişey söyleyecekler.bazıları çok abartıp şaçma yorumlar yapabiliyor.ama son iki hafta önceki yarışmacılar gayet kibardı.hiç öyle acımasız eleştiri olmadı.ben daha çok yemek tarifleri için degişik yemekler ögrenmek için izliyorum.bir kaçtanesini denedim.fenada olmadı hani:)