PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Uykusuzluk Geni

Kafka
04-04-2005, 12:00
Bugünkü Radikal'den alıntı:

"BBC - LONDRA - ABD'liler, uyku düzensizliğine neden olan geni keşfetti. Erkenden uykusu gelen ve şafaktan önce uyananlar, 'CKIdelta' adlı geni suçlayabilir.
Kaliforniya Üniversitesi ve Howard Hughes Tıp Enstitüsü'nün çalışmasında, üyelerinden beşinin FASPS adı verilen ve normal insanlardan farklı zamanlarda uyumalarına yol açan bozukluğun bulunduğu bir ailenin üç nesli incelendi. FASPS hastaları diğerlerinden az ya da çok uyumuyor, sadece uyudukları zaman farklı oluyor. Genellikle erken saatlerde uykusu gelen hastalar sabah 04.00'te de uykularını almış bir şekilde uyanıyor.
Üç nesildeki gen varyasyonlarını inceleyen araştırmacılar, hastalarda, vücut saatinin düzenlenmesinde önemli rol oynayan bir proteinin üretilmesinden sorumlu CKIdelta geninin değişime uğramış bir çeşidinin olduğunu ortaya çıkardı. Genin değişime uğramış bu versiyonu kobaylara verildiğinde erken uyanmaya başladıkları görüldü.
Bu bulgularla FASPS için yeni tedaviler geliştirilebilecek."

MoRPhY
04-04-2005, 18:39
ya bide hic uyumamak icin bi gen olsa ne war :)..

şehrazad
04-04-2005, 18:53
Uykuya hiç ihtiyaç duymamak, keşke mümkün olsa sahiden.
Ama uykusuzluktan saçmalamaya başladığı halde bir türlü uykuya dalamamak... Bu Cehennem işkenceleri içinde vardır kesin :evilsmile

insomnia
04-04-2005, 19:12
Ben burada çekmeye başladım zaten. Gece uyumak istemiyorum. Ama bari gündüz uyuyabilsem, o da yok. Neydi Salome'nin metodu, tersine şartlanma mıydı? O biraz işe yarıyor gibiydi, boşladım. Aklıma gelmişken başlayayım tekrar.. Uyumıycam, uyumıycam.... :bang1:

MoRPhY
04-04-2005, 19:53
o kadar kasmayin ya uykunuz gelince uyuyun :)

insomnia
04-04-2005, 22:12
Şaka yapıyor di mi :bang1:

MoRPhY
04-04-2005, 22:25
kim ?

salome
04-04-2005, 22:55
Şaka yapıyor tabii. MoRPhY çok hızlı bir giriş yaptı ama burada çok yeni. o kadar kasmayin ya uykunuz gelince uyuyun
demekte de haklı. O bizim uyuyabilmek için ne yöntemler geliştirdiğimizi daha okumamıştır ki :)
Forumda uyuyamama konusunda hassas en az dört-beş kişi var. Kim kimdir ben bildiğim kadarıyla yardımcı olayım - arkadaşın muhabbeti gayet güzel, küstürmeyelim.
Insomnia, şehrazad, tanis ve kafka anladığım kadarıyla insomniac olmaya yakın uyku sorunu olan arkadaşlar. Insomnia'nın tarifinde -hani makinist filminde olduğu gibi- aşırı zayıflama ve ateş var, ama onları göremediğim için durumlarının derecesini bilemiyorum tabii :s4: Ama konuştuklarımızdan ortaya çıkan: uykuya dalma, uykuyu devam ettirme, her hafta bir ya da birkaç gün uyuyamama gibi sorunları var ve bkz. Tanis'in yazısı :

Uykusuzluğun yaşam kalitesinde,üretiminizde ve güvenliğinizde güçlü bir etkisi vardır.
Örneğin : Uykusuzluk çekenler depresyondan uyuyanlara göre 4 kat daha fazla etkilenme riski taşıyorlar.
Uyku eksikliği birçok hastalığa yol açıyor.
İş güvenliği,yol güvenliği ve ev güvenliği etkileniyor.
Uykusuzlar iş daha çok zaman ve prim kaybına uğruyorlar.
Uykusuzlar bir gece sonrası daha az görev başarıyorlar ve aktivitelerden daha az memnun kalıyorlar.

Bu bir hastalık ve yenmek için henüz birimizden biri doktora gitmediği için okuduğumuz tavsiyeleri, "zaman zaman" uyguluyoruz.
Mesela aynı saatte yatıp aynı saatte kalkın diyorlar, o nedenle ciddi uyku rahatsızlığı olan arkadaşlar geceleri çok geç saatte sitede olmuyor, onun yerine bilinçli olarak uykusuzluğu seçenler olabiliyor.
Tersine niyetlenme de böyle bir yöntem, yatağa yatıp uyumaya çalışıp uykuyla inatlaşacağınıza, başka bir şeyle uğraşıp uyumamaya çalışın, psikolojik olarak bünye ters tepki verecektir diyorlar. Biz de deniyoruz işte :smileys_a

Bana bak insomnia seni nasıl savunmuşum, bu iyiliğimi de unutma ha :cool:

Yoda
04-05-2005, 00:21
heheh

Genede uykusuzluk sitesinde uykunuz gelince uyuyun güzel espiriydi. :res:

Tabii hernekadar sevgili MoRPhY'nin şaka ile bile olsa belirtiği nokta aslında o kadar güzel türk toplumunun bir aynası ki.

Hep bu konuda espiri yapıyoruz,geçiştiriyoruz.Birisi uyuyamadığını söylediğinde ya hemen diğeri a bende dün gece uyuyamadım diyor yada aaa ben yastığa kafamı koydummu uyurum diyor.

Kısaca kimse bunun ciddi bir hastalık olarak görmüyor.Sonuçlarını göz ardı ediyor.

Bu konuyla ilgili türkçe site aradığınızda çok az kaynağa rastlamanızda bunun aslında en iyi örneği.

:Lies:

MoRPhY
04-05-2005, 20:17
Baba ben kimsye kusmem ya :).. ayirica tabiki bi espirik yapalim dedik ama ettik icine :P ya tabiki uyku problemi ceken coook fazla insan war we bi suru de arkadasimin tedavi gordugunu soyleyebilirim.. he bu sorun bende warmi yok.. yani eger gercekten uyumak gibi bi ise ayiracak vaktim olsa walla kafami yastiga her koyusumde uyurum :) ama uyumaktan daha onemli isler war. yani belki cogu kisinin amaci uyumak ama benim uyumamak :)..

neyse ya yukaridaki yaziyi o zaman soyle degistireyim.. isteyen uyusun isteyen uyumasin :) yada uyuyabilen uyusun uyuyamayan da uyumasin ya da ole bisi iste :) :P..

Yoda
04-06-2005, 11:55
tabiki uyku problemi ceken coook fazla insan war we bi suru de arkadasimin tedavi gordugunu soyleyebilirim..

Nerede tedavi gördüklerini yazabilirmisin yada hangi yöntemle uyuyabildiler.

:zzz:

MoRPhY
04-07-2005, 01:40
ya acikcasi ben hastalik lafina pek sicak bakmiyorum.. yani hastaliksa ben yokum diyorum.. belki bu yuzden de fazla hasta olmuyorum.. :).. simdi arkadaslar tam emin diilim bi ara konusuyorduk ama ruhsal tedavi goruyorlardi sanirim.. bide bana da iste yeme icme konusunda tavsiyelerde bulunuyorlardi (doktor dimis :)) ama tedavi yontemi falan hic bilmiyorum.. isterseniz ben onlara soyliyim gelsinler anlatabilirlerse anlatsinlar. walla bu uyku konusunda hasta olmak da kolay deil ya.. herkese allah kolaylik wersin..

Yoda
04-08-2005, 01:28
yani hastaliksa ben yokum diyorum..
belki bu yuzden de fazla hasta olmuyorum
Bencede iyi yapıyorsun,kendine dikkat iyidir ;)

ruhsal tedavi goruyorlardi sanirim...
Uykusuzlukta çözümlerden biride psikolojik tedavi :zzz:

isterseniz ben onlara soyliyim gelsinler anlatabilirlerse anlatsinlar. ..
Çoooook Seviniriz :tiphat:

herkese allah kolaylik wersin..

Amin :evilsmile

LunarH2O
04-08-2005, 17:32
Aman MoRPhY kardeşim. Uyuyamayanlar sitesinde dediklerine dikkat et. Ben de ilk başlarda rahat rahat uyuduğumu söylüyordum, bak artık hiç bahsetmiyorum. :sus: Arkadaşların yarasını deşmek gibi oluyor yani. Bu arada aslında sen uykusuzlar grubunda değil misin? Sabahın beşinde millete "neredesiniz?" diye yazmışsın. Bakın gördünüz mü, yüklenmeyin çocuğa işte. O da sizlerden biri. Ben de sizi seviyorum :cool: Herşey iyi güzel. Bu arada ben de sizler için bir çözümler bulursam hemen paylaşacağım. Kendi tecrübelerimi paylaşayım isterseniz: Sabahın köründe kalkıyorsun, üniversiteye gidip sevimli canavarlara yaklaşık 5 saat neredeyse non-stop ders anlatıyorsun, sonra alış-veriş ve ev işi filan, ayrıca bol bol kağıt okuyup, bir de ders hazırlıyorsun; hafta sonu ayrıca derslere gidiyorsun; eh artık uyuyamayana ben ne diyeyim. Sizin için konuyu bir de bazen derslerde uyuyan öğrencilerime sorup bir araştıracağım :kızdım:

MoRPhY
04-13-2005, 23:55
yok baba ya. uyumayan arkadaslarin eger saglik acisindan buyuk sorunlari yoksa biraksinlar uyumasinlar.. walla bana kalsa dedigim gibi gozlerimi bile kirpmicam ama naparsin iste insan yapisinda war :(..