Orijinalini görmek için tıklayınız : Sizce uykusuzlupun tanımı ne ?
Peki sizce uyku-uykusuzluk tanımı ne sevgili üyelerimiz ?
:sleeping: :yikes:
insomnia
04-07-2005, 00:02
Uyku: Çok sevmesem de dinlenmem, günlük faaliyetlerimi kafam yerinde bir şekilde yerine getirebilmem için gereken doğal bir zorunluluk. Hayatımızın 1/3'ünü uykuda geçiriyor olmamız epey canımı sıkıyor :zzz:
Uykusuzluk: Gereksinme duyduğum zamanlarda çok yorgun olmama rağmen uykuya dalamamak; uyuduktan sonra da gecede en az on kez uyanıp sabaha, saatin alarmının çalmasına ne kadar kaldığını hesaplamak :banghead3
Uyku : Hangi koşulda olursa olsun kafanı yastığa koyduğunda dalabilmek mutluluğu
Uykusuzluk :
a) İsteğe bağlı : Banane banane uyumayacağım işte
b) İstem dışı : 1001 koyun,1002 koyun,1003 koyun
:thumbsup:
hakanak555
04-15-2005, 13:42
yatakta sağa sola dönmek,uflamak,puflamak ,10 dakikaya bir saate bakmak. hiç uyumadan sabah olması ve
iğrenç bir gün.uyuyamamaktan korkmak,gün boyunca uyuyamadığını uyuyamayacağını düşünmek, çok iğrenç...daha yüzlerce tarif.....11 yıldır uykusuz üye
Uyku konusunda uzun süre çalışmış bir yazar, uykunun tarifi için Larousse'a baktığında, uyku sözcüğünün karşısında bakınız: uyumak karşılığını görmüş,uyumak kelimesinin karşılığına baktığında ise uykuda olma hali karşılığını görmüştür.
Uykusuzluğun tarifi uykunun tarifinden de daha zordur. Zira uykusuzluk hasta tarafından hissedilen ve kişiden kişiye değişen subjektif bir olaydır.
Uykusuzluk, karşımıza bazen hayatla bağdaşabilecek sürelerden daha kısa bir uyku süresi, bazen de kişinin daha önce alışık olduğu ve yeterli bulduğu uyku süresinin kısalması şeklinde çıkar.
Uykusuzluğun en sık karşılaştığımız şekli uykuya dalma güçlüğü ile ortaya çıkan uykusuzluktur. Bu tür insanlarda uykuya dalmak uzun saatler sürer ve uykuya dalamama aşırı bir sıkıntı yaratır. Bu sıkıntı hissi uykuya dalmak için geçen sürenin, olduğundan daha da uzun algılanmasına sebep olur. Uykuya dalamayacak olmanın sıkıntısı bazı hastalarda daha yatağa gitmeden önce, akşam saatleri yaklaştıkça başlar. Hastalar acaba bu gece uyuyabilecek miyim? diye düşünmeye başlarlar
Yukarıdakilerin aksine bazı hastalar da uykuya kolaylıkla daldıkları halde, uykuyu sürdürmekte güçlük çekerler. Gece içinde en ufak gürültüden veya eşlerinin kıpırdanmasından uyanırlar. Uyandıklarında tekrar uykuya dalmakta güçlük çekerler. Bu insanlar kendilerini uyandırdıklarını düşündükleri insanlara karşı zamanla düşmanlık hissi geliştirirler.
Uykusuzluğun bir diğer şekli de sabah erken uyanıp, bir daha uyuyamama şeklindedir. Bu durumdakiler genellikle depressif denebilecek yakınmaları olan hastalardır. Uykuya problemsiz dalıp, uyumaları kısmen mümkün olsa da, sabaha karşı uyanıp bir daha uyuyamazlar.
Yukarıdakilere göre daha nadir görülen, ancak hepsinden daha kötü olan bir uykusuzluk türü de hiç uyuyamama şeklindeki uykusuzluktur.
Bazen de hastalar gece uykularından hiç şikayetleri olmaksızın, sabah dinlenmemiş olarak kalktıklarından şikayet ederler. Bu durum da bir tür uykusuzluk olarak değerlendirilmelidir.
Uykusuzluk çeken hasta geceler kadar gündüzünden, her zaman şikayetçi olmasa da gündüzlerinden memnun değildir. Zira hastaların hepsi değilse de bazıları, değişen düzeylerde olmak üzere, yorgunluk ve sinirlilikten, arkadaşlarına ve ailesine karşı kırıcı olmaktan, fiziksel ve ruhsal performansında azalmadan, hafıza ve konsantrasyon bozukluklarından şikayet etmektedir. Bu tabloya bazen baş ağrıları, gözlerde yanma ve bulantı da eklenebilir.
Yukarıdaki nedenlerle, uykusuzluğu hastanın kendini dinlenmiş hissedeceği süreden daha az süreyle uyuması olarak tarif edebiliriz.
Uyku nedir?
İnsanlarda uykuyla ilgili bazı yanlış inanışlar var. Uykuyu bir dinlenme sayıyorlar. Oysa uyku bir dinlenme, bir lüks değil. İnsanlar hayatlarının üçte birini uykuda geçiriyor. Uyku aktif bir şeydir. Beyin sapı denilen ve kafanın arka kısmında bulunan ağsı yapıda (bu bölge omurilik soğanı olarak biliniyor). İşte burası uykunun merkezidir. Uyku sırasında da beyin aktiftir. Beyin 24 saat hiç durmadan çalışır. Ama uyku sırasında beynin farklı bir bölümü etkilenir. Beyin hiçbir zaman istirahate geçmez. Uykunun da kendine göre fonkisyonları ve döngüsü vardır. Hormonal salgıların büyük bölümü uykuda olur. Örneğin büyüme hormonu uykuda salgılanır. Bu da büyüklerimizin söylediği 'uyusun da büyüsün' ninnisinin doğru olduğunu gösterir.
İnsomnia (uykusuzluk) nedir?
İnsomnia, yeterli sürede ve dinlendirici uyku uyuyamama hastalığıdır. Hastalığın varlığı süresince uyku saatlerinde düzensizlik, ani gece uyanmaları, uyandıktan sonra tekrar uykuya dalmada güçlük ve sabah çok erken saatlerde uyanma gibi belirtiler gözlemlenir. Düzenli uyku saatinin varlığı ve uzun süreli uyumalar, ertesi güne dinlenmiş ve çalışmaya hazır hale gelerek uyanacağımız anlamına gelmez. Uyku ve uyuma problemleri üzerine yapılan çalışmalarda, yetişkin bir bireyin, her gece yedi-sekiz saat uyuması gerektiği söylenir. Ancak bireyden bireye farklılık gösteren dinlenme süreci kişinin uyku süresini değiştirebilir. Araştırmacılar yetişkin bireylerin yüzde 30-40'lık bir bölümünün her sene insomnia problemi ile başa çıkmaya çalıştığını belirtmektedir.
Kaynak: Radikal gazetesi
Uykusuzluk:Hafta içi günlerde sabah çalacak telefonu düşünmekten ve hazırlanmak,yola çıkmak,trafik,vb düşünceler sebebiyle kasarak yatakta beklemek,yazı yazmak,kitap okumak,o da olmazsa odada göz gezindirip "uyu" telkinleriyle gözlerini yormaya çalışmak...
Uyku:Haftasonları akşamüstüne kadar,otobüslerde(ayakta bile) ortaya çıkan ve ne olur beş dakika daha dediren ama bu lafın hatırlanmadığı bir durum :s4:
Buna çare bulamazlar bence....
uykusuzluk tedavisi varsa bana biri mail atsın... umutluzluğa kapıldım iyicenek dünyam çötü
uykusuzluk tedavisi varsa bana biri mail atsın... umutluzluğa kapıldım iyicenek dünyam çötü
Uykusuzlar arasına hoşgeldiniz.
Öncelikle Uykusuzluk Paylaşımları başlığı altındaki ""Şahsi Tavsiyeleriniz-Uykusuzluk Tecrübeleriniz" forumundaki mesajları okumanızı öneririm.
Uyku Hastalıkları-Düzensizlikleri bölümümüz de size yardımcı olabilir.
Tabii uzun süreli ve hayatınızı etkileyen bir rahatsızlığınız varsa bir uyku laboratuvarına yatmanızı tavsiye edeceğim. Çıkan sonuca göre ilgili doktor size bir tedavi planı çizecektir.
Üyelerimizden daha spesifik bir cevap almak istiyorsanız rahatsızlığınızı açıklamanız gerekecek. Uykuya mı dalamıyorsunuz, sık sık uyanıyor musunuz, horlama sorununuz yahut huzursuz bacak sendromunuz mu var? Biraz daha detaylı bilgi lütfen.
Benim rahatsızlığım uykuya dalamıyorum ve sabaha kadar uyuyamıyorum ama şu an bir ilaç kullanıyorum onunla uyumaya çalışıyorum ama yinede sağlıklı bir uyku düzenim yok o yüzden karamsarım ilaç kullanmak istemiyorum çünkü ömrüm boyunca kullanacağımı düşünmek beni yıpratıyor o yüzden bir an önce kesin bir çözüme ulaşmak istiyorum 1.5 senedir bunu çekiyorum lütfen bana birileri öneride bulunsun...
insomnia
04-23-2006, 01:44
Benim rahatsızlığım uykuya dalamıyorum ve sabaha kadar uyuyamıyorum ama şu an bir ilaç kullanıyorum onunla uyumaya çalışıyorum ama yinede sağlıklı bir uyku düzenim yok o yüzden karamsarım ilaç kullanmak istemiyorum çünkü ömrüm boyunca kullanacağımı düşünmek beni yıpratıyor o yüzden bir an önce kesin bir çözüme ulaşmak istiyorum 1.5 senedir bunu çekiyorum lütfen bana birileri öneride bulunsun...
Huzursuz bacak sendromu forumunda Makinist'teki aktöre benzediğini yazmışsın. Uykusuzluk konusundaki en etkili filmlerdendi ama makinistin kronik uykusuzluğunu mantıklı ve ciddi bir sebebe bağlamışlardı. Acaba senin de uykusuzluğa sebep olacak ciddi bir stres kaynağın var mı? O kadar ümitsizce yazıyorsun ki ben şahsen sana ne cevap yazacağımı bilemedim. Hepimizin uykusuzluk problemi ve tabii altında yatan sebepleri var ama fazla doz ilaç kullandığı için midesinin yıkandığını yazan ilk sen oldun.
ben makinist filmindeki adamı kastetmem zayıfladım anlamına geliyor yanlış algılandın bir sorunum yok işte bende diyorum sorunum yokken uyuyamıyorum
şehrazad
04-24-2006, 00:35
ben makinist filmindeki adamı kastetmem zayıfladım anlamına geliyor yanlış algılandın bir sorunum yok işte bende diyorum sorunum yokken uyuyamıyorum
Merhaba TheLeon ben de ciddi bir sorunum olmadığı halde her ay en az üç-beş gün uykusuzluk çekiyorum. Sanırım artık bir şekilde böyle yaşamaya alıştım. Bu sitedeki uykusuzlar ikiye ayrılıyor, uykusuz yaşamaya alışmaya çalışanlar ya da uykusuzluk hayatlarını son derece olumsuz etkilediği için bir şekilde tedavi olanlar. Bence bu ikinci grup doğrusunu yapıyor. Sen de bir uyku laboratuvarına yatmalısın ki rahatsızlığına bir teşhis konulsun. Zaten psikiatristlerin verdiği uyku ilaçlarının bir işe yaramadığını tecrübe etmişsin öyle değil mi?
bence uykusuzluk bünyenn gece uyumamaya alışması..
bi gece cnn sıkkınıdr uyuyamazsın
soraa 7de yatarsın..3te kalkarsın
sora bi bakarsın ki 7den önce uyunmuyo..ben bu gece hiç uyumayıp sabah sarkıtmamayı düşünüorum..
bu uykusuzluga yastıga yumulup uyurmuyum dersiniz:sleeping:
bence uykusuzluk bünyenn gece uyumamaya alışması..
bi gece cnn sıkkınıdr uyuyamazsın
soraa 7de yatarsın..3te kalkarsın
sora bi bakarsın ki 7den önce uyunmuyo..ben bu gece hiç uyumayıp sabah sarkıtmamayı düşünüorum..
bu uykusuzluga yastıga yumulup uyurmuyum dersiniz:sleeping:
kesinlikleee katılıyorum cogu kez bana oldu bu tatillerde genelde sabaha karsı 5te uyuyupta aksam 6 7 de kalktıgım cok oldu benim hastalıgım bu ve nefret ediyorum ama galiba biras uykum geldi uyuycam smdi :) saat 4 tabi simdi uyusam nolck :(
İnsertCoinToSleep
02-11-2007, 04:30
Uyku=Bulaşıkları yıkamak,hepsini yerli yerine kaldırmak
Uykusuzluk=Sular kesik,makine bozuk,elektrikler gidik vs...
SORUN: Uykusuzluk
OLASI NEDEN: Yaşam sürecine güvenmeme. Suçluluk duygusu.
YENİ DÜŞÜNCE MODELİ: Günü, sevgiyle geride bırakıyorum ve yarının kendi başının çaresine bakacağını bilerek, huzur dolu bir uykuya dalıyorum.
Kaynak: Louise L. Hay/ Tüm Hastalıkların Zihinsel Nedenleri, Akaşa Yayınları.
Kitabı okuyalı epey oldu. Bugün yani dün gazeteleri karıştırırken Ayşe Arman'ın tekrar gündeme getirdiğini gördüm. Kulağa son derece klişe gelse de pozitif düşünmenin faydalarına, düşünce gücüne ben de inanıyorum.
Baksanıza iyimserlerin karamsarlara göre daha az uykuyla yetindiğini bile okuyoruz. Ben o iyimserlerden değilim ama son zamanlarda olumlu düşünmek için elimden geleni yapıyorum.
Kitap "Bilmem gereken her şey bana açıklanır. İhtiyaç duyduğum her şey bana gelir. Hayatımda her şey yolunda..." diye başlıyor.
Mutlu olabilmek için esas olarak pozitif düşünmemiz gerektiğini söylüyor.
"Neşeli ve keyifli bir hayat sürmek istiyorsak, neşeli keyifli şeyler düşünmeliyiz" diyor.
Ekliyor: "Zihinsel ya da sözlü olarak yaydığımız her şey, aynı biçimde bize geri dönecektir.
Sözlerinizi ve düşüncelerinizi değiştirmeye başlayın ve hayatınızın nasıl değiştiğini görün. Hayatınızı yönetmenin yolu, sözcükler ve düşüncelerle ilgili seçiminizi kontrol etmenizdir..."
Şimdi : Günü, sevgiyle geride bırakıyorum ve yarının kendi başının çaresine bakacağını bilerek, huzur dolu bir uykuya dalıyorum.
(Bu iyimserlik kulağıma biraz komik geliyor ya neyse :deli:)
Hımm aslında bu birazda Karma ile bağlantılı sanırım.My Name is Earl'den beri benimde aklımda. Yanlız yavaş yavaş farkettiğimbir şey var. Herşeye olumsuz bakan arkadaşlarımı geride bıraktığım.Belki uykusuzluğumda böyle olur :3:
iyi düşünmeliyim iyi :D
vBulletin v3.5.3, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.