PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Cpap cihazı ve Oruç

ubrn
09-15-2008, 13:23
Ben cihazı kullanıyorum bu cihaz bize oksijen sağlıyor .
Size orucu bozarmı.

salome
09-15-2008, 13:46
Ben cihazı kullanıyorum bu cihaz bize oksijen sağlıyor .
Size orucu bozarmı.
Sayın ubrn,
Sağlıklı uyuyabilmek için size oksijen sağlayan bir cihaz kullanıyorsunuz. Bunun orucun mantığına aykırı bir durum teşkil ettiğini sanmıyorum. Oksijen bu, yiyecek içecek değil ki ...

Ama içinizi daha rahat ettirmek istiyorsanız Diyanet İşleri Başkanlığı'na bir sorun.

Adresi: www.diyanet.gov.tr

yeliz
09-15-2008, 15:13
Siz Bunu Uyku Halinde Takiyorsunuz Bu Cihaz Size Hava Veriyor Siz Hemde Uykuda Almaniz Gerekne Havayi Aliyosunz.

armani
09-15-2008, 15:39
CPAP orucu bozar diyen biri varsa buna ancak gülerim.Kimseye de sormayın.

UYKUCU ŞİRİN
09-16-2008, 18:49
sayın ubrn, cpap kullanıcısı olduğunuzu söylüyorsunuz ve cihazın oksijen verdiğini sanıyorsunuz. Cihazınız oda havasının size, basıncı biraz artırılmış olarak ulaştırılmasını sağlıyor. Cihazı kullandığınız ve havayolunuza basınç uygulandığından hava yolu tıkanıklıkları azaldığı için kanınızdaki oksijen seviyesi artıyor. Daha doğrusu normale dönüyor. CPAP cihazı oksijen vermiyor. Yeliz'in de belirttiği gibi sadece hava.
Asıl soru, solunum yetmezliği olan, evde Oksijen Konsantratörü kullanmak zorunda olan hastalar. Oksijeni zenginleştirilmiş hava sizce oruç bozar mı? Bu soruya da moderatör cevap vermiş. Havayı yemiyorsun, içmiyorsun.
Ben de Armani'ye katılıyorum sadece gülünür bu soruya bile. ''Yanından geçen biri kolonya kullanmış, misafirlik için komşuya gidince kolonya tuttular, alkol teneffüs ediyorsun, çok korkunç bir şey çünkü, oruç bozulmak bir yana, oruçsuz olsan da günaha giriyorsun.'' Bunlar da çok komik şeyler. Nelerle uğraşıyoruz?

ubrn
09-16-2008, 23:25
peki gerci onda nikotin filan varda sigara bu durumun neresinde

UYKUCU ŞİRİN
09-17-2008, 12:43
geçmiş olsun... acil şifalar diliyorum...:bowdown:

armani
09-18-2008, 14:27
Apne ve uyku testi yaptıranlar şunu iyi bilsinlerki 1 ayda mesela 10 defa test yaptıranların test sonuçları birbirine belki de uymayabilir. Yıllardır bu hastalığı çeken ben 3 gün test yaptırdım benzerlik oranı çok düşük çıktı. Ayrıca horlama ve apne şikayetleri için hangi doktora gidileceği de şansa bağlı bir duruma geldi.Uyku apnesi ve horlama şikayeti olanlar çok zor durumda Zira bu konuda nöroloğlar, psikoloklar, göğüs hastalıkları doktorları, kulak boğaz, buruncular ve son olarak da dişçiler işe soyundular. Sağlık bakanlığının bu konuya el atması ve hasta haklarını gözeterek bu kargaşıklığa bir son vermesi hastaların birçok dr. dolaşarak çok büyük paralar ödemelerini önlemesi gerekir. Bu satırların yazarı yakında Sağlık Bakanlığı ile iletişime geçerek gereğinin yapılmasını sağlamaya çalışacak,hasta yararına aykırı olan bu sistemi değiştireceğime ve sonuç alacağıma kesin olarak inanıyorum.

UYKUCU ŞİRİN
11-21-2008, 12:23
Uyku Laboratuvarlarında çalışan uzman hekimlerin %90'ı Göğüs Hastalıkları ve Nöroloji branşlarından doktorlar. Uyku sadece bu branşları ilgilendiren bir konu değil. Sizin de belirttiğiniz gibi Kulak Burun Boğaz, Psikiyatri, Kardiyoloji, Çocuk Hastalıkları, Endokrinoloji, Diş Hastalıkları ile ilgili uzmanların branşlarını da ilgilendiriyor. Uyku ile ilgili birçok branş olmasında doktorların bir hatası aranamaz. Tabii ki ilgili konularda çalışma yapacaklar. Bunun engellenmesi mümkün değil.
Size katıldığım 2 önemli konu var: 1) Sağlık Bakanlığı tarafından Uyku Laboratuvarlarının tanımı yapılmış değil. Uyku Laboratuvarlarının akreditasyon kriterlerinin belirlenmesi ve uyku ile ilgilenen merkezlerin bu kriterlere göre sınıflandırılmasının yapılması gereklidir. Türkiye'deki Uyku Derneklerinin Bakanlık nezdinde 4 yıldır yapmış oldukları çalışmalar sonuçsuzdur.
2) Diğer bir konu ise 'Uyku Uzmanı' tanımının, yan dal veya bilim dalı şeklinde yapılmamış olmasıdır. Uyku ile ilgili alınacak eğitim ve sonrasındaki sertifika standartları Bakanlık tarafından belirlenmelidir. Aksi halde 1 kitap hatta birkaç makale okuyan ile yıllarca bu işe emek gösteren doktorlar aynı kefeye konularak haksızlık yapılmış olur.
Yurtdışında gelişmiş bir çok ülkede kabul görmüş kriterler değerlendirilerek kolayca çözüme gitmek mümkün. Yeter ki bakanlığın konuyu sonuçlandırmaya niyeti olsun.
Bu konunun düzene girmesi ile ilgili Bakanlık düzeyinde bir katkınız olabilirse konu ile ilgili emek gösteren herkes müteşekkir olacaktır.