PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Daha çok uyku, daha iyi notlar

salome
03-10-2009, 00:32
Ergenlik çağı sonuna kadar çocukların biyolojik saati farklı olduğu için, sabahları daha çok uyuyan öğrenciler daha başarılı oluyor. İngiliz uzmanlar bu nedenle okulların öğleden sonra başlaması gerektiğini savunuyor.

LONDRA - Oxford Üniveristesi’nden nörolog Russel Foster, yaptıkları araştırmalar sonucunda 20 yaşına kadar çocukların biyolojik saatlerinin farklı olduğunu, bu nedenle erken saatlerde okula gitmeye zorlamanın çocuklarda zayıf hafızaya, motivasyon eksikliğine ve depresyona neden olabileceğini söyledi.

Foster’a göre çocukların daha fazla uyuyabilmesi gerekiyor ve okulların başlama saatleri öğleye çekilirse öğrencilerin başarı oranı da artacak.

“Pek çok okulda, günün optimal olmayan saatlerinde çocuklar eğitime başlıyor ve pek çok üniversite öğrencisinde yeterince uyuyamamakatan dolayı tehlikeli durumlar ortaya çıkıyor” diyen Foster, çocuklarda beyinlerinin gün içindeki uyanık kalma sürelerinin yaşları büyüdükçe arttığına dikkat çekiyor.

Bu süreç yirmi yaşına kadar devam ediyor ve bu yaştan büyük yetişkinler günün daha büyük bölümünda uynık kalıyor.

SÜREKLİ JET-LAG HALİ

Foster, şu anki uygulamalarda çocukların ‘sürekli jet-lag’ halinde kaldıklarını belirtiyor ve bu duruma çözüm olarak okulların en azından saat 11’de başlamasını öneriyor.

Daha önce ABD’de yapılan araştırmalar, uykuyu düzenleyen melatonin hormonunun çocukların beyinlerinde yetişkinlere göre daha geç salgılandığını bu yüzden de çocukların biyolojik saatlerinin daha geç saatlere ayarlı olduğunu göstermişti.

Kaynak:www.ntvmsnbc.com

kaktüs
03-10-2009, 15:27
Bu yazıyı paylaştığın için teşekkürler Salome.
Ergenlik çağında her sabah 8'de başlıyordu bizim okul. Bir de üniversite imtihanı stresi :smileys_a
Kendimi hiç iyi hissetmezdim. Belki de sabah daha geç kalkabilseydik daha başarılı olacaktık değil mi?

kubay
03-13-2009, 00:24
Daha önce ABD’de yapılan araştırmalar, uykuyu düzenleyen melatonin hormonunun çocukların beyinlerinde yetişkinlere göre daha geç salgılandığını bu yüzden de çocukların biyolojik saatlerinin daha geç saatlere ayarlı olduğunu göstermişti.

Aslinda melatonin hormonunun cocuklarin beyinlerinde daha gec saldigilandigina pek katilmiyorum ben..Cocuklar ve gencler uykusuz kalmaya daha dayanikli olduklari icin genelde yataga gec gitmeyi tercih ediyorlar..kendimden yola cikarak söylüyorum bunu..uykusuzluk sorunum yokken gece 23den itibaren esnemeler baslardi, o saatte yatsam aninda uyurdum fakat genelde oturmayi tv yada nette takilmayi sevdigim icin saati 3-4 ederdim..

Paylasim icin tskler salome.

Kafka
03-13-2009, 12:43
Aslinda melatonin hormonunun cocuklarin beyinlerinde daha gec saldigilandigina pek katilmiyorum ben..Cocuklar ve gencler uykusuz kalmaya daha dayanikli olduklari icin genelde yataga gec gitmeyi tercih ediyorlar..kendimden yola cikarak söylüyorum bunu..uykusuzluk sorunum yokken gece 23den itibaren esnemeler baslardi, o saatte yatsam aninda uyurdum fakat genelde oturmayi tv yada nette takilmayi sevdigim icin saati 3-4 ederdim..

Paylasim icin tskler salome.
Sayın Kubay,
Bu katılıp katılmamak özgürlüğümüz olan bir konu değil; bilimsel araştırmalar ile kanıtlanmış ve kabul etmemiz gereken bir gerçek. Ergenlik çağındaki gençlerin beyninde melatonin hormonunun daha geç salgılandığı ve biyolojik saatlerinin daha geç saatlere ayarlı olduğuna dair makaleler ben de okudum.
Hatta geçen sene Kanada'dan bizleri ziyarete gelen arkadaşlarımız anlatmıştı: Orada ortaokul-lise düzeyindeki okullar artık sabah 11.00'de başlıyormuş. Küçük çocukların ise erken kalkmakla ilgili bir sorunları olmadığı için normal, yine sabah 8'de okula gidiyorlarmış.

Batı'da insana, sağlığa, çocuk eğitimine verilen önemi bizim ülkemizdeki aldırmazlıkla kıyaslamak insana acı veriyor.
Avrupa'da dolayısıyla Danimarka'da da sanırım bu uygulama henüz başlamamış ama eminim yakında çocuklara daha uygun bir düzenleme yapacaklardır. Burada bunun uygulanmasını beklemek ise hayal gibi.

Sizin geç yatmanız tamamen kişisel tercihiniz ve bu konuyla bir ilgisi yok. İnsanlar biliyorsunuz baykuşlar ve horozlar olarak ikiye ayrılıyorlar. Yani kimi insan erken yatıp erken kalkınca, kimisi de geç yatıp geç kalkınca kendisini iyi hissediyor. Erken uykusu gelenler ise uykuları geldiğinde yatmayarak uyku düzenlerini kendileri bozuyorlar.

kubay
03-14-2009, 16:20
Sevgili Kafka,

bu tarz arastirmalari dünya genelinde yasiyan bütün insanlarami yapiyorlar? bir avuc insanda yapiyorlar elbette...ben sözümün arkasindayim cünkü kendimden yola cikarak söylüyorum...cocuk ve gencler isteseler belirli saatlerde hergün yatip kalkarlar..ama yapmiyorlar..daha dayanikli olduklari icin.

Canadada yasiyan bir kac arkadasim var, Canada, Amerikanin diger kopyasi..internet ve tv ordaki insanlarin cok ilgilendigi mesguliyetler..sanirim ondan dolayi ortaokul ve liseyi saat 11 e cekmisler..ayrica ortaokul ve lisede okuyan ögrencilerin daha az okul saati var diye biliyorum.. tabiki bilim adamlarinin yapmis oldugu arastirmalara saygi duyup inanmak gerekir..fakat ben önce kendimden yola cikarim..hele hele sözkonusu olan sey uyku ise...sonucta bende ilkokul ve liseye gittim..uyku duzenimi cok iyi hatirliyorum..uykum gelir fakat yatmazdim..nezamanki uyku cok bastirip gözler kapanmaya basladi ozaman yataga atardim kendimi, tabi ozamanda saat gece 3-4ü bulurdu..

şehrazad
03-14-2009, 19:41
Sevgili Kafka,

bu tarz arastirmalari dünya genelinde yasiyan bütün insanlarami yapiyorlar? bir avuc insanda yapiyorlar elbette...ben sözümün arkasindayim cünkü kendimden yola cikarak söylüyorum...cocuk ve gencler isteseler belirli saatlerde hergün yatip kalkarlar..ama yapmiyorlar..daha dayanikli olduklari icin.

Canadada yasiyan bir kac arkadasim var, Canada, Amerikanin diger kopyasi..internet ve tv ordaki insanlarin cok ilgilendigi mesguliyetler..sanirim ondan dolayi ortaokul ve liseyi saat 11 e cekmisler..ayrica ortaokul ve lisede okuyan ögrencilerin daha az okul saati var diye biliyorum.. tabiki bilim adamlarinin yapmis oldugu arastirmalara saygi duyup inanmak gerekir..fakat ben önce kendimden yola cikarim..hele hele sözkonusu olan sey uyku ise...sonucta bende ilkokul ve liseye gittim..uyku duzenimi cok iyi hatirliyorum..uykum gelir fakat yatmazdim..nezamanki uyku cok bastirip gözler kapanmaya basladi ozaman yataga atardim kendimi, tabi ozamanda saat gece 3-4ü bulurdu..
Sayın Kubay,
Sözünüzün arkasında dururken kendi kendinizle çelişmişsiniz. Bu tip araştırmaları "bir avuç insanla deniyorlar" derken evet tabii bir çok ülkede bir çok okulda ergenlik çağında çağında yüzlerce çocuk üzerinde yapıyorlar. Siz ise sadece bir kişisiniz ve tek kişi üzerinden yola çıkıyorsunuz. :res:
Zaten sevgili kafka da sizin uyku düzeninizin bireysel olarak farklı olabileceğini ya da uykunuz geldiğinde yatmayarak düzeninizi bozmuş olabileceğiniz belirtmiş. Şu aşağıdaki linki bir okumanızı öneririm:
http://saglik.corlu.org/2008/07/16/s166-gece-ayakta-gunduz-yatakta.html

kubay
03-15-2009, 01:41
Sevgili Sehrazad,

ama böyle cok üzerime geliyosunuz ) ) ) ) )

şehrazad
03-16-2009, 00:05
Sevgili Sehrazad,

ama böyle cok üzerime geliyosunuz ) ) ) ) )
Estağfurullah Sevgili Kubay,

Amacım üstünüze gelmek değil. Konu hem bu siteden hem de başka kaynaklardan uzunca bir süredir takip ettiğim kanıtlanmış bilimsel veriler olunca hassaslaşıyorum herhalde :wasntme-s

kubay
03-16-2009, 00:34
Sevgili Sehrazad,

Anliyorum seni, bende saka manasinda yazmistim üzerime cok geliyosunuz derken:)..ve tabiki bilimsel arastirmalara saygi duymak gerekir..

Ya aslinda ne düsünüyorum biliyomusunuz, ne zaman bilim adamlari uykusuzlugu yani uyku ihtiyacini ortadan kaldirip insanlarin uyumadan yasamasini mümkün kildilar iste ozaman yüzde yüz cözüm bulunmustur derim. Gerci böyle birsey biraz imkansiz gibi ama ne güzel olurdu dimi. Dûsünsenize ömrümüzün 20-30 yilini uyuyarak gecirmek yerine daha farkli hayirli islerde kullanabilmek ne güzel olurdu, örnegin calismak, okumak, ibadet etmek ne bilim say say bitmez...nicin var bu uyumak anlamiyorum..hic olmasaydida bizde bu uykusuzlugu cekmeseydik...

Gecenlerde googlede biraz arastirma yaptim, bazi bilim adamlari bi kac hap icat etmisler. Sözde 5-6 gün uyumadan dinc bir sekilde yasanilabiliyomus fakat 5-6 gün sonunda uyumak tekrar mecbur bir hale geliyormus. Ah be ne olurdu kökten uykuyu kaldirabilseler. Bu arada konuylan pek bi alakasi yoktu, farkindayim) ) )