Orijinalini görmek için tıklayınız : Respironics Auto Bipap Ayarları
Herkese merhaba
Öncelikle epeydir bu forumu takip ediyorum ve çok faydalı bilgiler edindim. Herkese teşekkür ederim. Bende uyku apnesi mağduruyum. Uzun bir uğraştan sonra Respironics Auto Bipap cihazı aldım ve kullanmaya başladım. Yaklaşık 1 aydan beride kullanıyorum. Makinamdan çok memnunum. Maske biraz rahatsız ama onada alıştım sayılır. Burnumda ufak bir iz yaptı. Ama uykum çok rahat geceleri çok sık kalkardım şimdi mışıl mışıl uyuyorum. Hatta işe birkaç kez geç kaldım.:res: Yalnız bir sorunum var.Son testimde AHİ indexim 68 civarlarındaydı. Reçetemde 12/8 ayarlı olmalı yazıyordu ve aldığım yere buna göre ayarlattım. cihaz üzerinde 7 günlük ortalamam (garanti olsun diye 10 gün sonra baktım) AHİ= 5,5 Hava Kaçağı da 35 lt/dak idi. Maximum Basınç ise 12mmO2 - 10mmO2 idi. Ayarları daha sonra elle 16/8 e çıkarttım Şu anda AHİ=1,6 Hava Kaçağı =48 lt/dak Maximum basınç ise 15,8mmO2 - 13,8mmO2 gösteriyor. Sorum şu 12/8 ayarlı iken AHİ=5,5 yeterli bir değermiydi, Benim basınçı artırmakla AHİ =1,6 düşürmem yanlışmı? Basıncı yükseltmemin (16 ya çıkartmamın ) bana bir zararı olurmu? Benim bildiğim AHİ ne kadar düşük olursa o kadar iyi. Fakat şüpheye düştüm. Yardımcı olursanız Teşekkür ederim.
Öncelikle geçmiş olsun
Basınç ayarlarınızı kendi başınıza değiştirmeniz yanlıştır. Gece yapılan CPAP titrasyon testinde size uygun olan optimum basınç bulunur ve uygulanır. Doktorun bulduğu basınç, testte gördüğü AHI değeri yeterli miktarda düşürmüştür ve size bu basınç uygun görülmüştür basınçı artırmanız AHI nizi düşürmüş ama bu değerde olan apneler central apne mi bunu göremiyorsunuz bu durumda ortaya bir sakınca çıkıyor ki çok büyük bi sakınca sizin şuan yaptığınız tüm emeklere karşı bir tutumdur hiç doktora gitmeden bir cihaz alıp kullanabilirsiniz ne de olsa otomatik (!) ama durum bu kadar da basit değil siz siz olun o ayarlarla oynamayın kafanıza da bu sabah değerim kaç olmuş diyede takmayın bir rahatsızlık hissederseniz mutlaka doktorunuzla görüşün!
Öncelikle teşekkür ederim cevabınız için. Ayarları değiştirmemin yanlış olabileceğini düşündüğüm için sormuştum. Ama insan yinede merak ediyor. Birde AHİ düştüğüne göre central olmuş olmamış bir farkı varmı? Bu cihaz cental apneleri tedavi ediyormu? Kayıt açısından mı böyle söylediniz. Sadece öğrenmek istiyorum kızmayın sakın :-) Bu konuda yardım alabileceğim insan sayısı o kadar az ki. Doktorum da uzak sürekli onu arayıp soramıyorum.
Bu arada ayarları tekrar 12/8 e getireceğim. Sonuçta bu kayıtları doktora ileticeğim. En azından onu yanıltmamış olurum diye düşünüyorum.
AHI değeri düşmüş olabilir evet bu yararlı mı bu test sırasında görülür central apne beyin merkezli apnedir yani gögüs ve karın hareketiniz yoktur nefes almaya çabalamazsınız bu durumda bir tane bile olması size felç, kalp krizi vb. gibi etkiler bırakabilir basınçı yükseltmenin yararı yanında zararı da vardır ki doktor bu basınçın doğru olduğuna kanaat getirmiştir. Bu durumda apnenin sayısı + uzunluğu + cinsi önem kazanmaktadır (AHI değeriniz 20 çıkmış olsa fakat apnelerinizin uzunluğu 2 dk geçse bu durumda AHI değerinin 30 ve üzeri çıkması kadar acildir) çoğu hastada test sırasında basınç artırıldığında central apneler görülür veya basınçı tolere edemez ve ağzından kaçırır.
Sayın Polidol teşekkür ederim. Ayarlarımı eski haline getirdim. Mart ayında doktora gideceğim onunla daha detaylı bir şekilde konuşurum.
UYKUCU ŞİRİN
02-05-2010, 18:58
Merhaba Cturan,
Kullanmış olduğunuz Respironics Otomatik BiPAP cihazında bulunan SmartCard tüm kullanım bilgilerini çok detaylı olarak kayıt etmektedir. Bu kartın bilgileri doktorunuzda veya cihazı temin ettiğiniz yerde bulunan Encore Hasta takip programına aktarılarak, hastalığın gidişatı hakkında detaylı rapor alınabilmektedir.
Kullandığınız cihaz gelişmiş bir model ve bu rapordan, Polidol'un belirttiği Santral apnelerle ilgili bilgiye bile ulaşılabiliyor. Sizin gibi şiddetli Uyku Apnesi olan bir hastanın AHI derecesinin 5-6 seviyesine düşürülmüş olması, bence büyük bir başarıdır. Bu değeri 10'un altında olduğundan tedavi başarılı olmuş sayılır ve daha da düşülmesi için çaba gösterilmez.
PHILIPS Respironics marka CPAP ve BiPAP cihazlarının yetkili temsilciliğinde firma değişikliği olduğundan belki haberiniz vardır. Doktora gitmeden bu raporu ücretsiz olarak almak istiyorsanız yeni temsilci RESPİTEK firmasıyla temasa geçebilirsiniz. RESPİTEK iletişim bilgisi : info@respitek.com.tr tel: 0216 545 80 80
Merhaba Cturan,
...
PHILIPS Respironics marka CPAP ve BiPAP cihazlarının yetkili temsilciliğinde firma değişikliği olduğundan belki haberiniz vardır. Doktora gitmeden bu raporu ücretsiz olarak almak istiyorsanız yeni temsilci RESPİTEK firmasıyla temasa geçebilirsiniz. RESPİTEK iletişim bilgisi : info@respitek.com.tr tel: 0216 545 80 80
Cevap ve Bilgi için teşekkür ederim. Değişeceğinden haberim vardı ama değiştiğini yeni öğreniyorum. Galiba koşuyolu'nda yeni firma . Hayırlı olsun en kısa zaman da gidip rapor çıkarttırayım.. Ayrıca artık AHI değerini de pek kafama takmıyorum Raporum daki ayarlarla indexim 2,4 - 3 arası na kadar düştü. Yalnız hava kaçağım biraz fazla oluyor zannedersem. maskeyi fazla sıkmıyorum artık. Burnum da iz yaptı. Galiba burun yastıkçığı alacağım.
vBulletin v3.5.3, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.