Orijinalini görmek için tıklayınız : Okumaktan en keyif aldığınız 3 yazar
Okumaktan en keyif aldığım 3 yazar
1) Weis-Hickmann
2) Dan Brown
3) Fred Vargas
:thumbsup:
şehrazad
04-19-2005, 01:25
- Jorge Luise Borges
- Gabriel Garcia Marquez
- Isabel Allende
- Jorge Luise Borges
- Jean-Paul Sartre
- Franz Kafka
:s4:
==> Hermann Hesse
==> Fred Vargas
==> Edgar Allen Poe
:s4:
Logician
04-23-2005, 12:59
Stephen King
Clive Cussler
Dean Koontz (veya Dan Brown)
insomnia
05-01-2005, 03:49
- Henry Miller
- Charles Bukowski
- Amin Maalouf
Dostoyevski
Kafka
Cem Mumcu
strangerPIA
01-18-2006, 12:36
Panait İstrati
Hermann Hesse
José Mauro de Vasconcelos
(daha bir sürü var, ben hepsini çok seviyorum)
Panait İstrati
Hermann Hesse
José Mauro de Vasconcelos
(daha bir sürü var, ben hepsini çok seviyorum)
Doğru söylemişsin üç taneyle kıyaslanamayacak kadar çok yazar var okunması son derece zevk veren.
Panait Istrati'nin çok sevdiğim bir kitabı var iki delikanlı su satan deli dolu bir kıza aşık olurlar, kafama takıldı ismini çıkaramıyorum. Sokak Kızı olabilir mi, sen hatırlıyor musun?
strangerPIA
01-20-2006, 16:31
Merhaba,
Yanıtım gecikti. Bende Panait Istrati'nin bütün kitapları var, ama soruyu yanlış anlaldım sanırım. Kitaptaki kızın adını soruyorsunuz sandım, evet kitabın adı Sokak Kızı. Kızın tuhaf bir adı var, aklımda kalmıyor.
Neden hep sevdiğiniz, okumaktan zevk aldığınız,... 3 kitap, 3 şey, 3 ? diye sorarlar merak ediyorum. Neden 4, 5, 6, 7 değil de 3? (Tabi hemen cevap geliyor ama yazmasam daha iyi, rüyalarla ilgili bir şeyler yazdım, anladım ki buradakiler değisik bakış açılarıyla pek ilgili değiller; ama biz de varız ve farklı düşünüyoruz.) Ve Panait Istrati okuyan çok insan olmadığını biliyorum. Daha doğrusu Varlık Yayınları'nın kitaplarını okuyan çok insan yok!
Bu arada bir kitap arıyorum. Kedi Paf. Hartmut von Hentig'in ve ne yazık ki baskısı olmayan bir kitap. Bu kitabı bir sahafta bulmuştum ve bir arkadaşım yürüttü! Bir yerlerde rastlarsanız bana haber verebilir misiniz lütfen?
"Deniz kıyısında, kumsalda, Nerrantsula fundoti! Bir bakire eteğini çalkardı
suda, Nerrantsula fundoti!"
Baktım kitabın adı Sokak Kızı ama benim aklımda kızın adı kalmış "Nerrantsula" Arada bir yukarıdaki dizeler kafamın içinde çınlar nedense.
Istrati'nin diğer kitaplarından bazıları:Minka Abla, Akdeniz, Arkadaş, Angel Dayı, Hayat Yollarında, Kira Kiralina, Sünger Avcısı....
Bu arada Kedi Paf'ı ideefixe, netkitap vs'de aradım, baskısı yok. Ama kitabı ben de merak ettim. Rastlarsam haber vereceğim.
Hermann Hesse
Okumadığın var mı merak ettim ;)
strangerPIA
01-23-2006, 15:37
Okumadığın var mı ne demek? Herman Hesse'nin tüm kitaplarını henüz alıp okuyamadım, eğer soru buysa...
strangerPIA
01-23-2006, 15:45
Kedi Paf 25 sayfalık bir kitap diye hatırlıyorum. Ve kitap bittiğinde ağlıyordum. Elinize alıyorsunuz, bırakamıyorsunuz ve ağlayarak bitiriyorsunuz, zaten hemen bitiveriyor.
Konusu şöyle: Kedileri sevmeyen bir yazara komşuları kedilerini emanet ediyorlar ve sanırım 3 aylığına evden ayrılıyorlar. Yazarımız önceleri kediyle ne yapacağını bilemiyor, ama yine de akşamları kediyi arıyor, yemek veriyor ama pek de bayılmıyor bu duruma.
3 ayın bitimine doğru bir bakıyor ki kediye iyiden iyiye alışmış. Tam komşuları geri dönmek üzereyken kedi eve gelmiyor. 1. akşam, 2. akşam, 3. akşam derken kediyi aramaya karar veriyor. Gerisini tam hatırlamıyorum, bir tek kedinin öldüğünü hatırlıyorum. Kedi erkek ve kavga ediyor, komşular geldiğinde kedi ölmüştü diye hatırlıyorum.
Bu arada Kedi Paf, hiç kedi sevmeyen, sorumluluk almak istemeyen, özgürlüğüne çok düşkün bir insana kendini sevdiriyor, hem de en doğal haliyle, özel bir çabaya girişmeden. Yazarımız kitabın sonunda kediye ne kadar bağlandığını, onu sevdiğini fark ediyor.
Kitap o kadar sade bir dille, o denli doğal yazılmış ki anlatamam.
Okumadığın var mı ne demek? Herman Hesse'nin tüm kitaplarını henüz alıp okuyamadım, eğer soru buysa...
tüh.Hesse'yi ilk üç'e yazınca bende benim kadar Hesse Fanataği biri daha geldi diye sevinmiştim :(
Dostoyevski, Kafka, Poe...
Bir de Oğuz Atay.
Çok klasik oldu ama böyle napiim.
salvadore
03-31-2006, 01:01
amin maalouf
dostovyeski
viktor hugo
Kerime Nadir
salvadore
03-31-2006, 01:04
Herman Hesse kimdir arkadaşlar?Güzel yazıyor mu? hangi kitapları var?bana bilği verirseniz okumak isterim.
Hermann Hesse ( 1887- 1960) yılları arasında yaşamıştır.
Birinci Dünya Savaşı’nda Alman militarizmini protesto etmek için İsviçre’ye yerleşti. İkinci Dünya Savaşı’nda hem Naziler, hem de antifaşistler tarafından sert şekilde eleştirildi. Bu eleştiriler, ayrıca sorunlu aile yaşamı ve savaş esirlerine yardım konusundaki yoğun çalışmasının sonucu ağır bir bunalım geçirdi. Jung’un öğrencisi Lang ona psikanaliz tedavisi uyguladı. Lang ile dostluğu ruhbilime ve Jung’a duyduğu ilgiyi körükleyerek şiirsel iç dünyasını zenginleştirdi. İnsancıllığı, barışseverliği ve insan yaşamını irdeleyen felsefesi, Bozkırkurdu, Narziss ve Goldmund ve Siddhartha adlı romanlarında özellikle belirgindir. Boncuk Oyunu adlı romanından sonra 1946’da Nobel Edebiyat Ödülü aldı. Doğu edebiyatına ve mistisizmine düşkünlüğü, ayrıca bireysel bunalımlara çözümü Doğu felsefesinde arayışı, 1960 yıllarında canlanan Budizm ve Zen Budizm akımlarının da yardımıyla özellikle Amerikan hippi gençliği arasında en çok okunan yazarlar arasına girmesini sağladı. Eserlerinin büyük bölümü Türkçeye çevrildi.
Eserlerinde doğaya ve bireysel özgürlüğüne delicesine tutkun olmak, sürekli aramak, kendisiyle ve çevresindeki herşeyle çatışmak, tartışma, sorgulama, kendini ararken iç dünyasına dönmek, herhangi bir yaratık olmak değil insan olmaya çalışmak Hesse’nin temel konularıdır.
Yazdığı her kitapta insanın kendini araması söz konusu, amaç insanın kendini tanıyarak insan gibi yaşamasıdır.
kitapları :
* 1904 - Peter Camenzind
* 1906 - Çarkların arasında
* 1910 - Gertrud
* 1914 - Rosshalde
* 1915 - Knulp
* 1919 - Demian
* 1920 - Doğuya yolculuk
* 1922 - Siddhartha
* 1927 - Bozkır Kurdu (Der Steppenwolf)
* 1930 - Narsis ve Goldmund (Narziss und Goldmund)
* 1943 - Boncuk Oyunu (Das Glasperlenspiel)
Şimdi gelelim yukarıdakilerin hepsini okumuş bir hesse manyağı olarak benim size tavsiyem Hesseyi meşhur eden ve en kolay okunan Siddhartha ile başlamanız ama benim için en iyi kitabı Bozkır Kurdudur.(ilk 22 sayfasını anlamak için 3 kez okudum :) )
Narsis ve Goldmund ile Boncuk Oyunu en kalın kitaplarıdır. Siddharta için Henry Miller şöyle demiş
'Siddhartha, en sevdigim kitap. Tum derinligi, ustalikla
yalinlastirilmis, dupduru dilinden gelen bir kitap:iyi edebiyatla kotu
edebiyati birbirinden her zaman cok iyi ayirabildiklerini sanan edebiyat
uzmanlarinin kaliplasmis yargilarini altust edecek bir duruluk bu. Genel
olarak herkesce kabul edilen Buddha imgesini asan bir Buddha yaratmak,
ozellikle de bir Alman icin, daha once esine rastlanmamis bir buyuk
basaridir. ve 2 kitaptan örnekler
Hermann Hesse;Bozkırkurdu,Giriş:
“Bu arada ruhbilimsel bir açıdan bir gözlemimi belirtmeden geçemeyeceğim. Geçmişini bilmiyorum ama Bozkır kurdunun “iradeyi kırma”yı amaç edinmiş eğitim ve düzen içinde,sevecen ama katı ve aşırı dindar bir aile ve öğretmenlerce yetiştirildiğini düşünmemi doğrulayacak nedenlerim var. Oysa,kişiliği yoketmek ve kırmak için gösterilen çabalar Bozkır kurdunda hiç etkili olmamış;tümü boşa gitmiş.Nedenide Bozkır kurdunun etkiye açık olmayacak denli güçlü,eğilmez,gururlu ve duygusal bir yapıya sahip olması. Bu nedenle sonuçta kişiliğini değiştirecek yerde,ona kendinden nefret etmeyi öğretmişler. Yaşamı boyunca,hayal gücünün tüm dehasını,düşünce zenginliğinin tüm gücü kendine,o masum ve soylu benliğine yöneltmiş. Çünkü sahip olduğu her keskinliği ve eleştiriyi,her kötülüğü ve nefreti her şeyden ve herkesten önce kendisine saplayacak kadar gerçek bir dindar,bir ermiş o. Ötekilere,çevresine gelince,onları sevmek,onlara vermek,onları yaralamamak için yüreklilikle,ciddiyetle didinip durdu. Çünkü ‘karşısındakini sev’ düsturu içine işlemişti,tıpkı kendisine duyduğu nefret gibi ve böylece tüm yaşamı insanın kendini sevmeden karşısındakini sevemeyeceğini,kendinden nefret etmenin en azgın bencillikle aynı anlama geldiğini ve sonuçta her ikisinin de aynı korkunç yalnızlığı ve çaresizliği getirdiğini kanıtlayan bir örnek oldu.”
HERMANN HESSE...........SIDDHARTHA ............Bir Diyalog
"Sevgili Kamala," dedi Siddhartha, "koruda sana yaklastigim zaman ilk
adimi atan ben olmustum. Sevgiyi en guzel kadindan ogrenmeyi aklima
koymustum. Bunu aklima koydugum anda gerceklestirecegimi de biliyordum.
Bana yardim edecegini biliyordum; korunun girisinde bana ilk baktigin anda
anlamistim bunu."
"Ya yardim etmek istemeseydim?"
"Ama istedin. Bak Kamala; suya bir tas attigin zaman en kisa yoldan
dibi bulur tas. Siddhartha'nin bir amaci, bir eregi oldugu zaman da ayni
sey olur.Siddhartha hicbirsey yapmadan bekler, hic sallanmadan gecer, bir
yere dogru cekilir, kendini birakir duser;amaci onu kendine ceker
cunku;amacina karsi duracak hicbir seyin girmesine izin vermez kafasina.
Siddhartha iste bunlari ogrendi Samanalar'dan. Akilsizlarin buyu dedigi,
seytanin yaptigina inandigi sey budur iste. Seytanlar hicbir sey yapmaz.
Herkes buyu yapabilir, herkes amacina ulasabilir: dusunmeyi, beklemeyi,
oruc tutmayi biliyorsa."
vBulletin v3.5.3, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.