PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : İnsomnia Türleri

Tanis
04-23-2005, 02:35
Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Başhekimi ve Yeditepe Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Arif Verimli'ye göre

İki ayrı başlıkta inceleyebiliriz.

1 - Akut insomnia:

İnsomnia'nın kısa süreli olarak görülmesi anlamına gelir. Akut insomnia genelde stresli bir günün ardından ya da ruhsal gerilimin yüksek olduğu günlerde kendini gösterir. Vücut saatimiz böylesine zor günlerde dinlenme vaktimizin geldiğini göstermekte zorlanır. Bir-iki gün süren bu düzensizlik, kendimizi daha iyi hissettiğimiz ana kadar devam eder. Dört haftayı bulabilen akut insomnia bulguları vardır.

2 - Kronik insomnia:

Bir ay veya daha fazla süren uyku düzensizliğine kronik insomnia denir. Yetişkinlerin yüzde 10-15'lik gibi büyük bir bölümü kronik insomnia'dan şikâyetçidir. Akut insomnia'ya nazaran doktor yardımı gerektirir.
Ana sebebi genellikle büyük çapta bir depresyonun varlığıdır. Yeterli sürede ve derin uyumak bireyin sağlıklı ve mutlu bir yaşam sürdürebilmesi için çok önemlidir. Tıbbi araştırmalar özellikle kronik insomnia hastalığının bireyde davranış bozuklukları yarattığını açıklar. Gündüz devamlı uyku halinin varlığı, bunu takiben bazı rahatsızlıklar, enerji azalması, isteksizlik ve konsantrasyon zorluğu gibi günlük hayatı zorlaştıran belirtilerinin varlığı bilinmektedir. Tüm bunların varlığı kişiyi negatif etkiler altında bırakır, memnuniyetsizlik olur ve başarısızlıklar birbirini kovalar. İnsomnia hastalığı kişinin psikolojik yapısı üzerinde son derece büyük sorunlara neden olur. Trafik kazalarının birincil nedenleri arasında yer alan dikkatsizlik, dalgınlık, refleks azalması insomnia kaynaklı olabilir.

Kaynak :Radikal Gazetesi

Kafka
04-25-2005, 16:29
Hayatımızı zorlaştıran akut ve kronik insomnia hastalığının oluşma sebeplerini sıralayalım.
Akut insomnia'da şunlar etkilidir:
# Stres,
# Çevresel rahatsızlıklar (gürültü veya çok sıcak-çok soğuğa maruz kalmak),
# Normal uyku düzeninin bozulması (seyahat veya yeni doğmuş bir bebek),
# Çeşitli rahatsızlıklar nedeniyle ilaç kullanımı.

Kronik insomnia hastalığının ortaya çıkış nedeni akut insomnia'dan farklı olarak ruhsal gerginliğin yanı sıra bazı kronik hastalıklar da neden olabiliyor. Bu hastalıklar şunlar:
# Astım,
# Kronik vücut ağrıları,
# Kalp çarpıntıları,
# Kronik stres,
# Depresyon.

uinen
04-27-2006, 20:26
Benimki zannederim akut kismina giriyor o halde :) Ozellikle beni yoracak bir gun gecirdiysem sonraki 2-3 gun boyunca ancak yarim saat uyuyabiliyorum. Sonra haftasonu veya bos bir gunde kendimi rahatlatmaya calisiyorum `bak dinlen artik,hazir firsatin var,rahatla` diye :) Tabii sonuc,bir gunde uykum 4 saate cikiyor,sonraki gun ise tum bu 3-4 gunun yorgunlugunu atabilmek icin 12 saat falan oluyor. sonra normale donuyorum. SIKILINCA uyumak,uyuyunca SIKILMAK seklinde :D