Orijinalini görmek için tıklayınız : Narkolepsi nedir
Narkolepsi, nedeni belli olmayan bir sendromdur.
Gündüz aşırı uyku eğilimi nedeniyle günlük yaşamsal aktiviteyi bozar. Gece uyku kalitesi bozulmuş ve REM uykusunda patolojik değişiklikler olmuştur. Diğer sık görülen hastalıklara göre, seyrek ortaya çıkmakla birlikte, yine de sık görülen bir hastalıktır. Hastalığın oluşumunda genetik geçiş olduğu gösterilmiştir. Hastalık erkeklerde daha fazla görülür. Hastalık çocukluk yaşından başlayarak, 50'li yaşlara kadar ortaya çıkabilir. Narkolepsi yaşam boyu süren bir hastalık olup, devamlı tedavi gerektirir. Tedavide santral sinir sistem uyaranı olan ilaçlar kullanılır. İlaç tedavisinde yan etkiler ve ilaca tolerans gelişebilir.
narkolepside uyku apnesinin büyük bir rolü olduğunuda gözden kaçırmayalım
bu hastalıkla mücadelede bana yardımcı olurmusunuz. hafta da bir gün halı sahada futbol maçımız var. kardeşimde aynı hastalık var. maç sırasında çok acı çekiyor sinir boşalması gibi bir durumla karşılaşıyor. kaslarına hakim olamıyor....... tşklr aynı hastalıokla mücadele edenlerle tanışmak isterim. e postalarınızı beklerim
insomnia
11-09-2006, 15:59
bu hastalıkla mücadelede bana yardımcı olurmusunuz. hafta da bir gün halı sahada futbol maçımız var. kardeşimde aynı hastalık var. maç sırasında çok acı çekiyor sinir boşalması gibi bir durumla karşılaşıyor. kaslarına hakim olamıyor....... tşklr aynı hastalıokla mücadele edenlerle tanışmak isterim. e postalarınızı beklerim
Selam, öncelikle geçmiş olsun çok zor bir hastalıkla mücadele ediyorsunuz.
Gata'da iki ay yatıp iyileşemediğinizi Gata'nın bu uyku hastalıkları tedavisinde en iyisi olduğunu söyleyen uyku laboratuvarı teknisyeni arkadaşımız aman duymasın :sh: :seytan
Bu hastalığın ailenizin başka bir üyesinde -sizin durumunuzda kardeşinizde- olması tipik bir durum bildiğim kadarıyla.
Doktorlar antidepresan ve gündüz için uyarıcı veriyorlarmış, öyle mi?
Siz ya da kardeşiniz yolda, okulda, işte, yani olmayacak bir yerde uykuya daldınız mı yoksa sadece yukarıda söylediğiniz gibi sinir boşalması, kaslarınıza hakim olamamak gibi sorunlar mı yaşıyorsunuz?
depresan ilaçlar çok az fayda veriyor.benim istediğim bir grub oluşturub fikir alış verişi yaparız diyorum
Sayın Sabr,
Sizinle aynı hastalığı çekenlerle paylaşımda bulunma isteğinizi çok iyi anlıyorum.
Huzursuz Bacak Sendromuyla ilgili bölümümüzü açtığımızda pek çok üyemiz çektiklerini, kullandıkları ilaçları, tedavi süreçlerini, alternatif tedavi önerilerini paylaştılar/paylaşıyorlar. Aramızda bu kadar çok HBS'li olduğunun farkında değildik. Şaşırdık, üzüldük, destek olmaya çalıştık.
Narkolepsi sanırım daha az rastlanan bir rahatsızlık ya da şu andaki aktif üyelerimiz arasında bu hastalıktan muzdarip kimse yok.
İsterseniz siz öncü olun, yaşadıklarınızı bizimle paylaşın, bundan sonra siteye üye olacak arkadaşlar sizin tecrübelerinizden faydalansınlar.
Zamanla narkolepsi hastaları da burayı keşfeder ve uykusuz sohbetlere katılırlar. O zaman kadar biraz sabır lütfen :)
pitipiti
11-17-2006, 05:18
bende de dönem dönem aşırı gündüz uykusu uyuma isteği oluyor...
ben bunun gece uyumamamdan ve ya kalitesiz uykudan kaynaklandığını sanırdım...
acaba benimkisi de narkolepsi ile ilgili olabilir mi?
pitipiti
11-17-2006, 05:25
ayrıca şimdi birkaç siteyi gezdim bu konu ile ilgili olarak.
katapleksi denilen bir rahatsızlıkla beraber görülüyormuş narkolepsi.bu rahatsızlığın açıklaması da şöyle; iskelet kaslarının ani ve istemsiz bir biçimde gevşemesi olarak tanımlanıyor...
evet arkadaşım iskelet ve kas sisteminde gevşeme oluyorsa sanırım sende de narkolepsi var. çözüm yok. yinede ümit var olacağız. ben işin çözümünü öncelikle spor düzenli beslenme bitkisel ilaçlar ve en önemlisi gece uyku düzeni oluşurmadan geçtiğine inanıyorum....
pitipiti
11-18-2006, 01:41
evet arkadaşım iskelet ve kas sisteminde gevşeme oluyorsa sanırım sende de narkolepsi var. çözüm yok. yinede ümit var olacağız. ben işin çözümünü öncelikle spor düzenli beslenme bitkisel ilaçlar ve en önemlisi gece uyku düzeni oluşurmadan geçtiğine inanıyorum....
uyku düzeni dışında diğer söylediğiniz ayrıntılara dikkat etmeye çalışıyorum. ama bende huzursuz bacak sendromu var.acaba iki rahatsızlık birlikte mi var bende? şuanda bu soru oluştu kafamda...
uyku_lab._teknisyeni
01-21-2007, 23:23
Selam, öncelikle geçmiş olsun çok zor bir hastalıkla mücadele ediyorsunuz.
Gata'da iki ay yatıp iyileşemediğinizi Gata'nın bu uyku hastalıkları tedavisinde en iyisi olduğunu söyleyen uyku laboratuvarı teknisyeni arkadaşımız aman duymasın :sh: :seytan
Bu hastalığın ailenizin başka bir üyesinde -sizin durumunuzda kardeşinizde- olması tipik bir durum bildiğim kadarıyla.
Doktorlar antidepresan ve gündüz için uyarıcı veriyorlarmış, öyle mi?
Siz ya da kardeşiniz yolda, okulda, işte, yani olmayacak bir yerde uykuya daldınız mı yoksa sadece yukarıda söylediğiniz gibi sinir boşalması, kaslarınıza hakim olamamak gibi sorunlar mı yaşıyorsunuz?
burada bana laf vuruluyor gibi..:s4:
Sayın insomnia...Ben bu iddiamda hala ısrarlıyım...
Saygılar...
insomnia
01-24-2007, 19:27
burada bana laf vuruluyor gibi..:s4:
Sayın insomnia...Ben bu iddiamda hala ısrarlıyım...
Saygılar...
Yok canım amaç burada laf vurmak değildi. Uinen arkadaşımızın öyle bir mesajı vardı yanlış hatırlamıyorsam. Erkek arkadaşı Gata'da tedavi edilememiş diye. Ben de fırsat bu fırsat size biraz takılayım dedim :seytan
merhabalar bende k.t.ü tıp fakültesinde uyku labaratuvarında yattım ve sonuç olarak narkolopsi olduğumu söylediler ve modafinil kullanmamı söylediler bir müddet kullandım daha sonra fazla bi etkisini göremeyince bıraktım şu an hayatımı çok etkiliyo çalışamıyorum uyhu nöbetleri oluyo halsizlik dikkatsizlik vs.bende gata ya gitmeyi düşünüyorum gataya gitmek için bi yerden sevk falan almamız gerekiyomu bilen varmı acaba.bide yaşil kart ssk masrafları karşılıyomu bilen varsa cevaplarsa sevinirim.
dehsetboy
07-15-2007, 00:10
slm sabr kardeş ben kesin teşhiş konmuş bir narkolepsi hastasıyım yaklaşık 2 yıldır çekiyorum ve ben kendi kendimi mümkün mertebe ilaç kullanmadan nasıl ayakta kalabilirim diye dikkatlice izledim takip ettim yaklaşık 1 yıldır yedigimden tuttda uyanış şeklime kadar dikkat ettim ve şöyle bir durum keşfettim bu hastalık kesinlikle sıcagıo ve az oksijenli ortamı sevmiyor bu gibi yerlerde hemen uyku bastırıyor ve ilaç kullanmamızı gerektiriyor bunun için mümkün mertebe soludugun hava bol oksijen ve soguk olmalı neden diyeceksin beyne ne kadar soguk ve bol oksijen giderse beyin okadar çok enerjik oluyor ve vücudda aynı şekilde enerjik oluyor bunuda şöyle açıklayayım ben mersinde yaşıyorum ve burası çok sıcak 1 ay öncesine kadar ... içmekten inanın perişan oldum taki klimalı serin temiz ve soguk bir odada uyuyup sabah çok dinç bir şekilde kalkıncaya kadar ve yemin ediyorum ozaman kadar her sabah işe gitmeden 1 veya 2 tane ... içip öyle işe gidiyordum ama size anlattıgım şekilde yatıp kalkınca ilaca çok nadir ihtiyaç duyuyorum birde NARKOLEPSİ hastalıgında uyku atakları herzaman aynı derecede olmuyor bazen daha agır bazen ise hafif ataklarla geliyor hafif ataklarda bu yöntemle ilaç kullanmıyorum sadece ataklar yogun oldugu günde 1 veya 2 tane ...yetiyor kullanmak istemiyorum ama maalesef başka şansım yok :( agır oldugu durumlarda daha fazla bilgi için adresimi yazıyorum umarım bir sakıncası yoktur dehsetboy_33@hotmail.com benim gibi narkolepsi hastaları arkadaşlarımla fikir alışverişi yapmak isterim teşekkürler
slm ben yeni üye oldum bende kıdemli bir narkolepsiyim hastalığım son seviyede aynı zamanda uyku apnesi rahatsızlığım var bencede bir grup oluşturalım isteyen varsa lütfen bu başlık altında msn adreslerini yazsınlar
teşekkür ederim:sleeping:
Arkadaşlar öncelikle hepiniz hoşgeldiniz.
Bu konudaki fikir alışverişlerinizi msn'in yanısıra sitemizin sohbet odasında da yapabilirsiniz.
Ama öncelikle herkes için uygun bir gün ve saat tespit edip randevulaşsak iyi olur diye düşünüyorum.
benim için uygun ama bi tarih belirleyelim dicem ama o zamana kadar burada yorum yazan arkadaşlar bu yazıyı okumassa boşuna toplanırız ama siz bi tarih belirleyin hafta sonu 20:00dan sonra bi zamanda toplanalım:sleeping:
insomnia
11-03-2007, 19:52
benim için uygun ama bi tarih belirleyelim dicem ama o zamana kadar burada yorum yazan arkadaşlar bu yazıyı okumassa boşuna toplanırız ama siz bi tarih belirleyin hafta sonu 20:00dan sonra bi zamanda toplanalım:sleeping:
Dediğiniz gibi arkadaşların okuması için daha ileri bir tarih mi belirlesek.
Sohbet odası toplantılarımız az oluyor ama oldu mu dertten anlayan arkadaşlarla muhabbetin tadı süper oluyor.
semra gündoğdu
01-24-2008, 22:57
mrh arkadaşlar bende narkolepsi ve kataplaksi denilen hastalıkla 5 yıldır savaş veriyorum öyle lenet birşeyki beni defalarca intiharın eşiğine getirdi çok zor günler geçirdim 2 yıldır teşis konulda geride kalan 3 yıldada resmen doktorların kobayı oldum hastalığı bulana kadar yalnış tedavi ve ilaçlarla en sonunda doğru tedaviyi buldular ... ve ... kullandım ....1 yıldan sonra kendim kestim son bir yıldırda sadece ... kullanıyorum günde 4 adet den 3 adete düşürüldü son iki haftadır ilaç almadığım zaman herşey yenileniyor ilac aldığım sürece iyiyim eskiye göre ama yinede bir yanım buruk ama şunu bilmenizi isterim bu hastalıkla en iyi mücadele vurdum duymaz olmak umursamayın ve hastelığı asla kabullenmeyin ama ilaçlarınızı düzenli kullanın hastalıktan korkmayın o sizden korksun fazla sıkıntıya gelmez sürekli aktif olmaya çalışın uğraşlar bulun kendinize ve herzaman herşeye hazırlıklı olun hayatta herşey başımıza gelebilir herşey insanoğlu için değilmidirki zaten
narkolopsiyle hbs benzer özelliklermi gösteriyor bilen birisi varsa açıklasın arkadaşlar
uykucu şirine
02-21-2008, 17:06
şimdi benim gibi insanları bulduğuma sevineyimmi üzüleyimmi :) sonunda doktorum derdimi buldu.bulunana kadar neler çektim.şimdi teşhisim koyuldu ve .... kullanmaya başladım.çalıştığım işte yöneticiyim ama kendimi yönetemiyorum.uyumamak için sık sık yüzümü yıkıyorum,hediye olarak alınan o rahat koltuğuma şöyle yaslanıp oturamadım bir kere bile,işyerinde camı her ne şartta olursa olsun açık olan tek cam benim odama ait,evdede durum aynı odama sabah çıkarken çiçeklerimi koyuyorum akşam üşenmeden hepsini çıkarıyorum hava temizleyicimi çalıştırıyorum.oksijenin faydası var biraz bunu hissediyorum.öyle uzun süre bir yerde oturamıyorum.yatağıma yatmamla uyumam 2 dk sürüyomuş kardeşim zaman tutmuş :) uyandırılmaya tahammülüm yok.uyurken bişey isteseler onlarla konuşsam bile bunu hatırlamıyorum.ev yaşamını idare ediyorumda işte çok zorlanıyorum.bazen delirecekmişim gibi geliyo.yaptığım şeyleri hatırlamıyorum sanki hafızam benimle oyun oynuyo.şimdi bu hastalık hakkında ne varsa kim ne demiş fayda görmüşse bilgi edinmek istiyorum.lütfen bana yardım edin.
Hollanda'da yapılan bir araştırma sonucunda, narkolepsi teşhisi konmuş hastaların tümüne yakın bölümü, düzensiz ve sağlıksız beslenme alışkanlarına sahip olarak gözüküyor.
Narkolepsi rahatsızlığı olan insanlar, kontrol edilemez bir şekilde uyuma isteği duyarlar. Narkolepsi hastaları, beklenmedik zamanlarda birkaç dakikadan bir saate kadar uyuyabilirler, bazen araba kullanırken de uyudukları görülür. Gece uykusunu çok iyi bile almış olsalar, bu uyku nöbetlerinin önüne geçemezler.
Narkolepsinin ana semptomlarından biri olan katapleksi ise, uyku sırasında kasların aniden gerilip, sonra gevşemesidir. Kişi halüsinasyonlar görür, kramp geçirir ve düşme hissi yaşar. Hatta bazı vakalarda hastalardan devamlı yataktan düşerek ciddi yaralanmalara maruz kalırlar. Bu nöbetler, güçlü duygular tarafından tetiklenir; örnek olarak kızgınlık, korku veya şaşırma hissi.
Uyku nöbetleri dışında narkolepsinin başka bir ana semptomu da artan vücut kitle ağırlıdır. Radbound Üniversitesi Nijmegen Sağlık Merkezi'nden Dr.Hal A.Droogleever konuya dikkat çekerken, düzensiz beslenmenin narkolepsi oluşumunda etken olabileceğinden şüphelenildiğini belirtti.
60 hasta üzerinde yapılan araştırmada, narkolepsi sorunu olanların aynı zamanda aşırı yemek yeme nöbetleri ve açlığa tahammülsüzlük hissi yaşadıkları gözlemlendi. İlaç tedavisi uygulanan hastaların diğerlerine göre daha az açlık duyduğu ve düzensiz beslenme sorunu yaşadığı da belirtilse de, bu semptomların ilaç tedavisi ile tamamen yok olmadığı açıklandı. Dr. Droogleever ve ekibi, narkolepsi vakalarının çoğunun nedeninin hipokretin reseptör 2 genindeki bir mutasyonun neden olduğunu belirtirken, beslenme düzensizliğinin bu mutasyona direkt olarak etkili olduğunu düşündüklerini belirtti.Hipokretin sisteminin, beyindeki melanokortin üreten prekürsörler ile bağlantısı bulunuyor.
Bu bağlamda, narkolepsi ve düzensiz beslenme arasındaki ilişki çift taraflı olarak ortaya konuyor. Konuyla ilgili daha kapsamlı araştırmalar gerektiğini de belirten ekip, bu çalışmaların narkolepsi tedavileri için önemli gelişme kaydedebileceğini belirtti.
09.04.2008 15:25:00
Reuters
Alıntı: http://www.realage.com.tr/
selam arkadaşlar yazdıklarınız okuduktan sonra buraya üye olmam gerektigini düşündüm ben gündüzleri çok uyku uyuyorum ayrıca bende de eklem boşalması var dok. gittik norkolapsi teşhisini koydu ama ben verdigi ilaçı korktugum için kullanamadım bana yardımcı olursanız sevinirim
arıdoğan
06-22-2008, 19:40
Slmlar
Derdimi Anlatabileceğim Arkadaşlarla Tanişmak Beni Sevindirdi TABİ ÜZÜCÜ BİR OLAY. Allah Acil Şifalar Versin Hepimize...
Bende Ders Çalişirken Gözümü Birden Açtiğimda Uyumuş Olduğumu Farkediyorum. Rüya Görmediğim Gün Yok. Genelde Asip Kesme Tarzi Rüyalar Görüyorum Ve Uyandiğim Da Özellikle Ön Dişlerimin Acimiş Olduğunu Farkediyorum. Uyandiğimda Gözlerimin Beyaz Kisminin Tamamen Kizarmiş Olduğunu Görüyorum.
Dolmuş, Otobüs, Tren... Her An Heryerde Uyuyorum...
Biraz Geç Kalsamda Önümüzdeki Hafta Uyku Testi Için Aydina Gideceğim.
bende NARKOLEPSİ hastasıyım...
merhaba arkadaşlar ben raporlu bir narkolepsi hastasıyım :ama işin komık kısmı şu ki narkolepsi aşırı uyku problemıdır fakat ben uyuyamıyorum:yikes: aslında bende bu rahatsızlık yıllar önce başladı önceleri karabasan olarak adlandırılan bir uyku sorunu sandım fakat zamanla yatakta ,gözlerim acık kasılmıs ve agzım yamuk olarak buldu benı ailem ve arkadaşlarım .dktoruma tüm bunları anlatmama ragmen bana bir yıllık .... vererek yolladı beni:deli: uzun süredir bu rahatsızlıgım düzelmişti ama dun gece tekrarladı ilaçlarımı içtim taşikardi oldugu için tetikliyor bu seferde kabimde sorun yaşıyorum :(ve hala hastalıgımın narkolepsiyle alkasının olmadıgını düşünüyorum..acaba aynı şekilde gözleri açık geçici felç geçiren agız yamulması vs olan arkadaşlar varsa lüfen yazsın çok araştırdım ama benım durumumda olan bır narkolepsi vakası bulmadım hala:deli: bilgili biri varsa acil cevap belkiyorum
selam arkadaşlar mesajlarınızı okudum bende yeni üye oldum hep beraber riryerde toplanalım bu hastalık hakında fikir alış verişi yapalım katılmak istiyorum selamlar
arıdoğan
08-04-2008, 01:24
selam arkadaşlar mesajlarınızı okudum bende yeni üye oldum hep beraber riryerde toplanalım bu hastalık hakında fikir alış verişi yapalım katılmak istiyorum selamlar
bencede arkadaşım. ben raporumu 2 hafta sonra almaya gitcem. ben katapleksisiz narkolepsi imişim. şuan bi ilaç kullanıom etkisi nasıl olucak yazarım yine buraya
semra gündoğdu
08-05-2008, 00:15
:sleeping: mrh. nehiri msj okudum ben yaklaşık 3 yıldır narkolepsi ve kataplaksi tanısıyla tedavi görmekteyim yazdıklarını bire bir yaşadım ama yaklaşık 6 aydır yaşamıyorum ben de geçici uyku felci ni yaşadım benide ailem ağız göz yamulmuş şekilde çok buldu ansızın ve ışık hızıylagerçekleşen bir olay bir anda nefes kesiliyo vücut kitleniyo bağırıyorsun sesin çıkmıyo bilinç tamamen yerinde ama kesinlikle hareket edemiyorsun bi kaldıran olursa normale dönüyorsun ve kaslar tamamen bir boş çuval gibi yığılıyor yere aynı zamanda ben kahkahayla güldüğüm zaman çuval gibi yığılıyorum başlarda banada kara basan var dediler hacılara hocalara ***ürdüler oda üstünde yok in var yok cin var dedi ben de uyku felci geçirdiğimde onları düşünüp daha bi kötüleşiyordum ALLAH tan doktora felan gittikte olayın tamamen tıpbi olduğuna inadımda şimdi gayet iyiyim % 80 iyleşme gördüm ama şu bi gerçek bu hastalığa sahipseniz eğer kesinlikle öyle ben hastayım daya iyleşmem gibi düşüncelere yer vermeyeceksin meydan okuyacaksın hayata ve asla hiçbirşeyi içine atmayacaksın içinde kalıp seni yiyeceğine söyle karşıdakini yesin :-) sonuçta ne gelirse stres ve üzüntü den gelir .bana göre hastalık pskoloji nin bedene yansımasıdır. heycan üzüntü ,sevinç , aksiyon bunlar dahada çok tetikler yani uzun lafın kısası bu hastakığı ele geçirip siz yön vereceksiniz hastalığın sizi yönetmesine izin vermeyeceksiniz birazda arsız olursanız insanoğlunun yenemeyeceği hastalık yoktur. herkese ALLAH tan acil şifalar diliyorum. yalnız şunu eklemek istiyorum ben aşırı uyuyorum ayrıca uykusuzluk çeken bir narkolepsiye ilk defa karşılaştım narkolepsi demek aşırı uyumak demek teşis yalnış olabilır uzman birisine gözükün bence kib.
selam semra hanım yazdıklarınızı okudum benimde uyku rahatsızlıgım var doktora gittim üç sene senede bir sefer olmak mahiyetiyle uyku makinesine baglandım sonuc olarak narkolepsi tesisi koydular ama bende kas boşalması gibi bir durum yok dende kendi irademle uykuyu yenmeye çalışıyorum doktor bana ilaç verdi ilk bir iki ay iyi geldi onda sonra bagımlılık yapmaya başladı sonra bıraktım şimdi ilaç kulanmıyorum
uykuyla mücadele ediyorum
ama sonunda yenecegim galiba
selamlar
pasaklı kontes
11-15-2008, 21:54
merhabalar sabr
ben siteden yeni haberdar oldum
narkolepsi katapleksi hastasıyım
görüşelim lütfen bana yazarmısınız
arıdoğan
12-29-2008, 22:36
http://uykubozuklugu.uludag.edu.tr/narkolepsi.htm
okumanızı tavsiye ederim... umarım biraz olsun ışık tutar..
semra gündoğdu
01-06-2011, 22:37
kataplaksinin tedavisi mümkünmüdür ben narkolepsi den azda olsa sonuç alıyorum ama kataplaksi için hiçbirşey yapılamıyor
çok iğrenç bir hastalık narkolepsi nöbetlerimde hiç değilse uyuyup kalıyorsun ama kataplaksi de öye değilki inanın konuşurken bile hafif duygu durum değişikliğinde bile kas boşalması yaşıyorum ve beynimde müthiş bir uyuşma oluyor bide o sırada biri etimi sıkıp koparsa acı hissetmiyorum konuşmam bozuluyo cümleyi bağlayamıyorum kekeliyorum ne enterasan bi hastalıkbu böyle lütfen tedaviye yönelik bildiğiniz ne varsa yazın bıktım artık bu lanet hastalıktan kurtulmak istiyorum bide bu hastalıkta olanlar evlenebilirlermi hani duygu durum değişikliğinden tetikleniyorya hastalık heyecan mutluluk üzüntü sinirlilik gibi herşeyde boy gösteriyor durum böyleyken evlilikde de malumunuz her türlü heyecan duygu had safhada daha kötü olabilirmi acaba bilgisi olan lütfen cevaplasın
semra gündoğdu
02-12-2011, 23:48
Aşırı Uyuyanlar Dikkat!
Kişinin uykusuyla ilgili farkında olduğu ve onu en çok rahatsız eden yakınma uykusuzluktur. Bu yüzden hekime başvuran hastaların çoğunluğunu, uykusuzluktan yakınanlar oluşturur. Buna karşılık aşırı uykululuk (yorgun kalkma ve gün içinde uyuklamalar), çoğu hasta ve yakınları tarafından önemsenmez hatta normal karşılanır.
Memorial Hastanesi Uyku Laboratuvarı Sorumlusu Doç Dr. Turan Atay, “Aşırı uyku ve uyku bozuklukları” hakkında bilgi verdi.
“Aşırı uyku hali” günlük yaşamdaki koşuşturmaya, strese, iş hayatının zorluklarına, trafiğe, yaşa veya kişinin tembelliğine bağlanır. Oysa gerek neden oldukları iş veya trafik kazaları, gerek hayati tehlike arz eden diğer hastalıklara yol açmaları dolayısıyla uyku tıbbı ile uğraşan hekimlerin önem verdiği bir konudur. Zaman geçirmeden tedavi gerektiren birçok hastalık, kendini aşırı uykululukla belli eder.
Uykusuzluk kişiye daha fazla rahatsızlık verse de tanımlanmış 80’den fazla uyku hastalığının sadece küçük bir bölümünü oluşturmaktadır. Sonuçları bakımından hayati veya acil rahatsızlıklar, aşırı uyku hali önemsenmediği için atlanabilmektedir.
Uyku Nedir?
Uykuyla ilgili çalışmalar, uykunun zannedildiği gibi yorgunluk sonucu başlayan pasif bir süreç değil, vücudun biyolojik saatinin düzenleyici rol oynadığı, birçok uyku getirici biyokimyasal maddenin ve hormonun salınması, bu sırada beyindeki özel merkezlerin bir sıra ve düzen içinde etkin hale gelmesi sayesinde başlayıp sürdürülen aktif bir işlev olduğunu göstermiştir.
Organizmadaki bazı vücut işlevlerinin (bu arada uykunun) 24 saat içindeki düzeni ve dağılımı, biyolojik saatimiz tarafından düzenlenmektedir. Uyku getirici veya tersine uyanıklığı arttıran maddelerin veya hormonların hangi saatlerde salgılanacağı buna bağlıdır. Biyolojik saatimize yol gösteren etmenlerin en önemlilerinden biri “ışık”tır. Gözlerimiz (retina tabakası) tarafından algılanan ışık, beyindeki ilgili merkeze ulaşır ve bu merkez de ışığın miktarına (gündüz-gece) bağlı olarak, uyku getirici veya uyanıklığı sağlayan (diğer bir ifadeyle uykuyu kaçıran) madde ve hormonları salgılayan merkezlere uyarıcı veya engelleyici mesajlar yollar. Dolayısıyla 24 saat içinde uyumaya yatkın olduğumuz veya istesek de kolay kolay uyuyamayacağımız dönemler vardır: Örneğin bütün gece uyumayan ve çok yorgun olan birinin, sabah-öğle saatleri arasında istediği halde kolayca uykuya dalamaması, hatta şaşırtıcı biçimde hareketli ve konuşkan görünmesi gibi. Buna karşılık uykuyu getiren hormonlardan biri olan melatonin akşam saatlerinden sonra daha fazla salgılanır ve gece uyumamızı kolaylaştırır.
Uyku açısından biyolojik ritmimizi düzenleyen etmenlerden biri de vücut ısısıdır. Vücut ısısının düşük olduğu dönemlerde, uykuya daha yatkın oluruz. Vücut ısısı gün içinde iki kez düşer. Bu düşüşlerden en belirgin olanı sabaha karşı saatlerde, diğeri ise öğleden sonra saat 14.00 civarındadır (öğleden sonra bastıran ve genellikle öğle yemeğine bağladığımız mahmurluk hali, aslında vücut ısısındaki azalmaya bağlıdır; ve yine bu sayede “öğle uykusu” uyumak mümkün olmaktadır).
Yeterli Uykunun Süresi Ne Kadardır?
Yeterli uyku süresi kişiden kişiye değişir ve esasen genetik olarak getirilen bir özelliktir. Erişkin insanlarda bu süre 4-11 saat arasında değişmektedir; herkesin bildiği 7-8 saatlik süre ortalama bir değerdir. Ancak yukarıda uykunun yapısıyla ilgili verdiğimiz bilgileri göz önüne alarak uykunun süresi kadar, hatta ondan daha da fazla, uykunun kalitesinin önemli olduğunu belirtmeliyiz. Birçok kişi kendini zamanla adapte edip, alışageldiği uyku süresini bir miktar azaltarak da işlevlerini yerine getirebilmektedir. Oysa çeşitli uyku bozuklukları/hastalıkları, uyunan ortamdaki olumsuz şartlar, çeşitli nedenlerle kullanılan ilaçlar vb. birçok etmen uykuyu bölerek, uyku dönemlerinin oranlarını bozarak kaliteyi olumsuz yönde etkileyebilir. Böyle durumlarda kişi istediği kadar uyusun, kendini dinlenmiş hissetmez ve gün içinde işlevlerini yerine getirmekte zorlanır, konsantre olamaz, hatta her fırsatta uyuklar.
Şöyle de söyleyebiliriz: Kişinin sabah kalktığında kendini dinlenmiş ve dinç hissettiği, gün boyunca da konsantrasyon eksikliği ve yorgunluk hissetmeden, işlevlerini aksatmaksızın yerine getirebildiği uyku miktarı onun için yeterlidir.
Aşırı Uyku (Hipersomni) Nedir?
Hipersomni, anlam olarak aşırı uyku ve uygun olmayan ortam ve zamanlarda uyku ihtiyacının ön planda olması demektir. Birçok uyku hastalığı bu belirtiye yol açmaktadır; ancak burada en önemli olanları hakkında bilgi verilecektir.
Narkolepsi-Katapleksi Sendromu: Gün içinde ortalama 2-3 saat aralıklarla önlenemez uyku ataklarının ortaya çıktığı, bu ataklar dışında da kişinin kendini uykulu ya da yorgun hissedebildiği, hatta uyanıklık içine mikro uyku dediğimiz saniyelik uyku dönemlerinin karışabildiği, daha çok ergenlik ve genç erişkinlik çağlarında başlayan bir hastalıktır. Uykululuğun yanında, kasların aniden gevşemesine bağlı olarak kişinin olduğu yere yığılmasına ve bir süre hareketsiz kalmasına yol açabilen katapleksi de önemli belirtilerden biridir. Katapleksinin daha hafif şekillerinde sadece boyun veya çene kaslarında tonus kaybı (gevşeme) olur. Bu durumda hastanın sadece başı öne veya arkaya doğru düşer ya da çenesi sarkar. Katapleksi genellikle ani duygusal değişikliklerle (üzüntü, korku, kahkaha, ağlama gibi) tetiklenir. Başka bir belirti uyku paralizisi (uyku felci) olup, uykuya dalarken ya da uyanırken kol-bacaklarda ve gövdede tek taraflı veya yaygın, kısa süreli, ani kuvvet kaybıyla karakterizedir. Yine uykuya dalarken veya uyanırken ortaya çıkan, genellikle görsel tipte sanrılar (halusinasyonlar) da hastalığın belirtilerindendir.
vBulletin v3.5.3, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.