PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Uyku Tıbbında Dünyadaki ve Bizdeki Durum

Kafka
05-18-2005, 00:28
Uyku hastalıkları Amerika ve Avrupada bir çok ülkede ihtisas ve üst ihtisas haline getirildi.Trafik ve iş kazalarının kontrolü ve önlenmesi anlamında ,uyku çalışmaları ve uyku tıbbındaki gelişme çok önem kazanmıştır. Amerikada bugün belgeli altıyüzün üstünde, belgesiz binin üstünde laboratuvar vardır.Uzman sayısı binlerin üzerindedir.
Bizde ise durum henüz başlangıç aşamasındadır.Ulusal belgeli uzman yoktur.yurtdışında çalışmaları ve kendi çabalarıyla yetişmiş , 20-25 i geçmeyecek uyku hastalıkları ile uğraşan göğüs hastalıkları,nöröloji ve psikiatri uzmanı vardır.Laboratuvar durumuna bakılacak olursa , O da hekim sayısından farklı değildir.
İlk laboratuvardan birisi 1980 li yıllarda Istanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Nöröloji Bilimdalında ,ikincisi ise Ankarada Gülhane Tıp Akademisi Psikiatri Bilimdalında kurulmuştur.Uzun süre bu böyle devam etmiştir. Daha sonra göğüs hastalıkları uzmanlarının 1992 de düzenlediği uyku apne sempozyumundan sonra Türk uyku tıbbında bir canlanma başlamıştır.Bundan sonra üçüncü uyku laboratuvarı,1995 yılında SSK Ankara Egitim Hastanesi Gögüs Hastalıkları ve Tbc kliniğinde kuruldu.Sonra sırasıyla Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları ve Tbc Anabilimdalında , İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları ve Tbc Anabilimdalında , Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları ve Tbc Anabilimdalında, İstanbul Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesinde , Dokuz Eylül Tıp Fakültesi Nöröloji ve Göğüs Hastalıkları ve Tbc Anabilimdallarında ortaklaşa, Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöröloji ve Göğüs Hastalıkaları ve Tbc Anabilimdallarında kurulmuştur.Bu arada birçok üniversitede , kurulma aşamasında olan uyku laboratuvarları vardır.

Bu bilgiler ışığında dünya uyku tıbbından daha fazla geri kalmamak için ,bu konuya gereken önemin verilmesi ve en kısa sürede bu konuda üst ihtisas çalışmalarının başlaması gerekmektedir.

Kaynak:www.ttb.org.tr

uyku_lab._teknisyeni
02-21-2006, 20:42
Arkadaşlar ben buna katılmıyorum.Türkiye dünyada bu bilim dalıyla (bilim dalı diyorum çünkü yakın bir zamanda tıbbın bir dalı olacagı konusunda herkes hemfikir) başa baş gittiğimiz,hatta dünyaya görüşlerimizi,araştırmalarımızla kanıtlayarak kabul ettirmekteyiz.Şu an bu işlemin ülkemizde pahalı olduğu ve uzmanlarının azlığı doğru ama bu dünyadan geride olduğumuzdan değil,ekonomik nedenlerden dolayı.Çünkü cihazların bir tanesi ortalama 100.000 YTL.ve bu cihazla bir günde sadece bir hastaya müdahale ediyorsunuz.Bir gecede bir hasta.Bunu bir tomografi cihazıyla kıyaslayalım mesela.Günde ortalama 10-15 tomografi çekimi yapılsa maksimum kendisini 6 ayda amorti eder.Bu işe yatırım bu yüzden az olsa gerek diye düşünüyorum. Saygılar!!!

insomnia
02-24-2006, 15:19
Arkadaşlar ben buna katılmıyorum.Türkiye dünyada bu bilim dalıyla (bilim dalı diyorum çünkü yakın bir zamanda tıbbın bir dalı olacagı konusunda herkes hemfikir) başa baş gittiğimiz,hatta dünyaya görüşlerimizi,araştırmalarımızla kanıtlayarak kabul ettirmekteyiz.Şu an bu işlemin ülkemizde pahalı olduğu ve uzmanlarının azlığı doğru ama bu dünyadan geride olduğumuzdan değil,ekonomik nedenlerden dolayı.Çünkü cihazların bir tanesi ortalama 100.000 YTL.ve bu cihazla bir günde sadece bir hastaya müdahale ediyorsunuz.Bir gecede bir hasta.Bunu bir tomografi cihazıyla kıyaslayalım mesela.Günde ortalama 10-15 tomografi çekimi yapılsa maksimum kendisini 6 ayda amorti eder.Bu işe yatırım bu yüzden az olsa gerek diye düşünüyorum. SAYGILAR!!!
Birçok bilim dalında dünyayla başa baş gittiğimiz söylenemez. Bakın adamlar telefon yapıyor biz o telefonla 20 dak.'da kredi cevabı verdiğimizi bir de böbürlenerek söylüyor ve reklamını yapıyoruz. Umarım uyku tıbbında ileri sürdüğünüz gibi dünyayla başa baş gittiğimiz konusunda haklısınızdır.
"Bu bilgiler ışığında dünya uyku tıbbından daha fazla geri kalmamak için ,bu konuya gereken önemin verilmesi ve en kısa sürede bu konuda üst ihtisas çalışmalarının başlaması gerekmektedir."
Bu kelimeler, eğer kafka'nın alıntı yaptığı siteye bakarsanız Türk Tabipleri Birliği'nin kendi cümleleri. Umarım bu makale eski tarihlidir ve o günden bu güne çok yol katedilmiştir. Siz bu ilerlemelerden haberdar olduğunuza göre "dünyaya görüşlerimizi kanıtladığımız araştırmalardan" birini bu siteye koyun ki bizler de faydalanalım.
Ayrıca size de saygılar!

uyku_lab._teknisyeni
02-27-2006, 17:13
Birçok bilim dalında dünyayla başa baş gittiğimiz söylenemez. Bakın adamlar telefon yapıyor biz o telefonla 20 dak.'da kredi cevabı verdiğimizi bir de böbürlenerek söylüyor ve reklamını yapıyoruz. Umarım uyku tıbbında ileri sürdüğünüz gibi dünyayla başa baş gittiğimiz konusunda haklısınızdır.
"Bu bilgiler ışığında dünya uyku tıbbından daha fazla geri kalmamak için ,bu konuya gereken önemin verilmesi ve en kısa sürede bu konuda üst ihtisas çalışmalarının başlaması gerekmektedir."
Bu kelimeler, eğer kafka'nın alıntı yaptığı siteye bakarsanız Türk Tabipleri Birliği'nin kendi cümleleri. Umarım bu makale eski tarihlidir ve o günden bu güne çok yol katedilmiştir. Siz bu ilerlemelerden haberdar olduğunuza göre "dünyaya görüşlerimizi kanıtladığımız araştırmalardan" birini bu siteye koyun ki bizler de faydalanalım.
Ayrıca size de saygılar!

Arkadaşlar aşağıda kısa bir alıntı var. İSMET KARACAN hoca NPT denilen uyku rahatsızlığını bulmuştur.Ayrıca İSMET hocanın önerisiyle 1992 yılında TÜRKİYE UYKU ARAŞTIRMALARI DERNEĞİ (Turkish Sleep Research Society) kurulmuş ve uyku tıbbıyla ilgili dünyadaki gelişmeleri yakından takip etmektedir. http://www.tsrs.org.tr Saygılar..!

9 Eylül Üniversitesi ve Türk Uyku Araştırmaları Derneği tarafından 7-9 Kasım 2004 tarihleri arasında Çeşme’de gerçekleştirilen “6. Ulusal Uyku ve Bozuklukları Kongresi” kapsamında uykuda nefes durmaları şiddeti ile kan leptin düzeyleri arasındaki ilişkiyi ele alan, hipotezi ve planlaması Trakya Üniversitesi Fizyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç.Dr. Levent ÖZTÜRK’e ait Mersin Üniversitesi Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı Başkanı Doç.Dr. Murat ÜNAL, Mersin Üniversitesi Biyokimya Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç.Dr. Lülüfer TAMER ve Kadir Has Üniversitesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç.Dr. Firuz ÇELİKOĞLU tarafından ortaklaşa gerçekleştirilen “The Association of the Severity of Obstructive Sleep Apnea with Plasma Leptin Levels” konulu makalesi ile “Prof.Dr. İsmet Karacan Yabancı Dergilerde Yayınlanmış Yayın Ödülü”nü kazanmıştır.
Prof.Dr. İsmet KARACAN Amerika Birleşik Devletleri’nde uyku tıbbının kurucularından biridir. Texas’da Houston Baylor College’de uyku laboratuarı şefliği yapmış ve uykuda nokturnal penil tümesansı bulan kişidir, aynı zamanda. 150’nin üzerinde Türk doktorunu yetiştirmiş, eğitim vermiş, nöroloji ve psikiyatri alanlarında deneyimli ve uzman hekimleri ülkemize kazandırmıştır. Türk Uyku Araştırmaları Derneği tarafından Prof.Dr. İsmet Karacan adıyla düzenlenen bu ödül her yıl o dönem içinde uyku araştırmaları konusunda yapılan en iyi uluslar arası makaleye verilmektedir. Bu yıl Trakya Üniversitesi’nden bir öğretim üyemize kazandırılan bu ödül Trakya Üniversitesi’nin bilimsel, kültürel, sanatsal ve daha pek çok alanda güçlü, dinamik eğitimci ve yönetici kadrosunun teknolojiyi yakından takip eden anlayışı, titiz ve özverili çalışması, başarıyı teşvik eden, ödüllendiren bilinçli tutumu ve ekip çalışmasına yatkınlığı ile doğrudan ilişkilidir.

insomnia
02-28-2006, 00:07
[/FONT]9 Eylül Üniversitesi ve Türk Uyku Araştırmaları Derneği tarafından 7-9 Kasım 2004 tarihleri arasında Çeşme’de gerçekleştirilen “6. Ulusal Uyku ve Bozuklukları Kongresi” kapsamında uykuda nefes durmaları şiddeti ile kan leptin düzeyleri arasındaki ilişkiyi ele alan, hipotezi ve planlaması Trakya Üniversitesi Fizyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç.Dr. Levent ÖZTÜRK’e ait Mersin Üniversitesi Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı Başkanı Doç.Dr. Murat ÜNAL, Mersin Üniversitesi Biyokimya Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç.Dr. Lülüfer TAMER ve Kadir Has Üniversitesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç.Dr. Firuz ÇELİKOĞLU tarafından ortaklaşa gerçekleştirilen “The Association of the Severity of Obstructive Sleep Apnea with Plasma Leptin Levels” konulu makalesi ile “Prof.Dr. İsmet Karacan Yabancı Dergilerde Yayınlanmış Yayın Ödülü”nü kazanmıştır. [/FONT]
Prof.Dr. İsmet KARACAN Amerika Birleşik Devletleri’nde uyku tıbbının kurucularından biridir. Texas’da Houston Baylor College’de uyku laboratuarı şefliği yapmış ve uykuda nokturnal penil tümesansı bulan kişidir, aynı zamanda. 150’nin üzerinde Türk doktorunu yetiştirmiş, eğitim vermiş, nöroloji ve psikiyatri alanlarında deneyimli ve uzman hekimleri ülkemize kazandırmıştır. Türk Uyku Araştırmaları Derneği tarafından Prof.Dr. İsmet Karacan adıyla düzenlenen bu ödül her yıl o dönem içinde uyku araştırmaları konusunda yapılan en iyi uluslar arası makaleye verilmektedir. Bu yıl Trakya Üniversitesi’nden bir öğretim üyemize kazandırılan bu ödül Trakya Üniversitesi’nin bilimsel, kültürel, sanatsal ve daha pek çok alanda güçlü, dinamik eğitimci ve yönetici kadrosunun teknolojiyi yakından takip eden anlayışı, titiz ve özverili çalışması, başarıyı teşvik eden, ödüllendiren bilinçli tutumu ve ekip çalışmasına yatkınlığı ile doğrudan ilişkilidir.
Yukarıdaki haber www.trakya.edu.tr/Haberler/basari_levent_ozturk.htm adresinden. Sevindirici bir haber, Türk doktorlarının hipotez aşamasındaki bir makalesi yabancı bir yayında yer almış ve buna Türk Uyku Araştırmaları Derneği tarafından bir ödül verilmiş. Umarım henüz bir hipotez olan bu makale test edilir, tartışılır, kabul görür ve bilimsel bir yasa haline gelir.
Demek istediğim bu işte: Biz hala bir makale yurtdışında yayınlandı diye seviniyoruz.
"Prof. Dr İsmet Karacan Amerika Birleşik Devletleri’nde uyku tıbbının kurucularından biridir. " Cümlesi bile üzücü. Neden böyle bir bilim adamı Türk uyku tıbbının kurucularından biri olamıyor? Ona böyle bir imkan verilemediğinden mi? 150 Türk doktorunu yetiştirmesi sizce yeterli mi acaba? Orada olduğu süre içinde kaç Amerikalı doktoru yetiştirmiştir, binlerce mi?
Sayın İsmet Karacan çok büyük adammış ki Türkiye'nin geri kalmaması için uğraşıyor: "Türk Uyku Araştırmaları Derneği, 1992 yılında Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Nöroloji Anabilim Dalı’nda görevli öğretim üyeleri tarafından, Prof. Dr. İsmet Karacan’ın önerisi ve Prof. Dr. Hayrünnisa Denktaş’ın katkı ve teşvikleri ile kurulmuştur. Derneğin 2002 yılı sonuna kadar başkanlığını Prof. Dr. Erbil Gözükırmızı, sekreterliğini de Prof. Dr. Hakan Kaynak yapmıştır. Dernek o yıllarda, ülkemiz için oldukça yeni olan uyku ve bozuklukları konusunda öncelikle hekimleri bilgilendirmeyi amaçlamıştır" 14 sene önce hekimlerimiz bu konuda bilgi sahibi bile değilmiş, bugün ne kadarı bilgi sahibi acaba?

Sayın uyku lab. teknisyeni, siz ve ben aynı taraftayız. Ben de ülkemizdeki gelişmelerden, Türk bilim adamlarının başarılarından gurur duyuyorum. Ama yeterli olmadığını düşünüyorum. Uyku rahatsızlığı çeken, bunun farkında olmayan çok fazla kişi var. Farkında olup da ciddiye almayan ya da ciddiye alıp da maddi imkanı bulamayan da. Ve maalesef bu alanda eğitimli çok fazla doktor yok, tedavi olunabilecek fazla merkez yok, olanlar da belli başlı şehirlerimizde. Bakın size www.tsrs.org.tr'den bir alıntı:
"2005 yılı başında yapılan Genel Kurul’unda Yönetim Kurulu seçimleri yapılmş, yeni yönetim kurulu üye sayısını 300 e, akredite laboratuar sayısını 50 ye, ülkemizde toplam uyku yatak sayısını 300 e, 7. Ulusal Kongre’sine katılım sayısını da 600 olarak hedeflemiştir."
Sizce bu rakamlar yeterli olabilir mi?
Ayrıca TÜRKİYE UYKU ARAŞTIRMALARI DERNEĞİ'nin web sayfasında çok daha başka şeyler bulmayı ümit etmiştim. Mesela Türk doktorlarımızın yurtdışında yayınlanan makaleleri, kadınlarda, çocuklarda, ergenlerde uykusuzluk, uyku testleri, trafik kazaları ve uykusuzluk, uyku alanındaki son gelişmeler gibi...
Herneyse bekleyelim ve yeni gelişmeleri görelim, bu arada hepimiz iyi uykular!

Not: Sayın İsmet Karacan'ın bulduğu "uykuda nokturnal penil tümesansı" hakkında bilginiz var mı?

Yoda
02-28-2006, 15:56
TÜRKİYE UYKU ARAŞTIRMALARI DERNEĞİ'nin web sayfasında çok daha başka şeyler bulmayı ümit etmiştimBende

Hatta uyku_lab._teknisyeni bahsetmesede bence uyku teknisyenlerinin sitesi TUAD'ın sitesine göre çok çok daha kapsamlı ve başarılı bir site.Yapılan kursların ise sadece "uyku ve bozuklukları konusunda bilgi edinmek isteyen tüm uzman hekimlere hitap edecek şekilde düzenlenmiş" olması da bana uygun gelmiyor.

Uyku Lab. kullanılan cihazların bir tanesi ortalama 100.000 YTL.Tamam bu miktar yüksek ama peki marketing(Pazarlama vs) ayrılan miktar ne kadar ?

Türkiye bu konuda yeterli olması , uykunun ciddi bir hastalık olduğunun topluma kabul ettirilmesi,kaynak olarak kendi linklerimizi vermemiz hepimizin dileği hatta bu sitenin temel hedeflerinden biri.Ama bakın TUAD'ın sayfasındaki linkler şunlar :

Avrupa Uyku Araştırmaları Derneği (ESRS)
American Acadeny of Sleep Medicine
The World Federation of Sleep Research Societies (WFSRS)
Sleep Resarch Society
Sleep (Dergi)
Journal of Clinical Sleep Medicine
Sleep Medicine Reviews (Dergi)
Sleep Medicine ( Dergi )
World Association of Sleep Medicine

Uyku Teknisyenlerinin sayfasına link bile vermemişler.

Trakya, Mersin ve Kadir Has Üniversitesi Üniversitesini canı gönülden tebrik ediyorum.Umarım asla yılmazlar ve bizi gururlandırmaya devam ederler.Ancak verdiğiniz örneğin dahi tekil olması gerçekten üzücü.Umarım kapsamın çok olmasından dolayı tek örnek vermişsinizdir.

Sözün özü evet gerideyiz ama maratonu kimin kazanacağı ilk 100 metreden belli olmaz :thumbsup:

doganriza
03-23-2006, 17:06
Merhaba arkadaslar Bende uyku teknisyeniyim,
2004 Çeşme kongresinde Prof.Dr.İsmet KARACANın önerisi ile ULTED (Uyku lab. Tekn. Derneğini kurduk.)Kurucu uye başkan yard. yaptım. Ne zaman kuruldu derseniz Ancak 2005 yılında..
2005 yılında yaklaşık 120 uyku teknisyeni ve doktorun katıldığı bir eğitim seminerini Ankarada yaptık..Bu halde su anda dernek uyemiz 50 bile olmadı.

Yurtdışında bazı uyku dernekleri ile bağlantıya geçtik.Avustralya uyku teknisyenleri derneği bize gerekli dökümanları gönderdi.
SAnıyorum yakın bir zamanda tüm kamu ve özel hastanelere ulaşmış olacak.

SAğlık Bakanlığı sayfasına bakarsanız eğer daha yeni birşeyler yapılıyor.24 yıldır bu iş var ve bir standarda oturmamış.

Gerekli olan cihazlar 100 bin YTL değildir. Bana 70 bin YTL verin size en son sistemi kurabilirim Hersey dahil.
Ancak yetişmiş teknik eleman konusunda sıkıntı var.
Çünkü sadece gece yapılan bir iş bu.
8 saat 19 inç bir monitöre bakmak ne kadar zordur bilirsiniz.

Bir kişi en fazla 2 hasta ile ilgilenebilir.Ama uygun olanı bir hasta bir teknisyen..

Ekipman ve sarf malzemeleri konusunda gerçekten ülke olarak çok geriyiz.
Alkol ve gazlı bez dışında hiç bir sarf malzemesi yerli değil.
Tabi buda tetkik fiyatlarını oldukça yükseltiyor..

Ancak şu da varki artık bizde bu yolda vites büyüttük.Eskiye göre şu anda daha bilinçliyiz.

Daha bundan 5 yıl once ne göğüs hast.uzmanı ne kbb doktoru ne dahiliye ne nöroloji doktoru ne psikiyatrist bu kadar üzerine düşmemişti uyku hekimliğinin..

UYkusuz olduğum için Konuyu çorba yapmış olabilirim.Affınıza sığınırım.
Saygılar
Rıza

hikmetaloglu
04-23-2006, 17:06
Burada her keste haklılık payı var ancak uyku tıbının klasik tıp yanında mazisinin pek okadar eski olmadığını bilmek de gerekmektedir.

Ayrıca Örneğin Huzursuz bacaklar sendromu ve uykuda periodik bacak hareketlerinin tedavisinde L-Dopa denilen ilecı ilk kullanarak tüm dünyada bu yöndeki tedavinin gelişmesindeki katkısı ile Prof.Dr.Şevket Akpınar hoca ve Prof.Dr.İsmet KARACAN ın dünya uyku tıbbındaki yereri önemlidir ve şu anda Türkiye deki diğer akademisyenlerin hakkını vermek gerekmektedir.

Bir de uygulamanın zorluğu uyku tıbbı teknisyeni arkadaşların bahsettiği gibi yatırımın , özellikle önceki analog cihazlar zamanında hem pahalı ve hemde uygulamansının teferruatlı olması nedeni ile tetkikler uygulanma alanlarını akademik ortamlarda bulabilmişlerdir.

Bilgisayarlaşma ile ekipmanlar daha da ucuzlamakta ve daha küçük mekanlarda yer alabilmekteler ve dolayısı ile daha yaygınlaşabileceklerdir.

Tüm Ülke olarak dünyadaki bilimsel sıralamada nerede isek uyku tıbbından da mucize beklememek gerekmekte sanırım selam ve saygılar

uyku_lab._teknisyeni
04-24-2006, 17:49
[/quote]Sayın İsmet Karacan'ın bulduğu "uykuda nokturnal penil tümesansı" hakkında bilginiz var mı?[/quote]

NPT yani nokturnal penil tümesans erkeklerin uykunun REM döneminde ereksiyon olmasıdır.Nokturnal;uykuda-Penil;penis-Tumesance;şişlik/kabarıklık.Erkekler uykunun REM dönemlerinde aralıklarla ereksiyon olurlar. Etkin uyuyamayan yani bir uyku problemi (OSAS,PLMS vs.) nedeniyle uyku sürekliligi bozulan erkeklerde bu olay REM dönemine giremediği için gerçekleşmez.Bu da erkek hastalarda cinsel isteğin azalmasına hatta ileri safhalarda iktidarsızlığa neden olmaktadır.İşte İSMET KARACAN hocanın buldugu rahatsızlık budur arkadaşlar..!

Saygılar..!:thumbsup: :thumbsup: