PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Heyecanlı programlar

Tanis
08-09-2005, 14:08
Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ali Savaş Çilli, çok sayıda kişinin uyku sorunları nedeniyle kendilerine başvurduğunu belirterek, özellikle duygusal olarak aşırı zorlanılan zamanlarda uykusuzluk probleminin daha sık ortaya çıktığını ifade etti.

Sıkıntı, gün içinde yaşanan olayların zihinde devamlı canlandırılması ve yoğun heyecanların uykuyu etkilediğini ifade eden Çilli, ''Dengeli bir uyku düzeni oluşturmak, hastalıklarla mücadelede çok önemlidir. Herkesin dinlenmeye ihtiyacı vardır'' dedi.

Günlük yaşantıdaki önemli değişikliklerin, en sık karşılaşılan uykusuzluk nedeni olduğunu ifade eden Çilli, seyahat, çalışma saatlerinde değişiklik, yeme, egzersiz, eğlence gibi davranışlarda her

zamankinden farklı olarak görülen aksamaların ve ilişkilerdeki sorunların, uykusuzluğa yol açtığını dile getirdi.

''REKABETE DAYALI OYUN, UYKU KAÇIRIR''

Ali Savaş Çilli, yatağa girmeden hemen önce rekabete dayanan oyun oynamak, heyecanlı bir program seyretmek veya sevilen biriyle önemli bir tartışma yapmanın uyumayı zorlaştırdığını, bu durumların heyecanı artırdığı için uyarıcı olduğunu ve uykuyu engellediğini söyledi. Kahve, fazla çay ve çikolatanın da kafein içerdiği için uykuyu engellediğini dile getiren Çilli, ''Yatakta uyku ve cinsellik dışında bir aktivite yapılmamalıdır. Yatakta kitap, gazete okumak veya televizyon izlemek, uykuya yardımcı olması için alkol almak, yatağa aşırı aç veya tok gitmenin de uykuyu bozucu etkisi vardır'' diye konuştu.

Kaynak : Star Gazetesi

şehrazad
08-14-2005, 17:17
Ben zaten stres yaratan yarışmaları seyredemiyorum. Onlarsız da yeterince stres var hayatımda. Bu ara -sporcu nefesi- (burnumdan yavaş ve derin nefes alıp ağzımdan yine yavaşnefes vererek - en az 3 en fazla 10 defa) ile rahatlayıp güzel şeyler düşünerek uyuyorum. Sorunları aklıma getirmemeye çalışıyorum. Faydası oluyor gibi size de tavsiye ederim.

uinen
05-24-2006, 06:19
Bazen,özel olarak bir durum,bir program,bir kişiden etkilenmediğim halde de yattığımda neredeyse bir kitap kadar fazla cümle geçiyor,dinlemeyeyim diyorum o da olmuyor.:banghead3
Ve sonunda yorgunluktan sızabiliyorsam sızıyorum,yoksa bir-iki saat yorgan-yastıkla cebelleştikten sonra kalkıyorum sigara içiyorum,bazen nete şöyle bir bakınıyorum,ya da varsa elimin altında bir kitap onu okumaya çalışıyorum..
Aa ama bir şeyden etkilenmemek derken sanırım bunu iddia ederken bir şeyi unutmuşum,kurtuluş savaşını detaylı anlatan bir kitap okumak zorundayım ve sinirlerim bozuldu..kitabı okudukça her geçen gün daha da az uyuyabilmeye başladım..:smileys_a

Geleneksel nefes tekniği..bu normalde etki eden,yatıştıran bir yöntem olmasına rağmen ben bunu uygulayınca odada ne var ne yoksa görmeye başlıyorum..buna odanın enerjisel titreşimlerini de ekleyebiliriz..sonra da iyice uykum kaçıyor...:banghead3 :banghead3 Umarım geçici bir dönemdir...