Orijinalini görmek için tıklayınız : 88 çeşit uyku bozukluğu var
Dicle Üniversitesi (D.Ü) Rektörü Prof. Dr. Fikri Canoruç, 88 çeşit uyku bozukluğu olduğunu belirterek,
''Uyku bozuklukları, uyku polikliniği veya uyku merkezilerinde teşhis edilerek tedavi edilir''' dedi.
restless
09-05-2005, 19:25
evet,huzursuz bacak sendromu ve uykuda periyodik bacak hareketleri bunlardan ikisi.var mı aranızda bunları ceken merak ediyorum
LunarH2O
09-14-2005, 10:24
Bir süre öncesine kadar çok ağır olmamakla birlikte ben de bu rahatsızlıkları hissediyordum. Özellikle grip gibi hastalıkk durumlarında bacaklarımı hareket ettirmeden bir saniye bile duramıyordum. Nasıl olduğunu bilmiyorum, ama şu anda normal zamanlarda aynı rahatsızlığı hissetmiyorum. Bak Türk Uyku Araştırmaları Derneği'nin web sitesinde konuyla ilgili neler buldum:
Huzursuz bacaklar sendromu, hastanın bacaklarında hissetiği, ancak tam olarak tarif edemediği, rahatsız edici, garip bir his ve bunun sonucu olarak uykuya dalamama ile şekillenen bir sendromdur. Kural olarak istirahat halinde hissedilen bu garip hissi hastalar yakınlarına ve hekimlerine anlatamamaktan yakınırlar. Zira ağrı olarak adlandırılamayan bu his zaman zaman bazı hastalar tarafından karıncalanma, uyuşma, bacakta çekilme olarak tarif edilir. Bazı hastalar da bu hissi bacaklarım sıkılıyor diye tarif ederler. Hastalar bu histen ancak bacaklarını hareket ettirerek kurtulurlar. Hareket sonrasında bir müddet rahatlayan hasta, en fazla birkaç dakika sonra tekrar aynı hissi yaşar.
Bu hastalığa, toplumda %5 gibi oldukça sık denebilecek bir oranda rastlanır. Hastalar bacak ağrıları nedeniyle daha çok romatizmal hastalıklar ve fizik tedavi uzmanlarına başvururlar. Ancak diğer bacak ağrılarından, ağrının hareketle geçmesi ve istirahat ile tekrar başlaması nedeniyle kolaylıkla ayırdedilebilir. Sendrom yaşın ilerlemesi ile daha sık oranda görülmeye başlar, şiddeti de gittikçe artar. Hastalar bacaklarındaki huzursuzluk nedeniyle akşamları televizyon seyredemez, arkadaş ziyaretlerine gidemez ve en önemlisi yatağa gittiklerinde bu garip hissin hastayı sürekli hareket etmek zorunda bırakması nedeniyle uzun süre uykuya dalamazlar. Birçok hasta uykuya dalamadığı için yataktan çıkıp dolaşmak zorunda kalır. Hastalar aynı hissi gece yarısı uyandıklarında da yaşarlar ve tekrar uykuya dalmakta güçlük çekerler.
Huzursuz bacaklar sendromu olan hastalar sinema, tiyatro, uzun seyahatler gibi hareketin kısıtlandığı ortamlardan çok rahatsız olurlar. Buralarda bacaklarını hareket ettirebilmek amacıyla genellikle koridor kenarlarını tercih ederler.
Hastaların ailelerinde genellikle benzer şikayetleri olan yakınlarının olması sendromun genetik geçişinin de olabileceğini düşündürmektedir.
Yapılan araştırmalarda nadiren demir eksikliği, üremi, diyabet gibi hastalıklar saptansa da sendrom %95 oranında idiyopatik (sebebi belirsiz) denen şekilde ortaya çıkmaktadır.
Son zamanlarda sendromun büyük çoğunlukla bacakları etkilemesi yanında, nadiren kolları da etkileyebileceği ortaya konmuştur. Sendromun ismi de bu gelişmenin ardından huzursuz kol ve bacaklar sendromu olarak değiştirilmiştir.
Bir de Digi TV Magazin diye bir dergi var. Digitürk seyredenler bilir. Onun bu ayki sayısının 181. sayfasında da konuyla ilgili oldukça detaylı ve yararlı bir yazı var. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nden bir uzman görüşü de alınmış. Bir yerden bulabilirsen okumanı tavsiye ederim. Umarım sana ve diğer aynı sorundan muzdarip arkadaşlara bir faydası olur.
arkadaşlar uykuda HBS'ye (huzursuz bacak sendromu) tam bir tehşis koyulması için polisomnografi şarttır. son derece ihmal edilen bir hastalık, ama insanda meydana getirdiği olumsuzlukları düşünürsek, aslında kesinlikle ihmal edilmemesi gerekir. hbs hastaları gece boyunca uyumakta güçlük çekerler, ancak saat 4:00 veya 5:00 gibi periyodik bacak hareketleri azaldığında uykuya dalabilirler. buda uyku süresinin kısalmasına yol açar. sonrasında:
-gündüz aşırı uyku hali,
-konsantrasyon bozukluğu,
-unutkanlık,
-agresif davranışlar,
-kişilik değişikliği (bu örnekleri çoğaltabiliriz) meydana gelir.
Hbs daha çok böbrek hastalıklarında, demir eksikliği anemisinde, şeker hastalarında, omirlik travmaları yada ameliyatlarından sonra, B12 vitamini, magnesium ve kalsiyum eksikliğinde, bazı antidepresan ilaçların yan etkisi olarak görülebilir.
tedavisinde: tanıdan sonra hbs'ye yol açan nedenler ortadan kaldırılır yada azaltılırsa, hbs geriler veya kaybolur.
ilaç tedavisi ise dopamin agonistleri veya benzer ilaçlar verilir
empacher
11-30-2006, 00:07
Ekleme yapmak gerekirse, Huzursuz Bacak Sendromu'na çok benzeyen ve gece uyurken uzuvlarda görülebilen periyodik kasılmalara PLMS (periodic limb movements in sleep-uykuda periyodik uzuv hareketleri) denmekte ve teşhisi de sadece uyku laboratuvarında konulabilmektedir.
vBulletin v3.5.3, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.