PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : rüyam yok

neden
08-29-2005, 08:32
Mesela kimseye anlatabileceğim bir rüyam yok. Hiç göremiyorum veya bir başka deyişle hatırlayamıyorum. Uykusuzluk yüzünden mi oluyor bu?

Kafka
08-30-2005, 14:19
Mesela kimseye anlatabileceğim bir rüyam yok. Hiç göremiyorum veya bir başka deyişle hatırlayamıyorum. Uykusuzluk yüzünden mi oluyor bu?
Rüyayı hatırlamak için rüyada uyanmak gerekli. Uyanmadan başka bir uyku evresine geçilen rüyalar hatırlanmıyor.
Az uyuyor da olsanız derin uyuyor ve sık uyanmıyorsunuz demek ki; çünkü rüyaları hatırlamak REM döneminde sık uyanmanın ve kötü kalitede bir uykunun belirtisi.
Bu konuda biraz daha ayrıntılı bilgi için yine bu "Rüyalar" forumunda "Rüya İyi mi Kötü mü" konusunu okuyabilirsiniz.

neuron
03-11-2006, 18:29
Uyku bu konuyla uğraşan hekimlerce yıllar boyu araştırılmış ve sonunda günümüzde 5 bölüme ayrılmıştır.
Stage 1: Uykuya dalma aşaması
Stage 2: Yüzeyel yavaş dalga uykusu
Stage 3: Derin yavaş dalga uykusu
Stage 4: Derin yavaş dalga uykusu
Stage REM: Hızlı göz küresi hareketleri ve rüya uykusu

Normal insanlar uyumak için yattıklarında sırasıyla önce stage 1, ardından stage 2, sonra stage 3 ve 4 uykusu uyurlar sonra REM uykusuna geçerler. Bu döngü gece boyunca 4-5 kez tekrarlar. İlk rüya uykusu genellikle yattıktan 60-90 dakika sonra ortaya çıkar.
Eğer bir kişide örneğin uyku apne sendromu varsa o kişi stage 1'den stage 2'ye geçme aşamasında nefesi durduğu için beyin kısa süreli bir uyanıklık yaşar.(birkaç saniye) bu uyanıklık durumu hastayı tekrar stage 1 konumuna getirir. Tekrar stage 2'ye geçerken yine apne nedeniyle uyanıklık yaşar ve bu durum ağır hastalarda gecede 300- 400 kez tekrarlanabilir. Bu hastalar kolay kolay REM uykusuna geçemezler. Dolayısı ile rüya göremezler. Dinlendirici ve yenileyici özellikleri olan derin yavaş uyku dönemine hiç giremezler. Sabah yorgun, sopa yemiş gibi uyanırlar.
REM uykusu döneminde uyandırılan bir kişi rüyasını oldukça ayrıntılı olarak hatırlar. Gece içerisinde 4-5 kez rüya görürüz ama sabah bunlardan sadece bir tanesini hatırlarız. Hatırladığımız bu rüya sabah son olarak gördüğümüz rüyadır.

MayıS
10-18-2006, 05:11
anlatırken bile bi hoş oldum wallaaaaa:sleeping:

CeYHuN SöNMeZ
02-17-2009, 22:58
Uyku bu konuyla uğraşan hekimlerce yıllar boyu araştırılmış ve sonunda günümüzde 5 bölüme ayrılmıştır.

Normal insanlar uyumak için yattıklarında sırasıyla önce stage 1, ardından stage 2, sonra stage 3 ve 4 uykusu uyurlar sonra REM uykusuna geçerler. Bu döngü gece boyunca 4-5 kez tekrarlar. İlk rüya uykusu genellikle yattıktan 60-90 dakika sonra ortaya çıkar.
Eğer bir kişide örneğin uyku apne sendromu varsa o kişi stage 1'den stage 2'ye geçme aşamasında nefesi durduğu için beyin kısa süreli bir uyanıklık yaşar.(birkaç saniye) bu uyanıklık durumu hastayı tekrar stage 1 konumuna getirir. Tekrar stage 2'ye geçerken yine apne nedeniyle uyanıklık yaşar ve bu durum ağır hastalarda gecede 300- 400 kez tekrarlanabilir. Bu hastalar kolay kolay REM uykusuna geçemezler. Dolayısı ile rüya göremezler. Dinlendirici ve yenileyici özellikleri olan derin yavaş uyku dönemine hiç giremezler. Sabah yorgun, sopa yemiş gibi uyanırlar.
REM uykusu döneminde uyandırılan bir kişi rüyasını oldukça ayrıntılı olarak hatırlar. Gece içerisinde 4-5 kez rüya görürüz ama sabah bunlardan sadece bir tanesini hatırlarız. Hatırladığımız bu rüya sabah son olarak gördüğümüz rüyadır.

gayet güzel açıklamışsın..teşekkür ederiz içıklaman için.

manolya
02-18-2009, 12:51
güzel bir paylaşım sanırım bu konuda baya bilgili bir arkadaşsınız.ama keşke yazılarınızı paylaşmaya bizleri bilgilendirmeye devam etseydiniz uzun zamandır yoksunuz.

paramedic
03-04-2009, 11:02

evet gerçekten çok doğru ve bilimsel açıklama arkadaşımızın eline sağlık diyoyorum.
buna ek olarak eklemek istediğim bir başka konu ise labrotuarda karşılaştığımız vakalarda bazı hastalar uyku sürecini hiç remsiz yani rüyasız geçirirken bazıları ise yaklaşık 50'nin üstünde rem yani rüya görmektedirler.vakalrın birçogu bunları sabah hiç hatırlamazken bazıları bir kısmını hatırlamaktadır.:thumbsup:

kubay
03-04-2009, 18:58
Valla bugün baya bi rüya gördüm ve derin uyudum...hepsinide hatirliyorum,,,yalniz bazen hatirlamadigimda oluyor..rüya görüp derin uyumak kadar tatli bisey yok bu dünyada:d

manolya
03-04-2009, 19:50
maşallah diyelim sana kubay aman nazar degmesin hep böyle güzel uyu inş:res:

kubay
03-04-2009, 19:59
Tsk ederim Manolyacim...ama biliyorum benimki gecici...arada bi böyle iyi uyudugum oluyor yoksa genelde berbat uyurum yada hic uyuyamam:)

CeYHuN SöNMeZ
03-05-2009, 15:10
evet gerçekten çok doğru ve bilimsel açıklama arkadaşımızın eline sağlık diyoyorum.
buna ek olarak eklemek istediğim bir başka konu ise labrotuarda karşılaştığımız vakalarda bazı hastalar uyku sürecini hiç remsiz yani rüyasız geçirirken bazıları ise yaklaşık 50'nin üstünde rem yani rüya görmektedirler.vakalrın birçogu bunları sabah hiç hatırlamazken bazıları bir kısmını hatırlamaktadır.:thumbsup:

ben çok fazla rüya görüyorum ve sabah kalktığımda rüya gördüğümü biliyorum hatta etkilerini hissediyorum fakat tam olarak ne gördüğümü hatırlayamıyorum.sadece gece uyanıp hemen yazarsam sabah hatırlayabiliyorum. bunun nedeni nedir paramedic?..

kubay
03-06-2009, 15:27
Herkese selamlar,

Paramedic size bir sorum olacakti, bir insan stage 1-2-3-4 e gecmeden direk rüya stage dedigimiz uykuyu uyuyabilirmi uykuya dalar dalmaz? mesala ben bazen bilincim acik bir halde rüya görüyorum. Bilincim acik bi halde direk rüya uykusuna girdigime göre diger stageleri atlamismi oluyorum? mümkünmü bu aceba?

paramedic
03-06-2009, 18:14
Herkese selamlar,

Paramedic size bir sorum olacakti, bir insan stage 1-2-3-4 e gecmeden direk rüya stage dedigimiz uykuyu uyuyabilirmi uykuya dalar dalmaz? mesala ben bazen bilincim acik bir halde rüya görüyorum. Bilincim acik bi halde direk rüya uykusuna girdigime göre diger stageleri atlamismi oluyorum? mümkünmü bu aceba?
slm..
evet bu söylediğin mümkün bazı hastalar stage1'den sonra hemen rem (rüya) evresine girebilirler.

kubay
03-06-2009, 22:19
Paramedic, peki ozaman rüyalarin görüldügü uyku dinlendirici uykumu oluyor? genelde öyle derlerde,,rüyalarin görüldügü uyku en dinlendirici uykuymus , varmi bi asli?