PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Rüyalar ve Delillik

Kafka
09-24-2005, 12:51
Çağdaş uyku araştırmalarının en önemli ve fikirleri en fazla tartışma yaratan şahsiyetlerinden olan, Harvard Tıp Okulu mezunu Allan Hobson "Düş Gören Beyin" (The Dreaming Brain) adlı kitabında şöyle diyor:

"Rüya sırasında zihinde görülen beş temel özellik akıl hastalarının sanrılarında, kendilerini kaybetmelerinde, tuhaf düşüncelerinde, hülyalarında ve hafıza kayıplarında da görülebiliyor. Zaten sabuklama, bunama ve psikoz bu zihinsel semptomların birleşerek yarattıkları şeyler. Öyleyse denebilir ki rüyalarımız psikozlu ve rüyalarımız esnasında hepimiz kafayı yemiş kaçıklara dönüşüyoruz. Bizi bu sıfatlardan kurtaran tek şey o sırada uyuyor olmamızdır... Bundan dolayıdır ki düş görme, akıl hastalığında seyreden türden bir psikolojik sürecin ürünü olarak görülebilir... çünkü normal insanlar rüyalarında akıl hastalığının önemli emarelerinin tamamını sergileyebiliyorlar. Bu sebepledir ki rüyalar üzerine yapılan çalışmalar bir tür akıl hastalığı üzerine yapılan çalışmalar olarak düşünülebilir."

kaktüs
09-26-2005, 11:37
Rüyalar ve delilik arasında bağlantı kuran Allan Hobson yalnız değil:

"Deliler uyanıkken düş görenlerdir."
Kant

"Rüyalar kısa süreli delilikler, delilik ise uzun süreli bir rüyadır."
Schopenhauer

"Akıl hastanelerinde rastlayacağımız tüm fenomenleri bizler rüyalarımızda yaşayabiliriz."
Wundt

:deli:

Kafka
09-27-2005, 12:21
"Bu korkuyu en iyi dile getiren kişi Dickens'tı. Çünkü deliliğin gündelik hayata girdiği ve eksantrikleştiği rüyaların bu esrarengiz alemi onu büyülüyordu. Onu büyüleyen bir başka şey de, gece ve karanlığın örtüsü altında cereyan eden hayattı. Londra'da yaptığı gece gezintilerinin birinde kendisini Bethlehem Akıl Hastanesi'nin önünde bulmuştu:

Geceleri rüya görürlerken akıllıların delilerden bir farkları kalıyor mu?Şu
Hastanenin dışındaki bizler, her gece düşlerimizde üç aşağı beş yukarı
içeridekilerle aynı dururmda olmuyor muyuz? İçeridekiler olayları,
insanları, zaman ve mekanları güpegündüz birbirine karıştırıyorlarsa, biz
dışarıdakiler de gece yapmıyor muyuz aynısını? Tıpkı içeridekilerin
uyanıkkenki deliliklerinde olduğu gibi kimi zaman uykularımızda
garabetler yaşamıyor ve bin bir takla atarak bunları açıklamaya ya da
birşeyler yamamaya kalkmıyor muyuz? En son böyle bir hastaneye
uğradığımda hastalardan biri bana "Sir, ben ikide bir uçuyorum"
demişti. Ona benim de -geceleri- uçtuğumu söylemekten çekindim...
Acaba Uykuya, her gün yaşanan küçük bir ölüm adını veren o her şeyi
bilen büyük usta Rüyalara da akıllıların delilikleri dememiş midir."

Alıntı: Charles Dickens, "Night Walks"
Tüm metnin alındığı kitap: "Gece" A. Alvarez

cemprapan
05-26-2006, 14:14
çok şey yazmak istedim yazdım yazdım sildim. rüyalar çok karışık gerçekten delilikle olan çizgi belki ta kendisi belki habercisi.korkmak normal mutlu olmak normal uyanınca heh ruyaymış diyosun normal o zaman bu saçmalıklar. anormal olan ne peki. neden bu kadar yorar ve düşündürür bizi rüyalar.çok rüya görüyorum belki de ondan yorgun kalkıyorum her sabah bakın şimdi kafam karıştı yine hay allah:) insanlara anlatınca rüyalarımı bi doktora git diyolar maalesef:(

insomnia
05-26-2006, 20:09
insanlara anlatınca rüyalarımı bi doktora git diyolar maalesef:(
Aynı sözleri ben de duymaktan usandım artık. Hatta bir rüyamı bu siteye yazdığımda Yoda demişti, hem bir psikoloğa görünün hem de yazar olun diye.
Sonra bu konuyu "yerinde olsaydım" bölümünde tartışmaya açtım.
Sizce psikoloğa gitmeli miyim diye sordum herkese ama sonra yine bildiğimi okudum.
Yani marifetmiş gibi psikolağa gitmedim, böyle yarı deli yaşayıp gidiyorum işte.

yaseminyy22
05-28-2006, 15:44
sayın cemprapan rüyalarını karışıklığıyla ilgili bişey diyemiycem ancak düzenli bi uykunun yani kaliteli uykunun olabilmesi için uyku evrelerini sırayla ve düzenli yaşamalısın,bilidiğniz gibi REM dönemi gün içersindeki yaşadıklarımızı arabelleğe atmadır,REM döneminin uzun yaşanmasıda bi rahatsızlıktır bencede ilk önce DR önereceği büyük ihtimalle uyku testi sonrada tanıya göre tedavi olman lazım
REM dönemini fazla yaşaman diğer evreleri az yaşamana neden olduğundan gün içersinde kendini yorgun,baş ağrısı çekmen normaldir,çünkü karşılaştığım hastalarda şu sonuc çıkıyor hasta REM dönemini uzun yaşıyor ancak derin uyku dediğimiz Stage 3+4 dönemleri yok denecek kadar az oluyor,tabi bu tarz hastalara DR muz uyku düzeni açısından Psikiyatri konsültasyonu öneriyor,yani sonuç iyi bi Dr gitmenizdir

insomnia
05-28-2006, 22:58
Uzun REM dönemi ve derin uykuya geçememe psikiyatrik bir problem mi yani?

Bir de iyi bir doktor derken önereceğiniz biri var mı? Sitedeki arkadaşların bir çoğunun doktorlarla ilgili kötü tecrübeleri olmuş.

cemprapan
05-29-2006, 12:01
şimdi doktorda çocukluğa kadar falan inmesin şimdi:) hiç halim yok zamanda psikolojik yolculuga valla. işin ciddi tarafı ben pek de güvenmiyorum doktorlara. yeni bi tartışma konusu yaratmak istemem ama telkinler terapiler ilaçlar tedaviler okuduklarım gördüklerim ve yaşadıklarım hiç güven oluşturmadı bende. zaten 3 gram hzurum var arada bir de olsa şimdi doktor yemesin beyni. ama işte bazen de tek başıma halledememe kaygısı da yok değil bu uyku sendromunu. psikologlar psikiyatrisler mutlaka çok faydalılar ama insanın tek başına başarma arzusu hala bu sorunu çözebilirim inancı varsa doktora gerek yoktur bence.

yaseminyy22
05-29-2006, 19:52
Pardon birşey sorucam daha önce hiç uyku testine yattınızmı

cemprapan
06-01-2006, 11:59
bana mı soru hayır yatmadım sanki yatmam gerektiğini düşünür gibi bi
soru olmuş:) yatmalımıyım yoksa !

-ıh neresi burası hangi yıldayız

-Yıl 2362 Gelingon gezegeni

-Höö

-Uyku testi kurbanısınız maalesef

yaseminyy22
06-03-2006, 14:02
Bu konuşma tarzına cevap bulamıyoruumm zannediyorum ki tüm drlar yanlış siz doğrusunuz siz cağ içi olan bişey önerinde yapalım
uyku testi ve bozuklukları ve doğurduğu hastalıklar hakkında nekadar bilginiz var merak ettim

cemprapan
06-05-2006, 14:05
konuşma tarzımın yanlış anlaşılması cağ dışı doktor düşmanı üfürükcü yandaşı gibi algılanmam doğal.bayaa sinirlendirmişim sanırım üzgünüm. siz sanırım uyku testi ve bozuklukları doğrdugu hastalıklar hakkında pek çok şey biliyorsunuz ve bunları paylaşmak istiyorusunuz. buyrun elbet her ne kadar site sahibi olmasamda. ama üslüp demiştiniz dimi?
hiç bilgim yok kitap okumam araştırmam sağdan soldan duyduklarımı söylüyorum insanlara biraz ağırlıgım olsun ortamda diye işte.

yaseminyy22
06-07-2006, 15:37
yanlış bi tarzdı sana tavsiyem biraz arstırman sana yardımcı olmak istemiştim ancak beni yanılttınız.
bilmediğiniz konulardada yorum yapmak son derece yanlışşşş
sizce yanlış bi yöntem olsa ben bu işi yapar kişi olarak babamı ve kendimi bu uyku testine yatırırmıydımm?
ve sadece şunu söyliyim babam ağır derecede OSAS lı ve gece SpO2 si %60 altına düştüğünden ufak bi felç geçirdi tabi bu ufakta olamayabilirdi neyse senin sormak istediğin sorular olursa yinede seve seve cevaplayabilirimm

uyku_lab._teknisyeni
06-30-2006, 00:09
Uzun REM dönemi ve derin uykuya geçememe psikiyatrik bir problem mi yani?

Bir de iyi bir doktor derken önereceğiniz biri var mı? Sitedeki arkadaşların bir çoğunun doktorlarla ilgili kötü tecrübeleri olmuş.

insomnia kardeş psikiatri adı zikredilince insan biraz tedirgin oluyo fakat bu sorundan en iyi anlayan ve çare bulacak olanda psikiyatristler.Fakat uykudan anlayan psikiyatristler.REM döneminin uzun olması (REM reboundu) gerçekten kaale alınması gereken bi sorun.En basitinden uykuda REM evresinin uzun olması demek genel itibariyle gece içinde birçok karmakarışık rüyalar görülmesi demektir.Bu bile insanın psikolojik olarak rahatsız olmasına yeterde artar bile...:res: :s4:

saygılar..!!!

uyku_lab._teknisyeni
06-30-2006, 00:10
yanlış bi tarzdı sana tavsiyem biraz arstırman sana yardımcı olmak istemiştim ancak beni yanılttınız.
bilmediğiniz konulardada yorum yapmak son derece yanlışşşş
sizce yanlış bi yöntem olsa ben bu işi yapar kişi olarak babamı ve kendimi bu uyku testine yatırırmıydımm?
ve sadece şunu söyliyim babam ağır derecede OSAS lı ve gece SpO2 si %60 altına düştüğünden ufak bi felç geçirdi tabi bu ufakta olamayabilirdi neyse senin sormak istediğin sorular olursa yinede seve seve cevaplayabilirimm

Yasemin ciğim döktürmüşün hocam yine..:s4: :s4:

Saygılar..!!