PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Uyuyamama Saplantısı

Kafka
03-12-2005, 11:26
Stresliyken birkaç gün uykusuz geçince birçok kişi uyuyamama konusuna odaklanıyor. Sonuç olarak uykusuzluk artıyor ve yerleşiyor. Uyku zamanı, hatta yatak ve yatak odası uyku kaçırıcı nesneler haline geliyor. Bu durumdaki kişiler kendi odalarında uyuyamazken başka mekanlarda çok rahat uyuyor olabilirler (salondaki kanape, otel, uyku laboratuarı).

Bu rahatsızlığın esası bütün dikkatin uyuyamama üzerinde toplanmasıdır. Uyuyamama rahatsızlığın tek nedeni olarak görülmekte ve diğer duygusal ve mental konular küçümsenmektedirler. Bu kişiler stres faktörlerini görmemekte ve uyuyamamalarının sebepsiz olduğunu düşünmektedirler.

insomnia
03-13-2005, 00:55
İşte galiba ben bunu yapıyorum. Uyuyamadıkça saate bakıyorum mesela. Sabaha 5 saat kaldı, 3 saat kaldı, hep stres... Bir de ertesi gün işte önemli bir toplantı varsa felaket. Bazen kanapede kitap okurken ya da televizyona bakarken içim geçiyor ama uyuyamama günlerimdeysem yatak odası üstüme üstüme geliyor :mad:

şehrazad
03-13-2005, 21:03
Bu hissi ben de biliyorum sahiden çok korkutucu.

insomnia
03-15-2005, 14:22
Dün gece uykum gelmesine rağmen yatak odama giremedim yine. Dekorasyonu mu değiştirsem ne yapsam? Biz yatak ve yatak odası fobisi olanlar için kanape şeklinde yatak yapıyorlar mı acaba ?

şehrazad
03-17-2005, 18:24
Bir varmış, bir yokmuş, her gün yatağa yatacağı zaman yine uyuyamayacağını düşünen ve kendisini buna şartlandıran bir "insomniac" varmış. Yatma ve uykuya dalma zamanı yaklaştıkça zihninde "Bu kez de uyuyamayacağım" ya da "Acaba uyuyabilecek miyim" gibi düşünceler belirirmiş. Bu durumda bizimkisi bir kaygı duyar, ortaya çıkan bu kaygı uykuya dalmasını engeller; tekrar kaygı duyar; bu şekilde ortaya bir fasit daire çıkar ve insomniac bu daireyi bir türlü kıramazmış. Tedavi olabilmesi için şunları bilmesi tavsiye ediliyormuş:

"- Uykuya dalamamak kaygıya neden olur ve bu kaygı sil baştan uykuya dalmayı engeller. Bu nedenle kaygı ortadan kaldırılmalıdır. (Bunu söylemek kolay tabii :s4: )

- Her gün muhakkak "şu kadar saat uyumalıyım" şeklinde bir düşünce varsa bunun yerine; "Daha az da uyusam benim için yeterli olur." diye düşünmek gerekir.

- "Neden uyuyamıyorum" sorusu yerine "Ben de pekala uyuyabilirim" diye düşünmek daha doğru olur.

Bu misalleri kişi kendisi çoğaltabilir ve uygulayabilir."

Yani eğer kanape şeklindeki yatak konusunda ısrarlıysan yatak üreticileri için bir teklif hazırlanabilir:)

insomnia
03-17-2005, 23:11
Adı üzerinde Şehrazad işte, ne güzel anlatmış öyle değil mi?
Ben en iyisi şu yatak üreticileri konusunu bir araştırayım :s4:

salome
03-20-2005, 01:35
Bir de tersine şartlanma diye bir yöntem var yanlış bilmiyorsam. Uyumaya değil uyumamaya şartlanıyorsun, inatçı bünye bu sefer uyumak istiyor.
Biraz kendini kandırmak gibi birşey ama ciddi yapılabilirse işe yarıyor :thumbsup:

Kafka
03-21-2005, 11:33
Bir de tersine şartlanma diye bir yöntem var yanlış bilmiyorsam. Uyumaya değil uyumamaya şartlanıyorsun, inatçı bünye bu sefer uyumak istiyor.
Biraz kendini kandırmak gibi birşey ama ciddi yapılabilirse işe yarıyor

Ben de konuyu biraz araştırdım. Haklısın ters niyetlenme diye bir yöntem var.
Burada uyuyamayan kişi, bir türlü uyuyamadığını, ne yapsa başaramadığını, mutlaka uyuması gerektiğini düşünüp kendini uyumaya zorlamak yerine bu sefer tam tersini yapıp kendisini uyumamaya ve uyanık kalmaya zorluyor. Bu şekildeki ters niyetlenme kişinin daha çabuk uykusunun gelmesine ve daha rahat uykuya dalmasına yardımcı oluyor. Bunun her gün yapılmasını tavsiye ediyorlar.
Gerçekten inatçı bünyelerde mi işe yarıyor yoksa herkese iyi gelebilecek bir yöntem mi denemek lazım.

salome
03-24-2005, 19:17
aslında işe yarıyor gibi. Uyumak için saatlerce yatakta dönüp duracağıma, bir filmi ya da kitabı bitirmek için uyumamaya çalışmak daha eğlenceli.

Yoda
03-25-2005, 16:29
aslında kitap okumak yada tv seyretmek iyi bir fikir olabilir ama bunlar hep zihnin ve gözün çalışmasına sebep oluyor.

Dolayısıyla sadece yatmanız bile dinlenmeniz için çok önemli.

Bence uyuyamayı aklınıza takmak yerine çocukluktan kalma alışkanlıklarınıza yönelin.

Eğer size yatmadan önce masal anlatıyorlardı ise sizde kendinize bir masal anlatın.

İyi uykular
:sleeping:

şehrazad
03-26-2005, 16:43
Bence uyuyamayı aklınıza takmak yerine çocukluktan kalma alışkanlıklarınıza yönelin. Eğer size yatmadan önce masal anlatıyorlardı ise sizde kendinize bir masal anlatın.

İyi fikir Yoda. Ben zaten masal anlatmaya da dinlemeye de bayılırım ;)

Tanis
03-27-2005, 17:22
İyi fikir Yoda. Ben zaten masal anlatmaya da dinlemeye de bayılırım

Bende.Ama anlatamıyorum yada dinlemiyorum değil bulamıyorum

:wasntme-s

şehrazad
03-28-2005, 00:47
Nasıl yani :confused:

Tanis
04-01-2005, 00:08
Gecikme için özür dilerim

Ben zaten masal anlatmaya da dinlemeye de bayılırım
anlatamıyorum yada dinlemiyorum değil bulamıyorum

ben de anlatmayı ve dinlemeyi çok severim ama anlatacak birini yada dinleyecek birini bulamıyorum ;)

:Lies:

şehrazad
04-04-2005, 10:43
Gecikme için özür dilerim
Olsun benim de moronluğum tutmuş cümle tam olmayınca ne demek istediğini anlamamışım. Masal anlatacak ya da dinleyecek birini bulamaman çok üzücü :oops:

Yoda
04-05-2005, 00:33
çok üzücü

Hangi açıdan çok üzücü,

:withstupi

şehrazad
04-05-2005, 01:49
ben de anlatmayı ve dinlemeyi çok severim ama anlatacak birini yada dinleyecek birini bulamıyorum

Similie'ye dikkat etmemişim yalan mı söylemiş :confused:

Yoda
04-14-2005, 12:44
İlk izlenim pek yalan söylemediği konusunda ama bilmem ki :whistle:

şehrazad
04-14-2005, 13:29
İlk izlenim pek yalan söylemediği konusunda ama bilmem ki :whistle:
Ben Tanis'i de sizi de pek anlamıyorum valla :confused:

Yoda
04-28-2005, 00:31
Konuyla ilgili diğer ilginç nokta ise kabuslar;

Her insan bir dönem kâbus görebilir. Bu kâbuslar çok sık görülmeye başlarsa, kişi "kâbus göreceğim" korkusuyla bazen uyumaya bile korkar. Dolayısıyla bu durum uykusuzluk yaratır. Bu kâbusların başlamasına neden olan herhangi bir psikolojik travmanın varlığı belirlenmişse veya kişi hep aynı tip rüyaları görüyorsa, bu psikiyatristin ilgilenmesi gereken bir durum olduğuda aşikardır.

:Dexter:

neden
08-29-2005, 08:47
sevgilimin yanında uyku basıyor, şöyle bir uyusam diyorum. O da bana kızıyor haliyle. Yanımda o olmadığında da bomba gibiyim uyuma kelimesini unutuyorum. :)

insomnia
09-12-2005, 00:36
Sevgilin kızacağına mutlu olmalı aslında. Demek ki kendini onun yanında huzurlu hissediyorsun ki rahatça uykuya dalabiliyorsun :6:

cemprapan
05-18-2006, 19:04
evet bakın şimdi biraz şaşırmış durumdayım aylardır hatta yıllardır ben bu duruma takmış durumdayım sanırım.aynen uyumaya çalışırken ki içseslerimi yazıyorum çok komik be:) heh geliyo galiba,yok be agırlık bu sanki,olm uyumam lazım nolcak bu halin ,yok yok benden adam olmıycak en iyisi gece bekçisi olıyım ben... daha neler neler anlatamam ama bi de şu var ki uyusamda yorgun uyanıyorum, ayarı kaçırıp fazla uyuyorum yine yorgun oluyorum nedir hocam buu yaa sıkıldım valla...

salome
05-20-2006, 00:40
Benim de iç sesim asla susmuyor. Ben sussam zaten kızım susmuyor:
Geç oldu uyumam lazım, hala uyuyamadım, şimdi kız uyanacak, uyandı işte, yok uyanmamış uykusunda konuşuyor, dalmak üzereyim, ne anne mi dedi, uykum kaçtı işte biraz bilgisayarı açayım, yoksa televizyona mı baksam,
tamam bebeğim çarşafını düzeltirim, sonra uyumak istiyorum,
hayır kızım artık gece süt yok,
korkma bu sadece ezan sesi,
hayır kızım sabah olmadı saat daha çok erken,
bu ses babanın saatinin alarmı,
ne çişin mi geldi, tamam kalk yapalım ama sonra tekrar yatacağız,
biliyorum aydınlık ama daha kalkma vakti değil,
lütfen tatlım azıcık sus, biraz olsun uyumak istiyorum...

uinen
05-24-2006, 06:12
sevgilimin yanında uyku basıyor, şöyle bir uyusam diyorum. O da bana kızıyor haliyle. Yanımda o olmadığında da bomba gibiyim uyuma kelimesini unutuyorum.

Onu çok iyi anlayabiliyorum:) Yani,insan sevgilisiyle konuşmak,şakalaşmak,beraber birşeyler izlemek,hiç olmadı dışarı çıkmak falan istiyor..Ama sevgilin uyuyorsa "ne zaman uyanacakkk" diye düşünmeye başlıyorsun...
Tabii bazen seni de etkiliyor karşında uyuyan birisi ve "ben de o uyanana kadar bir kestireyim" derken bir bakıyorsun sabah(yahut akşam) olmuş ve sadece uyumuşsunuz..
Tabii sende durum bu kadar abartılı mı bilemiyorum ama ben de haliyle oldukça abartılı yaşanıyor bu durum(sevgilim narkolepsili)..ben de bu durumda sevgilinin bulunmuş olduğu tarafta oluyorum :s4: :s4:

MayıS
10-18-2006, 05:28
Bir varmış, bir yokmuş, her gün yatağa yatacağı zaman yine uyuyamayacağını düşünen ve kendisini buna şartlandıran bir "insomniac" varmış. Yatma ve uykuya dalma zamanı yaklaştıkça zihninde "Bu kez de uyuyamayacağım" ya da "Acaba uyuyabilecek miyim" gibi düşünceler belirirmiş. Bu durumda bizimkisi bir kaygı duyar, ortaya çıkan bu kaygı uykuya dalmasını engeller; tekrar kaygı duyar; bu şekilde ortaya bir fasit daire çıkar ve insomniac bu daireyi bir türlü kıramazmış. Tedavi olabilmesi için şunları bilmesi tavsiye ediliyormuş:

"- Uykuya dalamamak kaygıya neden olur ve bu kaygı sil baştan uykuya dalmayı engeller. Bu nedenle kaygı ortadan kaldırılmalıdır. (Bunu söylemek kolay tabii :s4: )

- Her gün muhakkak "şu kadar saat uyumalıyım" şeklinde bir düşünce varsa bunun yerine; "Daha az da uyusam benim için yeterli olur." diye düşünmek gerekir.

- "Neden uyuyamıyorum" sorusu yerine "Ben de pekala uyuyabilirim" diye düşünmek daha doğru olur.

Bu misalleri kişi kendisi çoğaltabilir ve uygulayabilir."

Yani eğer kanape şeklindeki yatak konusunda ısrarlıysan yatak üreticileri için bir teklif hazırlanabilir:)

sölemesi kolay tabii
benim de böle bi korkum warr ama babamdan gizli oturuorum odada..2gece hiçç uyumayıp sora yataga balıklama atlamayı düşünüorum:s4:

Yengeç
11-04-2006, 03:11
Son günlerde iyice stres küpü oldum uyuyamıyorum :(:(:smileys_a :smileys_a :banghead3

pitipiti
11-06-2006, 01:48
uyuyamama saplantısı bazen bende de oluyor.aslında en uyumak istediğim zamanda oluyor.çok sinir bozucu...

MayıS
11-06-2006, 23:10
of ya biz neden böyleyiz? lisedeyken bütün arkadaşlarım 7de yatar,10 da kalkar sora 12de tekrar ytardı...

özlem
01-22-2007, 23:48
Eskiden ben de daha kafamı yastığa koyarken uyurdum. Ama üç buçuk senedir dört hafta gece dört hafta gündüz çalışıyorum ve bütün dengem bozuldu :smileys_a

İnsertCoinToSleep
01-23-2007, 17:43
Ertesi gün yapmamız gerekenler,gene gün boyu zombi gibi olunacağı saplantısı,kurulan saate 10 dk da bir bakmalar,kafa gene kazan olur bomboş olması gerekirken...ve güneş doğar,çayla kahveyle ayılma çabası,bide ılık duşla kurtarırım dersin günü...

kaktüs
01-25-2007, 17:50
Ertesi gün yapmamız gerekenler,gene gün boyu zombi gibi olunacağı saplantısı,kurulan saate 10 dk da bir bakmalar,kafa gene kazan olur bomboş olması gerekirken...ve güneş doğar,çayla kahveyle ayılma çabası,bide ılık duşla kurtarırım dersin günü...
Bu geceler üstüste geldikçe ertesi günler kafeinle, ılık değil buz gibi duşla bile kurtulmuyor :Protest_e