PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Erken kalkan yol alır

Kafka
10-11-2005, 09:15
Erken kalkın, daha zinde olun, tüm gününüzü mutlu mutlu geçirin...

Uzmanlar erken kalkmanın genlerden mi, yoksa hayat tarzından mı kaynaklandığı konusunda farklı görüşteler. Loughborough Üniversitesi Uyku Araştırma Merkezi’nden Profesör Jim Horne, ‘Küçük çocuklar, kadınlar ve yaşlılar erken kalkmaya meyillidir. Gençler ise uykuya daha düşkündür. Kadınların neden erkeklerden daha erken kalktığını bilmiyoruz’ diyor. Bazı uzmanlar ise aile üyelerinin uyku düzeninde benzerlikler olmasının genlerden kaynaklandığını ifade ediyor.

Erken kalkmanın yararları

Erken kalkanların uyku problemleri daha azdır.

Erken kalkanların üçte ikisi uykularını aldıklarını ve nadiren yorgunluk hissettiklerini söylüyor.

Araştırmacılar erken kalkmanın depresyonu yenmeye yardımcı olduğunu söylüyor.

Vücut hormonlarını düzenlediği gibi kilonun korunmasında da etkilidir.

Erken saatteki güneş ışığı mevsimsel duygulanım bozukluğuna karşı iyi gelir.

Stresi hafifletir. Kişinin sabahları beş dakika sessizlikte kendisiyle baş başa kalması günü sakin geçirmesinde de etkilidir.

Vücut saatinizi ayarlamanın yolları

1. Perdeler açık uyuyun, bu sayede güneş ışığı erken kalkmanıza yardımcı olur.

2. Günün erken saatlerinde vücudunuzun güneş ışığına maruz kalmasına çalışın.

3. Akşamüstü beşten sonra güneş ışığının gözlerinizi kamaştırmasına izin vermeyin, zira bu sizi güneş gözlüğü takmaya teşvik eder.

4. Kalktıktan kısa bir süre sonra egzersiz yapın.

5. Her gün aynı saatte kalkın.

Tarla kuşu musunuz, baykuş mu?

Tarla kuşu

Ruh hali: Gün içinde düşer.

Uyanma: Saat kurmadan uyanır.

Kahvaltı: Bayılır.

En üretken zamanı: Sabah saatlerinin sonu.

En rahat egzersiz zamanı: Sabah.

Baykuş

Ruh hali: Gün içinde düzelir.

Uyanma: Birkaç kez alarmın çalmasına ihtiyaç duyar.

Kahvaltı: Çoğu zaman atlamak zorunda kalır.

En üretken zamanı: Sabah saatlerinin sonu ve akşam.

En rahat egzersiz zamanı: Akşam.

Kaynak:Kelebek

şehrazad
10-13-2005, 11:22
Tarla kuşunun özelliklerini okuduğunda bile sinirlenen bir baykuşum. Bakın şimdi elimde kahve, korkunç bir başağrısı bilgisayarın başında oturmuş, kelimeleri toparlamakta güçlük çekiyorum.
Ama siz beni bir de gece uyku vakti geldiğinde görün, uykunun u'su yok, beynim son derece hızlı...

voo doo
10-16-2005, 14:59
ben bir baykuşum anlaşılan einsteinda çok uyurmuş hadi bakalım

insomnia
11-26-2005, 20:19
Ben de kesinlikle bir baykuşum zaten bazı insanlar yaratıcılık gerektiren işleri gece yarısından sonra yapar, zihinleri o zaman açılırmış.

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Uyku Bölümü Başkanı Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Erbil Gözükırmızı, Sabah gazetesindeki bir röportajında kendisini de bu tiplerden olduğunu söyleyip, "gece geç saatlere kadar ders çalışırdım" demiş.
Uzun uyuyan gündüz tipi, kısa uyuyan gündüz tipi, uzun uyuyan gece tipi, kısa uyuyan gece tipi diye uyku tipleri varmış.
Prof. Gözükırmızı diyor ki:
'Uzun uyuyan gece tipi' olan bir insan 'Ben tedavi olmak istiyorum' diye doktora giderse, onu tedavi etmeye çalışmamak gerekliymiş.Gece ikide yatacak, ertesi günü öğlen 12.00'da kalkacak. Bu tipler herkes gibi kalkıp işe gitmek için uykularının ucundan kırpmak zorunda kalıyor. Sürekli bir uyku açlığı çektikleri için tedavi olmayı istemeleri normal ama bu bir hastalık değildir.

Yani "eğer bir baykuşsanız" çalışmayın veya evde geceleri yapabileceğiniz bir iş bulun ya da uykusuz yaşamaya alışın diyor :help:

Tanis
12-01-2005, 12:07
Bendenizde bir baykuşum demekki

zen
03-25-2006, 15:47
gece 2'de yatıp sabah 8'de dinç olarak uyanabilmenin bir yolunu bilen varsa cevaplasın arkadaşlar. ben 5 senedir bulamadım....

Yoda
03-25-2006, 20:54
tam saat 2'de yatakta olmak,2.01'de uyumuş olmak,8'de kalkmak,kalkarkalkmaz kahvaltı yapıp üstüne kahve içmek cumartesi-pazar 11.00'da kalkmak.
Benim formülüm budur.

salome
08-27-2007, 13:43
Gece kuşu arkadaşlar baksanıza durumumuz genetikmiş :thumbsup:

"Geceleri zorluk çekmeden çalışabilen kişilerin bu durumunun açıklaması, genetik mutasyona uğramış "gece kuşu geni"nden kaynaklanıyor olabileceği bildirildi.

İngiliz Daily Telegraph gazetesin de yayınlanan bir haberine göre, İngiliz "Science" (Bilim) dergisi, "gece kuşu geni" ya da "geç saat geni" adı verilen AFh adlı genin, vücudun metabolizma, sindirim ve uyuma saatlerini güneşin batış ve doğuşuna göre ayarlayan Fbxl3 adlı genin değişik bir versiyonu olduğunu yazdı.

Bilim adamları, laboratuar fareleri üzerinde yaptıkları deneyler sonucunda bazı hayvanların vücut saatlerinin 24 saate göre değil, 27 saate göre ayarlı olduğunu ortaya çıktı. Daha sonra bu hayvanların DNA'sında Fbxl3 geninin "geç saat geni" şeklinde bulunduğu keşfedildi."

Bulunan bu genin, insanların yaşadığı bu sorun için ilaç geliştirmeye çalışan eczacılara ipucu verebileceği düşünülüyor.

Kaynak:www.sagliktabugun.com

okeyyes
08-29-2007, 02:13
Yaw ben erken kalkınca gozumde ağrı felan yok hatta çok dinç oluyorum ama arka planda da oyle bir uyku akıyorki birz daha yatayim derken geç kalıyorum hatta uyanma güçlügü bile çekiyorum.
simdi sende erken kalk sabahları demerin saat 03:00 de yatıyorum 06:20 gibi uyanıyorum daaaaaaa.
sonra bir daha yatam dedimmi işte orda ayvayı yiyoz. hadi erken kalk derseniz birkeç defa denedim pişman oldum oglenden sonra ayakta uyur geziyorum ne iş yaw.