Orijinalini görmek için tıklayınız : Makarna, yalnızların yiyeceği
ABD’de 500 kişi üzerinde yapılan araştırmaya göre insanların ruh halleri, ne yiyeceklerini belirliyor. Amerikalı psikoterapist Cynthia Power’ın 30 yıl boyunca bağımlılık üzerine yaptığı araştırmaya göre, kızgınlık, mutluluk gibi değişik ruh halleri, o anki damak tadında önemli rol oynuyor. Örneğin, boşanma, ayrılık gibi zor bir kriz geçiren kişi krema ve dondurma gibi yumuşak yiyecekler seçiyor çünkü çocukluğunda hissettiği rahatlığa geri dönmek istiyor. İşte duygulara özel yiyecekler:
Sinirlenen bir kişi et gibi sert ve çiğnenebilecek yiyecekler yemeyi tercih ederek, hırsını yiyecekten uzun uzun çiğneyip çıkarmaya çalışıyor.
Stres basanlar, soğan gibi tuzlu yiyecekler çiğneyip hem kaybettikleri mineralleri geri kazanıyor hem de günün stresini atıyor.
Cinsel yönden mutsuz olanlar, kraker, ekmek gibi karbonhidrat zengini ve enerji veren yiyecekleri günün her saatinde tercih ediyor.
Kendini mutsuz hissedenler ise, kurabiye gibi tatlı-şekerli yiyecekler ya da kafein tüketme ihtiyacı duyuyor.
Kendini yalnız hissedenlerler de makarna ve pilav gibi yiyecekler yiyor.
www.aksam.com.tr
şehrazad
05-10-2006, 20:35
Yukardaki araştırmaya bayıldım. Okuyalı çok zaman oldu ama makarna çok sevdiğim için, acaba ben kendimi yalnız mı hissediyorum sorusuna takılıp bir türlü cevap yazamamıştım. BUgün Hürriyet gazetesinde aşağıdaki yazıyı okuyunca buraya ekleyeyim dedim. Galiba bir tek kendini yalnız hissedenler değil herkes seviyor makarnayı :worshippy
"TMSD Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Sarıgül, Türkiye'de ilk kez 2005 yılının son aylarında TMSD olarak bir araştırma gerçekleştirerek, Türk insanının makarna ile ilgili bilgilerini öğrenme imkanı bulduklarını belirtti.
TMSF adına “Akademetre” adlı bir kuruluş tarafından gerçekleştirilen araştırma çerçevesinde, Türkiye genelini temsilen 23 ilin seçildiğini kaydeden Sarıgül, bu illerde “örnekleme yöntemi” ile seçilen 3 bin 7 kişiyle yüzyüze görüşme yapıldığını söyledi.
Sarıgül, araştırma sonuçlarının birkaç çarpıcı noktayı gözler önüne serdiğini ifade ederek, şöyle konuştu:
“Her 100 haneden 33'ünde haftada bir kez makarna pişirildiğini ortaya koyan araştırmamıza göre, en fazla kilo aldıran ürünler arasında ilk akla gelenler, ekmek ve makarna. Makarnayı kilo yapmayan bir besin maddesi olarak görenlerin oranı ise yalnızca yüzde 36 ile sınırlı. Araştırmada, tüketicinin makarnanın durum buğdayından yapıldığının farkında olmadığını da tespit ettik. Zira katılımcıların yüzde 93,2'si makarnanın bileşenleri arasında 'un' bulunduğunu sanıyor.”
“MAKARNA, DENGELİ BESLENMENİN BİR PARÇASI”
Beslenme ve diyet uzmanlarının, makarnayı dengeli beslenmenin bir parçası olarak gördüklerini, makarnanın şişmanlattığı yönündeki düşünceleri “toplumsal bir yanlış” olarak değerlendirdiklerini belirten Sarıgül, şunları kaydetti:
“Her besin gibi makarna da ancak çok fazla yenilirse şişmanlatır. Makarnanın glisemik indeksi pirinç pilavı, patates ve beyaz ekmeğe oranla oldukça düşüktür.
Bu nedenle kan şekerini hızlı yükseltmez. Aynı zamanda iyi bir B vitamini kaynağı olan makarna, uygun sos ile birlikte ana yemek olarak enerji ve besin ögelerini tam karşılamada rahatlıkla kullanılabilecek hem pratik hem de sağlıklı bir seçimdir. Makarnanın üzerine ilave edilecek peynir veya yoğurt ile kalsiyum ve protein değeri artırabilir, ton balığı ve ceviz eklenerek omega-3 kaynağı haline getirebilir veya sebze yemeyen çocuklar için sebzeli makarna ile bu gıdalara alıştırılabilir.”
Sarıgül, Türkiye'de burgu, bukle, kelebek, kabuk, boncuk, erişte, fiyonk, kuskus, kalem, mantı gibi kısa kesme diye adlandırılan makarna çeşitlerinin ağırlıklı olarak tüketildiğini, son yıllarda da spagetti tüketiminde artış gözlendiğini belirtti."
Makarna severleriniçini rahat ettirecek yeni bir yazı da sabah.com.tr'nin sağlık bölümünden:
Makarna ye su içmiş gibi ol
Kilo aldırdığı düşünülen makarna aslında tam bir sağlık kaynağı. Gaziantep Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Bayram; makarnanın, dengeli beslenmeyi hedefleyen tüketici grupları için vazgeçilmez gıda maddelerinden olduğunu vurguluyor. Bayram, mineraller ve vitaminler bakımından zengin olan makarnanın faydalarını şöyle sıralıyor: "Sahip olduğu besinsel lifleri sayesinde, bağırsak kanserini engeller. Pişirilmesi sırasında da ağırlığının 2-3 katı kadar suyu bünyesinde tuttuğu için hacmi artıyor ve böylece midede doygunluk hissi veriyor. Ayrıca bir porsiyon makarna yenildiği zaman vücut su da almış oluyor. Bugün İtalya'da makarna pişirmek için yaklaşık 10 bin çeşit reçete varken ne yazık ki Türkiye'de yeterince bilinmiyor ve değerlendirilmiyor."
Özellikle domates soslu sarımsak ve pul biberli spagettiye bayılırım :3s:
LunarH2O
01-18-2007, 09:20
Hay elinize gözünüze sağlık Salome ve Şehrazad, ne güzel haberler vermişsiniz. Oh be! Yalnız galiba diyet uzmanları makarnanın faydalarından bahsederken bizim her zaman tükettiğimiz beyaz (ya da sarı??) makarnadan ziyade kepekli ve tam undan yapılmış makarnanın üzerinde duruyorlar bildiğim kadarıyla. Yani diyetisyen listenize makarna yazarken bunun genelde kahverengi makarna olması gerekiyor diye biliyorum. Ben bir süre kepekli makarnalardan yedim. Lezzeti çok kötü olmasa da aynı tadı vermedi bana. Dolayısıyla hop geri dönüş yaptım meşhur beyaz durum buğdayına.
şehrazad
04-05-2007, 14:26
Yaşasın makarna, pilav, ekmek :oops:
Doğu Washington Üniversitesi’nden Fizyolog Wendy Repovich, gıdalarla ilgili bugüne kadar doğru olduğu zannedilen bazı bilgilerin yanıltıcı olduğunu söyledi. Doğru zannedilen bazı beslenme önerilerinin doğru olmadığını söyleyen Repovich’e göre, en çok tüketilen bazı gıdalarla ilgili bilinen yanlışlar şunlar:
KARBONHİDRAT ŞİŞMANLATMAZ: Şişmanlattığı gerekçesiyle diyetlerden çıkarılan karbonhidratlar, ortalama ölçülerde alındığında doğrudan kilo artışına neden olmaz. :bowdown: :bowdown: :bowdown:
YUMURTA KOLESTEROLÜ ARTIRIR: Sarısında bulunan kolesterol miktarının diğer gıdalardan fazla olması nedeniyle kolesterolü yükselttiği söyleniyor. Oysa yumurta, sağlık riski yaratacak oranda kolesterol içermiyor. Kalp-damar rahatsızlığı bulunanlarda yumurtadan uzak durulması tavsiye edilebilir, ancak günde bir ya da iki yumurta yemenin kolesterol düzeyinde farklılık yarattığını gösteren herhangi bir araştırma yok.
ÇOK SU YARARLI DEĞİL: Günlük kaybettikleri su miktarını yerine koymak için insanlara günde 8 bardak su içmeleri gerektiği söyleniyor. Ancak buna hiç gerek yok. Çünkü insanlar su ihtiyacının çoğunu aldıkları diğer gıdalardan karşılıyor. Aşırı su, vücutta sodyum dengesizliğine bile neden olabilir.
canosman
04-05-2007, 16:05
şişmanlatan makarna yada pilav değil.onların üstüne yaptığımız soslardır.
canosman
04-05-2007, 16:07
makarna ve pilav sporcu yiyeceğidir.yeterki soslamayın.
Özellikle domates soslu sarımsak ve pul biberli spagettiye bayılırım :3s:,
bendeeee sarımsak hariç :D
Arkadaşlar bu sevindirici yazıyı siteye eklemek istediğimde farkettim ki siz zaten bu konuyu konuşmuşsunuz ve makarnanın değil eklenen yağ ve sosların şişmanlattığını biliyorsunuz. Ama ben bunu yeni öğrendim ve benim gibi şişmanlamamak için makarnadan uzak duran yeni üyelerle paylaşmak istedim:chatter:
Toplumda, makarnanın şişmanlattığı ve besin değerinin düşük olduğu şeklinde yanlış ve eksik bilgiler bulunduğu, bilinenlerin aksine makarnanın kalori ve yağ oranının çok düşük olduğu bildirildi.
18 Ocak 2008 Cuma
Duygu Can
Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği Genel Sekreteri Ergin Erzurumlu, yaptığı açıklamada, makarnanın, vitamin ve mineraller bakımından çok zengin ve yararlı bir besin kaynağı olduğunu söyledi. Makarnanın A, B1, B2 vitaminleri ile demir, kalsiyum, fosfor, potasyum ve protein yönünden de çok zengin bir gıda olduğunu belirten Erzurumlu, makarnadaki yağ ve sodyum oranının da çok düşük olduğunu ve kolesterol riskinin bulunmadığını vurguladı. ABD Tarım Bakanlığı�nın 1991 yılında yayımladığı raporda yer alan "Sağlıklı Beslenme Piramidi"nin, günlük beslenmede çok az alınması gereken besinlerle, her gün birkaç kez alınması gereken besinleri gösterdiğini ifade eden Erzurumlu, rapora göre makarnanın, sağlıklı beslenmenin en temel unsurlarından birisi olduğunu ve piramitte, en çok kullanılması gereken besinler arasında gösterildiğini anlattı. Makarnanın, kompleks karbonhidratlar grubundan olduğunu ve metabolizmada çabucak parçalanarak, hemen enerjiye dönüştüğünü dile getiren Erzurumlu, makarnanın bu nedenle kolay ve hızla hazmedilen bir besin olduğunu belirtti. İtalyanların daha şişman olamsı gerekirdi Makarnanın kalori ve yağ oranının çok düşük olduğunu ifade eden Erzurumlu, şunları kaydetti: "Toplumumuzda, şişmanlara "makarnacı" denilir... Çünkü ülkemizde "makarna şişmanlatır" şeklinde yanlış bir inanış var. Oysa makarna şişmanlatmaz. Öyle olsaydı kişi başı makarna tüketimi bizimkinden 5-6 kat fazla olan İtalyanların bizden daha şişman olması gerekirdi, ama değiller. Genel kanının aksine, şişmanlatma riski yoktur. Şişmanlatan makarna değil, içine konulan yağ ve kalorisi yüksek soslar. Makarnanın içinde şişmanlatıcı unsurlar bulunmaz. Formuna dikkat eden herkes, hafif bir sosla yapılmış makarnayı gönül rahatlığıyla yiyebilir. Makarna hem çok doyurucudur hem de vücut için gerekli tüm vitamin ve mineralleri içerir. Acil enerji ihtiyacı duyan bir karşılaşmaya ya da gösteriye hazırlanan sporcular, sanatçılar, yani fiziksel güç gerektiren işlerle uğraşan herkes için makarna, özellikle tercih edilen bir temel besindir."
Kaynak:http://saglik.milliyet.com.tr/
vBulletin v3.5.3, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.