Orijinalini görmek için tıklayınız : Bitki Çayları
insomnia
03-13-2005, 23:15
Papatya çayının bazen beni rahatlatıp uyuttuğu oluyor denediniz mi? Aslında meditasyon, yoga vs. gibi bir yöntem denemek lazım herhalde. Deneyip başarılı sonuç alanınız oldu mu?
şehrazad
03-14-2005, 21:19
Valla ben bir süredir meditasyona başlamayı düşünüyorum ama bir türlü fırsat olmadı. Papatya, melissa, ıhlamur vs. her türlü bitki çayını denedim. Uyumama günlerimdeysem hiçbir faydası olmuyor.
İlaç Alanlar Bitki Çaylarına Dikkat
Alternatif tıp ve doğal besinlerin yararları tartışılırken, vatandaşların rağbet ettiği bitki çaylarının da bilinçli kullanılması gerektiği bildirildi.
Ege Üniversitesi (EÜ) Eczacılık Fakültesi Farmakognozi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bijen Kıvçak, yaptığı açıklamada, ilaç kullanan kimselerin, bitki çayı içerken hekime danışmalarının son derece önemli olduğunu vurguladı.
Hastaların, kullandıkları ilaçlarla etkileşmeyen bitki çayı içmeleri gerektiğini belirten Prof. Dr. Kıvçak, şunları kaydetti:
"En fazla tüketilen papatya ve ıhlamur gibi çayların bile çeşitli ilaçlarla etkileşimi vardır. Bitkinin içindeki etken madde ve kullanılan ilacın etkileşimi mutlaka hekime sorulmalı, hekim de eczacıya danışmalıdır. Örneğin, ısırgan tohumunun yararları kadar gizli kalp yetmezliği olan kimselerde kalp krizini tetikleyici bir yan etkisi vardır. Bu gibi durumların önüne geçmek için hasta, hekim ve eczacının işbirliği şarttır."
"Bakanlığın Onayı Aranmalı"
Prof. Dr. Kıvçak, bitki çaylarının Sağlık Bakanlığı'nın denetiminde üretilmesi gerektiğini de ifade ederek, "Bitkiyi toplayan kişinin ne kadar ehil olduğu, bitkinin nereden toplandığı ve hangi koşullarda kurutulduğu önemlidir. Başta egzoz gazı olmak üzere çeşitli dış faktörler nedeniyle bitki, şehir merkezinden toplanmamalıdır. Bitki, egzozun yaydığı ağır metalleri çektiği için bu durum çok tehlikelidir" dedi.
Bu kriterlere dikkat edilmeden üretilen ve Sağlık Bakanlığı'nın onayı olmayan bitki çaylarının tüketilmemesi gerektiğini bildiren Prof. Dr. Kıvçak, özellikle son dönemde oldukça popüler bir bitki olan keten tohumunun yaygın kullanımında da yanlışlıklar bulunduğuna dikkat çekti.
Prof. Dr. Kıvçak, şunları kaydetti:
"Keten tohumu genellikle dövülmüş şekilde satılıyor. İçeriğinde sabit yağ, değişik asitler ve omega yağları içerdiği için bu bitkinin ezildikten sonraki iki günde tüketilmesi gerekir. Aksi takdirde mide ülseri ve kanser gibi tehlikeli hastalıklara yol açar. Bu yüzden ezilmemiş olarak alınıp tüketileceği zaman ezilmelidir. Ayrıca keten tohumu bitkisinin, halk arasında sanılanın aksine zayıflatıcı özelliği yoktur. Sadece bağırsak mekanizmasını harekete geçirerek metabolizmayı hızlandırır."
Kaynak: http://www.trt.net.tr
Papatya nin etkisini sadece sakinlestirici olarak biliyorum ben. Bunun disinda,eger tutsu kullaniyorsaniz lavanta,leylak onerebilirim. Ama illa bitki cayi diyorsaniz o zaman bir de anason u deneyin :D
Bedeni rahatlatmak icin yaglarla masaji da deneyebilirsiniz...ozellikle gul,lavantavb yaglari kullanmak yararli olabilir...
huysuz börülce
10-10-2006, 13:30
anason çayını kullandınız mı bir faydası var mı kızıma kullanabilirmiyim acaba
yaa annem aktardan bi çay almış karışık..
hiç bi işe yaramıo.. aslında çok gevşetio acaip rahatlatıo ama uykuya dalamıorum işte...
benim uykum fazlasıyla gelio fakat uykuya dalamıorum sorun buu :banghead3
pitipiti
10-19-2006, 00:11
bende tavsiye üzerine papatya, ıhlamur ve ada çayı kullandım bir dönem...
uykuma bir etkisi olmadı :(
bende tavsiye üzerine papatya, ıhlamur ve ada çayı kullandım bir dönem...
uykuma bir etkisi olmadı :(
walla ben 48 saat hiç uyumadım..gözümü bile kırpmadım..sonra akşam 10da yattım 9 da kalktım..
şimdi düzenli bi şekilde 12de yatıp 9da kalkıcam..bakalım etkisi olucak mı:thumbsup:
"Hoş kokulu bir bitki olan ıhlamur, aynı zamanda iyi bir ev ilacı... Özellikle soğuk kış günlerinde sıcak içecek olarak tüketilen ıhlamurun insan sağlığına birçok faydası bulunuyor. Ihlamurun içinde uçucu yağ, tanen, şeker, C vitamini, reçine ve enzimler de bulunuyor. Mide şikayeti olanlar, ıhlamuru tek başına kaynatıp içerse hazmı kolaylaştırır. Ihlamurun içine biraz kekik, nane ve rezene katıp kaynatıp içerseniz hem mide yanmalarına, hem de bulantıya iyi gelir. Kan dolaşımını düzenleyen, kramplara iyi gelen, migrene birebir olan ıhlamurdan kabızlıkta da yararlanabilirsiniz. Zayıflamak isteyenler ise ıhlamuru sabah aç karnına içsin.
Ancak uzun süre ve fazla miktarda kullanım kalbinize zarar verebilir."
Yukarıdaki haber Sabah Gazetesinin sağlık sayfalarından. Uykusuzluğa iyi gelir demiyor ama beni rahatlatıyor ve uykuya dalmamı kolaylaştırıyor.
Yalnız dikkat uzun kullanımda kalbe zarar verebilirmiş; zaten yukarıda Kafka'nın alıntıladığı bir yazı da var, bitki çaylarının ve kullanılan ilaçların etkileşimi hakkında.
arıdoğan
12-22-2008, 22:54
Papatya çayının bazen beni rahatlatıp uyuttuğu oluyor denediniz mi? Aslında meditasyon, yoga vs. gibi bir yöntem denemek lazım herhalde. Deneyip başarılı sonuç alanınız oldu mu?
yazılıp yazılmadığını bilmiyorum ama KEFİR içmeyi deneyeniniz oldu mu? akşamları yatarken 2 bardak deneyin. hem çok faydalı bişi hemde uyku yapıo rahatlatıyo...
yaa annem aktardan bi çay almış karışık..
hiç bi işe yaramıo.. aslında çok gevşetio acaip rahatlatıo ama uykuya dalamıorum işte...
benim uykum fazlasıyla gelio fakat uykuya dalamıorum sorun buu :banghead3bu msj bayagı eski ama yinede yazıyorum.acaba şimdiki durumunuz nasıl merak ettim.benimde çok uykum geliyor ama uykuya dalamıyorum problemimiz aynı oldugu için merak ettim
vBulletin v3.5.3, Copyright ©2000-2010, Jelsoft Enterprises Ltd.