PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Çocuklarda uyku alıştırmaları II

Yoda
01-13-2006, 03:08
Yaş Gurubu
2-12 Ay

Gereken Uyku Miktarı
14-15 saat
Kestirme (2.5-5 Saat)

Uyku Özelliği
Gece uykusunda artış
Uyku Modelleri belirginleşir.
Kestirmeler yıl sonuna doğru 4-5'den 1-2'ye düşer.

Uyku Gelişim Temel Taşları
Düzenli bir uyku programı ve rutinleri belirleyin.
Gece uyanma ve uyanık kalmalar
Bebeğin kendini teskin etmeyi öğrenmesi

Bu grup için öneriler

1. Mutlaka düzenli ve sabit bir uyku programı yapın
2. Tutarlı ve eğlenceli bir yatma rutini oluşturun.
3. Normal bir uyku dostu çevre düzenlemesi yapın.
4. Çocuğunuzun sizden bağımsız olarak uykuya dalması ve kendini teskin etmesini cesaretlendirin.

mukadder
02-21-2006, 15:39
iyide bu önerileri nasıl uygulayacam

salome
02-22-2006, 17:31
iyide bu önerileri nasıl uygulayacam
Valla çok haklısın mukadder.
Yoda sağolsun bu yazıyı biz faydalanalım diye siteye koymuş ama ilk okuduğumda ben de nasıl yani dedim.
Şimdi senden birazcık daha (benimki 3 yaşında) tecrübeli anne olarak yazıdan çıkardığım sonuçları açıklıyorum ;)

-Mutlaka düzenli ve sabit bir uyku programı yapın derken,

Her gece ve gündüz uykusuna aynı saatte yatırın demek istiyor. 1 yaşındaki çocuğun, gündüz uykusunu 3 saat ve akşamüstüne yakın uyuyorsa gece tabii ki o oranda daha geç ve daha az uyuyacaktır. Bu düzeni ayarlamak gerekiyor. Öğleden sonra bir- birbuçuk saatlik uyku yeterli olacaktır. Eskiler uyuyan çocuk uyandırılmaz derler ama bence 2 saatten sonra uyandır.

-Tutarlı ve eğlenceli bir yatma rutini oluşturun:

Yani her gece aynı saatte pijamalarını giydirin, sütünü verin, dişlerini fırçalayın, (varsa tabii) bir masal anlatın, kitap okuyun ya da şarkı söyleyin ve bu rutini her gece tekrarlayın.

-Normal bir uyku dostu çevre düzenlemesi yapın:

Bu en enteresan madde :s4:
Her halde havalandırılmış, temiz çarşaflı, hafif ışıklı falan demek istiyor.

-Çocuğunuzun sizden bağımsız olarak uykuya dalması ve kendini teskin etmesini cesaretlendirin:

Şimdi bu nasıl yapılır diyorsun değil mi?
Bildiğim kadarını söyleyeyim. Bir defa çocuğu mutlaka uyanıkken yatağına yatıracaksın çünkü emzirirken ya da başka bir şekilde kucakta uyuyakalan çocuk uyanıp da seni göremeyince çığlığı basıyor.
Yatağa koyduğunda ağlarsa kaldırmamak ama -sizi anlayacak yaşta olmasa bile- sakin bir sesle kendisi uyuması gerektiğini ama onu çok sevdiğinizi vs. anlatmak, ağlamaya devam ederse her gün uzayan aralıklarla (2 dak., 5.dak., 8.dak., vs.) yanına girip konuşarak bir süre tutarlı bir şekilde bu uygulamaya devam etmek gerekiyor. Bu arada senin kendine güvenini tam olması, ses tonunda bir titreme olmaması gerekiyor, küçük canavar ağladığı için üzüldüğünü ve bir süre devam ederse kucağına alacağını hissederse çok daha uzun ağlıyor, tutarlı bir şekilde devam edersen en geç 1 hafta gibi bir zamanda boşuna ağladığını farkediyor ve kaderine razı olarak yatağında uyumaya başlıyor :zzz:

LunarH2O
09-05-2007, 23:19
Şu uzmanları öpesim geliyor yani. Bunları nasıl yapacaksın onu söyleyen yok. Ben kesinlikle ağlamaya bırakamıyorum; yüreğim dayanmıyor. Şimdilik kolumda sallayıp uyuyunca ya da uyumak üzereyken yatağa koyuyorum. Ama ileriki günlerde ne huy edinir bilemiyorum doğrusu. Bu arada benim bebiş gece uyanıp beni göremeyince yaygarayı basmıyor. Bu teoriyi şimdilik çürüttük yani. Acaba bunu daha sonra mı yapıyorlar? Yoksa benimki şansıma böyle mi çıkmış? Şu an 4.5 aylık. Gece çok bir sorunumuz yok. Gündüz uykusu bayağı problemli ama beterin beterlerini görüp duydukça "Buna da şükür" deyip oturuyorum valla. Dün sabah dokuzdan akşam 6.30'a kadar gözünü kırpmadı maskara. "Bak kızım büyüyemeyeceksin" diye kandırmaya çalışıp, ona sık sık "uyusun da büyüsün" ninnisini söylüyorum ama bana "yemezler" gibisinden bakıp yaygarayı basıyor. Bence her çocuğun bir karakteri ve ayrı fiziksel ihtiyaçları var. Uzmanlar onların birer insan olduğunu unutup hepsini aynı kefeye koyup aynı muameleyi yapmamızı istiyorlar. Bu yüzden bizim sitede de "Her yöntemi denedim; işe yaramadı" gibi mesajlar yazıp duruyoruz. Belki de biraz daha esnek olan uzmanların öğütlerine kulak vermeliyiz. Sonuçta onun da sizin de ruh sağlığınız önemli. Evet belki ağlatarak çocuk kaderine boyun eğip birkaç gün sonra uyumaya başlıyor ama bazı uzmanlara göre de bu durum çocukta başka bazı alanlarda huysuzluk veya güvensizlik olarak ortaya çıkabiliyor. Biraz daha esnek yöntemler hakkında bilgi almak isterseniz şu siteyi tavsiye edebilirim. http://www.askdrsears.com. Yalnız maalesef İngilizce. Bu adamcağız bebeğini ağlatma metoduna karşı olup, daha sevecen yollarla çocuklarını uyutan ailelere sempatiyle bakıyor ve hatta bunun daha doğru olduğunu düşünüyor. En azından alternatifler var. Ben zaten yufka yürekli olduğumdan Dr. Sears'ı bağrıma basıp, işime geldiği gibi bebişi pişpişliyorum. Uzun vadede başıma ne gelir bilemiyorum ama şu anda o kadar da şikayetçi değilim (bazı günler kendimi camdan atasım geliyor tabii :)) Kızım her sabah uyandığında ilk işi bana gülümsemek oluyor, bu da bana yetiyor doğrusu. Gece ağlayıp uyuyunca sabah ağlayarak uyanacağına, biraz kolum ağrısın daha iyi. (Biraz mı dedim?? Yakında bir ortopediste gitmeyi düşünüyorum) Ayrıca da her yerde yapılabilecek bir şey; ayakta sallamak, salıncak kurmak, sleeperda uyutmak vs. gibi değil. Ama %70 işe yarıyorsa %30 da yaramıyor tabii. İşte o zaman vay halimize. Hepimize çooook kolay gelsin.

salome
10-25-2007, 15:03
Bebeğinizin uyku saatini değiştirmenin 7 yolu

“Bebeğim henüz 7 haftalık ve her iki-üç saatte bir onu emzirmem gerekiyor. Oğlumun kilosu normal ve gün geçtikçe de kilo almaya devam ediyor. Geceleri 21.00-02.00 saatleri arasında toplam beş saat deliksiz uyuyor. Onun daha fazla uyumasını ya da en azından 23.00-04.00 saatleri arasında uyumasını nasıl sağlayabilirim?”

İşte bu memeden kesilmemiş bebekleri olan tüm annelerin karşılaştığı sorunlardan biridir. Bu durumda anneler onun uyku saatlerini kendi uyku düzenlerini fazla etkilemeden düzenlemek ister fakat bebeklerin uyku düzenlerini değiştirmek her zaman o kadar kolay olmayabiliyor. İşte bunu kolaylaştıracak 7 strateji:

- Sıklıkla emzirin: Bebekler günde en az 8-12 kere emzirilmelidir. Bebeğinizin geç uyumasını sağlamak istiyorsanız onu gün içinde gittikçe artan bir şekilde ve gecenin erken saatlerinde emzirin. Bu yaştaki bebeklerin akşam meme istemeleri normaldir. Siz bu şekilde emzirerek ona gece boyunca ihtiyacı olacak besini vermiş olursunuz.

- Bebeğin önce ilk göğsünüzdeki sütü bitirmesine izin verin: Bu sizin daha çok süt üretmenize ve bebeğinizin de gece için gerekli besini almasını sağlayacaktır.

- Bebeğinizi taşıyın: Akşamın erken saatlerinde iki emzirme arasında bebeğinizi taşımanız veya sallamanız onun rahat etmesini ve uyanık kalarak aile ortamına katılmasını sağlayacaktır.

- Uyanık olduğu zamanlarda onunla vakit geçirin: Akşamları onu yıkamak ya da onunla oynamak uyku saatlerini düzene sokmaya yarayabilir.

- Bebeğinizi uyurken emzirin: Eğer bebeğiniz siz uyumadan birkaç saat önce uykuya daldıysa siz uyumadan onu emzirebilirsiniz. Bebeklerin birçoğu biraz meme emdikten sonra uyumaya devam edeceklerdir.

- Onu sessiz ve karanlık bir odada emzirin: Eğer bebeğiniz gece uyanıp süt isityorsa onu karanlık bir odada emzirin.

- Onunla birlikte uyuyun: Bebeğinizi uyurken yanınıza almanız ve onunla birlikte uyumanız da onun uyku düzeni için olumlu olabilir ve siz de o gece 1-2 saat fazla uyku uyuyabilirsiniz.

Kaynak:www.ekolay.net

tuveyc
12-13-2007, 16:44
merhabalar herkese,
ben burada yeniyim daha biraz önce üye oldum ama aynı dertlerden muzdaribim ya da yanlız olmadığım için hem üzgün hem de memnunum çünkü bir anormallik olduğunu düşünüyordum artık. neden diyecesiniz benim oğlum 10 aylık ve doğduğu günden beri kucaktan indirdiğimizde gündüzleri en fazla 10 dak. uyuyor, geceleri ise 2-3 defa uyanıyordu. Gündüzleri çok sıkıntı olmadığı ve gece ile gündüzü ayırıp geceleri makul miktarda uyanıyor diye katlanmaya karar vermiştim ama 5,5 aylıkken hayatım değişti o günden beri geceleri 5-10 kere kalkıyoruz ve gündüzleri de sadece 2 defa 20-30 dak. uyuyor. Bu konuda okuduğum kitaplar bu durumun sağlıksız olduğunu söylüyor ama hem çocuk doktorumuz hem de götürdüğümüz pedagog bazı çocukların az uyuduğunu söyledi. Eşim de ağlatarak uyutmaktan yana olmamasına rağmen bıçak kemiğe dayandı ve 2 hafta önce işten izin alarak 3 günlük bir kür uyguladım hem gündüz hem de gece yatağına bırakıp 5-10 dak arası başına giderek sakinleştirmeye çalıştım. İlk uyuma girişimim 35 dak. sürünce sevindim ama sonraki girişim 1,5 saat son girişimim ise 3 saat sürünce ve bu durum 3 gün hem gece hem gündüz sürünce artık pes ettim inanın 1 hafta dayanılacak gibi değildi çünkü en ufak bir kırılma belirtisi olmadığı gibi bir gelişme de yoktu boşa kürek çektiğime kesin inanıp uygulamadan vaz geçtim çünkü benim oğlum herkesin ve kitapların yazdığı gibi ağlamıyor sadece bağırıyor. ağlasa efor sarfedip uykusu gelecekken bağırdığı için daha çok uykusu açılıyor. Neticede sesi kısık 10 aylık, sürekli uyanan bir bebek ve onun her sabah işe gitmek zorunda olan uykusuz ve çok yorgun anne var karşınızda. Eğer ağlatarak uyutma ekolünü benimseyen bir pedagog, doktor veya bilir kişi tanıyorsanız lütfen tavsiye ediniz çünkü benim oğlumun ağlamadığı için uyuyamaması tüm teoriyi çürütüyor.

Biraz uzun oldu kusura bakmayın ama lütfedip birisi cevap yazarsa minnettar olurum