PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Kar ve Kaplan

Kafka
01-30-2006, 23:44
Kar ve Kaplan'ı eleştirmenlerin çoğu beğenmedi. Hayat Güzeldir'in bir çeşit tekrarı olduğunu yazdılar. Bağdat'a gitme sahnelerinin inandırıcılıktan uzak olduğunu, soykırımın komedisi olmayacağı gibi savaşın da olmayacağını, Irak'taki savaşı bir kenara bırakıp bir aşk filmi çektiğini yazıp durdular.

Oysa her yönetmenin bir tarzı var. Nasıl Kusturica'nın absürd tarzını benimseyip sevenler ama nefret edenler de varsa Benigni de öyle bir adam. Şöyle bir beğendiğiniz yönetmenleri düşünün, Tarkovsky'den Tarantino'ya, Chabrol'den Wim Wenders'a, Peter Greenaway'den Jim Jarmusch'a, Fellini'den Lars von Trier'e hepsinin farklı bir tarzı var. Hoşlanıp hoşlanmamak bize kalıyor.

Ben Roberto Benigni'yi seviyorum. Deli doluluğu, aldırmazlıkla duygusallığı birleştirmesi, abartıyla içtenlik arasında gidip gelmesi hoşuma gidiyor. Evet bir aşk filmi kar ve kaplan ama Irak'taki durumun ne kadar içler acısı olduğunu, savaşın kötülüğünü ve anlamsızlığını da gayet güzel göstermiş. Aşkı herşeyden önde tutması onun eleştirilmesi değil övülmesi gereken bir özelliği bence.

Üstelik Bağdat sahnelerindeki tutarsızlıklara, Benigni'nin karısı Nicoletta Braschi ve Jean Reno'nun kötü oyunculuklarına rağmen iyi bir film olmuş. Bunun benim için en önemli kriteri ise sonunun güzel bağlanmış olması. Genellikle en iyi filmlerin bile sonları bir şekilde olmamış hissi veriyor.

uinen
01-31-2006, 10:51
Acikcasi ben bu filmi sevdigimi soyleyebilirim. Hic planlamadigim halde gittigim bir surpriz film olmasina ragmen hem de :)

Onceleri elestirmenlerin gozune cok onem versem de yasadikca ve izledikce gordum ki elestirmenlerin elestirileri elbette ki cok kisisel. Bu sebepten bir filme kotu not vermek haksizlik olabiliyor. Belki yuzuklerin efendisi icin neler soylendigini hatirlayan birileri vardir :)

Bu filmde en rahatsiz eden (turkiye icin diyorum) mehmet ali erbil in seslendirmesi.

Onun disinda adamin deli dolulugu ve de belki yasadigimiz bu donem icin,sevdigi kadini tehlikeden kurtarmak icin hollywood tarzi,sisirilmis bir kahramanliktan cok daha fazlasini,duygu yogunlugunu yansitabilmesi,ask filmleri icin hos bir doygunluk.

Ve sonu...uzun zamandir sonuna sasirdigim fazla film olmamisti. Huzurlu ve muzip bir bitis.

Not:En sevdigim sahne,filme adini veren kaplan sahnesi. Muthis bir sekilde uymus,uydurulmus. Elbette bu sahneyi sevme sebebim kisisel olarak bir kaplan asigi olmam:)