PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Üçü bir arada hap dönemi...

Kafka
02-07-2006, 14:07
"Bilim adamları, rüyaları zenginleştirerek hafızayı güçlendiren ve aynı zamanda kilo vermeyi sağlayan yeni bir uyku hapı geliştirmeye çalışıyorlar.

"Orexin-RA-1" adlı ilacın geleneksel uyku hapları gibi bağımlılık ve gündüz sersemliği şeklinde yan etkileri olmayacak. Uyku bozukluğu ile bağlantılı "orexin" hormonunu hedefleyerek çalışan ilacın ekstra yararları da olduğu keşfedildi. Laboratuvar testlerinde farelerin daha rahat uyuduğu tespit edildi. Kas ve beyin faliyetleri incelenen farelerin uykunun "REM" denilen bölümünde rüya periyotlarının uzadığı, bunun da hafızayı güçlendirici yararı bulunduğu keşfedildi.
Yeni ilacın ayrı bir özelliği daha ortaya çıktı. İlaçla beslenme ve bağımlılık arasında bağlantı bulundu. Bu yüzden ilacın obezite tedavisinde de kullanılabileceği belirtildi."

Süper olur değil mi? Ben haberi haberx.com sitesinde okudum ama asıl kaynak neresi, bu araştırma nerede yapılıyor, ilaç ne zaman kullanıma çıkacak merak ettim. Bu konuda biraz araştırma yapayım bakalım neler öğreneceğiz.

Kafka
02-08-2006, 12:32
www.wissenshaft.de adresli bir Alman bilim sitesinde daha detaylı bilgi buldum.

Orexin-RA-1'i geliştiren Actelion (www.actelion.com) adlı bir İsviçre İlaç Şirketi'ymiş.
Bu ilaç beyinde bulunan Orexin adlı hormonun etkisini azaltarak rüyaların görüldüğü uyku fazı olan REM-uykusunun süresini arttırıyormuş. Hayvanlar üzerinde yapılan deneylerde bu uyku ilacı verilerek uyutulan deneklerin başka uyku ilaçlarıyla uyutulanlara göre daha dinlenmiş olarak uyandıkları ve daha kolay öğrendikleri gözlemlenmiş. Yalnız bu hormonun narkolepsi (gündüzleri aniden gelen uyku atakları) hastalığında rolü varmış.

Orexin aynı zamanda iştahı da arttıran bir hormon olduğundan bu ilacın bağımlılık ve obezite tedavilerinde kullanılabileceği düşünülüyor. Ancak bu olumlu etkilerin insanlar üzerinde de görüleceğinin kanıtlanması gerekiyor. Uzmanlar ilacın yan etkisi olarak narkolepsi ataklarının görülmesi tehlikesinin olduğunu belirtmişler. İlk klinik testler yapılmaya başlanmış. İsviçreliler hapı 2012'de piyasaya sürmeyi hedefliyorlarmış.

salome
02-16-2006, 15:35
Narkolepsi atakları problemini halledebilirlerse çok iyi bir hap olacağa benziyor.
Ama 2012'ye kadar daha 6 sene var :(

Keşke küçük çocuklar için de böyle bir ilaç yapsalar diyeceğim ama o zamana kadar bizim kız neredeyse genç kız olacak.

özlem
06-30-2006, 01:44
"Bilim adamları, rüyaları zenginleştirerek hafızayı güçlendiren ve aynı zamanda kilo vermeyi sağlayan yeni bir uyku hapı geliştirmeye çalışıyorlar.

Ya ben rüyalarımı her zaman hatırlayamıyorum. Hapın hem hafızayı güçlendiriyor hem de zayıflatıyor olması harika görünüyor :thumbsup:

kubay
03-29-2009, 17:43
Bugün en az 500 tane yabanci sitede bu haplar hakkinda bilgi okudum ve artik tam olarak nasil etki yaptigini yada yapacagini iyice anladim. Kisaca özetleyeyim size...Orexin dedikleri her insanda olan bir hormon türüdür. Bu hormon bazi insanlarda azaldigi zaman narkolepsi hastaligina sebeb oluyormus. Aniden gelen uyku ataklarinin temelinde bu hormonun yani orexinin azalip birden narkolepsi hastalarini kontorulsuz uykuya dalmalarina sebeb oluyormus.

isvicreli bilimadamlarinin gelistirmis oldugu bu haplar icildiginde orexin hormonu azalip insanin tipki narkolepsi hastalari gibi uykuya dalmalarina sebeb oluyormus. Ve girilen uykuda baya derin oldugu icin hem dinlendirici hemde bol rüyali bir uyku dönemi oluyormus. Yalniz su anda bu haplarin tek negatif tarafida narkolepsi ataklarinin gündüzleride gelebilmesiymis. Sanirim o yan etkiyide ortadan kaldirmak üzereler hatta kaldirmista olabilirler. Sitelerinde okudugum ve anladigim kadariyla ilacin verilecek miktarina bagliymis narkolepsi ataklarinin ne SIKLIKTA gelecek olmasi.

Bu ilac yatmadan önce alinan bir ilacmis. Yani kisaca özetlemek gerekirse ilaci su sekilde tanimliyabilirim. iciyosun ve TIPKI narkolepsi rahatsizligi olan insanlar gibi küt diye uykuya daliyorsun.

Bu ilac anladigim kadariyla tam benlik. 2012de piyasaya cikarilmayi hedeflenen bu ilac gercekten piyasaya cikarsa ve narkolepsi ataklarinda oldugu gibi beni gece yatagimda küt diye uykuya daldirip 7-8 saat derin bir uyku uyutup ve uyandigimda dinc bi halde kaldiracaksa bu ilactan daha daha süper bisi olamaz heralde benim icin:)

isvicreli bilimadamlarinin bu kesfinden sonra diger uyku ilaci üreten firmalarda orexin hormonu üzerinde calismalar baslatmislar..Hatirlarsaniz Türkiyede bi kac doktor uykusuzluk icin önümüzdeki yillarda kökten cözüm icin kesin veriler elde edeceklerini söylemisti. Sanirim onlarinda kastettigi bu yazmis oldugum orexin hormonu uzerinedir.

manolya
03-29-2009, 23:35
valla biz uykusuzluklar için bu ilaç mucize gibi bişey olur heralde.bir kurtuluş olur bizim için.yalnız o kadar bekleyecek gücüm varmı bilmiyorum.şimdilik tek ümidim bitkiler:deli:

kubay
03-30-2009, 07:24
Zaman cabuk geciyor Manolya, bu ilac eger gercekten bahsedildigi gibiyse ben sahsen 5 sene beklemeye bile raziyim tabi dayanirmiyim okadar sene bilmiyorum ama sonunda mutluluk varsa sabir edilir:s4: tabi senin doktorun dediklerinide unutmamak lazim, önce dogal yollardan elimizden geleni yapmamiz lazim..

kubay
03-30-2009, 18:13
A drug that could help people get a better night's sleep while improving their memory is being tested by scientists. Experts say the formula may also curb over-eating and prevent addiction - although so far it has only been tested on rats.
Almost a third of the population suffers from insomnia, but only 10% of those take any medication. Pharmaceutical companies have long been searching for the perfect sleeping pill to try to attract their custom.
According to Chemistry and Industry magazine, the company Actelion has developed a pill that not only induces sleep but also increases the dreaming phase, consolidating memory at the same time. Because the drug acts on the orexin hormone system, experts say it may also have an effect on appetite.
Orexin, a hormone discovered in 1998, is known to control eating and help regulate sleep. Malfunctions in this system can cause narcolepsy, a condition where people fall asleep uncontrollably.
Actelion's candidate drug orexin-RA-1 is said to block the orexin system. In laboratory experiments rats given the drug slept soundly and performed better in maze tests the next day, suggesting that their memory had improved. Measurements of brain activity during the sleep trials showed an increase in the dreaming parts of sleep, known as rapid eye movement (Rem) sleep, when brain activity is almost as intense as during waking hours.
"The dream phase is when memory is hardwired in the brain," Jean-Paul Clozel, the chief executive of Actelion, told Chemistry and Industry. He said traditional sleeping pills reduced Rem sleep, causing users to wake up tired and groggy.
Shahrad Taheri, a lecturer in medicine at the University of Bristol and one of the first people to experiment on orexin, said a drug acting on this system may have other beneficial effects. "Over-eating is associated with obesity, and orexin is thought to be involved in feeding regulation," he said. "Blocking the orexin system could also help the person to eat less."
The fact that narcoleptics are resistant to amphetamine addiction also suggests an application in preventing addiction.
But there could be downsides with targeting the hormone. People with narcolepsy suffer episodes of muscle weakness that can range from a barely perceptible slackening of the jaw muscles to complete collapse, and it is possible that the drug could spark similar problems. There are also questions about whether a small increase in Rem sleep would actually make any difference, said Dr Taheri.
Orexin-RA-1 is now in the second phase of clinical trials, which means it will be tested on people before being licensed for sale to the public. Mr Clozel said that the drug could be on the market by 2012.
According to its manufacturers, the new drug shows no signs of being addictive or losing its effect over time - unlike existing sleeping pills. Other pharmaceutical companies are also targeting the orexin system, but their drugs have not yet reached the clinical trials.

kubay
03-30-2009, 18:32
Tûrkcesi :

Hem zekayi güclendirecek hemde rahat düzenli bir uyku sagliyacak bir maddeyi bilim adamlari gelistirmeye cok yakinlar. Bilim adamlari bu yeni ilacin sadece uyku ile alakali degil, obezite hastaligindada istah kesmek icinde kullanilabilecek.

Toplumun ücte birinde uykusuzluk sorunu vardir. Bunlarin sadece yüzde 10 u uyku ilaci kullanir. ilac firmalari uzun zamandir en iyi uyku ilacini üretmek icin bir cok deney yapmislardir.

Chemistry magasin dergisine göre Actelion ilac firmasi yeni bir hap gelistirdi, hem uyku getirmekle beraber rüya fasesini zenginlestirip hafizayi güclendiren bir ilac ürettiler. ( insan ne kadar cok rüya görürse okadar hafiza gücleniyormus bu arada ). Bu ilac insan beynindeki orexin hormon sistemine direk etki yapiyor. Ayni zamanda bu ilacin istah kesici özelligide var.

Orexin hormonu 1998de isvicreli bilim adamlari tarafindan bulunan beyindeki bir hormondur. Bu hormon(orexin) eksikligi olan insanlarda narkolepsi ataklari görülüyor. Narkolepsi ataklari bildiginiz gibi aniden gelen ve kontrol edilemeyen uyku ataklari olarak adlandiriliyor.

Actelion firmasinin ürettigi bu orexin denilen madde insan beynindeki orexin sistemine direk etki edip onu bloke(engelliyor) Laboratuar ortaminda farelere verilen bu ilac ile uyutulan farelerin cok iyi uyudugu ve uyandiginda cok dinlenmis ve icine konulduklari labirentten cok daha zeki ve hizlica ciktiklari görüldü ki buda aldiklari orexinin zekalarina cok iyi geldiginin ispatiydi. Farelerin uykurken beyin aktiviteleri ölcüldügünde rüyalarinin daha zenginlestigini daha cok rüya gördüklerini ve rem uykusunun bozulmadigini görüldü.

Doktor jean paulun : "rüyali uyku dönemi insan zekasi icin cok önemli, bildigimiz günümüzde kullanilan bütün uyku ilaclari direk rem uykusunu olumsuz yönde etkileyip insanlarin dinlendirilmis bir uyku almasini engelliyor. Uyandiklarinda malesef yorgun ve sersem bir sekilde oluyorlar.

Shahrad Taheri ise bu ilacin obezite hastalarinada cok iyi gelceegini söylüyor.

Fakat bu hormonun(ilacin, orexinin) negatif taraflarida var. Mesala narkolepsi ataklarina sebeb olabilir. Tabi burda asil sorun su, aceba verilecek ilacin ne kadar ve ne SIKLIKLA narkolepsi ataklarina sebeb verecegi. (Yani arkadaslar burda tam olarak kendileride arastirma icindeler. Tam net bir cevap yok:) )

Orexin ra-1 simdilik test 2 asamasinda. Pek yakinda insanlar üzerinde denelinecek . Eger olumlu gecerse hersey en gec 2012 de piyasaya sürmeyi hedefleniyor.

Actelion firmasinin dedigine göre bu yeni ilacin bagimlilik yapma gibi aliskanligi yok. Uzun zamanda kullanilsa herzaman ayni doz ve herzaman ayni etkiyi gösterdigi icin bagimlilik yapma gibi bir özeligi yok. Diger uyku ilaci üreten firmalarda orexin hormonuna kendilerini endekslemis durumdalar, bir cok firma orexin sistemine yönelik ilac üretmeye calisiyor.

Arkadaslar burda birsey ilave etmek istiyorum, sitelerinde okudugum kadariyla insanlar üzerinde testler baslamis, yukardaki yazi biraz daha eski oldugu icin test hakkinda fazla bilgi verilmemis. Fakat sitelerinde okudugum ve anladigim kadariyla insanlar üzerinde testler baslanmis, avrupa amerika asyadan toplam 600 insan üzerinde deneniyor. Sonuclari 2009da vericekler diye yaziyor sitelerinde. Bu ilacin takipcisiyim:) bu arada ingilizce türkce sözlük kullandim ve ancak bu kadar türkceye cevirebildim fakat yüzde 95 dogru tercüme yaptim diyebilirim:)