PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Rüyalar Sanatsal Bir Esin Kaynağı Olabilir mi?

Kafka
02-10-2006, 13:40
İnsanların gergedana dönüşmesini ya da yatak odasında bir cesedin ortaya çıkmasını tiyatro oyunlarına sıradan şeylermiş gibi yansıtan Eugene Ionesco'ya göre rüya sanatın temeliydi:

"Rüya tam bir dramadır. İnsan rüyalarında daima iki arada bir derededir. Daha açık söylemek gerekirse, bence rüya bilinçli bir düşüncedir. İmgelerle ifade edilen bu düşünce uyanıkkenki düşüncelerimizden daha bilinçlidir, ama aynı zamanda da gerçekten ziyade bir dramaya benzer."

Sizler bu konuda ne düşünüyorsunuz?
Kırık arkadaşımız uykusunda öldüğünü gördüğünü ve bunu bir hikayesinde kullandığını yazmıştı. Sizin de sanatsal olarak esinlendiğiniz rüyalarınız oldu mu?
Ya da rüyalarından esinlendiğini düşündüğünüz sanatçılar var mı?

Ne çok soru sordum öyle değil mi, ama bu konu kafama takıldı ve sizler ne düşünüyorsunuz merak ediyorum.

salome
02-11-2006, 20:18
Bence düşlerinden esinlenen birçok yazar var. İlk aklıma gelen Kafka :res:
Uykusundan uyandığında kendini dev bir böcek olarak bulan bir adamı anlattığı hikayesini hatırlıyor musunuz?
Sonra içine girilemeyen bir şatoya girmeye çalışan kişi sanki hepimizin gördüğü rahatsız edici rüyalardan biri gibi değil mi?

Yoda
02-15-2006, 23:36
Adalet Ağaoğlu'nun tamamen rüyalarına dayalı bir kitabı olması lazım yanılmıyorsam. :smileys_a

kaktüs
02-16-2006, 00:25
Ben de Dr Jekyll ve Mr Hyde'ın yazarı Stevenson'ın rüyalarından esinlendiğini bir yerlerde okumuştum.