Orijinalini görmek için tıklayınız : Rüyalarımızı kontrol edebilir miyiz?
"1822 doğumlu Marki Marie Jean Leon Hervey de Saint-Denys Çin ve Tatar-Mançu dilleri üzerine ders veren bir College de France profesörüydü.
Ancak hayatının bir yarısı akademik başarılarla dolu gündüz hayatı, öteki yarısı ise uykudayken yaşadığı ve en az uyanık hayatı kadar kanlı canlı, bilinçli ve iradi düş hayatıydı.
On üç yaşındayken birgün kendisini derinden etkilemiş olan ilginç bir rüyasının resmini çizme fikri geliyor aklına. İşte o gün aklına gelen bu fikir, yıllar boyunca tutacağı yirmi iki defter dolusu resimli rüya günlüğünün başlangıcını oluşturuyor. Defterler kayboluyor ama Hervey 1867 yılında ömrü boyunca kafa yorduğu rüya deneyimlerinden aklında kalanları Rüyalar ve Rüyaları Yönlendirmenin Yollayı (Dreams and How to Guide Them) adıyla bir kitapta topluyor.
Hervey tıpkı jimnastikçilerin trapez ya da trampolin antrenmanları yaptıkları gibi rüyalarını hatırlama antremanları yapıyor ve bu dehasını istediği gibi kullanıyordu. Ayrıca kendisinin "bilinçli düş görme" olarak adlandırdığı yeteneğini- düşlerinde düş gördüğünün farkında olma ve sanki uyanıkmış gibi davranma yeteneğini- de olağanüstü noktalara getirmişti.
Hervey uyurken rüyalarının akışını kontrol etmekle kalmıyor, bir de istediği zaman rüyasından uyanıyor, istediği zaman da rüyasına istediği yerden devam ediyordu."
Bence muhteşem bir kabiliyet. Rüyalarımı kontrol edebilmeyi, bir rüyanın ortasında uyandırıldığım ya da kendim uyandığım zaman tekrar daldığımda gördüğüm rüyaya kaldığım yerden devam etmeyi çok isterdim.
Sizler bu konuda ne düşünüyorsunuz? İçinizde bunu deneyen ya da başaran var mı?
(Alıntı her zamanki gibi başucu kitabım a.alvarez'in "gece"sinden)
Ortaokul zamanindayken ruyalar konusuyla takintili bir sekilde ilgilenmistim. Daha kucukken kldigim yerden devam edebiliyordum ruyama,,,tamamen son sahnenin ve kosullarin konsantrasyonuyla ilgili gibi hatirliyorum simdi.
Daha sonra ise,ucma disinda tam bir kontrolum olmadi,cakilacagim zaman hatirliyordum ben ucabilirim burada diye...:)
Yani bu mumkun! Sadece uykya zaman ayirmak gerekiyor :res: :s4: Yani gunun cogunu uykuda gecirerek bir donem gecirice bazi seyleri denetlemeye baslayabilirsiniz(gercek hayatiniz ruya hayati oldugunda).
Rüyalarımı kontrol etme konusunda Marki Hervey de Saint-Denys ve Uinen kadar başarılı olamadım hiçbir zaman. Belki uinen'ın dediği gibi uykuya yeteri kadar zaman ayıramadığımdandır.
Bu gerçekten konsantrasyonla ilgili bir şey bir de telepatik güçlerle ilgili olabilir (alt beyin frekanslarının haberleşmesi mi deniyordu?). Rüyalarıma kaldığım yerden devam edemesem ya da istediğim gibi yönlendiremesem de sık sık görmeyi başardığım bir rüyam var. Bir hayalimle ilgili. Eğer yoğun bir şekilde o hayali kurarak uyumayı başarırsam hemen hemen aynı rüyayı görmeyi başarabiliyorum. Ancak istediğim her zaman değil tabii ki.
Aslında mümkün. İnsan çok uyuduğu zaman bilinç altı seviyesine yakın oluyo.Gündelik hayatta her şeyi düşünüp yönlendirebildiğimiz gibi, bir müddet sonra da düşüncelerinize, oradan da rüyanızın hatırladığınız taraflarından yakalayarak, zamanla iyice rüyalarınıza girebilmeye başlıyorsunuz.
Ben bir narkolepsi hastasıyım.Ama bunun da dışında yaratıcılığa, ya da zihnimi ve zekamı geliştirmeye önem veriyorum. Bu git gide rüyalarıma sıçradı. Çünkü uykum ve başka biçok tıkanıklık yüzünden çıkamadığım dış dünya yerine, rüyalarıma patladım.
Bununla ilgili anlatılacak çok şey var.Mesela Rüyada uçmaktan tutunda uyumadan önce izlediğiniz filmi rüyanızda işinize geldiği gibi baştan çekmeye kadar bir çok renklilik doğuyor. Bazen çok atraksiyonlu filmlerden alıntılarla (aslında 'çağrışım kapma' da diyebiliriz) koca bi film görebilirsiniz.
İşin en vahametli olanı ise kıyamet senaryoları olabilir. Mesela ahir zamanda metaller eriyor ve herşey lastik gibi sünüyor. Rüyadaki uyanıklık aslında tamamen sizin yaratıcılığınızla sınırlı bi cümbüş olabiliyor.:thumbsup:
Ama çok heveslenmemenizde fayda var. Çünkü şizofren biri gibi algısı parçalanmış yaşamak istemezsiniz öyle değil mi?
:tiphat:Ben de kafamı aslında uykuya yada rüyalara takmış değilim. Aslında Felsefe olsun diye iç dünyama dalarım. Ama asla geri dönemeyeceğim kadar açılmam. Psikoterapitler bile bazen bilinçaltına fazla dalınca ortaya öyle şeyler çıkabiliyo ki; adam eskisinden de beter olabiliyor. Yine de insanın rüyasını yönetebileceğinin mümkün olduğunu söylemek istedim. :s4:
Bugün Hürriyet'in Kelebek ekinde Yasemin Boran'ın yazısı yukarıda konuşulanları destekliyor:
"İnsanın istediği rüyayı görebilmesi mümkün değilmiş gibi gözüküyorsa da istediği rüyayı görenlerin sayısı tesadüf sınırlarını zorlayacak kadar çok.
Sadece yoğun bir düşünce sonucu hiçbir yöntem uygulamadan istediği rüyayı görenlerin dışındaki büyük bir çoğunluk ise, belirli bir metot uyguladıktan sonra şaşırtıcı sonuçlar alabiliyorlar. Yani düpedüz görmek istedikleri rüyayı görüyorlar.
Nasıl gördüklerine gelince... Yoğun bir düşünce sonrası istedikleri rüyayı görenler, genellikle farkında olmadan bu fenomeni meydana getiriyorlar. Açık söylemek gerekirse, rüyalarında göreceklerini bilerek yoğun bir düşünce çalışması yapmıyorlar. Bu durum kendiliğinden meydana geliyor.
Bu tip rüya görenlerin ortak özelliği, içinden çıkamadıkları bir problemle karşılaşmış olmaları. Ya büyük bir baskı altında bulunuyor ve ne yapacaklarını bilemiyorlar, ya da bir türlü çözemedikleri bir problemin içine düşüp günlerce başka bir şey düşünemeyecek hale geldikten sonra bu rüyaları görüyorlar.
İşte bu tip durumlarda kişi, ne yapacağını düşünmekten yorgun düşüp kendini bıraktığı bir gece, rüyasında ne yapacağını bilemediği problemin çözümüyle karşılaşıyor.
Bu tip rüya görenlerin en büyük çoğunluğunun işadamları ve bilim adamları olduğu saptanmış. Tabii bunun yanı sıra beste yapan veya sanatla uğraşan kişilerin de tıkandıkları noktada rüyalar imdatlarına yetişiyor. Ve yapmakta oldukları her neyse, günlük hayatlarında bıraktıkları yerden rüyalarında devamını getiriyorlar.
Tabii ki, bu çok hoş bir durum. Ancak, bu durumun oluşabilmesi için önce kişinin bütün ruhu ve bedeniyle her ne yapıyorsa onunla yoğun bir biçimde meşgul olması gerekiyor. Ancak, bunun sonucunda çözüm bekleyen problemini rüya aracılığı ile çözebiliyor.
İstediği rüyayı gören diğer grup ise, tam bir farkındalık içinde, uyguladığı yöntem sonucunda istediği rüyayı göreceğini bilerek yatıyor. Bu tip kişiler genellikle ait oldukları kültürün geleneksel yöntemlerini uyguluyorlar. Aslında bu yöntemlere toplu bir isim vermek gerekirse "Şaman uygulamaları" demek mümkün. Ayrıca "İstiareye yatmak" şeklinde önce bir niyet ve bu niyetin rüyada görülmesi için dua okuyup yatmak şeklinde yapılan uygulamalar da mevcut. "
Yasemin Boran dün Kelebek'ten alıntıladığım yazısına bugün devam etmiş:
"Rüyalar aracılığı ile soruların cevaplarını bulmak veya çözümü bulunamamış bir sorunu çözmek, dünya tarihi kadar eski bir yöntem.
İşin ilginç tarafı ise uygulanan pek çok yöntem zaman içinde kaybolduğu halde rüya görmek için geliştirilen uygulamalar gelenekselleşmiş ve hálá büyük bir heyecanla uygulanmaya devam etmektedir. Gezip dolaştığım farklı bölgelerde ve çeşitli kültürlerin içinde benzer uygulamaların olduğunu görmek beni de çok heyecanlandırdı ve rüyaların bilgi ile irtibat kurmak için çok önemli bir araç olduğunu düşündürdü. Elbette bu konuda çok daha derin bir araştırma yapmak gerekiyor fakat ulaşabildiğim bilgileri paylaşmak belki de araştırmalarını derinleştirme fırsatı olanlar için küçük de olsa farklı bir pencere açabilir diye düşünüyorum.
Belirli bir amaç için istenilen rüyayı görmeye yapılan uygulamalara "Şaman yöntemi" olarak genel bir ad vermemin nedeni Şamanların rüya görmek için yaptıkları törenleri hatırlatıyor olması.
Halk arasında karşılaştığım uygulamaların içinde belli bir sorunun cevabını almak için oruç tutulduğunu anlatanlarla karşılaşmıştım. Önce sordukları sorunun cevabını rüyalarında görmek için niyet ediyorlar ve oruç tutuyorlar. Bu orucun zamanı kültürlere göre değişiyor. Üç gün veya yedi gün oruç tutulduğu gibi kırk güne kadar oruç tutulan durumlar olabiliyor. Belki de bu oruç zamanı sorunun önemine göre belirleniyor veya o kültürün geleneğine göre belirleniyor. Sonra niyetleriyle karşılaşmak için yatıyorlar ve rüyalarında bazen alenen, bazen kültürel sembolleri içeren rüyalar görüyorlar ve sorularının cevabını alıyorlar.
Cevap bulamayanlar oruçlarını ve niyetlerini daha sonra tekrarlıyorlar. Oruç tutmanın dışında yapılan uygulamalarda ilginç malzemeler kullanılıyor. Mesela yedi evden çalınan bir miktar un ve dul bir kadının evinden çalınan tuz ile bir hamur yapılıyor ve pişiriliyor. Sonra yaptıkları bu ekmekten yiyip gece rüya görmek için yatıyorlar. Ve rüyalarında gelecekte evlenecekleri eşi görüyorlar. Bu yöntemi daha çok Doğu Karadeniz’de genç kızlar yılın belli bir mevsiminde gelecekteki eşlerini görmek için uyguluyorlar."
ben bazen ruyamda bilinçli olduğumu hatırlıyorum orneğin okullar yaz tatiline girince yazın ortasında bi ruya goruyorum o ruyada dersteyim dusunuyorumki bu imkansız daha tatildeyiz o zaman anlıyorum ruyada olduğumu ama genelde anladığım anda bitiyo ruya yada baskabi ruyaya gecio tam bilemiyorum sadece biir kac kez dewam ettirebilmiştim cok guzel bi duygu ama ruyada olduğunu anlamak :)
CeYHuN SöNMeZ
02-17-2009, 22:54
Aslında mümkün. İnsan çok uyuduğu zaman bilinç altı seviyesine yakın oluyo.Gündelik hayatta her şeyi düşünüp yönlendirebildiğimiz gibi, bir müddet sonra da düşüncelerinize, oradan da rüyanızın hatırladığınız taraflarından yakalayarak, zamanla iyice rüyalarınıza girebilmeye başlıyorsunuz.
Ben bir narkolepsi hastasıyım.Ama bunun da dışında yaratıcılığa, ya da zihnimi ve zekamı geliştirmeye önem veriyorum. Bu git gide rüyalarıma sıçradı. Çünkü uykum ve başka biçok tıkanıklık yüzünden çıkamadığım dış dünya yerine, rüyalarıma patladım.
Bununla ilgili anlatılacak çok şey var.Mesela Rüyada uçmaktan tutunda uyumadan önce izlediğiniz filmi rüyanızda işinize geldiği gibi baştan çekmeye kadar bir çok renklilik doğuyor. Bazen çok atraksiyonlu filmlerden alıntılarla (aslında 'çağrışım kapma' da diyebiliriz) koca bi film görebilirsiniz.
İşin en vahametli olanı ise kıyamet senaryoları olabilir. Mesela ahir zamanda metaller eriyor ve herşey lastik gibi sünüyor. Rüyadaki uyanıklık aslında tamamen sizin yaratıcılığınızla sınırlı bi cümbüş olabiliyor.:thumbsup:
Ama çok heveslenmemenizde fayda var. Çünkü şizofren biri gibi algısı parçalanmış yaşamak istemezsiniz öyle değil mi?
:tiphat:Ben de kafamı aslında uykuya yada rüyalara takmış değilim. Aslında Felsefe olsun diye iç dünyama dalarım. Ama asla geri dönemeyeceğim kadar açılmam. Psikoterapitler bile bazen bilinçaltına fazla dalınca ortaya öyle şeyler çıkabiliyo ki; adam eskisinden de beter olabiliyor. Yine de insanın rüyasını yönetebileceğinin mümkün olduğunu söylemek istedim. :s4:
rüyaları kontrol etmeye "lucid rüya" deniyor ve bunu başarabilen bir çok insan var. bunu başarmanın bir çok yolu var. fakat bu olay güzel gibi gözükse de olumsuz bir takım etkileri var. rüyada farkındalık denen bu olayda rüyalarınızı istediğiniz gibi kontrol edebiliyorsunuz, ne isterseniz; o an aklınızdan ne geçerse gerçekleştirebiliyorsunuz. bu uyku esnasında beyninizin dinlenememesine ve dolayısıyla uykunuzu alamamanıza yol açıyor. hele ki narkolepsi hastasıysanız uyku ataklarının sıklaşmasına neden olabilir. tabi bu benim yorumum ama kulağa oldukça mantıklı geliyor. bunun yanında başka bir gerçek var ki bu oldukça ciddi bir sorun. rüyasını kontrol edebilen insanlar bunu çok sıklıkla yapmaya başlayınca gerçek yaşamdan kopmaya, sosyalliklerini yitirmeye başlıyorlar. çünkü gerçek yaşamda yapmadıkları her şeyi rüyalarında yapabiliyorlar ve özellikle gerçek yaşamları arzu ettikleri gibi gitmiyorsa gerçek yaşam yerine rüyalarını tercih etmeye başlıyorlar. bunun sonucunda zamanla sosyal yaşamdan tamamen kendilerini soyutlamaya başlıyorlar.
rüyada farkındalık oldukça güzel ve özel bir yetenek ama dozunu fazla kaçırmamak gerek diye düşünüyorum. özellikle benim gibi narkolepsi hastasıysanız kesinlikle tavsiye etmiyorum.
Bugun acayip birsey oldu uykumda..bilincim acik bir sekilde uyudugum icin rüyami kontrol etmeyi basardim..kisaca rüyayi anlatayim..bir arkadasla maraton kosusu yapacagiz..yan yana duruyoruz ve bir hakem düdük calmak icin hazirda bekliyor..hakem düdügü caldiginda rüyamdaki arkadas benden önce kalkisa gecip cok hizli bir sekilde kosuyor fakat ben ise rüyada oldugum icin bacaklarimi haraket ettiremedim , yerimden bile kipirdiyamadim..daha sonra bunun rüya oldugunu düsünüp rüyayi bir dvd filmi gibi basa sardim. Ve tekrar yaris basladiginda rüyamda flash men gibi kostum))))) inanin bana aynen böyle oldu,,,rüyalar gercekten kontrol edilebiliyor fakat bunuda becerebilmek icin derin uyumamak lazim...ben bunu bilincli olarak yapmadim tabiki, benim sorunum derin uyuyamamak, ondan dolayi rüyami kontrol edebildim..derin uyuyamayan insanlar icin pekte zor olmasa gerek bu kabiliyet..
CeYHuN SöNMeZ
03-14-2009, 19:10
rüyalar gercekten kontrol edilebiliyor fakat bunuda becerebilmek icin derin uyumamak lazim...ben bunu bilincli olarak yapmadim tabiki, benim sorunum derin uyuyamamak, ondan dolayi rüyami kontrol edebildim..derin uyuyamayan insanlar icin pekte zor olmasa gerek bu kabiliyet..
bu söylediklerin bu konu hakkında bildiklerime ters kubay. tabi benim bildikleriminde doğruluğu tartışılabilir. bu konuda uzman değilim ne de olsa. bildiğim kadarıyla ters gelen kısmı şöyle açıklayayım;
derin uykuya dalmazsan rüya göremezsin bildiğim kadarıyla kubay. rüyanı kontrol edebilmek için derin uyumamak değil de rüyada bilincini kazanabilme yeteneğine sahip olmak gerekir.bunun için de bir çok yöntem var. ama dikkat et te uyuyamıyorum derken aşırı uyumaya başlama.
Bu isin uzmani "paramedic" rumuzlu arkadas , yazmis oldugum olayin mümkün olacagini söylemisti diger baska bir konu altinda..hatta kendisine su soruyu sormustum: bir insan stage 1-2-3-4 e gecmeden direk rüya stage dedigimiz uykuyu uyuyabilirmi uykuya daldiktan sonra?
Kendisinin cevabi aynen söyle olmustu " evet bu söyledigin mümkün bazi hastalar stage 1den hemen sonra rüya evresine girebilirler.
Ayrica bilinci acik bir sekilde rüya gören bir tek ben degilim, bu stede twoobe ve il-han rumuzlu arkadaslardada ayni sorun var. Zaten insomnia hastasi olanlarin ortak sorunlarindan biriside bu. Derin uyuyamamak.
CeYHuN SöNMeZ
03-15-2009, 15:23
Bu isin uzmani "paramedic" rumuzlu arkadas , yazmis oldugum olayin mümkün olacagini söylemisti diger baska bir konu altinda..hatta kendisine su soruyu sormustum: bir insan stage 1-2-3-4 e gecmeden direk rüya stage dedigimiz uykuyu uyuyabilirmi uykuya daldiktan sonra?
Kendisinin cevabi aynen söyle olmustu " evet bu söyledigin mümkün bazi hastalar stage 1den hemen sonra rüya evresine girebilirler.
Ayrica bilinci acik bir sekilde rüya gören bir tek ben degilim, bu stede twoobe ve il-han rumuzlu arkadaslardada ayni sorun var. Zaten insomnia hastasi olanlarin ortak sorunlarindan biriside bu. Derin uyuyamamak.
anlatamadım herhalde..diyorum ki;
rüyanı kontrol edebilmek için derin uyumamak değil de uykunda bilincini kazanabilmek gerekli.yanii ister derin uyu ister derin uyuma rüyanda bilincini kazanabiliyorsan rüyanı kontrol edebilirsin. derin uyuyanlar da rüyalarını kontrol edebilirler demek istiyorum.
senin bahsettiğin konuya gelince rüya görebilmek için rem evresine geçmek gerektiğini biliyorum. rem evresine dediğin gibi direkt geçilebilir.herhangi bir itirazım yok.
derin uykuya dalmazsan rüya göremezsin bildiğim kadarıyla kubay.
anlatamadım herhalde..diyorum ki;
rüyanı kontrol edebilmek için derin uyumamak değil de uykunda bilincini kazanabilmek gerekli.yanii ister derin uyu ister derin uyuma rüyanda bilincini kazanabiliyorsan rüyanı kontrol edebilirsin. derin uyuyanlar da rüyalarını kontrol edebilirler demek istiyorum.
2ci yorumunda derin uyumadanda rüya görülebilecegi gercegini anlamis yada okumusun bi yerlerde. Bu konuda hemfikir oldugumuza sevindim kardes. Allah bol sifalar versin sana ve hepimize.
CeYHuN SöNMeZ
03-15-2009, 19:43
2ci yorumunda derin uyumadanda rüya görülebilecegi gercegini anlamis yada okumusun bi yerlerde. Bu konuda hemfikir oldugumuza sevindim kardes. Allah bol sifalar versin sana ve hepimize.
bir yerde bir şey okumadım.ben sadece direkt rem evresine geçilebileceğini yazdım. derin uykudan kastın nedir onu da anlamadım. o yüzden o konuda yorum yapmıyorum.
eyvallah kardeş. Allah sana da şifa versin
vBulletin v3.5.3, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.