PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : İyi bir gece uykusu için ilk 10 yiyecek

Kafka
01-30-2007, 00:34
Yahoo'nun yiyecek bölümündeki bu yazıda 7-8 saatlik kesintisiz bir uyku için mutfağa gidip bu yiyeceklerden bir ya da ikisi öneriliyor. Aslında bir çoğu bildiğimiz yiyecekler ama hangisi kasları yumuşatıyor, hangisi beyni rahatlatıyor, hangisi melatonin ya da serotonin salgılamamızı sağlıyor bir hatırlayalım.

Bugün ilk beş tanesini yazıyorum. Yarın devam edeceğim.

Bakalım okurken esnemeye başlayacak mısınız :zzz:

Muz. Kabuklu bir uyku ilacı denebilir. Melatonin, serotonin ve kas rahatlatıcı magnezyum içeriyor. (HBS'li arkadaşlar arasında faydalı olup olmadığı deneyen var mı acaba?)

Papatya çayı. Huzursuz zihin ve vücutlar için yatıştırıcı bir etkisi mevcuttur.

Ilık süt.[/B] Bu sadece bir efsane değil. Sütün içinde tryptophan diye yatıştırıcıya benzer etkisi olan bir amino asit ve beynin bunu kullanmasını sağlayan kalsiyum var. Ayrıca bizi ılık bir biberon sütün rahatlatıcı etkisinin olduğu bebeklik günlerimize taşıyan psikolojik bir etkisi de bulunuyor.

Bal. Ilık sütünüzün ya da bitki çayınızın içine birazcık bal ekleyin. Fazla şeker canlandırıcı etki yapar ama biraz glukoz uyanıklıkla bağlantısı olduğu keşfedilen orexin hormonunun salgılanmasını durduruyor.

Patates. Uyku getiren tryptophan'ın salgılanmasını engelleyen asitleri temizliyor. Yatıştırıcı etkisini arttırmak için ılık sütle karıştırabilirsiniz.

Alıntı:http://food.yahoo.com/blog/beautyeats/746/top-10-foods-for-a-good-night-s-sleep

Kafka
01-31-2007, 17:41
İlk beş yiyeceği iki gün önce yazmıştım, tercümeye kaldığımız yerden devam ediyorum:

Yulaf. Yulaf melatonin içerdiği için iyi bir uyku kaynağı. Küçük bir kase yulaflı (tahıllı) ve biraz akçaağaç şurubu eklenmiş kahvaltı gevreği hem rahatlatıcı hem de doyurucu.

Badem. Bir avuç dolusu kalp dostu badem horuldamaya :sleeping: çabuk geçmenizi sağlar çünkü hem yatıştırıcı tryptophan hem de kas gevşetici magnezyum içerir.

Keten tohumu. Hayat ters gidiyorsa ve mutsuzluğunuz sizi uykusuz bırakıyorsa yulaflı gece öğününüze iki yemek kaşığı keten tohumu katın. Omega-3 içerir ve ruh halinizi düzeltir.

Tam buğday ekmeği. Çay ve balınızla birlikte bir dilim tost ekmeği ensülin salgılatır, bu da beyninize tryptophan gitmesini, orada serotonine dönüşmesini ve yavaşça "uyku zamanı" diye fısıldamasını sağlar.

Hindi. Ünlü bir tryptophan kaynağıdır. Tryptophan mideniz çok dolu değilken ve karbonhidratlarla birleşince işe yarar. Bir dilim tam buğday ekmeğinin üzerine bir-iki ince dilim hindi mutfağınızdaki en iyi uyku kaynaklarındandır.

İnsertCoinToSleep
02-11-2007, 22:29
Ilık süte alternatifler sunduğun için saol,bu yazıyı her köşe başına asmak istiyorum,çünkü birisi daha ayran iç,yoğurt ye uyursun derse cinnet geçiricem:bang1: Cümlealem insomnia uzmanı olmuş be!

özlem
02-12-2007, 15:56
Ilık süte alternatifler sunduğun için saol,bu yazıyı her köşe başına asmak istiyorum,çünkü birisi daha ayran iç,yoğurt ye uyursun derse cinnet geçiricem:bang1: Cümlealem insomnia uzmanı olmuş be!
Doğru söze ne denir :alkis:

Ilık sütten nefret ederim onun yerine ballı papatya çayı süper alternatif.

Yoğurt da içimi bi tuhaf yapıyor. Yaparım tam buğday ekmeğimi -makinam sağolsun:)- koyarım içine hindi fümemi ya da hiç uğraşmam bir muz, biraz badem, tamam.

Sağol Kafka, bu geceden itibaren bu yiyecekleri gündelik öğünlerime katıyorum :thumbsup: