PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Dinlendirici bir uyku için...

Kafka
02-08-2007, 18:36
Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Yorulmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, iyi bir uykunun insanlar için vazgeçilmez ihtiyaç olduğunu söyledi. 6-10 saat arası uykunun normal olduğunu belirten Prof. Dr. Yorulmaz, uykuda beynin çalışmaya devam ettiğini, öğretilen bilgileri ayıklayıp düzenleyerek sindirdiğini ve depoladığını bildirdi.

Kişinin, vücudun günün yorgunluğunu uyuyarak attığını ve bir sonraki güne hazırladığını ifade eden Prof. Dr. Yorulmaz, sağlık için uykunun hayatın vazgeçilmez şartlarından olduğunu kaydetti. Uykunun yaşa göre farklılıklar gösterdiğini belirten Prof. Dr. Yorulmaz, şöyle konuştu: "Yeni doğmuş bir bebek neredeyse tüm gününü uyuyarak geçirir, büyüdükçe ise uyku ihtiyacı azalır.

Oynama yaşına gelmiş çocuklarda ise öğlen uykuları için vazgeçilmezdir. Büyüme hormonu uykuda salgılandığından çocukların büyüme ve gelişmesinde düzenli ve yeterli uyku çok önemlidir. Erişkin yaşlarda 7-8 saat uyku uyunurken, yaşlılar 6 saat uyku ile yetinebilmektedir. Uyku aynı zamanda ruh sağlığının da bir göstergesidir."

Uyku bozukluğu trafik kazası yaptırıyor

Prof. Dr. Yorulmaz, streste ve pek çok psikiyatrik hastalıkta uyku düzeninin bozulduğunu ifade ederek yeterli uyku uyunmadığında kişinin fiziksel ve ruhsal streslere dayanıklılığının azaldığını söyledi.Uyku kalitesinin bozulmasının insanların sağlığını olumsuz yönde etkilediğini belirten Yorulmaz, "İyi uyumayan kişilerde yorgunluk ve uyku hali, iş verimi ve dikkatte azalma meydana gelebilmektedir. Bu da iş ve trafik kazalarında mal ve can kaybına neden oluyor.

Araştırmalar, uyku bozukluğu tanısı koyulmuş ve tedavi görmemiş hastaların normalden 4-6 kat daha fazla trafik ve iş kazalarına sebep olduğunu göstermektedir" dedi.
Karamsar kişilerin daha çok, iyimser kişilerin ise daha az uykuya ihtiyaç duyduğunun belirlendiğini bildiren Yorulmaz, uyku sorunlarının toplumda çok yaygın olduğunu kaydetti.

100 milyondan fazla Amerikalının uykusuzluktan şikayet ettiğini ve yüzde 25’inin gündüz uykulu olma nedeniyle işleriyle ilgili sorun yaşadığını belirtenYorulmaz, her yıl ABD’de 100 bin trafik kazasının yolda uyumaya bağlı olarak meydana geldiğini, bu kazaların bin 500 kişinin ölümüne yol açtığını söyledi.
Yorulmaz, tedavi edilmeyen uyku sorunlarının kalp krizi, hipertansiyon, depresyon gibi ciddi sağlık sorunlarına da yol açabildiğini de ifade etti.

Yeterli süre uyunduğu halde, bazen kişilerin dinlenmiş olarak kalkamadığını ifade eden Yorulmaz, bunun nedeninin yatılan yatak ve yastık, odanın ısısı, ortamda temiz hava olmaması, ortamın sıcak ya da soğuk olması ve gürültü olabileceğini; burun tıkanıklığı, ağrılı hastalık ve şişmanlığın da uyku kalitesini etkilediğini kaydetti. Uyku ile kilo alma arasında bağlantı olduğunu belirten Yorulmaz, geceleri 5 saat veya daha az uyuyan kadınların obez olma riskinin 7 saat uyuyanlara göre yüzde 15 daha fazla olduğunu kaydetti.

Dinlendirici bir uyku için yapılması gerekenler

Prof. Dr. Yorulmaz, uyku öncesi ağır yemek, alkol, sigara, kahve, çay ve egzersizin uykuyu kaçırdığını belirterek, dinlendirici bir uyku için yapılması gerekenleri şöyle anlattı: "Yatma ve kalkma saatleri düzenli biçimde aynı olmalıdır. Sabah kalkma vakti geldiğinde yatakta beklemeden kalkılmalıdır. Sigara, kahve, çay ve kola uykuya dalışı zorlaştırdığından, alkol ise uyku kalitesini bozup sabah yorgunluğa neden olduğundan, bu maddeler yatmadan 4 saat önce alınmalıdır. Her gün düzenli şekilde egzersiz yapılmalıdır.

Yatarken televizyon seyretmek yerine rahatlatıcı kitaplar okumak, hafif müzik dinlemek faydalıdır. Yatmadan önce 15-20 dakikalık ılık banyo yapılması, ılık süt içilmesi de uyumaya yardımcı olur. Fazla kilolardan kurtulmak uyku için faydalıdır."

Kaynak: http://saglik.milliyet.com.tr/detay.asp?id=1930
Yalnız bir şey dikkatinizi çekti mi, Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Yorulmaz'ın trafik kazası ve iş sorunlarıyla
ilgili verdiği rakamlar Türkiye'den değil Amerika'dan. Bu ülkemizde hala bu konuda kapsamlı çalışma, araştırma vs. yapılmadığını mı gösteriyor yoksa Hoca uzaklardan mı örnek vermek istemiş?

özlem
02-09-2007, 18:26
Karamsar kişilerin daha çok, iyimser kişilerin ise daha az uykuya ihtiyaç duyduğunun belirlendiğini bildiren

En az on saat uyumadan kendimi iyi hissedemiyorum. Hemen hemen hiçbir zaman on saat uyuyamadığım için de hiçbir zaman zinde olamıyorum. En çok kıskandığım insanlar 5-6 saat uykuyla kendisini formda hissedenler

UYKUCU ŞİRİN
06-11-2008, 19:47
Gerçekten tartışmalı olan konuya cevap geldi: Amerika'da 1 milyon kişi üzerinde yapılan ve geçenlerde bilimsel bir dergide yayınlanan araştırmada 6,5-7,5 saat aralığında uyuyan kişiler bu aralık dışında uyuyanlardan daha uzun ömürlü oldukları ortaya çıkmış. 5 saat uyku için 8,5 saatten daha dinlendirici olabildiği sonucuna bile varılıyor bu araştıra sonuçlarından. Tabii ki istisnalar kaideyi bozmaz. Yine de 6-8 saat aralığında düzenli olarak uyumamıza rağmen gündüz uykusuzluk çekiyorsak ardında bir problem olabilir diye düşünüyorum.

kubay
01-07-2009, 03:17
Selamlar,

Bu arastirmalarin hepsi cok sacma. Dinlendirici bir uykunun saatle ölcülmeside cok sacma. Herkesin bedeni farkli . Dinlenmis birsekilde uyanan kisi uykuyu almis demektir. Uyku sorununa care bulunacagini pek sanmiyorum.

UYKUCU ŞİRİN
01-07-2009, 18:42
Sanırım anlatamadım. Araştırmacılar da dinlendirici uyku saatle ölçülür demiyorlar ki zaten. Araştırmanın sonucunda uyku saatinin artışının daha dinlendirici, daha sağlıklı uyunduğu anlamına gelmediği ortaya çıkmış. Araştırmadan çıkan bir sonuç olarak verdiğim örnekten de anlaşılabileceği gibi kişiye eğer 5 saatlik uyku yeterli gelebiliyorsa 3 saat fazladan uyuması günlük aktivitesine olumsuz olarak bile yansıyabilir. Sana katılmadığım konu: bu 'araştırmaların hepsi çok saçma' yorumunu tamamen bilim karşıtı olarak değerlendirmem. Diğer 2 cümlene ise tamemen katılıyorum.'herkesin uykusunun farklı olması ve dinlenmiş uyanan kişinin uykusunu almış' olduğuna. Son cümlende ise bir umutsuzluk, inançsızlık söz konusu. Çünkü son 40 yıl içinde uyku konusunda yapılan bilimsel araştırmaların katkılarıyla, çeşitli uyku bozuklukları hastalıklarından başarılı bir şekilde tedavi olarak kurtulan milyonlarca kişinin olduğunu biliyorum. Ülkemizde bile, yılda en az 10.000 kişinin uyku ile ilgili değişik rahatsızlıklarda tedaviye kavuştukları da bir gerçek. O kadar umutsuz olmaya gerek yok.

kubay
01-07-2009, 21:13
Tamam jeton simdi düstü sirin))), yalniz bazi uyku bozukluklarinin tedavi edildigi dogru. Ama herhangi bir sebeb yoksa ve insan uyumakta zorluk cekiyorsa tipki ben ve Manolya gibi ozaman tedavisi biraz zor gibi. Bu arada sanirim sende narkolepsi var ? yani ani gelen uyku ataklari?

kubay

UYKUCU ŞİRİN
01-08-2009, 16:10
Bildiğim kadarıyla uyuyamama, uykuya dalamama gibi uykusuzluk şikayetleri çok yaygın olarak hemen hemen herkesin hayatının bir döneminde karşılacabileceği problemler. Uykusuzluğun bu şekli geçici uykusuzluk olarak tarif edilmekte ve sebep olan psikolojik veya biyolojik koşullardaki değişiklikle dışardan bir destek veya kendiliğinden ortadan kalkabilmektedir. Asıl sorun uzun süreli, kalıcı veya kronik olarak tarif edilebilecek uykusuzluk. Bu durumda, herhangi bir doktordan daha çok, konunun uzmanına ulaşmakta fayda var. Uykusuzluk teşhis ve tedavisi konusunda en yetkin merkezler, özellikle bünyesinde Psikiyatri ve Nöroloji uzmanlarının bulunduğu UYKU LABORATUVARLARI. Bu tür merkezlerden birine bu güne kadar başvurmadıysanız, bulunduğunuz yere en yakın bir kaç merkez ve doktor önerisinde bulunabilirim isterseniz.
Sağlıcakla kalınız...

manolya
01-08-2009, 20:43
ah ah herşeye herderde çare varda bizim şu sebebi belirsiz uykusuzlugumuza çare yok:(ceyhun arkadaşım bizi sadece bizim gibiler anlar derken uykuyla ilgili tüm hastalıkları içine alarak anlatmak istedim.yanlış anlama yani.senin yardımlarını unutmuş degilim ayrıca bazen işede yarıyor biliyormusun.hani şu hipnoz olayı.okadar iyi anlatmışınki bir kaçkere yapmamda işe yaradı birdaha tşk ederim sana büyüksün.....

CeYHuN SöNMeZ
01-09-2009, 09:53
ah ah herşeye herderde çare varda bizim şu sebebi belirsiz uykusuzlugumuza çare yok:(ceyhun arkadaşım bizi sadece bizim gibiler anlar derken uykuyla ilgili tüm hastalıkları içine alarak anlatmak istedim.yanlış anlama yani.senin yardımlarını unutmuş degilim ayrıca bazen işede yarıyor biliyormusun.hani şu hipnoz olayı.okadar iyi anlatmışınki bir kaçkere yapmamda işe yaradı birdaha tşk ederim sana büyüksün.....

ben şaka yapmıştım zaten manolya.kolay kolay yanlış anlamam, alınmam.
dediklerimi forumdaki natura programını indirip de dene.çok daha kolay sonuca ulaşıcaksındır. faydası oluyorsa ne mutlu bana...

bir laf vardır bilir misiniz?.uyku uykuyu getirir diye.ben ne zaman aşırı uyusam o uyku halinden kurtulamıyorum.özellikle pazarları sürekli uyuyorum.hafta içi 6-7 saat arası bir süre uyuduğumda kendimi daha dinç hissediyorum.kendi üzerimdeki gözlemlerimden 6-8 saat uykunun benim için ideal olduğunu anladım.ama çok ta uyusam az da uyusam gün içerisinde beynim uyumak istiyor.bu ayrı bir sorun ama ben bu araştırmalardan çıkan sonuçlara katılıyorum.