Orijinalini görmek için tıklayınız : Çocuklarda Uyku Bozuklukları
Uyku problemi olan çocuklar, aşağıdaki üç belirtiden birini ya da daha fazlasını gösterirler:
(1) Güçlükle uykuya dalarlar ya da uyuyamazlar;
(2) gündüz uyuklarlar;
(3) uyku sırasında alışılmadık ya da istenmeyen hareketler yaparlar .
Dissomniler :
Yetersiz, aşırı veya verimsiz uyku ile karakterize uyku bozukluklarıdır.
Çocukları etkileyen iki sınıflandırması mevcuttur.
Solunumla ilgili uyku bozukluğu: Çocuklar arasında kronik uyku bölünmelerinin en sık görülen ve genellikle tanımlanmayan nedenlerinden birisi, soluk alma güçlüğüne bağlı uyku problemidir. Uyku sırasında, istemsiz olarak 10 saniyeyi aşan solunumun kesintiye uğraması olarak tanımlanır.
Uyku apnesinin üç tipi tanımlanmıştır: obstrüktif, santral ve miksttir.
Santral uyku apnesi prematür bebek ve yenidoğanlarda geçici olarak yaygın olarak gözlenir.
Obstrüktif uyku apneleri: Pek çok çocuk, büyük bademcik ve geniz etine karşın, uyanıkken oldukça düzenli nefes alır; ancak derin uyku sırasında azalan kas tonusuna bağlı olarak hava yolu daralır, bunun sonucu olarak solunum işi artar ve geçici bir obstrüksiyona yol açar ve kısmi uyanmalar olur. Bu kısmi uyanmalar bir gece sırasında 200-300 kez olabilir, bu nedenle yorgunluk veya dikkatsizlik yakınmaları ortaya çıkabilir.
Yürüyen bebeklerde gelişme geriliği sendromunu andıran büyüme geriliği olabilir, bunun olası nedeni parçalı uyku sırasında yetersiz büyüme hormon salınımı ile ilişkilidir.
Uyuyan çocuğun horlamasının kaydedilmesi teşhis için faydalı olur.
Yürüyen bebek ve küçük çocuklarda obstrüktif uyku apnesi sendromunu genellikle büyümüş bademcik ve geniz etinden nadiren de aşırı kilodan kaynaklanır. Tedavisi büyümüş, obstrüksiyona neden olan geniz eti ve bademciklerin alınmasını kapsar.
Narkolepsi: Narkolepsinin başlangıç belirtilerinin gündüz uyuklama ve başa çıkılamayan uyku atakları olduğuna işaret edilmektedir. Narkolepsinin klinik belirtileri erişkinlerle benzerlik gösterir.
Tedavisi semptomatik olup, özgün semptomların şiddetine göre bireyselleştirilir. Hastaların belirli yatış ve kalkış zamanları izlenmelidir. Günde iki-üç kez 20-30 dakikalık düzenli programlanmış kısa bir uyku yoğun atakları olanlara önerilmelidir. Okul ve iş programları hastanın yüksek uyku gereksinimi olduğu düşünülerek uyarlanmalıdır. Psikososyal destek ve danışma şarttır, yardım grupları önerilir. Hastanın, ailesinin ve okulunun bilgilendirilmesi ve gerekli önlemlerin alınması gerekir.
Protodissomniler:
Çocuklarda güçlükle uykuya dalma ve devam ettirme en yaygın bozukluklardır ve okul öncesi yaşlarda çok yaygındır.
Çocuklardaki çoğu uyku bozuklukları çalışmaları gece uyanma üzerine odaklanmıştır. Bazı araştırmalarda uyku problemi olan sekiz aylık bebekler izlenmeye alınmış ve üç yaşında iken %41’inde sorunların hala devam ettiği bulunmuştur. Tersten söylenirse, üç yaşında iken uyku problemi olanların yalnızca %26’sı, sekiz aylıkken bu belirtileri göstermemiştir. Başka bir araştırmada; üç yaşında uyku problemleri olanların %84’ünün üç yıl sonra hala problemlerinin devam ettiği bulunmuştur. Yapılan bir geriye dönük çalışmada, ise, üç yaşında gece uyanma problemleri olanların hemen hemen yarısının doğumdan beri bu sorunun olduğunu, sekiz yaşında uyku problemleri olan çocukların %40’ı en azından üç yaşında beri uyku problemleri olduğu gözlenmiştir.
Aileleri en sık kaygılandıran ve en sık başvuru nedeni gece uyanmalarıdır. İkinci sıklıktaki neden ise çocuğun yatağa konulduktan sonra istenen sürede uyumamasıdır. Anne babalar tarafından gece uyanmaları konusunda gece uyanmalarının problem olarak kabul edilip edilmemesi, neyi normal olarak kabul ettiğine bağlıdır. Bu konuya yönelik yapılan bir araştırmada bebeklerin yaklaşık dörtte birinin bir yaşında iken haftada beş geceden daha fazlasında uyanık oldukları saptanmıştır. Annelerin %10’u bunu problem olarak kabul etmiyordu. Ancak, bu bebeklerin %37’sinde sorun denecek kadar uyanma sorunu yoktu.
Psikolojik olarak, her gece uykuya dalmak ve gecenin ortasında uyanma, tekrarlayan “ayrılık-tekrar bir araya gelme” yaşantısını temsil eder. Böyle yaşantılarla artan anksiyete ve ilişkili olarak uykunun bozulması çocuğun gelişim evrelerine göre değişir, çocuk tarafından yaşanan diğer stres ve travmanın etkisini yaptığı gibidir. Bebek gece uyanmaları güvensiz bağlanmayı yansıtabilir.
Oyun çocukları ve okul öncesi yaş grubu çocuklarında uykuya dalma güçlüğü ve gece uyanmalarının en sık nedeni uykuya başlama çağrışımları ile ilgili olanlardır . Anne babanın yardımı olmaksızın yerleşme, kendini rahatlatma ve uykuya dalma, çocuklarda öğrenilen davranışlardır. Eğer bir çocuk uykuya dalmak için annesinin yardımına (sallanma, beslenme, kucağa alma) ya da özel etkinliğe (oyuncak, müzik) alışmışsa, gece uykusu içindeki uyku basamakları arasındaki fizyolojik uyanmalarında da bu çevre şartlarını isteyecektir. Uykuya dalma güçlüğü olan çocuklarda bu fizyolojik uyanışlarda anne baba müdahalesi ya da alışılmış özel davranışların yapılması gerekir. Bu problemin en iyi tedavi yöntemi davranış tedavileridir, bu teknikler uyaran kontrolü ve dereceli söndürmeyi içerir .
Okul çağı çocuklarında uykuya dalma güçlüğü ve uyuyamama problemleri daha çok anksiyeteye, üzüntüye, stres ve korkulara bağlıdır. Bu problemler gece birşeyden korkmaya, bir kabusa ya da gündüz olan travmatik bir olaya veya başka bir spesifik olaya tepki olarak ortaya çıkabilir.
Tedavinin ilk basamağı korku ve kaygının kökenin tanımlanması ve buna yönelik girişimlerdir. Birçok faktör uyku bozuklukları ile ilişkili bulunmuştur; bebeğin mizacı, beslenme, fiziksel rahat oluş, süt alerjisi, evlilik çatışmaları ve ebeveyn psikopatolojisidir . Memeyle beslenenlerde, suni beslenenlere oranla uyanma daha sıklıkla olmakta, ayrıca ilk iki yaşta günlük uyku döngüsünde toplam uyku süreleri daha azdır . Dört aydan sonra diğer gıdalara geçişle uyku sorunu oluyorsa, yenen gıdaya özen gösterilmelidir . Uyku alışkanlıklarının oluşmasını sağlayan anne babanın ailesel ve kültürel (yetiştirme) değerleri tanımak da önemlidir . Yatma zamanı anne baba-bebek etkileşimi uyku bozukluklarına sebep olabilir. Gecenin başlangıcında karyolası dışında uykuya dalan bebekler bir uyanma sonrası gecenin ortasında alışılmış tekrar uyanmaları daha sık olmaktadır. Tersi olarak, uyku başlangıcında kendi karyolasında uyutulan bebekler gecenin ortasında uyandıklarında uykuya dönüşleri daha çok olası olmaktadır . Dört ay sonrasında anneler, yatmadan önce verilen gıda miktarını artırarak veya yatma zamanı katı gıdalar vererek bebeği tok tutarak gece kesiksiz uyumalarını sağlarlar.
Kaynak:bebekkokusu.com
İlginiz ve araştırmanız için çok teşekkürler.
Esas problem çocukta değil ki ben de. O uyuyalı en az üç saat oldu, biraz sonra ya rüya görüp uyanacak, ya su, süt birşey isteyecek ama ben de uykunun u'su yok. Sonra sabah sürünerek kalkacağım ve günden yine hayır gelmeyecek :banghead3
Zaten geçenlerde gazetede "eğer uyuyamıyorsanız annenizi suçlayın diye bir yazı okumuştum". Sanırım uykusuzluğun da genetik olduğu kanıtlandı. Bu konuda daha güvenilir bir kaynak bulduğumda tekrar yazacağım.
Zaten geçenlerde gazetede "eğer uyuyamıyorsanız annenizi suçlayın diye bir yazı okumuştum". Sanırım uykusuzluğun da genetik olduğu kanıtlandı.
Bu doğru olmalı. Annem başta olmak üzere bizim ailenin çok büyük bir kısmının uyku problemi var. Bizim kız babasının ailesine çekememiş maalesef :banghead3
ama bizim ufaklık grip oldu, ilaçlar uyku veriyor ve birkaç gecedir uyuyor. Yalnız doktora gidip ilaca başlamadan önceki birkaç geceyi ne siz sorun ne de ben anlatayım.
Şaka bir yana hastalıkları çok yorucu ve üzücü oluyor. Zaten o uyuyor ama ben uyuyor muyum bakalım :banghead3
Birde genel olarak aşağıdakileri de ben belirteyim dedim.
Orta kulak iltihabı olan, diş çıkartan, gazı olan ya da vücudunun herhangi bir yerinde başka bir tıbbi sorunu olan çocuklar huzursuz olup, uykusuzluk sorunu çekeceklerdir.
:zzz:
18 aylık bir kızım var ,15 gündür şiddetli uyku problemi yaşıyoruz.3 aydan sonra akşam 10 dayatıp sabah 7 d ekalkan bebeğim şimdi ne zaman yatarsa yatsın nerdeyse saat başı ağlayarak kalkıyor :(
ne dersem diyim sarılıyım asla sakinleşmiyor takii salona gidip ayağımda sallayana kadar bazen buda fayda etmiyor.Dr.muz ... diye bir şurup verdi 1 haftadır kullanıyoruz ama hiç bir değişiklik yok güne sabah 5-6 da başlamak ve saat başı uyanıp yatmakdan mahvoldum :(
işe sürünerek geliyorum resmen,nedeni ne anlayamadım ki internetten biraz baktım kabus görüyo olabilirmiş.bu ne kadar sürecek acaba tanrım....
Bu durumu yaşayan ve bana tavsiyeleri olacaklardan yardımalrını bekliyorum.
Uykusuzluk çalışan annelerin de çalışmayan annelerin de düşmanı.
Üç aylıktan beri düzenli uyuyan bebeğinizin 18 aylıkken sorunlarının başlaması fiziksel bir rahatsızlığının olduğunu düşündürüyor. Ama anladığım kadarıyla doktora gitmişsiniz.
2-3 yaş gibi kabustan korkmalar başlıyor diye biliyorum. Sizin bebeğinizde daha erken başlamış olabilir.
Bir de ayrılık travması konusu var. Her gece anneden ayrılmak ve sabah da işe gittiğiniz için sizi görememek onu üzüyor, bütün gece sizinle olabilmek için uyumak istemiyor olabilir mi acaba?
Bu forumun "Uykusuz Gecelere Son" ve Çocuklarda Uyku Alıştırmaları II" başlıklı yazıları okuyup sağlıklı bir uykuya geçme ritüeli oluşturursanız faydalı olabilir. Benim bu yazılardan anladığım kadarıyla gecenin bir vakti onu yatağından kaldırıp kucağınıza almanız, ayağınızda sallamanız tam da onun istediği şeyler ve size bunları yaptırdıkça uyanmaya da devam edecek. Bu yazılarda önerilenleri birkaç gün uyguladıktan sonra bir gelişme olacağını tahmin ediyorum. Aksi takdirde başka bir çocuk doktoruna gitmeniz gerekli olabilir. Bizi gelişmelerden haberdar edin lütfen.
Bebek kendisi uyusun, uykuya dalmadan yatağa yatırmayın dediler öyle yaptık, yatağınıza almayı dediler altı aylıktan beri ayrı yatakta yatırdık, şimdi de adamın biri çıkmış, araştırmış demiş ki beş yaşına kadar anne-babasıyla yatan çocuklar daha sakin oluyor. İstemeden ayrı yatan çocuklar sinirli yapan bir hormon salgılıyormuş yanlış anlamadıysam. Ama bizim kızımızla yatmamız pek mümkün değil çünkü hem kendisi sıkılıyor hem de feci tekme atıyor. Ama uyumaktan da nefret ediyor.
Gece 22.30 - 23.00'e kadar uyumak istemiyor sabah da 06.30-07.00'de kalkmak istiyor. Ciddi ciddi kafayı yemek üzereyim.
:smileys_a Merhaba,
benim 2 yasindaki kizimla uyku problemim var, insallah yardimci olabilirsiniz.Kizim son 1 aydir geceleri uykuya dalma problemi var,ben onu bebekken ayagimda sallamaya alisdirigim icin:banghead3 hala ayagimda salliyorum,yinede öyle böyle idare ediyorduk normalde aksam 8.30 larda uyuyan kizim son 1 ayda gece kusu kesildi
öglen uykularini yapdirmim diyorum ama o zaman kendi uyuya kaliyor ve yine olmuyor.sabahlari 9 da falan kalkdigi icin 13 veya 14 de uyuyor ve iki saat rahat uyuyor ve sonra gece 8 yatmiyor haliyle. sallamasam yanima yatirsam rahat durmuyor ne yapsam bilemiyorum artik.caresiz kaldim.
insallah yardimci olabilirsiniz.......:sh:
Öncelikle benim bildiğim öğle uykuları çok önemli mümkün olduğunca vazgeçmeyin.
Asla yanınızda yatırmayın.Çocuklar bir kez yapılan şeyleri genelde alışkanlık haline getirir.
Şu başlığı okumadıysanız bir okuyun derim.
http://www.uykusuz.biz/showthread.php?t=555
merhaba,
cevab icin tessekkürler.
basligi okumusdum önce.benim problemin cocugumun öglen uykusunu saat 14 de yapmasi ve bazen 17 kadar sürmesi sonrada aksam 22 den önce uyutamiyorum.Ve uyuturken direnmesi beni :kızdım: .
Ama belirtdigim gibi ben sucu kendimde buluyorum,cünki onu salliyarak uyutan benim ve oda ona aliskin ama artik düsünüyorum ve yavas yavas bazi seyleri rutin haline getirmek istiyorum.
Aslinda ben (crashögretmeniyim) :p, ve benim basima gelmez derdim.
eee insanin kendi cocugu olunca ögrenilenler ayni uygulanmiyor.:banghead3
Cocuklar bos deftere benzer,icine ne yazarsan onu ögrenirler!
Benim kız gündüz uykusundan nefret eder ama iki yaşındayken hani kazayla bir saat bile uyusa gece uykusu en az iki saat sonraya sarkardı.
Bir de anladığım kadarıyla kreş öğretmenisiniz, terzi kendi söküğünü dikemez diye bir laf vardır; sizin de dediğiniz gibi çocuk alıştığı için sallanmak istiyordur.
Aman onun ve kendinizin sağlığı için bu alışkanlığını bir an önce değiştirmeye çalışın. Çocukların alıştığı bir şeyi değiştirmek de deveye hendek atlatmaya benziyor ama neyse :yikes:
Bende öğlen uykusunun 14.00 gibi başlayıp ,17.00'da bittiğine takıldım.
Çok geç değil mi her ikisi de :confused:
Bana gece uyumaması doğal geldi :smileys_a
:Dexter:
evet aslinda gec,ama sabah saat 9ve 10 arasi uyandigi icin 12 de uyumuyor ancak sabah erken kalkarsa o zaman 12de uyuyor.
Bu aralar uykusu fena deyil.
insallah bozulmaz.:gl:
selam benim üc bucuk yasinda bir kizim var ve 10 ayliktan itibaren uykusunda problem var yani uyku arasinda sürekli oturuyor ve sallaniyor her gece.Bu sorunu yasayan bir anne varsa veya bu konuda bilgili birisi bana yardimci olursa cok sevinirim tesekkürler.
selam benim üc bucuk yasinda bir kizim var ve 10 ayliktan itibaren uykusunda problem var yani uyku arasinda sürekli oturuyor ve sallaniyor her gece.Bu sorunu yasayan bir anne varsa veya bu konuda bilgili birisi bana yardimci olursa cok sevinirim tesekkürler.
İlginç ve rahatsız edici bir problem. Uyurgezerlik gibi bir durum muhtemelen. Doktora danışmışsınızdır herhalde ama hala devam ettiğine göre isabetli bir teşhis konulamamış sanırım.
Kızınızın gündüz davranışları nasıl, gözlemlediğiniz herhangi bir problemi var mı?
selam gercekten dedigin gibi cok rahatsiz edici,doktorlara ***ürdüm üstünde durmamami büyünce gecicegini söylediler ama bu olayin bir aciklamasi olmali diye düsünüyorum.Gündüzleri gayet normal gelisiminde hic bir bozukluk yok,tamam kabul ediyorum cok aktiv bir kiz, o kadar da olcak sonucta cocuk.saygilar.
:Dexter:
Merhaba,
benim merak ettigim, acaba kizin geceleri uyandiginda ve sallandiginda bilinci yerindemi size sesleniyormu ve yatagindan kalkip geziyormu yoksa uykulu bir haldemi sallaniyor. Ve sonra nasil devam uyuyor ?
sevgiyle100
09-26-2006, 13:12
arkadaşlar benim 8 aylık bir kızım var geceleri saatte bir yada ssaatte 3 defa kalktıgı oluyor kızımın günlük 12 saat civarında uyuması gerekirken sadece 5-6 saat uyuyor ve geceleri cok sık kalkıyor ve ağlıyor eşim ve ben zor durumdayız anne sütü alıyor tabi ek besinler veriyoruz altını değiştiriyoruz karnını doyuruyoruz yoruyoruz her sey tamam tam uyutuyoruz 15-20 dakika sonra ayakta bu gece boyunca devam ediyor gündüz sadece 2 defa uyuyor ve enfazka 45 dak lütfen cevap yazın
sevgiyle100
09-26-2006, 13:14
hayır bilinci yerinde değil ama bazen birden kalktığı olabiliyor ama nadiren sallayınca yada emzirince tekrar uyuyor ama cok sık kalkıyor
:bowdown:
arkadaşlar benim de 22 aylık bir kızım var uykuya dalma problemi var uykuya direniyo uykusu varken uyumuyo öğlen uyursa gece 1 de uyuyo uyumazsada ancak 22 civarı uyuyo oda zorla ve gecede 5 kere uyanıyor araştırdım ... şurup varmış acaba kullansam da düzene soksam diyorum bilgisi olan varsa bana yardımcı olursa sevinirim
İlaçları asla doktorunuza danışmadan vermeyiniz !!!!!!!
huysuz börülce
10-10-2006, 13:28
benim 1 yaşında ikiz kızlarım var biri iyi uyuyor biri desen uyku ile hiç işi yok. bir türlü uykuya dalamıyor bana fikir verebilirmisiniz yoksa uykusuz gecelere devam
benim 1 yaşında ikiz kızlarım var biri iyi uyuyor biri desen uyku ile hiç işi yok. bir türlü uykuya dalamıyor bana fikir verebilirmisiniz yoksa uykusuz gecelere devam
Selam,
Aramıza hoşgeldiniz.
İkizlerinizden birinin uyuyup birinin uyumaması aslında uykusuzluğun doğuştan geldiğini kanıtlar gibi.
Yine de bu başlık altındaki yazıları okumanızı tavsiye ederim. İsterseniz şundan başlayın:
http://www.uykusuz.biz/showthread.php?t=491
huysuz börülce
10-12-2006, 11:58
salome ilginiz için teşekkür ederim yazılarınızı okumaya devam edeceğim.
uyku_lab._teknisyeni
10-13-2006, 00:25
selam gercekten dedigin gibi cok rahatsiz edici,doktorlara ***ürdüm üstünde durmamami büyünce gecicegini söylediler ama bu olayin bir aciklamasi olmali diye düsünüyorum.Gündüzleri gayet normal gelisiminde hic bir bozukluk yok,tamam kabul ediyorum cok aktiv bir kiz, o kadar da olcak sonucta cocuk.saygilar.
Bi çeşit parasomnia gibi görünüyor...
Saygılar..!!:thumbsup: :thumbsup:
kızım 2 yaşında.6. ayından itibaren geceleri hep ağlıyor. işe sürünerek gidiyorum.ne yaptıksa kar etmedi.çaresini bilen varsa bekliyoruz
Normal mi?
Kızım 2 yaşında uykusunu normal kabul ederek bu zamana geldim. Doktoruda gece uyanmalarının normal olduğunu söylemişti. Ama hala devam ediyor. Gece beslenmesi olmadığı halde 1 yada 2 kez uyanıyor. Kucağıma alıp emziğini verdiğimde yeniden dalıyor.Gece terörü belirtilerini göstermiyor. Acaba bu kucaklama davranışına alıştığı için mi yoksa başka bir sebebi olabilir mi?Fikri olan var mı yardım edin lütfen.
kızım 2 yaşında.6. ayından itibaren geceleri hep ağlıyor. işe sürünerek gidiyorum.ne yaptıksa kar etmedi.çaresini bilen varsa bekliyoruz
Çocuklarda Uykusuzluk başlığı altındaki yazıları vaktiniz oldukça okuyup uygulamayı denemenizi tavsiye edeceğim. Bu site açıldığı sıralarda ilk üye olanlardanım. Benim kızım da o zamanlar sizin kızınızın yaşlarındaydı.
Sevgili Kafka ve Yoda sağolsunlar bu konuda bulabildikleri birçok uzman tavsiyesini benimle ve tabii aynı sorunu çeken uykusuz anne-babalarla paylaştılar.
Benim kızım şimdi neredeyse 4 yaşında hala uykuya dalma problemi var. Okuduğum araştırmalara dayanarak, annemin ve benim uykusuzluğumuzu da göz önüne alarak çocuklardaki uykusuzluğun genetik olduğuna inanıyorum.
Siz altı aydır ne yaptıysak kar etmedi derken ayağınızda sallamak, uyandığında kucağınıza ya da yatağınıza almak gibi çocuğunuzu daha sık ağlayarak uyanmaya sevk edecek davranışları kast etmiyorsunuz öyle değil mi?
Normal mi?
Kızım 2 yaşında uykusunu normal kabul ederek bu zamana geldim. Doktoruda gece uyanmalarının normal olduğunu söylemişti. Ama hala devam ediyor. Gece beslenmesi olmadığı halde 1 yada 2 kez uyanıyor. Kucağıma alıp emziğini verdiğimde yeniden dalıyor.Gece terörü belirtilerini göstermiyor. Acaba bu kucaklama davranışına alıştığı için mi yoksa başka bir sebebi olabilir mi?Fikri olan var mı yardım edin lütfen.
Siz zaten kendi teşhisinizi gayet doğru bir şekilde koymuşsunuz :alkis:
Lütfen geceleri kucağınıza almayı bırakın, hatta çok zor da olsa emziği bırakma yaşı da gelmiş gözüküyor.
Çocuklar o kadar akıllılar ki bizleri nasıl ellerinde oynatacaklarını çok iyi biliyorlar.
Benimki neredeyse üç yaşına kadar geceleri, karnım acıktı, çarşafım bozuldu uyuyamıyorum, suyum bitti vs gibi bahanelerle beni yanına çağırıyordu.
Sakin ve sabırlı bir şekilde gecelerin uyku zamanı olduğunu kucaklaşma, oynama gibi işlerin gündüz yapılacağını anlatmamız, bu konuşmaları mümkün olduğunca kısa tutmamız ve de son olarak bu konuda kararlı olduğumuzu onlara göstermemiz gerekiyor.
Allah tüm annelere güç ve sabır versin :worshippy
sevgiyle100
10-18-2006, 16:24
ÇokYorgunum...benim kızım hala uyumuyor
arkadaşlar benim 8 aylık bir kızım var geceleri saatte 1-2kalkıyor kızımın günlük 12 saat civarında uyuması gerekirken sadece 5-6 saat uyuyor ve geceleri cok sık kalkıyor ve ağlıyor eşim ve ben zor durumdayız anne sütü alıyor tabi ek besinler veriyoruz altını değiştiriyoruz karnını doyuruyoruz yoruyoruz her sey tamam tam uyutuyoruz 15-20 dakika sonra ayakta bu gece boyunca devam ediyor gündüz sadece 2 defa uyuyor ve enfazka 45 dak.doktora gittik hiç bir sey fayda etmedi herşeyimiz altüst oldu lütfen cevap yazın
sevgiyle100
10-18-2006, 16:27
kızım 8 aylık değil 10 aylık lütfen yardım edin içime su serpin ben 10 aydır uykusuzum
kızım 8 aylık değil 10 aylık lütfen yardım edin içime su serpin ben 10 aydır uykusuzum
Selam,
http://www.uykusuz.biz/showthread.php?t=449
http://www.uykusuz.biz/showthread.php?t=452
Yukarıda linklerini verdiğim başlıkları okuyup uygulamaya çalışmanızı tavsiye edeceğim. Özellikle ikinci link ve orada salome'nin yapmış olduğu açıklamalar kızınızın yaşına daha uygun gibi.
Bir de kısa da olsa anneanne-babaanneye bırakıp kızınızdan uzak bir süre geçirmeniz; belki yalnız başınıza az da olsa uyumanız mümkün mü?
Çocuklar paratöner gibi sizin negatif enerjinizi çekiyorlar.
Sizin sinirli, stresli, yorgun haliniz yüzünden de iyice rahatsız olup uyuyamıyor olabilir.
Yani klasik bir yumurta mı tavuktan tavuk mu yumurtadan durumu :sh:
sevgiyle100
10-19-2006, 12:17
TeŞekkÜr Ederİm Kafka Soleme Nİn Yazilarini Ve Formu Elİmden GeldİĞİ Kadar Okumaya ÇaliŞtim Umarim İŞe Yarar ....
Çok teşekkür ederim. Bu siteyi bulduktan sonra ve cevabınızdan sonra içim rahatladı. Emzik işine son verdim. Ağlıyor ama alışacak. Artık kucaklamıyorum. Umarım düzelir.
Siz zaten kendi teşhisinizi gayet doğru bir şekilde koymuşsunuz :alkis:
Lütfen geceleri kucağınıza almayı bırakın, hatta çok zor da olsa emziği bırakma yaşı da gelmiş gözüküyor.
Çocuklar o kadar akıllılar ki bizleri nasıl ellerinde oynatacaklarını çok iyi biliyorlar.
Benimki neredeyse üç yaşına kadar geceleri, karnım acıktı, çarşafım bozuldu uyuyamıyorum, suyum bitti vs gibi bahanelerle beni yanına çağırıyordu.
Sakin ve sabırlı bir şekilde gecelerin uyku zamanı olduğunu kucaklaşma, oynama gibi işlerin gündüz yapılacağını anlatmamız, bu konuşmaları mümkün olduğunca kısa tutmamız ve de son olarak bu konuda kararlı olduğumuzu onlara göstermemiz gerekiyor.
Allah tüm annelere güç ve sabır versin :worshippy
kubilaybayar
10-25-2006, 13:56
merhaba,11 aylık oğlum geceleri uyumuyor ve gecede 8 ve üstü kere uyanıyor,sıçrıyor,yatakta kendini ordan oraya atıyor ,tehlikeli hareketler yapıyor,uykuya kendi kendine dalamaıyor(doğduğundan beri),ağlıyor,dolasıyla bizde 11 aydır onunla beraber uyumuyoruz ve bunun artık normal olmadığını düşünmeye başladık.uykuya hasretiz,eşimin durumuna üzülüyorum açıkcası.lütfen yardım
Arkadaşlar merhaba
yaklaşık 2 aylık bir kız çocuğuna sahibim.Ancak özellikler son 1 haftadır kızım uyurken acaip bir şekilde irkilerek ve korkarak uykudan çığlık atarak uyanıyor.Daha sonra eşim veya ben kucağımıza aldığımızda ağlaması bir müddet daha devam ediyor ve sonra kesiliyor.Yatağına kızımızı yeniden yatırdığımızda aradan 2-3 dakika geçmiyorki aynı şey yine tekrarlanıyor.Bu durum o kadar sık tekrar ediyor ki eşim ve ben sakinleştikten sonra yatağına koyduğumuzda başında bekleyerek bunu rahatlıla gözlemleyebiliyoruz.Bu konuda tecrübeli veya fikir sahibi arkadaşlardan yardımlarını rica ediyorum.
merhaba,11 aylık oğlum geceleri uyumuyor ve gecede 8 ve üstü kere uyanıyor,sıçrıyor,yatakta kendini ordan oraya atıyor ,tehlikeli hareketler yapıyor,uykuya kendi kendine dalamaıyor(doğduğundan beri),ağlıyor,dolasıyla bizde 11 aydır onunla beraber uyumuyoruz ve bunun artık normal olmadığını düşünmeye başladık.uykuya hasretiz,eşimin durumuna üzülüyorum açıkcası.lütfen yardım
Selam,
Aramıza hoşgeldiniz.
Benim kızım da doğduğu ilk günden beri uyumuyor. Uykusuzluk sanırım genetik bir özellik.
Ama gaz sancılarından ya da başka sebeplerden de kaynaklanabilir.
Yukarıda Kafka'nın diğer arkadaşlara okumalarını tavsiye ettiği şu iki linki okudunuz mu acaba:
Çocuk büyütmek sandığımızdan daha zor birşeymiş öyle değil mi:yikes:
Arkadaşlar merhaba
yaklaşık 2 aylık bir kız çocuğuna sahibim.Ancak özellikler son 1 haftadır kızım uyurken acaip bir şekilde irkilerek ve korkarak uykudan çığlık atarak uyanıyor.Daha sonra eşim veya ben kucağımıza aldığımızda ağlaması bir müddet daha devam ediyor ve sonra kesiliyor.Yatağına kızımızı yeniden yatırdığımızda aradan 2-3 dakika geçmiyorki aynı şey yine tekrarlanıyor.Bu durum o kadar sık tekrar ediyor ki eşim ve ben sakinleştikten sonra yatağına koyduğumuzda başında bekleyerek bunu rahatlıla gözlemleyebiliyoruz.Bu konuda tecrübeli veya fikir sahibi arkadaşlardan yardımlarını rica ediyorum.
Merhaba Nippo,
Sitemize hoşgeldiniz.
Çocuklarda özellikle 2-6 yaş arasında kabus görerek uyanmanın sık rastlanılan bir durum olduğunu biliyorum. Ama iki aylık bebeklerde de böyle bir soruna rastlanıyor mu araştırmam gerekiyor. Siz de bu arada Çocuklarda Uykusuzluk forumundaki yazıları öncelikle yukarıda kubilaybayar'a verdiğim linklerden başlayarak okuyabilirsiniz. İşinize yarayacak bilgiler bulacağınıza eminim :thumbsup:
Allah eşinize ve size güç versin.
Bugün Akşam gazetesinde "yeni bir araştırma" var. Belki uykusuzluk çeken bebeklere dolayısıyla da anne-babalarına bir faydası dokunur:
"İngiltere'de yapılan araştırmalara göre, uyumadan önce masaj yapılan bebekler daha az ağlıyor ve rahat bir uyku çekiyor. Uzmanların 598 bebek üzerinde yaptığı araştırmada bebeklerin masajla rahatlayarak stresten uzaklaştığı kanıtlandı.
Yeni doğan bebeğe yapılan masaj aynı zamanda bebeğin anne-babasıyla olan bağlılığını da artırıyor. Masaj yaparken bebekle göz teması da duygusal açıdan çok önemli."
MERHABA,
Bugün bu siteyi bulduğum için o kadar mutluyum ki, anlatamam.. Oğlum 2 yaşında, 2 ay öncesine kadar evde yatılı bakıcımız vardı ve oğlum 6 aylıkken biz onu kendi yatağında müzikle uyutmaya alıştırmıştık. Geceleri sık uyanan uykusu az bir çocuk ama uyandığında su içip tekrar kendi yatağında uykuya dalıyordu. Bakıcımız yabancı uyrukluydu ve ülkesine geri dönmek zorunda kaldı ve kabus başladı. 1 hafta anneanne baktı, sonra ben 1 hafta evdeydim , 1,5 aydır babaanne ve dedesi bakıyorlar. Bu arada taşındık vs.. Ben çalışan bir anne olarak gece uyandığında birkaç kez ayağımda salladım-hatalıyım biliyorum ama gücüm tükenmişti-ve sanırım babaanneside gündüzleri sallayarak uyutmuş. Şimdi her gece ayakta sallanarak uyumak istiyor, uykuya dalma problemi yok, 10 dakika içerisinde uyumuş oluyor ama sabah 4,5 - 5 civarı uyanıyor ve beni ayakta salla diye tutturuyor , uykuya dalamıyor.3-4 gündür yeni evimizdeyiz, düzenimiz çok bozuldu, ben hem taşınma telaşı hem uykusuzluk hem iş derken mahvoldum. Oğlumu tekrar yatağında uyumaya nasıl alıştıracağım, gece uyandığında nasıl davranmalıyım lütfen bana yardım edin.Şimdiden teşekkürler...
Merhaba wren, aramıza hoşgeldiniz.
Yazdığınız son olaylar tabii ki oğlunuzun tüm uyku düzenini bozmuş. Taşınma telaşı, uykusuzluk ve çalışan bir anne olmak çok zor. Allah kolaylık versin.
Ayakta sallamanızın yanlışlığını bildiğiniz halde o anki uykusuzluk ve çaresizlikten kaynaklandığını anlayabiliyorum ama maalesef çocuklar bir kez yapılan böyle işlerine gelen bir hareketi hemen alışkanlığa çeviriyorlar :banghead3
Bence yapmanız gereken şey sabırla bu düzeni tekrar yerleştirmek. Aşağıdaki linklere bir göz atmanızı tavsiye edeceğim. Genellikle işe yarıyor :thumbsup:
http://www.uykusuz.biz/showthread.php?t=555
http://www.uykusuz.biz/showthread.php?t=491
Merhaba
Öncelikle teşekkür ederim salome, linklere biraz baktım. Aslında yazanların hepsi bildiğimiz şeyler ama uygulamaya gelince zorlanıyor insan..Oğluş biraz düzene girer gibi , ilk yazdığım günün akşamı hep beraber yemeğe gittik.Gittiğimiz yerde bayağı bir koşturdu, oynadı. Eve geldiğimizde "uykusu geldiii" demeye başlamıştı zaten. Kendi yatağına koydum tabi kabul etmedi çıkmak istedi, bizim yatağa gitmek istedi çünkü annesi onu orda ayağında sallayarak uyutacaktı:) bizim yatağa gittik, babası ve ben iki yanına yattık, ayakta salla diye diretti biraz ama aaa annenin ayakları çok yorulmuş, bak sallanmıyo diyip taviz vermedim. Oğlum müziğe meraklı, ona 3-5 şarkı söyledim, o da bana sarıldı. Derken uykuya daldı. Tabi biz çok mutlu olduk, en azından ayakta sallamamıştık. Babaanneyi de tembihledik o da gündüz sallamamış, hatta yatağına koyup uyutmuş.Dün akşam yine aynı yöntemle uyudu, yanımızda yattı, şarkı söyledik uykuya dalınca yatağına ***ürdük. Dün akşam 2-3 kez kalktı,ilkinde bizim yatağa gelmek istedi, o an aklıma gelen " aaaa, bizim yatak işe gitmiş hadi burada uyuyalım" demek oldu ve sanırım işe yaradı, kafasını yastığına koyup yattı. Sonraki kalkmalarında su içti ve yine uykuya daldı. 2 gündür kendimi resmen dinlenmiş hissediyorum. Umarım böyle devam eder, belki başbaşa kaldığımızda- evde biz haricinde hep birileri var, anneanne,babaanne,dede vs..- tekrar kendi yatağında uykuya dalmasını sağlayabiliriz.Yalnız şunu anladım,kesin kararlı ve net olmak, söylediğinden taviz vermemek, çocukla inatlaşmadan, ikna ederek ve uzlaşarak kabul ettirmek gerekiyormuş.
merhaba.benim oğlum 15 aylık ve uykuya dalma sorunu var. ben çalışan bir anneyim ve gündüzleri oğluma anneannesiyle teyzesi bakıyor. doğduğundan beri uyku sorunumuz vardı. biz de baştan ayakta sallanmaya alıştırmıştık ama 10 aylıkken bir yatma rutini oluşturduk ve artık sallanmadan uyuyor. beraber yatağa giriyoruz daha anne karnındayken dinlediği klasik müziğimizi açıyoruz ve bekliyoruz. bu durumda bile uyuması 2 saatten fazla zaman alıyor. ve dönem dönem uyku ataklarımız oluyor. şimdilerde de böyle bir atak durumundayız. uykusuzluktan ayakta duramadığı halde uyumamak için direniyor.başvurmadığımız yer kalmadı lütfen yardımcı olun
bu arada ailemizde uyku sorunu yaşayan kimse yok. ve bebeğim kendi yatağında kendi odasında uyuyor sabah ezanı okunana kadar. uyuduktan sonra sorun yaşamıyoruz ama uyutana kadar çok sorunluyuz. mesela dün gündüz uykusundan tam 11 saat sonra ağlayarak uyudu mu demeliyim bayıldı mı demeliyim bilmiyorum...
merhaba.benim oğlum 15 aylık ve uykuya dalma sorunu var. ben çalışan bir anneyim ve gündüzleri oğluma anneannesiyle teyzesi bakıyor. doğduğundan beri uyku sorunumuz vardı. biz de baştan ayakta sallanmaya alıştırmıştık ama 10 aylıkken bir yatma rutini oluşturduk ve artık sallanmadan uyuyor. beraber yatağa giriyoruz daha anne karnındayken dinlediği klasik müziğimizi açıyoruz ve bekliyoruz. bu durumda bile uyuması 2 saatten fazla zaman alıyor. ve dönem dönem uyku ataklarımız oluyor. şimdilerde de böyle bir atak durumundayız. uykusuzluktan ayakta duramadığı halde uyumamak için direniyor.başvurmadığımız yer kalmadı lütfen yardımcı olun
İncinur, aramıza hoşgeldiniz.
Bazı çocuklar maalesef uykuyu sevmiyor, özellikle çalışan annelerin çocukları gece annelerine kavuşmuşken onu bırakıp uyumak istemiyorlar.
Ben evde olmama ve kızım 4 yaşında olmasına ve düzgün bir uyku rutini oluşturmuş olmamıza rağmen sorun yaşıyoruz.
Uyku saati yaklaştıkça çocuğu afakanlar basıyor; artık bahaneler de arttı, kötü rüya zamanı, çok üzgünüm, odamda hayalet/canavar var, şuram/buram ağrıyor şeklinde cümlelerle her akşam uyku saatini biraz daha ertelemek istiyor.
Size tavsiyem işten döndükten sonra yarım saat-kırkbeş dakika gibi bir süre sadece ve sadece oğlunuzla meşgul olun, aranıza telefon, televizyon vs sokmayın. Önce size bir doysun.
Bir de klasik müzik açıp yatağa beraber giriyoruz demişsiniz. Bunu yapmayın. O uyumadan yanından ayrılın ve kesin bir dille herkesin kendi yatağında uyuyacağını anlatın. İlk başlarda zor olacaktır ama ilerde daha fazla problem yaşamamak için birlikte yatmaya alıştırmayın.
Ben kızıma neredeyse altı aylıktan itibaren kitap okumaya başlamıştım. Rutininize bunu da ekleyebilirsiniz.
Uykuyu sevmeyen bir bebekle hayat çok zor. Allah kolaylık versin.
peki onu yatırıp yanından ayrıldıktan sonra ağlama krizine girmesine nasıl engel olacağım?öyle feci ağlıyor ki ter içinde kalıyor en kötüsü de kendini tehlikeli biçimde atıyor.kendi yatağında bariyer ve altında da kocaman minderler var ama bariyerin üzerinden atlıyor.onu nasıl sakinleştireceğim?
Merhaba incinur hanım
aynı sorular benimde aklımdan geçiyor hep, bizimkide anne geeeelll diye bağırıyor.İnsanlar bu işi nasıl başarıyor çok merak ediyorum. Biraz çocuğun yapısıylada ilgili bence. Bizim ufaklık çok dikkatli, asla kandıramıyorsun. 2 yaşında olmasına rağmen hemen anlıyor.Yani ben onu yatağına koysam ve hadi bakalım herkes kendi uyuyor desem, 5 dakika sonra yerde bulurum heralde, direkt kendini atar. Bir telsizimiz vardı, doğduğundan beri telsiz alıcısının çaldığı müzikle uyutuyordum, o bozulduğundan beri her akşam ben şarkı söylüyorum-sanırım bütün apartman uyuyor sayemizde:)
bizim yatakta benim ve babasının ortasında şarkı söyleyerek uykuya dalmasını sağlıyorum, çok uzun sürmüyor allahtan 10-15 dakika içinde uyumuş oluyor. Ama gece sık kalkıyor, su istiyor, anne diye beni çağırıyor, gidiyorum kafasını koyup uyuyor yada benimde onun yatağına girmemi istiyor-işte o çok zor oluyor, çünkü iki büklüm her yerim tutuluyor-bu aralar biraz daha iyi , yeni evde daha huzurlu gibi..tek başına yatıp uyuyacağı günleri inanın bende iple çekiyorum:)
dostlar biz enikonu kötüye gidiyoruz. dün gece burada söylenilenleri uygulamaya çalıştım ancak tümüyle başarısızlıkla sonuçlandı.en nihayetinde çabalarımın ikimizde yataktan yere düştük. sanırım yanlış gece seçtim başlamak için çünkü dün iki aşı birden olmuştu ve feci huzursuz üstelik ateşliydi de.dün gece tamamıyla bir savaştı bizim için. bunu başarabilenleri tebrik ediyorum gönülden ve saygı duyuyorum
dostlar biz enikonu kötüye gidiyoruz. dün gece burada söylenilenleri uygulamaya çalıştım ancak tümüyle başarısızlıkla sonuçlandı.en nihayetinde çabalarımın ikimizde yataktan yere düştük. sanırım yanlış gece seçtim başlamak için çünkü dün iki aşı birden olmuştu ve feci huzursuz üstelik ateşliydi de.dün gece tamamıyla bir savaştı bizim için. bunu başarabilenleri tebrik ediyorum gönülden ve saygı duyuyorum
Sevgili İncinur Hanım,
Aşı olmuş ve ateşliyken yeni uyku düzenini denemek sizin de söylediğiniz gibi kesinlikle kötü fikir. Ateşli çocuk zaten annesini ister.
Umarım bu geceniz daha iyi geçmiştir.
Anlattıklarınızdan anladığım kadarıyla son derece akıllı bir oğlunuz var ve istediklerini sizi her yönden zorlayarak, ağlayarak, kendini yerlere atarak yaptırabileceğini öğrenmiş.
Yapmanız gereken sakin ve sabırlı olmak. Bırakın (iyileştikten sonra) istediği kadar ağlasın, madem minderler var kendini yerlere atsın. Siz her defasında sakin ve kararlı bir ses tonuyla (dikkatli olun kendinize bu konuda güvenmiyorsanız ses tonunuzdan bile anlıyorlar) onu çok sevdiğiniz ama artık kendi başına ve saatinde uyumasını gerektiğini tekrarlayın ve yatağına geri koyun. Yanına gidip kontrol edip sakinleştirme işini saat tutatarak, ilk gece 3, ikinci gece 5, üçüncü gece 7, 4. gece 10 dakikada bir yapın. Kararlı davranabilirseniz zeki oğlunuz ağlayarak sadece kendisini yorduğunu anlayacak ve 3-4 gün bilemediniz bir hafta sonra herşey yoluna girecek, durumu kabul edecek.
Bizi gelişmelerden haberdar edin lütfen.
Oğlunuz hangi burçtan, Akrep olabilir mi?
nereden anladınız akrep olduğunu :)
bu arada dün gece denemedim tekrar çünkü hala ateşi vardı ve huzursuzdu çok.aslında oğlum bana her istediğini yaptıramıyor ama teyzesi ve anneannesi ki gündüzleri onlar bakıyor fazlaca şımarttılar. şimdi onlara yaptırabildiklerini benden de istiyor. ben disiplinli davranmaya çalışınca bu defa da benden uzaklaşıyor. maalesef ve maalesef ki annemi ve ablamı ona böyle davranmalarından vazgeçirmeye imkan yok :( ben de mecbur 3 yaşına gelmesini ve kreşe göndermeyi bekliyorum belki o zaman tüm bu sorunlarımız uykusuzluk ta dahil düzelir diye umut ediyorum
nereden anladınız akrep olduğunu :)
Benim kızım Koç burcu Nisan doğumlu; ondan daha inatçı, dediğim dedik, herşeyi kontrol altında tutmaya çalışan ve ilgi odağı olmaktan son derece hoşlanan bir tek çok yakın bir arkadaşımın oğlunu gördüm.
Sizin oğlunuz hakkında yazdıklarınız da bana onu hatırlattı.
Benim naçizane tavsiyemi dinlerseniz oğlunuzun eğitilmesi için üç yaşına gelip yuvaya gitmesini beklemeyin. Yukarıda yazdığım önerileri sebatla uygulamayı deneyin.
Anneannesi ve teyzesi istediği kadar şımartsın, çocuklar o kadar akıllı ki aynı davranışları sizden bekleyemeyeceğini kısa zamanda öğrenecektir. Bunun sevgiyle alakası olmadığını da siz ona hissettirebilirsiniz. Bir süre sizden sevgisini esirgeyerek sizi cezalandırmaya kalksa da buna uzun süre dayanamaz, merak etmeyin sizden uzaklaşmaz. Tüm bunları fazla zekadan yapıyor. Sizin uygulamanız gereken tatlı-sert bir disiplin. Mühim olan o ince dengeyi kurabilmeniz. Denedikçe başarılı olduğunuzu göreceksiniz. Annelik içten gelen bir duygu ama her işte olduğu gibi kendinize güvenmeniz gerekiyor. O zaman çocuğunuz da size güveniyor.
Ayrıca siz kendi düzeninizi şu anda kuramazsanız yuvaya gittiğinde de orada kurallara uyacak eve geldiğinde yine bildiğini okuyacaktır.
Tüm bunlar benim ve birçok annenin tecrübeleriyle sabittir :6:
aynı sorular benimde aklımdan geçiyor hep, bizimkide anne geeeelll diye bağırıyor.İnsanlar bu işi nasıl başarıyor çok merak ediyorum. Biraz çocuğun yapısıylada ilgili bence. Bizim ufaklık çok dikkatli, asla kandıramıyorsun. 2 yaşında olmasına rağmen hemen anlıyor.Yani ben onu yatağına koysam ve hadi bakalım herkes kendi uyuyor desem, 5 dakika sonra yerde bulurum heralde, direkt kendini atar...
tek başına yatıp uyuyacağı günleri inanın bende iple çekiyorum:)
Sevgili wren,
yukarıda incinur hanıma cevaben yazdıklarım sizin ufaklık için de geçerli.
Bunların çocuğun yapısı ile ilgili olduğu tespitiniz son derece doğru. Çocuğun karakteri %70 genlerden ancak %30 anne-baba-yuva-okul eğitimi, çevre gibi dış etkenlerden oluşuyor.
Ama ağaç yaşken eğilir sözü bize klişe gibi gelse de doğru. Zor çocuklar genellikle zeki, akıllı; evde, yuvada ve okulda doğru eğitilmeleri sağlanırsa ileriki hayatlarında çok başarılı olacak çocuklar.
Bu durumda bizim de biraz gayret etmemiz, onların ağlamalarına, kendilerini yerden yere atmalarına pabuç bırakmamamız gerekiyor. Onların tüm hayatlarını etkileyecek bir konu olan uyku düzeninde ipleri "sevgili küçük canavarlarımızın" eline bırakmak biraz kolay yolu seçmek oluyor bence.
Ağlamalarına, bizden uzaklaşmalarına kıyamıyoruz, sonuçta anneyiz ama bu şekilde onlara daha büyük zarar veriyoruz. Yukarıdaki mesajlarda da söylediğim gibi disiplin sevgisizlik demek değil, siz verebildiğiniz en büyük sevgiyi verin, onunla oynayın, koşun, kitap okuyun, şarkılar söyleyin ama dengeyi ve tatlı-sert disiplininizi kurun.
Çocukların işi sınırları zorlamak. Çünkü ancak böylelikle sınırlarını öğreniyorlar. Sınırları koyacak olanlarsa biziz. Biz bunu yapmazsak çocuklarımıza iyilik değil kötülük yapmış oluruz.
Sonra bunun acısını hem biz anneler hem de çocuklarımız çekiyor.
İncinur hanıma önermiş olduğum yöntem Prof. Richard Ferber (Boston) tarafından geliştirilen, Amerika ve Avrupa'da bebekler 3 aylık olduğundan itibaren uygulanan bir yöntem.
Asla "bırakın ağlasın" değil.
Yalnız ve uyanık yatağa bırakılmak bebek için son derece huzursuz edici bir durum o nedenle ağlamakta haklı. Siz ilk aşağıda vereceğim sürelerde yanına girip onunla konuşacak, okşayacak, teselli edecek, onu çok sevdiğinizi ama yalnız uyumayı öğrenmesi gerektiğini anlatacaksınız. Çok öfkeli davrandığında yanında daha kısa kalmalı ama aşağıda vereceği aralıklarla yanına girmeye devam etmelisiniz ki kendini yalnız bırakılmışmış hissetmesin.
Kararlı olmalı, çocuk hastayken ya da yalnız veya ailecek seyahate gidecekken yöntemi uygulamaya başlamayın ki yarım kalmasın. Bir gece anne bir gece baba çocukla ilgilenebilir ama aynı gece içinde değişiklik yapmayın.
Çocuğunuzun uyanık olarak yatağa konması çok önemli. Bizlerin ilkel insanlardan beri devam eden bir takım içgüdüleri var. O zamanlar mağaralarda yaşarken birkaç saatte bir uyanarak etrafı kolaçan etmemiz gerekiyordu (yabani hayvanlar vs.) Bunu bebekler (ve büyükler) şu anda da yapıyorlarmış. Anne yanındayken uykuya dalan bir bebek birkaç saat sonra yarı uyanık herşey uykuya daldığı gibi mi diye kontrol ederek annesinin yanında olmadığını farkederse çığlığı basıyor. Oysa yalnız uykuya dalmışsa yanında beraber uyuduğu oyuncağını ya da battaniyesini görüp tekrar annesini uyandırmadan uykuya dönebiliyor.
İşin mantığı basit ama uygulama zor ve sabır istiyor.
Çoğunuzun yanına girmek için bekleme süreleri:
1. sefer 2. sefer 3. sefer Sonraki seferler
1. gün 3 dak. 5 dak. 7 dak. 7 dak.
2. gün 5 dak. 7 dak. 9 dak. 9 dak.
3. gün 7 dak. 9 dak. 10 dak. 10 dak.
4. günden
itibaren 10 dak. 10 dak. 10 dak. 10 dak.
İlk başta üç dakika sonra yanına girin, her seferde yanında 1-2 dakika kalın ve sakinleşse de sakinleşmese de çıkıp beş dakika sonra tekrar girin. Bazı çocuklar 15 dakikada ağlamaktan vazgeçiyor, bazısı 2-3 saat devam ettirebiliyor.
Bu yöntemi gündüz uykularında da devam ettirmek (1 saatte uyumazsa gündüz uyutmayın, oynarken uyursa bir yarım saat uyumasına izin verin) ve ağlamasa da yanına girmek gerekiyor.
Çocuğun yaşı büyük ve alışkanlıkları yerine oturmuşsa direnme süresi de artıyor.
3 günde problemin çözümünde ciddi bir ilerleme kaydediliyor. Bazen bir hafta, istisnai durumlarda iki haftayı geçebiliyor. Neyseki çocuklara yeni alışkanlıklar yetişkinlere nazaran çok daha çabuk yerleştirilebiliyor.
Merhaba
forumunuzu bir arkadaşım okumuş bana haber verdi ve görünce gözlerime inanamaadım aynı ben / biz demek yanlız değilmişim şu an sinirden inanın ellerim titriyor .
Uykusuzluk beni bitirdi kızım 25 aralıkta 3 yaş oldu ve doğduğu günden beri uyumak onun için büyük külfet yeni doğdugu gün ve günlerde bile uyumadı hep ağladı halende bu huy devam etmekte..
Geceleri onu uyutabilmek bir azap tek başına asla kalmıyor alıştırmalar yaptığımızda susma denen özelliğin onda olmadığıda meydana çıktı o kadar ağladıki hiç susmadan sonunda 2 kere hastanelik olduk nefesi tıkandı ...
Aramızda yatıralım kim ne derse desin en azından uyur dedik sabaha kadar tekmek yumruktan ne o uyudu ne biz..
Yatagında yattığındada yarım saat hatta 10 dk lık aralıklarla aneeee diye bağırarak yine ne kendisini ne beni uyutmakta...
Mesela şu andada öyle sabah çok erken kalktı gün içinde aşırı uykusu geldi delirmiş durumda ama uyutmayı yine başaramadım ..
Beni anladığnızı biliyorum bunları defalarca okudugunuzuda biliyorum kusura bakmayın
sanırım bu benim için bir terapi oldu :-))
Herkese merhaba ve sevgilerimle
Aramıza hoşgeldiniz sevgili polgara,
Gördüğünüz gibi burada sizi anlayanlar ve benzer olayları defalarca okusa da bıkmayanlar arasındasınız. Uykusuzluğu ciddiye almayan bir kalabalık arasında yaşıyoruz ama yalnız değiliz. En azından biz forum olarak iki senedir varız; birbirimiz dinliyor, destek olmaya çalışıyoruz.
Çocuklarda uykusuzluk konusunda moderatörümüz salomenin ve diğer tüm arkadaşlarımızın yazılarını okumuşsunuzdur.
Siz de bu konuda çok dertli bir annelerdensiniz. Tavsiyelerimizin işe yaramadığı noktada sadece içinizi dökmek istediğinizde de bizler buradayız.
Allah sabır ve kolaylık versin.
çok teşekkür ediyorum şu an uyumamaya çalışarak resmen azaptayım aralıklarla ynından ayrılıyorum o şu an ağlıyor biraz durup yanına gidiyorum :-(
aranızda olmak çok güzel çok teşekkür ederimm
ilgilendiğiniz için çok teşekkür ederim. aşı sorunumuzun geçtiği gece yeniden denedim babamızda bize destek oldu. tüm ışıkları söndürüp hep beraber uykuya dalıyormuş gibi yaptık. tam 1 saat 10 dk. boyunca ağladı. yatakta benimle remen güreşti üzerimden atlayıp kendini aşağıya attı. ben de onu bıraktım. madem uykun yok istediğini yap ama biz uyuyacağız dedim. yerlerde tepindi başını bacağıma gelip şiddetle vurdu defalarca sonra halsiz düştü. bir de baktım yatağına çıkmaya çalışıyor. aldım yatırdım ve gözleri kapalı şekilde ağlayarak uyudu. ama sabaha karşı uykusunun hafiflediği zamanda yatakta olduğunu anladığında yeniden bastı yaygarayı. tekrar aynı şeyler. bugün üçüncü günümüz bizim ama ilk günkü gibi herşeyin şiddeti. ama kararlıyız babasıyla beraber bu sorunu çözeceğimize inanıyoruz.
bu arada bize götürdüğüm pedagog melila diye bitkisel bir damla verdi. uyku saatimizi ayarlamak konusunda bu damlayı denemeyi düşünüyorum. fiziksel olarak direnmeyi başaramazsa daha kolay uyur ve bir süre sonra hep o saatte uyumaya bünyesi alışır diye düşündüm. ne dersiniz?
bu arada bize ***ürdüğüm pedagog melila diye bitkisel bir damla verdi. uyku saatimizi ayarlamak konusunda bu damlayı denemeyi düşünüyorum. fiziksel olarak direnmeyi başaramazsa daha kolay uyur ve bir süre sonra hep o saatte uyumaya bünyesi alışır diye düşündüm. ne dersiniz?
Çocuk doktorunuza bir danışmanızı öneririm. Alışkanlık yapmayan bir ilaçsa belki bir süre, düzeninizi oluşturana kadar yardımcı olabilir.
Ama bir de işin öbür tarafı var. İlaçla uyumaya bünyesi alışırsa ilaç olmadan uyutmanız iyice zorlaşabilir.
günaydın. çocuk dr.umuzla pedagog umuz birlikte karar veriyorlar zaten bizim için. ama önemi de kalmadı zaten ilacı içiremedim bitkisellerin kokusu yüzünden.biz de değişen hiçbir şey yok. ayda yürümeye çalışıyor gibiyim bu sabah. umutsuzum . fazlaca dikkat gerektiren bir işim olduğu için de işten kovulmam an meselesi :)
merhaba,
ben bu forumda yeniyim. oğumun uyku problemi nedeniylr internette dolaşırken rastaldım bu siteye. teşekkürler hepinize. oğlum yarın 1 yaşına basacak. gece beslenmesi vardı ben de anne sütü alıyor diye ses çıkarmıyordum ama 1 haftadır nebi gece boyunca emzik olarak kullanmaya başladı. 2 gecedir en azından 1 kere vermemekte dierniyorum 2 saat ağlıyor. sonra bayılıp kalıyor. tabii ben de. ne yapabilirim ve Richard ferberin kitabını aradım ama bulamadım nasıl temin ederim bilen var mı.
teşekkürler
Saadet Hanım,
Aramıza hoşgeldiniz.
Bildiğim kadarıyla kitabın Türkçeye tercümesi mevcut değil. Gerekli yerleri çevirip siteye ekliyorum.
Sizin de yukarıda tercümesini yaptığım metodu sabır ve sukunetle uygulamanızı (naçizane) tavsiye ediyorum. Maalesef uygulamalar çok zor ve bebekler/çocuklar tarafından dirençle karşılanıyor.
Ama önceliklerinizi belirlemek ve bu konularda kesin sınırlar koymak zorundasınız. Tabii sevgi ve şefkatinizi esirgemeden. Sınırlarını bilmeden büyüyen çocuklar her konuda inatçı oluyorlar ve yaş büyüdükçe problemler de büyüyor.
Çocuk büyütmek dünyanın en zor işiymiş.
Allah hepimizin yardımcısı olsun.
teşekkürler slaome. eklediğiniz zaman bilgi verirseniz sevinirim.
hepinize günaydın. ben çağan da başaramadım maalesef bu uygulamayı :( çaresi yok onun istediği şekilde devam ediyoruz. bu yöntemden başka uygulanabilecek başka bir öneriniz varsa lütfen beni bilgilendirin. herşeyi denemeye hazırım.
diatretum
03-09-2007, 16:29
öncelikle hepinize merhabalar..
ben daha dün üye oldum ama fatkediyorumki benim gibi çok insan var. oğlum 5 aylık oldu ve meme olmadan uyuyamıyo. hatta yanımda yatmak istiyo ama izin vermiyorum tabi bu yüzden ben de babası da saatte bir uyanıyoruz tekrar uyutana kadar da akla karayı seçiyoruz .ağlatmadan yalnız uyumasını sağlayacak bir yol var mı bildiğiniz ya da 4 ya da 5 saat deliksiz uyumasına yarayacak??
uykusuz annelere merhaba aslında 3 yaşına girmek üzere olan oğlumun yaklaşık 2 buçuk yıldır devam eden uyku problemini çoğu annenin yaşaması içimi rahatlattı.4. ayda odasını ayırdım ama onu ayıramadım yanımdan...Çünkü emzik kullanmıyordu uykuya dalmak için beni kullanuyordu ve memeyi çektiğim anda uyanıyordu.yatarak emzirmek çok yanlış ama koltukta oturarak kaç gece uyuyabilirsiniz.Hala yatağında zor da olsa uyutsam da gece kalkıp yanımıza geliyor.Götürsem yine yine asla pes etmez inanın sabah olur.Çok uzattım biliyorum ama bu uzmanlar çok bilimsel konuşuyo ya bunu çeken bilir arkadaşlar ben her gece bu uyku rutinini uyguluyorum masallar,su içmeler,öpücükler,diş fırçalama...Ama yok tüm bunların sonunda 8 buçukta girdiğim odadan 10 da çıkıyorum şimdi ben nerde yanlış yaptım diyorum bulamıyorum.HİÇBİR ANNE ÇOCUĞU YATAĞINDA YATMASIN DA YANINDA YATSIN İSTEMEZ AMA OLMUYO İŞTE BAŞARAMIYORUM!!!:((
2,5 yaşında bı kızım aksam 11 de yatıyor gece 3 de kalkıyor ve bırdaha asla uyumuyor.tüm dr lere ***ürdük ama bir sonuç alamadık ...tüm tavsiyeleri uyguladım ama yok yok..
anıycanız berbat bir haldeyim...
tüm uykuya yardımcı ılaç ve bitki çayları sadece verdiginiz gün kolay uyutuyo saonra sil baştan devam.. nerden bılıyosunuz derseniz hepsini denedimde...
uykusuz annelere merhaba aslında 3 yaşına girmek üzere olan oğlumun yaklaşık 2 buçuk yıldır devam eden uyku problemini çoğu annenin yaşaması içimi rahatlattı.4. ayda odasını ayırdım ama onu ayıramadım yanımdan...Çünkü emzik kullanmıyordu uykuya dalmak için beni kullanuyordu ve memeyi çektiğim anda uyanıyordu.yatarak emzirmek çok yanlış ama koltukta oturarak kaç gece uyuyabilirsiniz.Hala yatağında zor da olsa uyutsam da gece kalkıp yanımıza geliyor.***ürsem yine yine asla pes etmez inanın sabah olur.Çok uzattım biliyorum ama bu uzmanlar çok bilimsel konuşuyo ya bunu çeken bilir arkadaşlar ben her gece bu uyku rutinini uyguluyorum masallar,su içmeler,öpücükler,diş fırçalama...Ama yok tüm bunların sonunda 8 buçukta girdiğim odadan 10 da çıkıyorum şimdi ben nerde yanlış yaptım diyorum bulamıyorum.HİÇBİR ANNE ÇOCUĞU YATAĞINDA YATMASIN DA YANINDA YATSIN İSTEMEZ AMA OLMUYO İŞTE BAŞARAMIYORUM!!!:((
benimde 2,5 yasında bır kızım var ve uyumuyor uyumuyor ..uyumuyor..
artık yanımda besıgınde sallayarak hiç biri kar etmiyo gitmedigimizdr kalmadı yok yok yok...
merhabalar, benim 5 yaşında bır kızım var, son 2 aydır her ozellıkle bunun son bir ayında gece uyurken bırden korkarak uyanıyor, aglıyor,korkuyor, sankı agzında yada mıdesınde bırsey varmıs gıbı, kusmaya ve tukurmeye calısıyor, genelde kusuyor ve ondan sonra kendıne gelıyor, sabah olanları hatırlamıyor, ne yapmam lazım acaba
merhabalar, benim 5 yaşında bır kızım var, son 2 aydır her ozellıkle bunun son bir ayında gece uyurken bırden korkarak uyanıyor, aglıyor,korkuyor, sankı agzında yada mıdesınde bırsey varmıs gıbı, kusmaya ve tukurmeye calısıyor, genelde kusuyor ve ondan sonra kendıne gelıyor, sabah olanları hatırlamıyor, ne yapmam lazım acaba
Sayın Sinasi,
Cevabım biraz gecikti ama tam sizin yazdığınız sıralarda benim kızımın da midesi bulanarak uyanıp kusup sonra hatırlamadığı oldu. Doktora gittik, bir virüs olmasından şüphelenmiştik ancak bir şey çıkmadı. Bir tuvalete çıkma problemi var, bir kaç gün alttan çıkamadığı zaman üstten çıkarıyor. Hala devam ediyorsa sizin kızınızda da aynı durum ya da bir hazımsızlık problemi olabilir mi?
krebline
03-26-2008, 02:17
Selam 22 aylık bir oğlum var ve çok hareketli bir çoçuk.Anne ve ben de ikimizde çalışan insanlarız.20 aylık süreçte oğlumuzu sürekli sallayarak uyuttuk ve halada sallıyoruz.Annesini emmeyi sürdürüyor.
2 aylık süreç zarfında gece nerdeyse saat 2 lere kadar uyumuyor.Öğleden sonraları2 saatlik bir uykusu var.
sürüne sürüne işe gidiyoruz.N e tavsiye edersiniz ya da bunu bir sebebi var mı
fatmadilara
03-31-2008, 15:23
selam
benim bir konuda yardımınıza ihtiyacım var.benim de 22 aylık oğlum var.bizim uyku ile şöyle bir problemimiz var.uyumasında bir sıkıntımız yok.ama gecenin belli saatlerinde oğlum kalkıp emekler vaziyette durup gözleri kapalı kendini sallıyor.yaklaşık 6.ayımızdan beri aynı problem var.yani uyumadan önce sallamıyoruz da sütünü veriyoruz yatıyor.ama gecenin farklı vakitlerinda kalkıp kendini sallamsı beni rahatsız ediyor.acaba bir probelm mi var diye düşünüyorum.biz bu işin içinden çıkamadık lütfen yardım edin:( inanın çok yıpratıcı bir süreç. acilllll !!!!!!!!1
Selam 22 aylık bir oğlum var ve çok hareketli bir çoçuk.Anne ve ben de ikimizde çalışan insanlarız.20 aylık süreçte oğlumuzu sürekli sallayarak uyuttuk ve halada sallıyoruz.Annesini emmeyi sürdürüyor.
2 aylık süreç zarfında gece nerdeyse saat 2 lere kadar uyumuyor.Öğleden sonraları2 saatlik bir uykusu var.
sürüne sürüne işe gidiyoruz.N e tavsiye edersiniz ya da bunu bir sebebi var mı
Selam,
İşiniz zor gerçekten, çocukları alışkanlıklarından vazgeçirmek epey bir emek istiyor. Aslında bebeğiniz 3-6 aylıkken bir uyku düzeni oluşturmanız gerekirdi.
Şu başlıklara bir göz atarsanız:
http://www.uykusuz.biz/showthread.php?t=983
Gece sizi özlediği için geç uyumak istemesi doğal ama tabii gece yarısı 2 normal bir saat değil.
Gündüzleri bakımını üstlenen kişiden öğlen uykusunu biraz erkene almasını ve 1 saatle sınırlamasını istemelisiniz. Şimdi önümüz bahar, gündüzleri hava alması ve deşarj olması sağlanmalı. Artık gündüzler uzuyor siz ya da annesi çok geç kalmadığında parka ya da yürüyüşe çıkarsanız yorulacaktır. Akşam yemeğinin yanında bir çay bardağı kadar yoğurt da uyku veriyor.
Allah kolaylıklar versin.
selam
benim bir konuda yardımınıza ihtiyacım var.benim de 22 aylık oğlum var.bizim uyku ile şöyle bir problemimiz var.uyumasında bir sıkıntımız yok.ama gecenin belli saatlerinde oğlum kalkıp emekler vaziyette durup gözleri kapalı kendini sallıyor.yaklaşık 6.ayımızdan beri aynı problem var.yani uyumadan önce sallamıyoruz da sütünü veriyoruz yatıyor.ama gecenin farklı vakitlerinda kalkıp kendini sallamsı beni rahatsız ediyor.acaba bir probelm mi var diye düşünüyorum.biz bu işin içinden çıkamadık lütfen yardım edin:( inanın çok yıpratıcı bir süreç. acilllll !!!!!!!!1
Sayın fatmadilara,
Sizin oğlunuzun durumu uyurgezerliğe benziyor. Bu rahatsızlık ailevi özellik gösterebiliyor. Özellikle 5-12 yaş arasındaki çocuklarda daha sık görülüyor. Bazen çocuk yürümez, kalkar, yatakta oturur, tekrarlayıcı hareketler yapabilir. Bazen uykuda konuşma da eşlik eder.
Şu başlığa bir göz atın:
http://www.uykusuz.biz/showthread.php?t=198
İşin içinden çıkamadık yazmışsınız; doktora danıştınız mı? Bence en kısa zamanda bu konulardan anlayan bir doktorla bağlantıya geçmelisiniz.
fatmadilara
04-01-2008, 10:21
beni bilgilendirdiğiniz için teşekkür ederim.yani eşim ve ben işin içinden çıkamdık.eşime göre bir problem yok.ben anne olarak büyütüyorum galiba.ama oğlum gece kalkıp emekler vaziyette durup kendini sallaması bununla birlikte uykuya geçmek için bir ıı ıı ıı diye ses çıkarması beni rahatsız ediyor.yanlış anlamayın rahatsızlıktan kasıt benim maddi anlamdaki huzursuzluğum değil tamamen neden olduğunu bulamadığım için manevi bir huzursuzluk.doktora gotürmeyi şimdi düşünüyorum.şu zamana kadar gotürmememin sebebi çevremdekilerin bir problem yok sen abartıyorsun demesinden.bu hafta eşim doktorumuza soracak.ona göre karar vericez.bilgileriniz için teşekkür ederim.bu arada siz uykuyla ilgili eğitim mi aldınız bu konulara bakaıyorum hep bilgilendirici measajlar atmışsınız.
kolay gelsin.
beni bilgilendirdiğiniz için teşekkür ederim.yani eşim ve ben işin içinden çıkamdık.eşime göre bir problem yok.ben anne olarak büyütüyorum galiba.ama oğlum gece kalkıp emekler vaziyette durup kendini sallaması bununla birlikte uykuya geçmek için bir ıı ıı ıı diye ses çıkarması beni rahatsız ediyor.yanlış anlamayın rahatsızlıktan kasıt benim maddi anlamdaki huzursuzluğum değil tamamen neden olduğunu bulamadığım için manevi bir huzursuzluk.doktora gotürmeyi şimdi düşünüyorum.şu zamana kadar gotürmememin sebebi çevremdekilerin bir problem yok sen abartıyorsun demesinden.bu hafta eşim doktorumuza soracak.ona göre karar vericez.bilgileriniz için teşekkür ederim.bu arada siz uykuyla ilgili eğitim mi aldınız bu konulara bakaıyorum hep bilgilendirici measajlar atmışsınız.
kolay gelsin.
Lütfen bizi sonuçtan haberdar edin.
Şu anda 6 yaşında olan, bebekliğinden beri uykusuz bir kızım var. Benim de uykuyla başım hoş olmadığı için uyku konusunda ne bulursam okuyor ve burada uykusuz arkadaşlarla paylaşıyorum.
Uykuyla ilgili eğitim almadım o yüzden forumumuzda dertleşmeyi aşan konularda bir doktora ya da uyku merkezine başvurulmasını şiddetle tavsiye ediyoruz.
krebline
04-02-2008, 17:35
Selam,
İşiniz zor gerçekten, çocukları alışkanlıklarından vazgeçirmek epey bir emek istiyor. Aslında bebeğiniz 3-6 aylıkken bir uyku düzeni oluşturmanız gerekirdi.
Şu başlıklara bir göz atarsanız:
http://www.uykusuz.biz/showthread.php?t=983
Gece sizi özlediği için geç uyumak istemesi doğal ama tabii gece yarısı 2 normal bir saat değil.
Gündüzleri bakımını üstlenen kişiden öğlen uykusunu biraz erkene almasını ve 1 saatle sınırlamasını istemelisiniz. Şimdi önümüz bahar, gündüzleri hava alması ve deşarj olması sağlanmalı. Artık gündüzler uzuyor siz ya da annesi çok geç kalmadığında parka ya da yürüyüşe çıkarsanız yorulacaktır. Akşam yemeğinin yanında bir çay bardağı kadar yoğurt da uyku veriyor.
Allah kolaylıklar versin.
Teşekkür ederim tavsiyeleriniz için,
sürekli dışarı dolaşan ve yorulan bir çoçuk kesinlikle yürüme alışkanlığı yok sürekli koşan bir çoçuk o derece hareketli,uyku saatlerini düzeltmek için çok uğraştık mesela dün öğlen saatlerinde 2 saatlik bir uyku uyudu ve havadan istifade ederek bakıcısı ile parkta uzun bir süre geçirmişler ona rağmen gece 1 gibi uyudu ve sabbah bizimle kalktı yani 9 civarı yetişkin uykusu kadar bir uyku oğlumuza yetiyor.
yoğurt konusuna gelince hergün yaklaşık her yemekte 1 tabağa yakın yoğurt yiyen bir çoçuk
fatmadilara
04-02-2008, 17:41
işiniz zor gerçekten.benim oğlumda bir ara gece 1 gibi bizimle yaytıyor öğlen 11 kadar uyuyor sonra tekrar 3 gibi yatıyor 6 gibi kalkıyordu.bizde bunun doğru olmadığın biliyorduk ama hani daha küçük diye müdahalede bulunmadık.yaklaşık 2 aydır ferit gece 10 gibi yatıyor sabah 9 bibi uyandırıyoruz.zor da olsa uyandırıyoruz.bilmiyorum uyandırmakla doğru mu yapıyoruz ama biraz düzene girdi sanırım.bide bebeklerde büyüme hormonu saat 22 dan sonra salgılanmaya başladığı için erken uyuması gerekiyormuş.ama uyumayıncada uyumuyor:banghead3
fatmadilara
04-06-2008, 10:50
Lütfen bizi sonuçtan haberdar edin.
Şu anda 6 yaşında olan, bebekliğinden beri uykusuz bir kızım var. Benim de uykuyla başım hoş olmadığı için uyku konusunda ne bulursam okuyor ve burada uykusuz arkadaşlarla paylaşıyorum.
Uykuyla ilgili eğitim almadım o yüzden forumumuzda dertleşmeyi aşan konularda bir doktora ya da uyku merkezine başvurulmasını şiddetle tavsiye ediyoruz. slm salome ,
ben oğlumun problemini buldum.uyku ile uzmanlığını yapmış bir prof.danıştık.oğlumun gece uykusunda sallanması önceden öğrenilmiş birşeyin uyku sırasında ortaya çıkmasıymış.korkulacak bişey yokmuş.zamanla geçermiş.ananemiz ferite öğretmişti bu haraketi.çok hoşumuza gidiyordu o dönemler ama çocukta uykuda bile ortaya çıktı:)
herkese bol sağlıklı günler.http://www.bebek.com/bebeknetforum/image/s2.gif
arkadaşlar herkese merhaba öncelikle ; 11 aylık bir kızım var 6 ay ben baktım sonra işe başladım bu dönemden sonra annem ve ananem baktılar işe başladığımdan itibaren kızım iye geçirdi ve bu nedenle sürekli huzursuzdu annemlerde onu avutmak için sallamaya alıştırdılar ben asla sallamamıştım 6 ay boyunca herneyse emziği sadece uykuya dalarken ve uyku süresince alan kızım son 1 haftadır emziği asla almıyor dolayısıyla uykuya dalamıyor sallamaktan nefret ediyorum kızımı kimseninde sallamasını istemiyorum fakat başka çarem de yok gibi emzik olmadığı için ancak bayılma noktasına gelinceye kadar ağlıyo bağırıyo sonra sallanmaya izin veriyo ve uyuyor.Emziği uyku arasında vermeye çalıştım almıyor tabii gece yarısı uyanmalar uyumamalar başladı bu 1 haftada önce dişindendir dedim ama yok dişi çıktı artık bilemiyorum ne yapmalıyım yardıma ihtiyacım var uzun oldu bayağı özür dilerim herkesten 11 aydır ne rahatmışım geceleri sadece acıkınca ağlardı sallanma nedir bilmezdi o günlerimi özlüyorum şimdi gık dese başındayım üstelik çalışıyorum onu alıp yatağımıza getiriyorum ağlayınca sonra dalıyor bazende dalmıyor yatakta ayağımda sallıyorum o arada bende uyuyakalıyorum ayağımdanda düşebilir Allah korusun bide bu var ne yapıcam ben :banghead3
fatmadilara
06-05-2008, 14:56
arkadaşlar herkese merhaba öncelikle ; 11 aylık bir kızım var 6 ay ben baktım sonra işe başladım bu dönemden sonra annem ve ananem baktılar işe başladığımdan itibaren kızım iye geçirdi ve bu nedenle sürekli huzursuzdu annemlerde onu avutmak için sallamaya alıştırdılar ben asla sallamamıştım 6 ay boyunca herneyse emziği sadece uykuya dalarken ve uyku süresince alan kızım son 1 haftadır emziği asla almıyor dolayısıyla uykuya dalamıyor sallamaktan nefret ediyorum kızımı kimseninde sallamasını istemiyorum fakat başka çarem de yok gibi emzik olmadığı için ancak bayılma noktasına gelinceye kadar ağlıyo bağırıyo sonra sallanmaya izin veriyo ve uyuyor.Emziği uyku arasında vermeye çalıştım almıyor tabii gece yarısı uyanmalar uyumamalar başladı bu 1 haftada önce dişindendir dedim ama yok dişi çıktı artık bilemiyorum ne yapmalıyım yardıma ihtiyacım var uzun oldu bayağı özür dilerim herkesten 11 aydır ne rahatmışım geceleri sadece acıkınca ağlardı sallanma nedir bilmezdi o günlerimi özlüyorum şimdi gık dese başındayım üstelik çalışıyorum onu alıp yatağımıza getiriyorum ağlayınca sonra dalıyor bazende dalmıyor yatakta ayağımda sallıyorum o arada bende uyuyakalıyorum ayağımdanda düşebilir Allah korusun bide bu var ne yapıcam ben :banghead3
öncelikle kolay gelsin.inanın sizi anlayabiliyorum.benim oğlumda 8 ayına kadar emzik kullandı.bende kontrolsüz vermiyordum.sadece uyumadan önce ve mamasını hazırlayana kadar onu avutuyordu.doktora gittiğimizde hala emzik mi kullanıyor dedi doktorumuz bizde evet dedikoda artık bırakmalısınız dedi.bende o gün emzik vermedim oğluma 1 hata hep ağladı gece yatmadan önce ama sonra alıştı.bence emziği bırakmanız iyi olmuş.uyumama işine gelince yanına uzanıp yatmayı deneyin.belki kızınız sallanmaktan vazgecer.biraz ağlar ama sonra inş.alışır. sabırlı olun.zor haklısınız ama bugünlerde geçecek diye düşünürseniz daha rahat edersiniz.
ilginiz için çok teşekkürederim umarım haklı çıkarsınız
bu arada sitede okuduklarımdan sonra dün gece yanımıza almadım kızımı birde uyuturken gene aldım bacağıma ama sallamadım yatırdım sadece bacağımda daldı ve yerine koydum.uyandı tabii uyanmadı değil ama yerinde fazla konuşmadan halletmeye çalıştım bilmiyorum yanımıza gelmek için ağlamaması bile bi aşama sanırım
herkese merhabalar
ben de iki cocuk annesiyim, ilk cocugumda yanlis yöntemler uyguladigim icin bes yasina kadar oglum benim yanimda yatmaya alismisti ve ona düzenli bir uyku aliskanligi kazandirmak kolay olmadi o yüzden simdi 22 aylik olan kücük oglumu dogdugundan beri yataginda yalniz yatmaya alistirmistim ki son bir haftadir hayati bize zehir etti. yatagindan inmeyi ögrenmesi ile uyku düzeni bir gün icinde degisti. öglen uykusundan vazgecti aksam yedi de uyurken bir haftadir saat dokuz on gibi artik yerlerde sizana kadar uyuymamakta direniyor. bu durum kalici midir yoksa düzeltebilir miyim? tecrübelerinizi paylasirsaniz cok sevinirim. herkese bol uykulu geceler dilerim.
fatmadilara
06-08-2008, 13:13
herkese merhabalar
ben de iki cocuk annesiyim, ilk cocugumda yanlis yöntemler uyguladigim icin bes yasina kadar oglum benim yanimda yatmaya alismisti ve ona düzenli bir uyku aliskanligi kazandirmak kolay olmadi o yüzden simdi 22 aylik olan kücük oglumu dogdugundan beri yataginda yalniz yatmaya alistirmistim ki son bir haftadir hayati bize zehir etti. yatagindan inmeyi ögrenmesi ile uyku düzeni bir gün icinde degisti. öglen uykusundan vazgecti aksam yedi de uyurken bir haftadir saat dokuz on gibi artik yerlerde sizana kadar uyuymamakta direniyor. bu durum kalici midir yoksa düzeltebilir miyim? tecrübelerinizi paylasirsaniz cok sevinirim. herkese bol uykulu geceler dilerim.
slm öncelikle size de kolay gelsin.bebeklerimiz büyüyor ama bide bize sorun.benimde tam 2 yaşını bitiren bir oğlum var.ben 6 ayından sonra oğlumun odasını ayırdım.başka bir odada yattı.ilk başta acaba duyabilirmiyim diye korktum ama sonra nefes alışını bile duyuyordum.bence siz daha iyi bilirsiniz oğlunuz büyüyor uykusunun azalması normal ama öglen 2 saat uyursa siz de rahat edersiniz oda.bide 2 yaş senromu olabilir.benim oğlumda 22 ayında çok değişti.hala da öyle.
UYKUCU ŞİRİN
06-11-2008, 20:01
Çok önemli bir haber bence: Bu hafta başında MARMARA Üni. ÇOCUK GÖĞÜS HASTALIKLARI Bölümünde UYKU LABORATUVARI açıldı. Şimdilik 1 yataklı bir merkez.
Tüm MARMARA ÇOCUK GÖĞÜSteki doktor ve teknisyenlere başarılarının devamını dilerim.
Çok ve çok zor bir konu olduğunu bildiğim Çocuk Uykusu konusunda çalışma yapacak ilgili doktorların ve çocuk uyku laboratuvarlarının sayısının hızla artması dileğiyle.
Benim problemim hala düzelmis degil gittikce de kötüye gidiyor. Oglum artik aksam onbir gibi saatlerce huysuzlanip kendini ordan oraya attiktan sonra siziyor gece de yarim saatte bir uyaniyor. Sanirim bir ayi gecmistir artik ben de uykusuzluktan sürünecek durumdayim sinirlerim yiprandi evdeki diger islerimi yapamaz hala geldim bir de sabah diger oglumu okula hazirlamam gerektigi icin oldukca zorlaniyorum. Yeniden uyku düzeni kurmak icin verdiim tüm cabalar simdilik sonucsuz.
UYKUCU ŞİRİN
06-26-2008, 11:00
Belki de geçici bir durumdur, birkaç hafta içinde normale dönebilecek. belki de arka planda yatan bir rahatsızlığın belirtisidir. Kim bilir?
Çocuklarda görülen uyku bozukluklarının teşhis ve tedavisinin, yetişkinlerinkine göre çok daha zor bir konu olduğunu biliyorum. Yeni gelişen uyku tıbbının bu önemli branşının yeterli popülariteyi kazanmamış olması nedeniyle, sadece ülkemizde değil tüm dünyada çocuk uyku bozuklukları ile uğraşan uzman doktor sayısı çok az sayıdadır. Bu yüzden site içinde size yapılacak çözüme yönelik önerilerden fayda göreceğinizi pek sanmıyorum.
Niçin size en yakın bir uyku merkezine başvurmuyorsunuz?
Merhaba 11 ay 20 günlük bir kızım var. onu uyutmak tam birişkence.
gündüz 2 kere 15 dakika uyuyor. gecede 10da uyuyor ama çok sık uyanıyor. sabah engeç 8 de uyanyor. gece boyunca 5-10 kere kalkıyoruz. 20 dk içinde 3 defa uyandığı oluyor delrmek üzereyim.
üstelik emmeden de uyumuyor. Eşim çok karşı çıkıyor ama şu ferber yöntemini deneyim diyorum.
bugün 23 gibi uyudu 45 dk sonra uyandı. 5 dakika arayla yanına gidip şarkı söyledim onu sevdiğimi söyledimvs. tabi bu arada hüngürhüngürağlıyordu. bende diğer oda da ağlıyordum. yaklaşık 30 dk sonra inleye inleye uyudu. uyudu ama hala içini çekiyor.
şimdi başarılı mı oldum ben?
kendimi çok kötü hissediyorum.
birde bugün ilk dişini çıkardı. acısı varmı acaba. başlamak için kötü bir zaman mı seçtim.
Sayın hökrak,
Biz anne-babalar elbetteki çocuklarımızı üzmeyi, yormayı hele hele ağlatmayı hiç istemeyiz. Amerika'da bebek üç aylık olur olmaz Ferber yöntemini uyguluyorlar, ancak bizler daha duygusal insanlarız bebeklerimize kıyamıyoruz. Zaten belli bir uyku düzeni olan bebeğe bu yönetim uygulamanın da bir anlamı yok diye düşünüyoruz.
Bence sizin bir yarar zarar bilançosu yapmanız lazım. ben kızım 6 aylıkken bu yöntemi uyguladığımda artık uykusuzluktan ayakta duramayacak bir hale gelmiştim ve sinirlerim çok yıpranmıştı. Birkaç saat bile olsa düzenli uyumazsam ne bebeğime ne kocama ne de kendime bir hayrım dokunmayacaktı.
Bebek hastayken, tatile gidip beraber uyuyacakken vs., bu yöntemi uygulamayın diyorlar ama diş çıkartma kısmını bilmiyorum. Herhalde çocuğu ne kadar etkilediği önemlidir. Ateşi falan varsa olmaz tabii. Bu bir de ilk dişi :yikes: Umarım arada bir uyku düzeni oluşturmak için fırsatınız olur.
Bir de kesin kararlı değilseniz boşuna bebeğinizi ağlatmayın, sadece size istediğini yaptırmak için daha da çok ağlaması gerektiğini öğrenecektir.
cevabınız için teşekkürler.keşke bunu başarmanın canımızı daha az acıtacak bir yolu olsa.
bu arada ateşi falan yok. gayet sağlıklı ve keyifli şuanda.
dün sabaha karşı 5 gibi uyandı. acıkmıştır diye hiç ağlatmadan emzirdim. sonra 9 a kadar uyudu. gayet kaliteli bir uyku oldu.
ancak aklıma takldı. kaçta uyanırsa uyansın emzirmemek kucağa almamak falanmı gerekiyor. yöntemi tam bilmediğim için soruyorum.
bu gece 21 30 da sorunsuz uyudu. henüz hiç uyanmadı.
yagmurlar
03-09-2009, 13:22
merhaba.BEN ÇALIŞAN BİR ANNEYİM ,KIZIM 17 AYLIK VE BİZ 3 AYDIR UYKU UYUMUYORUZ.HİÇ BİR SAĞLIK PROBLEMİ YOK HERGECE SAAT 2 DE KALKIYOR VE 6 7 GİBİ UYUYOR ZORLA.ARTIK TAHAMMÜL SINIRINI AŞTI.YORGUN ARGIN İŞE GİDİYORUM.HER ŞEYİ GEÇTİM KIZIMIN GELİŞİMİNİ ETKİLEYECEK DİYE ÇOK ÜZÜLÜYORUM.DOKTOR STRES BOZUKLUĞUNDAN DEDİ ÇALIŞTIĞIM İÇİN BAYBAY DİYE BİR DAMLA VERDİ BİTKİSEL FAYDASINI GÖRMEDİK.NE YAPICAZ BİLMİYORUM İŞİ DE BIRAKAMIYORUM MADDİ OLARAK ÇOK ZORLANIRIZ.BİR ÖNERİNİİZ VARSA ÇOK SEVİNİRİM
merhaba.BEN ÇALIŞAN BİR ANNEYİM ,KIZIM 17 AYLIK VE BİZ 3 AYDIR UYKU UYUMUYORUZ.HİÇ BİR SAĞLIK PROBLEMİ YOK HERGECE SAAT 2 DE KALKIYOR VE 6 7 GİBİ UYUYOR ZORLA.ARTIK TAHAMMÜL SINIRINI AŞTI.YORGUN ARGIN İŞE GİDİYORUM.HER ŞEYİ GEÇTİM KIZIMIN GELİŞİMİNİ ETKİLEYECEK DİYE ÇOK ÜZÜLÜYORUM.DOKTOR STRES BOZUKLUĞUNDAN DEDİ ÇALIŞTIĞIM İÇİN BAYBAY DİYE BİR DAMLA VERDİ BİTKİSEL FAYDASINI GÖRMEDİK.NE YAPICAZ BİLMİYORUM İŞİ DE BIRAKAMIYORUM MADDİ OLARAK ÇOK ZORLANIRIZ.BİR ÖNERİNİİZ VARSA ÇOK SEVİNİRİM
Merhaba yağmurlar,
Sizi çok iyi anlıyorum. Kızınızın hiçbir sağlık problemi olmadığını yazdığınıza göre doktoruyla konuşmuş, gerekli tetkikleri vs. yaptırmışsınızdır diye düşünüyorum.
Son üç aydır yazdığınıza göre daha küçükken bir uyku problemi yoktu. Eğer şu anda bir sağlık problemi de yok ise, mesela karnı ağrımıyor ya da diş çıkarmıyorsa geriye birkaç alternatif kalıyor. Bu durumlarda çocuklar genellikle gündüzleri fazla uyudukları için gece uykuları kaçıyor. Kızınıza gündüz bakan anneanne-babaanne ya da bakıcı ile görüşüp gündüz uykularını biraz kısalttırmanızı tavsiye ederim.
Bir de şu anda evde bir huzursuzluk, hastalık ya da taşınma vs gibi bir değişiklik var mı?
yagmurlar
03-10-2009, 11:33
Merhaba Salome Doktoruyla Tabiki Görüşüyorum O Konuda Bir Sikinti Yok. Kizima Anneannesi Bakiyor Ve Şöyle Bir Hesap Yaparsak Sabah 6 Da Uyuyor 10 Da Kalkiyormuş.4 Saat Öğlende 2 Saat Uyyuyor Muş Toplam 6 Saat Uykuyla Duruyor.
Evet Ailede Bir Stres Mevcut Biz Bu 7 Ayda Bir Çok Şey Yaşadik Taşindik Ailemin Yanina Yerleştik Maddi Sikintilardan. Bir Şeyleri Oturtmaya Çalişiyorum. Ama Kizimdan Ilgimi Hiç Eksik Etmedim.
Anneanneside Çok Seviyor Onu. Ama Bir Bebeğin Uyumayacak Kadar Nasil Etkilendiğini Anlamiyorum.
Birde Sabahlari Ben Işe Giderken O Uyuyo Oluyor. Uyandirmak Istiyorum Beni Görsün Diye Ama Uyanmiyor Bende Kiyamiyorum.çok Zorlamiyorum. Acaba Buda Etkili Olabilirmi Beni Giderken Görmemesi.ne Zaman Gittiğimi Bilse Belki Bütün Gece Uyanik Kalmaz.
Merhaba yağmurlar,
Pedagogların dediğine ve benim de kendi kızımda gözlemlediğime göre bebekler ve küçük çocuklar paratöner gibiler. Siz istediğiniz kadar iyi davranın, anneannenesiyle de eminim çok iyi ilişkileri vardır ama telepatik olarak sizin huzursuzluğunuzu, stresinizi seziyor. Taşınmak, yer değişikliği de onları çok rahatsız ediyor. Eminim yakında alışacaktır ama uykusuzluğunun sebebi sizin huzursuzluğunuzu olduğu gibi algılaması olabilir.
Siz çalıştığınız için seyredemezsiniz ama annenize bir söyleyin, eğer digitürk'ünüz varsa kanal 19'da(Showmax) Pazartesi ve Cumaları saat 10.15'de Dilek Kırcaoğlu diye bir çocuk psikoloğunun programı oluyor. En son seyrettiğimde mesela yuvaya bırakma konusunda da çocuğun annenin onu bırakırken vicdan azabı çektiği için huzursuz olduğunu, çocuğun da bunu hissettiği için daha çok ağladığını anlatıyordu. Google'da Dilek Kırcaoğlu diye bir arama yaparsanız, birçok konuda tabii çocuklarda uykusuzluk konusunda da makaleleri varmış; bir okuyun isterseniz.
vBulletin v3.5.3, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.