PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Uyku Apnesi/Horlama Tecrübe ve Tavsiyelerim

MehmetTR
10-06-2007, 18:15
Merhaba arkadaşlar, Uyku apnesi ve tedavisi ile ilgili yaşadığım tanı ve tedavi süreci ile ilgili kişisel tecrübelerimi anlatmak isterim...
Yazıma başlamadan önce, Doktor olmadığımı ve yaşadığım rahatsızlığın tanı ve tedavi yöntemlerinin kişiden kişiye farklılık gösterebileceğini, kendinizle ilgili en uygun tanı ve tedavi yöntemlerinin uyku konusu ile ile ilgili doktorlar tarafından önereilebileceğini sakın unutmayınız. Ben sadece kendimle ilgili bölümlerini paylaşacağım.
Herkes için tek bir önerim var. Eğer horlama ve uyku ile ilgili problemleriniz var ise zaman kaybetmeden bir uzmana danışın ve rahat edin.

35 yaşındayım. Stresli bir meslek sahibiyim. 20'li yaşlarda başlayan ve annemin farkettiği horlamalarım sayesinde horladığımdan haberdar oldum. Önemsemedim. Sıkıntılı bir askerlik macerası yaşadım. Hatta komik bir anım bile vardır :) ... Horlamalarım yüzünden uyuyamayan devre arkadaşlarım, çok horladığım için, yatağımla beraber beni koğuşun dışına bile postalamışlardı :) ... 1998 yılında, 28 yaşımda evlendiğimde eşim için kabus olan gecelerde başladı :) Ancak eşimin uyanıklığı sayesinde, uyurken sadece horlama problemi olmadığı, horlarken nefesimin kesildiğinide öğrenmiş olduk... İnternette yaptığım araştırmalar neticesinde, 2001 yılında, bazı üniversitelerde uyku laboratuvarlarının varlığını ve buna yönelik tedaviler yapıldığını öğrendim. Bir üniversite hastanesinde yapılan uyku testinde Apnelerim ve horlamalarımın olduğu bilimsel olarak tescillendi :)
Detaylı Kulak - Burun - Boğaz Muayenesinde 3 aşamalı ameliyat olması gerektiği vesaire söylendi. Açıkçası ameliyettan tırstım... Ancak sorun devam ettiği için, araştırmalarıma Yurtiçinde - Yurtdışında da devam ediyordum. 2002 yılında horlamanın bazı ağız içi apereyler ile tedavi edilebildiği gibi bir iz buldum. Apereyin başlıca vazifesi alt çeneyi öne alarak, boğaz yolundaki hava geçişlerini sağlamaya yarıyordu... Ancak aperey 8-10 ay içeriisnde işlevini yitiriyor, gidip yenisini almak zorunda kalıyordum. Tabi aperey ile uyku testine girmediğim için o dönemde ne kadar faydalı olduğunu bilemiyor idik. Horlamalarımı azaltıyor, tıkanmalar azalıyordu. Kısmi bir rahatlık yaşıyordum. Bu rahatlamaya karşılık çenelerim ağrıyordu ama olsun.. Rahatlatıyordu ya !.... Apereyin çabuk bozulmasına yönelik de İstanbul'da bir diş hekimi, Almanya'dan bana özel bir aperey ayarlamıştı ve bozulmayacaktı. Ancak yeni aperey sağlam olmasına sağlamdı ama çenelerimde çok ağrıyordu. Bir gün çene ağrılarımdan bıktığım bir gün, İstanbul'da Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları A.B.D. uzmanlarından Yrd.Doç.Dr. Sn. Nesrin SARIMAN ın TV programını izledim. İletişim bilgilerine ulaşarak, 2001 yılındaki testi ön bilgi olarak kendisine mail attım . Sağolsunlar kendielrinin yazdığı cevabi mailde, özetle tekrar tetkik yapılması gerektiği yazıyordu . Bunun üzerine gerekli randevuları ayarlayarak, Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesinde muayene oldum ve uyku testi yaptırdım. Testin neticesinde Ağır OSAS + Obezite teşhisi kondu. CPAP ve BIBAP ile tekrar teste tabi tutuldum ve BIBAP tedavisi önerildi. Neticesine geçmeden önceden önce Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi hastanesi Uyku Laboratuvarı ve Hocalarımız için de bir notu araya sıkıştırmalıyım :)

Yrd.Doç.Dr. Nesrin SARIMAN hanımefendi müthiş ilgili ve bilgili... ( Söyledikleri ve öerileri doğrultusunda , en kısa zamanda sigarayı da bırakacağım- herkese bırakmasını öneririm. Eğer bırakamaz isem doktorumun emeklerine yazık olur diye vicdanım rahatsızlanacak )

Göğüs Hastalıkları Araştırma Görevlisi Dr. Şirin YURTLU'da hocamız gibi çabalayan yardımcı olan bir hekim. Allah böyle hekimleri başımızdan eksik etmesin.

Hocalarından bölüm sekreterlerine kadar müthiş ilgililer. Uyku testini yapan teknisyen İlhan Bey için, güzel insan demekten başka söylenecek bir şey yok. ;)

Eminimki hastanenin diğer personeli de benim tanıdıklarım gibidir.

Fakültenin Uyku Laboratuvarı müthiş güzel manzaralı ;)
Çok rahat ve konforlu bir mekan...

Diğer Üniversite hastaneleri ve uyku laboratuvarlarıda iyidir. Onlarında hakkını yememek lazım. Ama burası başka... :)

İkinci test sonucunda BIPAP tedavisine başladım. İlk gece çok anlayamadım ama, sonraki günlerde bütün rahatsızlıklarımın bir anda bittiğini ve daha dinç, daha iyi uyumuş olduğumu, gece terlemediğimi ve çevremi rahatsız etmediğimi :D farkettim.

Maskeyle uyumak : Maskeyle uyumak zormu? .. Hayır değil... Kaybettiğim ve sıkıntılı uyuduğum günlere yanıyorum... Rahat bir uyku için herşeye değer.
Herkese tavsiyem; ihmal etmeyin, uygun bir merkeze gidin ve doktorlarınızın tavsiyesine ve tedavi yöntemlerine uyun. Gerisini merak etmeyin...
Uyuyacağınız derin ve sağlıklı bir uyku için değer.

insomnia
10-07-2007, 14:06
Mehmet Bey,

Öncelikle geçmiş olsun ve darısı başımıza :thumbsup:
Mesajınız bizler için çok mühim bilgiler içeriyor. Keşke her tedavi olan yaşadıklarını sizin gibi bizlerle paylaşsa.

Bize bir iyilik daha yapıp şu cpap ve bipap tedavileri ile ilgili biraz daha ayrıntılı bilgi verebilir misiniz?

MehmetTR
10-08-2007, 10:47
Merak ettiklerinizi sorun cevaplayayım...

Ancak ;

1-Benim doktor olmadığımı,
2-Tedavi yöntemlerinin kişiye göre değişebildiğini,
3-Teşhis ve en iyi tedavinin, sadece ve sadece uzman doktorunuz tarafından sağlanabileceğini unutmayın...
4-Apne rahatsızlığının oluşum şekli belli. ( Gece uykuda tıkanma, horlama, dinlememe) eğer bunlar sizde var ise en kısa zamanda bir uzman ile görüşmenizde fayda bulunmaktadır.

şimdi merak ettiklerinizi cevaplayabilirim. ;)

Mehmet Bey,

Mesajınız bizler için çok mühim bilgiler içeriyor. Keşke her tedavi olan yaşadıklarını sizin gibi bizlerle paylaşsa.

Bize bir iyilik daha yapıp şu cpap ve bipap tedavileri ile ilgili biraz daha ayrıntılı bilgi verebilir misiniz?

uyku_lab._teknisyeni
11-06-2007, 22:58
Mehmet Bey,

CPAP(continius positive airway pressure)=Obstrüktif(tıkayıcı) apnede kullanılır..Amaç hastanın apnelerini gidererek kesintisiz uyumasını sağlamaktır..Ağır vakalarda (apnelerin tam giderilemediği durumlarda) apneleri olabildiğince azaltmak amaçlanmaktadır..Orta ve ağır OSAS ta kullanılmaktadır..
BiPAP(Bi Level positive airway pressure)=Obstruktif(tıkayıcı) apnede KOAH,KKY öyküsü olan hastalarda tercih edilir..Nadirende olsa CPAP ı tolere edemeyen hastalarda da kullanılabilmektedir..

:sus::sus::sus::res::res::res:

armani
12-12-2007, 22:03
Cpap kullanmak çok kolay değil. Değişik yan etkileri var. mesela ağız kuruluğu yapıyor. Yüzünüzde bir maske ile yatakta yatmanını psikolajik baskısı. Bunun yanında maske yüzünüze uygun olsa dahi uyku esnasında dönme anında sağa sola kaçabilir. Doktorların bazıları hemen maske veriyor. Maskelerin fiatları çok yüksek. Satıcılar çok yüksek kar alıyorlar Doktorlar bu sorunları ya bilmiyorlar ya da hastalara söylemiyorlar.Ayrıca uyku konusunda doktorların bilgileri çok kısıtlı. Bu konuda 3 adet doktora gittim. 3 ü de uyku testi yapmalarına rağmen sorduğum sorulara cevap veremediler veya internette okuduğumuz bilgileri tekrar ettiler. Yani bu konuda çok dertli bir hasta olarak
bu satırları yazıyorum.15 senedir de bu sorunla ilgili araştırma ,internet vasıtasıyla e-maille doktorlarla iletişim halindeyim. Zaten bu soruna nörologlar.
kbb doktorları, gögüs hastalıkları doktorları ,psikoloklar bakıyordu. Son zamanlarda dişçilerde işin içine girdi.Yani hepsi bu konuda uzman zannediyor kendini.Eğer siz bu konuda bilgi donanımına sahipseniz.,konuştuğunuzda bunu hemen anlarsınız.

MehmetTR
12-17-2007, 12:23
Sn Armani ;
Cpap kullanmanın kolay olmadığından, ağız kuruluğu yapmak gibi bir yan etkiden bahsetmişsiniz.
Önce hemen belirteyim uygun bir nemlendirici ile ağız kuruluğu olmuyor... Tüm cihazların nemlendiricileri var. Hatta ısıtıcılı nemlendiriciler var... Soğuk hava üflemiyor :) . Kaloriferli bir evde yaşıyorsanız nemlendiricinin ısıtıcısını açmanıza gerek kalmıyor. Kullandığınız maskenin yüzünüze uyumu çok önemli. (Maskeler ile ilgili ayrıca bilgi vereceğim.) Maske kullanmanın psikolojik baskısından bahsetmişsiniz. Bu konuda size katılmayacağım. Ben yaklaşık iki aydır maske ile uyuyorum. Evet başlangıçta kolay olmadı ancak, düşünüldüğü kadar da zor değil. Sağlıklı bir uykuya asla değişmem... Sağlıklı bir uyku için iki tane maske bile takabilirim ... :) Maske kullanmadan önce uyku uyuduğumu sanıyormuşum...

Maske fiyatlarına gelince; evet Türkiye de maskeler çok pahalı... İnanılmaz kar marjları ile satılıyor. 145 $ olan bir maske Türkiye'de 400-500 $ olabiliyor . Ama çözümsüz değil... Yurtdışından maskeyi çok ucuza getirtebilirsiniz. Ben getirttim...
www.sleeprestfully.com (http://www.sleeprestfully.com) adresinden kredi kartı ile sipariş vererek, satın alabilirsiniz. Posta ile gönderimleri var. Gümrüğe takılmıyor. 7-10 gün içinde elinize ulaşıyor. 50-250 $ arası fiyatlara maske alabiliyorsunuz.
20-25 $ civarında posta ücreti var . ( Postanız kayıtlı ve sigortalı olarak geldiği için kaybolma olasılığı yok gibi bir şey.)

Ayrıca son bir şey söylemek istiyorum. Olumsuz sözlerle hastaların cesaretlerini kırmayalım. İnternette okuduğum maskeler ile ilgili olumsuz yazılar sebebi ile çok endişeliydim. Bir cesaret cihaz ve maske kullanımı konusunda ön yargılarımı kırdım, korkularımı unuttum. Şimdi iyi ki yazılanlara bakıp karar vermemişim. Maske ile güzel uyuyorum. Gerisini dert etmiyorum.

Cpap kullanmak çok kolay değil. Değişik yan etkileri var. mesela ağız kuruluğu yapıyor. Yüzünüzde bir maske ile yatakta yatmanını psikolajik baskısı. Bunun yanında maske yüzünüze uygun olsa dahi uyku esnasında dönme anında sağa sola kaçabilir. Doktorların bazıları hemen maske veriyor. Maskelerin fiatları çok yüksek. Satıcılar çok yüksek kar alıyorlar Doktorlar bu sorunları ya bilmiyorlar ya da hastalara söylemiyorlar.Ayrıca uyku konusunda doktorların bilgileri çok kısıtlı. Bu konuda 3 adet doktora gittim. 3 ü de uyku testi yapmalarına rağmen sorduğum sorulara cevap veremediler veya internette okuduğumuz bilgileri tekrar ettiler. Yani bu konuda çok dertli bir hasta olarak
bu satırları yazıyorum.15 senedir de bu sorunla ilgili araştırma ,internet vasıtasıyla e-maille doktorlarla iletişim halindeyim. Zaten bu soruna nörologlar.
kbb doktorları, gögüs hastalıkları doktorları ,psikoloklar bakıyordu. Son zamanlarda dişçilerde işin içine girdi.Yani hepsi bu konuda uzman zannediyor kendini.Eğer siz bu konuda bilgi donanımına sahipseniz.,konuştuğunuzda bunu hemen anlarsınız.

armani
01-01-2008, 18:08
Sayın Kardeşim,

cpap la rahatladığınız içi çok memnun oldum. Ancak bu konuda doktorların fazla bilgili olmadığını tekrar söylüyorum. Ben bu hastalığı 14 senedir çekiyorum., ve bu konuda bir kitap yazabilirim. Doktorlar bilgileri internetten alıyor ve rant için kullanıyorlar. Ancak bazı işini iyi bilen dr.lar da var. sizinle dertleşmek içimi açtı iletimimizin devam etmesini istiyorum. sağlıklı ve huzurlu yeni yıl dilerim.

globus01
02-09-2008, 18:56
Sn. Mehmet bey...

Ben auto cpap alacağım ve cpap.com ile sleeprestfully.com siteleri en uygun olanlar gibi göründü bana.. sizin de bu sitelerden alışveriş deneyiminiz olmuş anladığım kadarıyla... bana yardımcı olur musunuz... maskelerde sorun olmaz ama cihaz gümrüğe takılır mı... sizinle irtibat kurmam için telefon veya mail adresinizi rwglobus@gmail.com adresine yazar mısınız... teşekkür ediyorum....

Maske fiyatlarına gelince; evet Türkiye de maskeler çok pahalı... İnanılmaz kar marjları ile satılıyor. 145 $ olan bir maske Türkiye'de 400-500 $ olabiliyor . Ama çözümsüz değil... Yurtdışından maskeyi çok ucuza getirtebilirsiniz. Ben getirttim...
www.sleeprestfully.com (http://www.sleeprestfully.com) adresinden kredi kartı ile sipariş vererek, satın alabilirsiniz. Posta ile gönderimleri var. Gümrüğe takılmıyor. 7-10 gün içinde elinize ulaşıyor. 50-250 $ arası fiyatlara maske alabiliyorsunuz.
20-25 $ civarında posta ücreti var . ( Postanız kayıtlı ve sigortalı olarak geldiği için kaybolma olasılığı yok gibi bir şey.)

yeliz
05-10-2008, 15:22
tüm cpap ve bpap cihazı kullanan hastaların 6 ayda maskelerini değiştirmeleri gerekiyor. her maske değiştiğinde kademeli olarak daha konforlu oluyor maddi olarak pahalı diyeceksiniz eğer maddi durumunuz iyi ise düşünün konforlu bir maske ve konforlu cihaz kullanmak istemez misiniz

UYKUCU ŞİRİN
06-06-2008, 14:30
eğer AHI indeksin yüksek bir değerde ise Radyo frekans tedavinin sonucunda horlaman geçse bile apne ve hipopnelerde yeterli seviyelere düşmeyebilir.
Uyku merkezleri ve doktorları ile ilgili bir güvensizliğinin nasıl oluştuğunu bilmiyorum ama hiç CPAP cihazı denedin mi? Niçin alışamadın merak ettim doğrusu. İyi bir marka cihazın, teknik olarak konfor sağlayan(C-Flex veya EPR gibi özellikli) bir modelini, burnuna uygun rahat bir maske ile kullanırsan geriye çok sorun kalmaz sanırım.
Genel olarak kendini konusunda iyi yetiştirmiş, uluslararası yayınlara sahip çok iyi uyku doktorlarımız var. Tabii ki her uyku merkezi aynı kalitede değil. Size uyku tubbı ile ilgilenen dernekler tarafından akredite edilen merkezleri öncelikle tercih etmenizi öneririm.

armani
06-13-2008, 15:30
Sayın Uykucu Şirin,
Uyku konusunda bu forumda çok uzun bilgiler verdiğinizi görüyorum. Eğer dr değilseniz uyku teknisyeni olduğunuzu düşünüyorum.
Ben uzun zamandır horlama ve apne sorunuyla uğraşıyorum. 3 defa teste girdim. Birçok uyku doktoru denilen kimselerle iletişim kurdum. Vardığım sonuç şu ki bu konuda uğraştıklarını hatta uzman olduklarını söyleyen dr. ların bu konularda yeterli bilgi ve tecrübeye sahip olmadıklarını anladım.

Uyku hikayemi size tam anlatmam bu forumda mümkün değil. Çünkü bir kitap yazmam gerekir. Ancak bana yardım etmek istiyor ve uyku konusundaki bilgi ve tecrübelererinizin değer ve durumunu test etmek istiyorsanız. Aşağıda yaptğım açıklamanın sonunda sorduğum sorulara açıklık getirmenizde yarar olduğunu umuyororum.
Sayın Şirin,

Çok uzun zaman evvel . apne teşhisi kondu. Cpap verildi basınç 6. Ancak ne var ki CPAP bende 2 saat geçmeden şiddetli ağız kuruması yapıyor. Bu nedenle de tolere etmemi zorlaştırıyor. 2 saatte bir uyanıp kuruluğu gidermeye çalıştığımdan bölünen uykum beni perişan ediyor. Bu şekildeki bir uyku uyamak mümkün değil. Nemlendirici ekledik hiçbir konfor sağlamadı. Uyku esnasında ağzımın açık olduğu söylenemez. Cpap'la yaptığım uzun mücadele ve çeşitli denemelerde sonuç alamadığımdan Radyofrekans operasyonunu düşündüm. Zira 6 basınçlı bir apnenin RF ile düzelebileceği .En azından horlamalarda olumlu bir sonuç alınabileceği ümidi vardı

7 ay evvel dil köküme ve damağıma lokal anestezi ile 7 adet iğne uyuşturmasıyla radyofrekans oprasyonu yapıldı. Bu operasyondan sonra horlamalarımda herhangi bir azalma olmadı.Ancak bu operasyonla bereber genzimde içtiğim haplar veya yemek artıkları sanki kalıyormuşcasına boğazımın arkasında sanki genzime bir şey kaçmış veya varmış gibi devamlı bir rahatsızlık duydum. Bu 6 ay devam etti ondan sonra azaldı.. Doktoruma söyledim geçer dedi.Başka bir bilgi vermedi. İkinci bir operasyonun olumlu sonuç vermeyeceğine dair bir kanıya sahibim. Zira . Bir kere bu türlü bir işlemin muayyenehane şartlarında yapılması çok riskli.(bu kunuyu önemsemeyebilirim) İkincisi ; yeni bir operasyonda genize takılan ilaç ve yemek artıkların burundan çıkma endişesi oluştu. İkinci opersyonda dil kökü ve yumuşak damak daha fazla gerileceğinden bu endişemin gerçekleşme olasılığı bana çok yüksek geliyor.internette yaptığım araştırmalarda radyofrekans ile ilgili böyle bir bilgiye(yan tesir) rastlamadığım gibi iletişim kurduğum doktorlar da böyle bir bilgi vermemişlerdi.

1-Cpap ağzımı neden kurutur.?
2-İkinci bir radyofrekans konusunda duyduğum endişe yaptığım yorum hakkında neler düşünürsünüz?
3-Bana tavsiyeleriniz neler olabilir?(66 yaşında,81 kğ,1.80 boy)

UYKUCU ŞİRİN
06-13-2008, 19:58
Merhaba Armani, e-postana iletişim bilgilerimi göndermiştim. Doktor veya uyku teknisyeni değilim ve uyku ile ilgili tedavi önerilerinin uyku konusunda uzmanlaşmış(lafta değil) doktorlar tarafından yapılmasının doğru olduğuna inanıyorum. Bence tedavi önerisinde bulunmak çok önemli bir sorumluluktur. Ne yazık ki hastaların hakları konusunda bilinçli olmamaları, adalet sisteminin çok yavaş olması ve bürokrasinin ağırlığının hastaların hak aramalarına caydırıcı etkisi, ülkemizdeki sağlık sisteminin otokontrol özelliğini gelişterememiştir.
Size kendi tecrübelerime(duyduğum ve okuduğum) sınırlı da olsa yanıt vermeye çalışayım.
Soru 1)CPAP ağzınızı neden kurutur? Cevap: Bence bir kaç sebepten olabilir:
1. Maskeden istenmeyen hava kaçakları, hava akışını artırır ve bu sebeple kuruma olabilir,teşhis: a.hastanın farkına varması, b.autocpap'ların raporundan hava kaçağı miktarındaki değişikliklerin tespiti, çözüm: uygun maskenin kullanımı
2.Ağızdan hava kaçakları olması diğer nedendir. teşhiş:1. ile aynı. çözüm:a. zamanla(1-6 ay aralığında) bu durumun kendiliğinden azalması veya tamamen geçmesi
b. oranasal(ağız burun) maskesi kullanılması(not:sadece burun için olanlar, ağız-buruna göre daha küçük olduklarından daha konforludur)
c.burun maskesi ile çene bantı (chinstrap) kullanımı(denenebilir ama rahat bir kullanımı olduğunu sanmıyorum)
3. En sık rastlanan sebep genel olarak ortam havasının kuruluğu, normalin altında nemli olması, özellikle kış aylarında evdeki ısıtıcılar havayı ciddi şekilde kurutmaktadırlar, çözüm: oda nemlendiricisi veya CPAP'la beraber kullanılan ısıtıcılı nemlendiriciler
4. Hastanın ağız içinin kurumaya yatkınlığının normalden yüksek olması tespit: CPAP kulanım öncesinde de kurumayla ilgili bazı şikayetlerin bulunması ....çözüm: CPAP'la beraber, uygun derecede ayarlanmış ve etkili bir ısıtıcılı nemlendiricinin kullanımı

Soru2: RF ile ilgili endişeler:

UYKUCU ŞİRİN
06-14-2008, 03:24
soru2.) 2. RF endişesi: öncelikle Horlama cerrahisi uygulayan merkezlerin çoğunda uyku ile ilgili uzman bulunmuyor. Aslında bulunması da zorunlu değil. Uykuda solunum bozukluklarından şüphelendikleri hastalara kendi merkezlerinde veya yönlendirdikleri bir laboratuvarda uyku testi yaptırıyorlar. Bazı özel sağlık sigortaları ameliyat ücretini ödemek için bunu zorunlu tutuyor. Bence uykuda solunum düzensizliklerinin (tıkayıcı apne ve hipopne, santral apne ve hipopne, flow limitasyon, horlama) horlama cerrahisi ile düzeltiliyormuş gibi gösterilmesi ve cerrahi tedaviyi kabul etmeyenlerin veya cerrahi girişimden fayda sağlayamayanlar için diğer bir tedavi şekli olarak PAP (CPAP-BiPAP-APAP-...) tedavisinin önerilmesi çok sık rastlanan, genellikle bilinçli yapıldığını düşündüğüm yanıltma yöntemlerinden. Hastanın ameliyata yönlendirilmesi için, bilimsel olarak açık olan ve bilinmesi gereken gerçeklerden hiç bahsedilmemekte. Genelde uyku apnesi olarak adlandırılan UYKUDA SOLUNUM BOZUKLUKLARI sağlığa olumsuz etkileri açısından çok önemli bir rahatsızlıktır. Hastalığın öncelikli tedavisi tartışmasız olarak PAP tedavisidir. Öncelikli olarak denenmeli ve sonuç alınamazsa ameliyata başvurulmalıdır dye düşünüyorum. Çünkü PAP tedavisine uyum sağlanması durumunda (bu uyum %60-80 oranında sağlanmaktadır) uykuda solunum bozuklukları genellikle %90-%95 oranında azaltılabiliyor. RF gibi komplike olmayan operasyonlarla apne tedavisinin başarısının bu oranlara yaklaşması mümkün değil .%20-%40'lık iyileşme(genellikle tedavi edilmemiş anlamına gelir) oranları sıklıkla raporlarda karşılaşılıyor. Ameliyattan birkaç yıl sonra ise kesilerek veya yakılarak küçültülmüş dokuda tekrar büyüme görülmesine sıklıkla karşılaşılmakta.
Neyse ameliyatla ilgili kulaktan dolma, eksiklik ve yanlışlıklarla dolu ve bilimsellikten uzak önyargılarım şimdilik bu kadar. Umarım konunun uzmanları düzeltici ve tamamlayıcı mesajlar gönderirler ve bilgimizi artırmamıza yardımcı olurlar.
Uyku Apnesi olan hastaların PAP tedavi uyumuna bakmadan, cihazı uygun koşularda(doğru titrasyon, doğru model ve doğru maske ile) denemeden ameliyat yapılması çok sıklıkla olmaktadır. Burada dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta bu tür ameliyatlar sonrasında, anatomik yapıdaki değişikliklerden APAP tedavisinin uygulanamayacağı iddasının(algoritması nedeniyle) yanısıra özelikle burun maskesiyle CPAP ve BiPAP uygulamasının ağızdan hava kaçakları sebebiyle kullanılaması gerçeği. Bence bu önemli. Göz ardı edilen bir tedavi yönteminin uygulanabilirliği de ortadan kaldırılıyor. Öncelikle PAP denenmesinde böyle bir risk bulunmamakta. Her horlama cerrahisi uygulayan doktor bu şekilde yaklaşmıyor tabii ki. İçlerinde o kadar çok saygın ve dürüst doktor var ki, ticaretin her noktasına bulaştığı sağlık sistemimizde bu sayıya şaşmamak elde değil. Neyse 2. RF ile ilgili soruna dönelim: RF tedavisinde 2. ve 3. tur uygulamaların sonuca etkisinin çok olumlu olduğu söyleniyor. Bence önemli olan PAP tedavisine ne kadar ciddi ihtiyacın vardı. Bunu da '6 basınçlık apne' ye uygulatılan RF tedavisi açıklamıyor. Sanmıyorum ki apnenin şiddeti senin yazmış olduğun gibi basınçla ölçülsün. Ya senin yorumun bu, ya da seni bilgilendirenlerin konu hakkındaki bilgi düzeylerinden kaynaklanıyor. Uyku Laboratuvarlarında yapılan çekimlerden(PAP uygulamadıkları geceler) çıkartılan raporlarında AHI(veya RDI) sayısı kaçtı. Apne şiddeti(!) ile ilgili bilgi buradan çıkartılılıyor. RF tedavisinin başarısı da bu sayıya göre tahmin ediliyor. Tabii ki bu türde bilimsel yorumlar konunun uzmanları tarafından yapılmalı. Ülkemizde uyku tıbbı ile ilgili doktor sayısı hızla artmakta. Şu anda 500'ün üzerinde olduğunu tahmin ediyorum. 10 yıl önceki bu sayı için sadece 50 civarındaydı sanırım. Bu hızda gelişme olan bir branşta hem teorik hem de pratik olarak çok deneyimli ve vizyonu gelişmiş kabul edilen doktor sayısı da 100'ün üzerinde olduğunu tahminde bulunabilirim. Bence, genelleme yapıldığında yüksek bir kaliteyi işaret eden bir orandır bu. Buradaki sorun 1.) her hastanın tedaviye %100 olarak kavuşma garantisinin olmaması, 2.) tedaviye kavuşabilecek hastanın yeterli bilgi ve tecrübe donanımına sahip bir uzmanla karşılaşamadığından tedavi olamaması, bu ikinciye örnek verirsek ülkemizin en şanssız(!) hastasının siz olduğunuzu varsayalım bu durumda iyi bir uyku uzmanına ulaşmanız için belki de yüzlerce doktora görünmeniz gerekecektir. Aslında basit bir araştırma ile ilk 10 veya ilk 30'luk listeye ulaşmanız hiç zor değil. (Medline gibi kanallardan bilimsel literatür taraması, uyku derneklerinin sitelerinden akredite laboratuvarların tespiti vb)

armani
06-14-2008, 14:23
Sayın Şirin,

Önce mailime cevap vermenizden ötürü size teşekkür ederim.Bu kadar bilgi bu konuda neredeyse uzmanlaşmış kimselerde olur. Bu nedenle sizi kutluyorum. RDi:26.3/saat. Sizin dediğiniz gibi apnenen değerlendirilmesini ben yaptım. Şöyleki kullandığım basınç 5,6 cıvarında ise hafif bir apne sorunum var demektir. Bu yorumda hatalı olabilirim. Benim dr'larım. doç.dr. Firuz çilingiroğlu, prof.dr Hakan kaynak,Türkiye hastahanesi (radyofrekansı burada oldum) İlk dr'um prof.dr Erbil Gözükırmızı.

Ben şimdi ne yapayım? saygılarımla.

UYKUCU ŞİRİN
06-16-2008, 12:42
Hem uyku çalışmalarınızı yaptırdığınız uyku uzmanları hem de RF uygulaması için tercih ettiğiniz hastane, şikayetiniz konusunda çok deneyimliler. Benim de kendi çevremdeki tanıdıklarıma çok sık olarak tavsiye ettiğim yerler. Kısaca seçimleriniz oldukça iyi.
Apne derecesinin titrasyonda çıkan basıncın derecesi ile doğrudan bir bağlantısı tespit edilmiş değil. Genellikle AHI ve RDI derecesi, apne şiddeti ile ilgili bilgi veriyor. Sizin ki çok düşük değil, çok da yüksek sayılmaz. Genelde orta derecelerde yorumlanan bir değer. Bu durumda CPAP uyumu sağlayamayan hastalar için RF tedavisi, CPAP kadar kesin çözüme ***ürmese bile uygun ve tercih edilen alternatif bir yöntem.Gündüz semptomlarınızın yüksekliği CPAP kullanım uyumunuzu etkileyen önemli bir faktör. Sizde gündüz uykululuk durumu sıklıkla oluyor mu? Sabahları yorgun ve bazı sabahlar başağrısı ile uyandığınız oluyor mu? gibi sorular gündüz semptomlarını belirleme amacıyla uzmanların kullandığı basit sorulardır.
CPAP'a uyumsuzluğunuzun nedeni tespit edilebilirse belki bu neden giderilerek kullanıma devam edebilirsiniz diye düşünüyorum. Çünkü 2. ve 3. tur RF uygulaması horlamanızı çok çok az seviyelere indirebilir ve RDI seviyenizde ciddi azalmalara sebep olabilir ama ileride CPAP-BPAP kullanma ihtiyacı duyduğunuzda, yumuşak damakta küçülme nedeniyle burundan uygulanan basıncın ağız içine doğrudan etkisi olacak ve cihaza uyumunuz daha da zorlaşacaktır.
Eğer RF tedavisine davam etmek istiyorsanız, ilgili uzman doktorlara danıştığınızda öncelikle uygun bir model CPAP cihazını, uygun bir maske ile denemenizi önereceklerdir. Bence doğrusu da bu. CPAP'tan hemen vazgeçmeyin. Çünkü daha önce de belirttiğim gibi ameliyatın geri dönüşü olmuyor.
Umarım sizinle paylaştığım düşüncelerim uygun tedaviyi belirlemenizde yardımcı olur.
Haddimi daha fazla aşmadan size sağlıklı günler dilerim.
:sleeping: :sleeping: :sleeping: :sleeping: :sleeping: :sleeping: :sleeping:

uyumaz
12-24-2009, 22:02
:smileys_a Herkese, sağlıklı yaşam dileğiyle. Uyku apnesi hastası olduğumu 2008 yılında öğrendim daha önceki yıllar hep yorgun kalkmaktan şikayet ediyordum, ne kadar uyursan uyuyum dingin kalkamıyordum. 2008 de Uyku Testi neticesinde ağır osas hastası olduğumu öğrendim, Ahi endeksim 37.9 çıktı. Bende çoğunluk gibi doktorlarımız ve hocalarımızın tavsiyesiyle Cpap
cihazı (yaklaşık 9 ay) kullandım. 2009 mayısta ameliyat oldum. Kısaca her iki tecrübemde inanılmaz neticeler alamadım. Kısaca anlatmamdan dolayı alelacele kararlar verdiğim düşünülebilir. Ameliyat olmadan önce bayağı araştırdım

uyumaz
12-29-2009, 01:42
:sh: ilginç. Hiç bu rahatsızlık hakkında tecrübelerimden faydalanmak isteyen yok mu?

Kafka
12-30-2009, 10:59
:sh: ilginç. Hiç bu rahatsızlık hakkında tecrübelerimden faydalanmak isteyen yok mu?
Sayın uyumaz,

Öncelikle aramıza hoşgeldiniz. Site üyelerimiz yıl sonu yoğunluğu yaşıyorlar sanırım. Uykusuzlukla birleşince korkunç bir hal alıyor tabii.

Bir vaktiniz olduğunda tecrübelerinizi bizimle paylaşıp her iki yöntemden de neden tam netice alamadığınızı yazarsanız çok memnun oluruz.

uyumaz
12-31-2009, 10:52
Dün yazmıştım, gerçi yarım kalmıştı.

uyumaz
01-01-2010, 23:33
Teşekürler sayın Kafka,
Öncelikli olarak Forum oluşturan üyelerin, ne kadar seviyeli insanlardan oluştuğunu görmek beni fazlasıyla mutlu etti. Cpap deneyimim ve ameliyata gelince; 2008 ayının Temmuz ayında kullanmaya başladım ne var ki ben
cpap cihazının aldıktan sonra doğru muğlaya tatile gittim. muğla 44 derece olduğu için yine yorgun olmaya devam ettim ben sandım ki sıcaklıktan oluyor. fakat ankaraya döndüm yine yorgun uyanıyordum. bu seferde hava kirliğininde oluyor dedim.kısmen olsada faydasını gördüm.horlamamda azalma oldu. gece uyanmalarım azaldı. bu cihazı 9 ay gibi kullandım. fakat giderek etkisi azalmaya başladı. bu arada maskemi değiştirdim, basınç değişikliği yaptık fakat pek bir değişiklik fark etmedi. sonunda baktım bu iş böle gitmiyor. tekara uzman doktorlarla görüştüm ve doktorların demesine göre %50-80 arasında verim olabilir dediler.sonuç olarak ameliyata karar verdim. ameliyatta dil köküme RF uygulandı. küçük dil ve çevresinde şekillendirme yapıldı. bademciklerim alındı. ondan sonra dil kökü kemiğim gırtlak kemiğime asıldı. ameliyat ağız yolu ve gırtlaktan yapılıyor. sonunda AHI endeksim 38 den 14 e düştü. osas hastası arkadaşlara tavsiyem uyku apnesi hastalığının başlangıç tedavisi olarak pap tedavisini öneriyorum. netice almaz ise ameliyat olsun derim.
NOT: doktor değilim sadece bende bu hastalığı başımdan geçti ondan biliyorum. ayrıyeten herhengi bir tıbbi eğitim almadım.

uyumaz
01-02-2010, 00:02
Yukarıda anlattıklarıma ilave olarak, ameliyattan şahsen ben memnun kaldım ama ileriki günler neyi getirir bilemeyiz, bilirsinin uyku apnesinin dünyanın hiçbir yerinde kesin tedavisi yok henüz yeni bir hastalık sayılıyor ve araştırmalar hızla devam ediyor

uyumaz
01-02-2010, 21:32
Benim ameliyatım 3 saat kadar sürdü, ameliyat sonra 11,12 gün kadar ağrınız oluyor, g. anestesinin de kişiye göre etkisi oluyor. Cpap uyum sağlamadığıma belki biraz erken karar vermiş olabilirim. Maske degişimi, basınç değişimi, diyeti denemiş birisi olarak diyorum. Ben şu an 35 yaşındayım daha fazla geç olmadan ameliyat şansımı denemek istedim. Genel olarak Cpap göre memnunum umarım tekrarlamaz şimdi uyku esnasında ara ara apne ve hipopne oluyor ama eskiye göre iyi.

uyumaz
01-03-2010, 21:35
Reflünün ve geniz akıntısının apneyi tetiklediğini biliyormuydunuz?

uyumaz
01-03-2010, 21:44
:sh: Kırsalda, köylerde yaşayan kilolu vatandaşlarımızın, yaşam koşullarının düzgünlüğünden olsa gerek (Hormonsuz, katkısız gıdalar, temiz hava daha hareketli ve daha az stresli yaşam) Uyku apnesine çok çok daha az yakalandığını biliyormusunuz?

uyumaz
01-04-2010, 23:31
Benden başka ameliyat olan arkadaşlar, sonuçlarını paylaşırsa sevinirim.

Saygı ve sevgi ile Uyumaz.

uyumaz
01-05-2010, 17:10
Yatış pozisyonu apnede oldukça etkili oluyor, yemek yiyip sırtüstü yattığımda bir müddet sonra uyanıyorum. Biliyorsunuzdur sırtüstü yattığınızda dil kökü ve yumuşak damak yer çekimi etkkisiyle kayıyor ve nefes borusunu tıkıyor.

salome
01-06-2010, 18:46
Yatış pozisyonu apnede oldukça etkili oluyor, yemek yiyip sırtüstü yattığımda bir müddet sonra uyanıyorum. Biliyorsunuzdur sırtüstü yattığınızda dil kökü ve yumuşak damak yer çekimi etkkisiyle kayıyor ve nefes borusunu tıkıyor.

Çok haklısınız. Ama insan istemeden dönüyor maalesef :banghead3

uyumaz
01-06-2010, 20:55
:sh: Dikkat ettiniz mi? Sayın Salome uyku apnesinde bilinenler çok kısıtlı, forumlarda veya sitelerde hep aynı şeyler dönüp duruyor.

Sürekli yan yatmak gerçekten zor, genelde bende beceremiyorum, bacaklarının arasına yastık koymak ve yumuşak yastık biraz rahatlatıyor.

kubay
01-06-2010, 20:59
Selamlar, yatma pozisyonu ile ilgili bir yorumda ben yazmak istedim. Gecenlerde bir TIP sitesinde okumustum. Insan bedeni icin en dogru uykuya dalma sekli yan omuza yatarakmis. Hem kalp icin hemde fiziksel olarak diger organlar icin vede psikoloji icin insanin en rahat ettigi pozisyonmus . Bende genelde yazdigim sekilde uykuya dalarim.

uyumaz
01-08-2010, 12:20
:thumbsup: Özellikle sağa doğru yatmak, sabah güneş doğmadan kalkmak, yatmadan önce 3 saat önce yemek yememek, ideal yatak konforu, uykunuz gelince yatağa gitmek, öğlen 1 saat uyku. Benim okuduklarım aşağı yukarı bu kadar, tabiki bunları ben çoğu zaman uygulayamıyorum.

uyumaz
01-08-2010, 17:19
Sayın armani yazılarınıza tekrar göz attım. RF nin faydasını görmemişsiniz ben ameliyattan önce araştırmıştım Rf nin tek başına fayda sağladığını hiç görmedim ve duymadım. Diğer operasyonlarla kısmen faydalı oluyor. Ben pap tedavisine sizin gibi uyum sağlayamadım ve ameliyat oldum ve büyük oranda rahatladım. İyi ve güvenilir ellerde korkulucak birşey olmadığını düşünüyorum. Ameliyat olalı henüz 8,9 ay gibi oldu, umarım tekrarlamaz.

Hayrettin
01-21-2010, 22:02
:smileys_a Herkese, sağlıklı yaşam dileğiyle. Uyku apnesi hastası olduğumu 2008 yılında öğrendim daha önceki yıllar hep yorgun kalkmaktan şikayet ediyordum, ne kadar uyursan uyuyum dingin kalkamıyordum. 2008 de Uyku Testi neticesinde ağır osas hastası olduğumu öğrendim, Ahi endeksim 37.9 çıktı. Bende çoğunluk gibi doktorlarımız ve hocalarımızın tavsiyesiyle Cpap
cihazı (yaklaşık 9 ay) kullandım. 2009 mayısta ameliyat oldum. Kısaca her iki tecrübemde inanılmaz neticeler alamadım. Kısaca anlatmamdan dolayı alelacele kararlar verdiğim düşünülebilir. Ameliyat olmadan önce bayağı araştırdım

Sayın uyumaz,
Ben arkadaş hastaneye gittim uyku testi yaptırdım, sonuç AHI 12 çıktı dedi. Ben de test yaptırayım bari dedim. Hanım da horlamamdan çok şikayetçi idi hatta gece uyurken nefesim duruyormuş beni dürtüp uyandırıyormuş.
Neyse ilk uyku testini Antalya da özel bir hastanede yaptırdım. Doktor sonucu görünce hayretle durumumun bir facia olduğunu söyledi. AHI 80 çıktı. Doktor ameliyat ederim 10-12 gün ağrısını çekersin dedi. Ben hanıma da danışayım dedim. Sonra araştırdım. AHI çok yüksek olduğu için masada bile kalabileceğimi söyleyenler oldu. Mesela medikalci bir arkadaş Ankara'da bulunan doktorların AHI 10 olan hastaları bile ameliyat etmiyorlar dedi. Ben de CPAP almaya karar verdim. Raporlar özel hastane olduğu için kabul edilmiyordu. Tıp fakültesine tekrar uyku testi yaptırayım diye gittim. Orada doktorlar (Hocalar) yüzüme bile bakmadan direkt Septum deviasyon için gün verdi. Ondan da kaçtım.SOnra Denizli devlet hastanesine gittim. Orada göğüs hastalıkları uzmanı Doktora benim özel hastanedeki raporu gösterdim. Onlarda beni tekrar uyku testine aldılar. Orada da AHI 76 çıktı. Sonra titrasyon için tekrar uyku testine yattım. 10 basınç ile AHI 5-6 ya kadar düşmüş.
Doktor sapor verdi. Uzun araştırmalardan sonra F&P HC234 CPAP cihaz aldım. (Amacım reklam değil. Hatta cihazı aldığıma pişman oldum) Cİhazı şu an kullanıyorum. Ama ne kadar faydalı olduğunu daha anlayamadım. Keşke Auto CPAP veya AHI kaydedebilen bir cihaz alsaydım. Adamların üretici firmasına mail atıyorum bi cevap yazmaktan acizler.

Uzun bir hikaye ile sizlerinde canını sıktım ama benim asıl öğrenmek istediğim; Şu an nasal maske kullanıyorum ama sanıım ağız uyurken açılıyor ve rahatsız oluyorum bazen. Acaba full face maske kullansam daha rahat olabilir miyim? Siz maske değişikliği yaptığınızdan bahsetmişsiniz.
Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim.

MehmetTR
01-25-2010, 10:53
Respironics Comfort Full2 Full Face maskeden çok memnunum.
Maske kullanımında en önemli iki unsur;
1- Maske'nin ölçüsü
2- Maskenin doğru ayarlanması.

Maske olması gereken ölçüde ve ayarda olmaz ise kaçak yapabilir ve tedaviyi etkişleyebilir.
Ayrıca konforsuz olur.

Maske ayarı ile kullanım kitapçıklarında ingilizce bilgilendirmeler var.
Bunları uygularsanız sorun yaşamazsınız.

uyumaz
01-30-2010, 13:52
Çok çok geçmiş olsun, Allah acil şifalar versin, benim size tavsiyem medikalci arkadaşlara başvurmanız. Eğer medikal firması büyük bir firma ise yetkililerin size yardımcı olması lazım. Ben Ankarada oturuyorum, buradaki medikal firmasının yetkilisi ki bu forumda yazan bir arkadaş bana her konuda yardımcı oluyordu örneğin bana denemem için ödünç maske veriyordu. Size de bu şekilde yardımcı olurlar sanıyorum.

armani
02-04-2010, 00:06
Uyku apnesi sorunu olanlar , maske ve cpap kullanamayanlar, Ameliyat olayını düşünenler bu forumda bana yazsınlar. 16 sene bu konuda sıkıntı çeken bir arkadaşınız olarak sizlere fikren yardımcı olabilirsem ne mutlu bana.

Uyku sorununun ne kadar ızdıraplı olduğunu bilirim.

armani
02-04-2010, 00:19
Hayrettin kardeşimizin sorununu tam anlayamadım. Bir kere 10 basınçla AHİ 5-6 ya düşmüşse basıncı arttırarak AHİ yı minimum seviyeye neden düşürmemişler.Uyurken ağzınızın açıldığını söylüyorsunuz. Maske takmadığınız zamanlarda da ağzınız açık mı? uyuyordunuz. Yoksa maske nedeniyle mi? ağzınızı açmak gereği duyuyorsunuz.Ağzınızı açmanızın ne sakıncası var? herhalde ağız kuruması nedeniyle uykunuzdan sık sık kalkıp ağzınızı ıslatma gereği mi duyuyorsunuz.Sebep bu ise Bu uyku bölünmesi uykunuzu kalitesiz yapar ve sizin çok yorgun uyanmanıza neden olur. Ayrıca maske kullandıktan sonra horlamaların kesildi mi?
Maskeyle sorununuzu bana iletin.Maske kullanılması kolay bir olay değil. Fiziki koşulların yanında uyum sağlama gereği var. Bu konuda tecrübe sahibi olanlarla iletişim kurarsanız size yardımcı olabilirler. geçmiş olsun .

UYKUCU ŞİRİN
02-05-2010, 18:30
[quote=armani]Hayrettin kardeşimizin sorununu tam anlayamadım. Bir kere 10 basınçla AHİ 5-6 ya düşmüşse basıncı arttırarak AHİ yı minimum seviyeye neden düşürmemişler.

Sayın Armani, maske seçiminin önemi ile ilgili görüşlerinize katılıyorum. Bununla beraber, yukarıda belirttiğiniz yorumunuz konusunda sizinle hemfikir değilim. AHI indeksi 70-80 civarında olan bir hastanın AHI değeri 10cmH2O basınçla 5-6 seviyesine düşürülmüş ise bu hedeflenen ve sevindirici bir sonuçtur. Basıncın daha da yükseltilerek 5-6 değerinin daha altında bir değer arama yoluna gidilmez. Çünkü AHI'nın 10 değerinin altında olması semptomun ortadan kalktığını gösterir.

Yukarıda önerilen PHILIPS Respironics Comfort Full 2 tipi ağız-burun maskesi, ağızdan olan hava kaçaklarını engelleyen ve ağız açıklığı nedeniyle oluşan kurumayı azaltan konforlu kullanılabilecek bir seçim olacaktır.

Belash
02-10-2010, 21:41
Merhaba,

Bende daha 20 gün önce Obsuktrif Uyku Apne Sendromu + Huzursuz bacak sendromuna yakalandığımı öğrendim. (Hoş, hep benimleymiş de, biz yeni tanıştık)

Pazartesi günü titrasyon testine girip tedavime başlayacağım. Birinci önceliğim cerrahi tedavi, bir ömür boyu maske kullanabileceğimi pek sanmıyorum doğrusu.

İşin doğrusu cpap'ın birinci öncelik olarak forumda öne sürülmesine anlam veremiyorum. En nihayetinde ameliyatla bu hastalıktan kurtulmuş birinin forumda pek yer alacağını da sanmıyorum, varsa da 1-2 tanedir. Hal böyle iken ameliyatla tedavi olmuş yüzlerce insan mevcut, maskeler cihazlar önermenizin biraz kafa karışıklığı yarattığını düşünüyorum.

MehmetTR
02-15-2010, 11:29
Sayın Belash,

İLK YAZIMI DİKKATLİCE OKUMANIZI ÖNERİRİM.

Merhaba arkadaşlar, Uyku apnesi ve tedavisi ile ilgili yaşadığım tanı ve tedavi süreci ile ilgili kişisel tecrübelerimi anlatmak isterim...
Yazıma başlamadan önce, Doktor olmadığımı ve yaşadığım rahatsızlığın tanı ve tedavi yöntemlerinin kişiden kişiye farklılık gösterebileceğini, kendinizle ilgili en uygun tanı ve tedavi yöntemlerinin uyku konusu ile ile ilgili doktorlar tarafından önereilebileceğini sakın unutmayınız. Ben sadece kendimle ilgili bölümlerini paylaşacağım.
Herkes için tek bir önerim var. Eğer horlama ve uyku ile ilgili problemleriniz var ise zaman kaybetmeden bir uzmana danışın ve rahat edin.

.................................................. .............

Maskeyle uyumak : Maskeyle uyumak zormu? .. Hayır değil... Kaybettiğim ve sıkıntılı uyuduğum günlere yanıyorum... Rahat bir uyku için herşeye değer.
Herkese tavsiyem; ihmal etmeyin, uygun bir merkeze gidin ve doktorlarınızın tavsiyesine ve tedavi yöntemlerine uyun. Gerisini merak etmeyin...
Uyuyacağınız derin ve sağlıklı bir uyku için değer.

Belash
02-15-2010, 12:20
Sayın MehmetTR,

Sanırım diğer konudaki mesajıma binaen yazdınız ancak lafım meclisten dışarı demiştim zaten. Forumda iyi niyetli insanların varlığını da sezinledim, maske satmaya çalışanı da. Ancak nedense ameliyat hakkında pek kimse konuşmuyor, ona anlam veremedim.

Es kaza biri bilmeden gelse, apnenin yegane tedavisi cpap cihazı ve maskelermiş sanacak.

UYKUCU ŞİRİN
02-18-2010, 11:00
Sayın Belash,
Uyku Apnesinin tedavisinde CPAP ve BiPAP tedavisi öncelikle denenmesi; bu uygulamanın invaziv bir girişim olmaması, bu nedenle hayati risk taşımaması, geri dönüşü olan bir tedavi olması ve her şeyden öte tedavi etkinliğinin ameliyat gibi diğer alternatiflere göre çok yüksek olması gibi önemli sayılacak nedenlerle tercih edilmektedir.
Horlama ameliyatları ile Uyku Apnesi tedavisine yönelik yapılan ameliyatlar farklılıklar göstermektedir. Başarılı geçen horlama ameliyatlarının çoğunun sonucunda, hastanın ameliyat öncesi var olan uyku apnesinin yeteri kadar(CPAP'la hedeflenen) düşmüş olmadığı görülmektedir. Bu hastaların ameliyattan 6 ay - 1 yıl sonrası Apne değerlerinin ne derecede olduğu genellikle takip edilmemektedir.
Uyku bozukluğu olan her türlü hastanın Uyku merkezi olan bir kliniğe başvurup, uyku ile ilgili uzmanlaşmış bir doktor tarafından takip edilmesi doğru olacaktır.
Keşke, riski az olan ufak bir operasyonla apne giderilebilse(AHI'nın 0 ie 5 aralığına gelmesi). Çok radikal olmayan ameliyat alternatiflerinde ne yazık ki böyle bir seçenek bulunmuyor. Bu gibi hedefler için, ameliyatların başarı şansları PAP tedavisi ile kıyaslanamayacak kadar azdır.

www.akinmedical.com
02-19-2010, 00:09
MASKE KONUSUNDA YARDIMCI OLABILIRIM MAKUL FİYATLARLA KALİTELİ MASKLER İÇİN SİTEMİ ZİYARET EDEBİLİRSİNİZ. www.akinmedical.com (http://www.akinmedical.com)

uyumaz
02-28-2010, 14:09
Sayın armani, size attım fakat hata verdi. Buradanda isim, fiyat belirtemiyorum. Saygılarla.

yeliz
03-01-2010, 12:56
hayatınızda birşeyleri değiştirmek istermisiniz.............

uyumaz
03-05-2010, 12:51
Sayın armani, sizin mesajlarınızı bir kaç kez cevapladım fakat her gönderdiğimde böyle bir kayıt bulunamamıştır yazdı neyse buradan yazayım.
Ameliyatımı Diyanet vakfının Özel 29 Mayıs Hastanesinde oldum, Dr.um orayla anlaşmalı olduğunu ve orada yapabileceğini söyledi (daha önceki gittiklerimlede benzeri şeylerle karşılaştım).
Ameliyattan sonra boğazımda bir sorunla karşılaşmadım fakat genizde zaman zaman proplem oluyor daha sonra alışıyorsunuz. Uykumda ve apnemde gözle görülür düzelme oldu fakat biliyorsunu bu oran hiçbir zaman yüzde yüz değil bendede tahminim yüzde 60 gibi.
Dr.um kesinlikle cpap tedavisinin öncelikli olduğundan bahsetti, ameliyatı kendi isteğimle oldum yönlendirme söz konusu değildi.
Dr. ameliyat sonrası yorumları ise; 14 endeksi başarılı buldu.

uyumaz
03-05-2010, 13:10
Ameliyat olmadan önce merak ettiğiniz soruların hepsini doktoruma sordum, örneğin ameliyatın çok saldırgan olmayacağını apnen tekrarlama durumunda tekrar cpap tedavisine dönebileceğimi, ameliyattan sonra tekrar 2. bir ameliyatın gerek kalmayacağını, başarı oranını, nüksetme durumu vs. Size şunu söyleyebilirim ben 36 yaşımdayım, ameliyatımı geçen sene oldum yaklaşık 5.000 TL hacadım ki sağlık için mevzusu olmaz yüzde 10 ihtimal dahi olsa bence yaş çok ilerlemeden emin ve tecrübeli ellerde bence denemekte fayda var tabiki kimseyi yönlendirmek istemem benim sadece acizane kanaatim. İleri yaşlarda başarı oranı oldukça düşüyormuş hatta 55 yaşlarında bir tanığımı ameliyat etmediler. Yalnızca ameliyat yapacak kişiyi, ekibi ve hastaneyi iyi seçmek gerekiyor daha yazacaktım fakat zamana takıldım. Sağlıcakla kalın.

armani
03-27-2010, 01:23
Sayın arkadaşım,
Ypılan ameliyatın şeklini bana yazmanızı rica edeceğim. Bu bir ameliyat mı? yoksa radyofrekans operasyonu mu?

Ayrıca bu işlemden evvel girdiğiniz uyku tetkikinde AHİ kaç çıkmıştı ki şimdi 14 e düştü diyorsunuz.

Şu anda uyku durumunuz nasıl? saygılarımla..

heveskar
03-28-2010, 02:34
ahi değerim 6 ancak yoğun horlama ve uyku bölünmesi yaşıyorum
ağzım sürekli kuruyor sürekli su içmek ve sürekli çişe kalkmak zorunda kalıyorum
bana neden cihaz önerilmedi. ve cihazı kendim alsam basınç ayarını nasıl halledebilirim.
ayrıca bu testlerde hata olması ihtimali hiç mi yok. hangi durumlarda test sonucu hatalı çıkar bilgisi olan var mı?
çünkü benimle birlikte uyuyanların söylediği pancar motoru gibi horladığım ve nefesimin de kesildiği nefessiz kaldığım. tam bu esnada şiddetli terleme de başlıyormuş.
ne yapmam lazım
cihaz almak istiyorum ne almalıyım

MehmetTR
03-29-2010, 10:40
Uyku testi yapan hastanalerin ilgili birimlerine (Nöroloji, KBB yada Göğüs) müracaat ederek uyku testi yaptırmanız gerekmekte.

uyumaz
04-07-2010, 13:28
Syn armani,Ameliyattan önce Ahi 37.9 sonra 14, Ameliyat yumuşak damak ve dil köküne RF tedavisi, Küçük dil ve çevresine cerrahi müdahele, çenenin altından gırtlağın hemen üstünden kesit açılarak dil kemiğinin gırtlak kemiğine asılması.

uyumaz
04-07-2010, 13:52
Ameliyatın en zor kısmı tahminim gırtlağın üstünden açılarak dil kemiği (hyoid Deniliyor) gırtlak kemiğine asılması ve küçük dil ve çevresinin şekillendirilmesi. Bence iyi bir hekim ameliyatın bu kısmında önemli çünkü oldukça hassas bölgeler. RF tedavi bildiğim kadarıyla tek başına çoğu zaman olumlu sonuç vermiyor, beraberinde anlattığım operasyonlarla başarı oranı artıyor.

uyumaz
04-07-2010, 14:10
Şu anki durumuma gelince eskiye göre oldukça iyiyim Allaha şükür sadece sırt üstü yatarken zaman zaman uyanıyorum. Son olarak ameliyatı cpap tedavisinde başarılı olamayan arkadaşlara, iyi ve tecrübeli bir doktora (Üniversite hastanelerinden araştırılabilir) olmak koşuluyla tavsiye ederim.

armani
04-15-2010, 14:51
Somnaplasti yanında buna ilave olarak yapıldığı anlaşılan bu ameliyatı hiç duymadım.Ancak araştıracağım. İyilik duygusuna sahip olmanız beni sevindirdi. saygılarımla

en iyisi cpap
04-15-2010, 23:10
herkeze merhaba,
horlama sebebiyle rahat uyuyamayan herkeze seslenmek istiyorum, uzun süredir horlama ve uyku apnesi yüzünden doğru dürüst uyku uyuyamıyordum, hastaneye de gittim uyku laboratuarında da yattım (ancak laboratuarda doğru dürüst uyuyamadım), kbb doktoruna da gittim burnuma birtakım işlemler yapıldı hastaneye defalarca gittim geldim bir türlü horlama/apne sorununa kesin bir çözüm bulamadım, birgün internette bu konuda araştırma yaparken cpap cihazının horlama/apne sorunu için iyi bir çözüm olabileceği konusunda yazılar yorumlar gördüm ve denemeye karar verdim. Medikal cihazlar satılan bir yerden Plusmed Marka cpap cihazı aldım ve kullanmaya başladım. İlk gece 4 mb basınç ile denedim. Eşim yinede horladığımı söyledi, ertesi gece 4,5 mb ile denedim, eşim horlamamın azaldığını ama yinede arada horladığımı söyledi, ertesi gece cihazın basınç ayarını 5 mb olarak ayarladım ve artık horlamıyorum, cihazı kullanmaya başlamadan önce sık sık gece genellikle korkulu rüyalar görerek nefes nefese uyanıyordum, ertesi gün yorgun uyanıyordum sabah kalkmakta çok güçlük çekiyordum, artık bu olumsuzlukların hiçbiri kalmadı. Hastanelerde uzun süre uğraşmaya vakti olmayanlara seslenmek istiyorum; horlama ve apne sorununuz varsa bu cihazı alarak denemenizi tavsiye ederim, bu benim şahsi fikrim. Cihazın fiyatı iyi bir cep telefonu kadar. Pek çok horlama/apne rahatsızlığı olanlarda faydası olacağına inanıyorum, cpap cihazı kullanmaktaki tek sorun maske ile uyum sağlıyabilmek. Maske uyum sağlıyabildiğiniz taktirde bu cihaz sorununuza çözüm olacaktır. Ancak yanlış anlaşılmasın hastaneyi doktoru boşverin uğraşmayın demiyorum, hastaneye gitmek için yeterli vaktim yok diyenlerdenseniz bir deneyin derim. Herkese sağlıklı günler diliyorum, saygılar..

uyumaz
11-24-2011, 11:33
Elbette ameliyat olmuş birisi olarak söylüyorum en iyi alternatif cpap tedavisi.