PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Bu nedir?

LunarH2O
03-23-2005, 18:56
Bu narkolepsi hani şu insanların nerede olurlarsa olsunlar aniden uykuya daldıkları hastalık mı? Hani caddede karşıdan karşıya geçerken aniden bir kriz geliyor ve o anda uykuya dalıyorsun. Bir belgeselde izlemiştim, gerçekten ürkütücü bir durumdu. Düşünsene engel olmak kesinlikle mümkün değil ve nerede yakalanacağın da belli değil. Bu o hastalık mı yoksa onun başka bir adı mı var?

Kafka
03-23-2005, 19:43
Bu narkolepsi hani şu insanların nerede olurlarsa olsunlar aniden uykuya daldıkları hastalık mı? Hani caddede karşıdan karşıya geçerken aniden bir kriz geliyor ve o anda uykuya dalıyorsun. Bir belgeselde izlemiştim, gerçekten ürkütücü bir durumdu. Düşünsene engel olmak kesinlikle mümkün değil ve nerede yakalanacağın da belli değil. Bu o hastalık mı yoksa onun başka bir adı mı var?

Belgesele gerek yok, benim yakın bir tanıdığım, konserde, konuşurken vs. uykuya dalıyor. Hatta bir defasında araba kullanırken kırmızı ışıkta durduğunda uyumuş :yikes:

Narkolepsi ile ilgili bulduğum bilgiler şunlar:
"Gündüz aşırı uykulu olma ve 15 dakikadan az, karşı konulamaz uyku atakları olur. Gülme, öfke, heyecan, cinsel ilişki, korku, utanma ile tetiklenen kısa kas zayıflığı veya felci dönemleri geçirir. Bir kısmında uyanırken bilinç yerinde olduğu halde hareket edememe bulunur, bu 1 dakikadan kısa sürer.
Narkolepside periyodik bacak hareketleri ve uyku apnesi de görülebilir. 15 yaştan önce başlar tedavi olunmazsa devam eder.
Tedavisi düzenli yatış zamanı, gündüz şekerlemesi izni, ani uykuya karşı güvenlik önlemleri, gündüz için uyarıcılar, antidepresan kullanımı biçimindedir."

Yalnız uyku apnesinin de gündüz aşırı uyku hali yaptığını biliyorum. Teşhis için bir doktora görünmek ve bir uyku laboratuarında birkaç gece geçirmek lazım diye düşünüyorum.

doganriza
03-28-2006, 09:56
Narkolepsi tanısındaki uyku testleri gündüz yapılıyor.
MWT ve MSLT dediğimiz testler
MSLT Çoklu uyku latans testidir.
Toplam 5 kez yatağa yatıyorsunuz ve uyku başlangıcınızın 3,5 dk dan kısa olması gerekiyor
MWT ise uyanıklık direç testi.
Yatağa yatıyorsunuz uyumamanız söyleniyor. Bakalım ne kadar dayanacaksınız
:)

uinen
04-27-2006, 20:20
Antidepresanlarin ise yaradigindan emin degilim. Tabii cesit cesit var ama kesinlikle uyutucu ozelligi olanlar ters etki yapip da uyanik tutmuyor bunu rahatlikla soyleyebilirim deneyimli olarak. Tabii bunyeden bunyeye degisirse o baska.
Bunun disinda heyecan,fiziksel yorucu hareketler,eglenmek bile tetikleyebiliyor brasi dogru.

O bahsedilen testlerin bir tanesinde ben de odada kalmistim merak edip. Sonuc:o orada fosur fosur uyurken doktor monitorden kontrol ediyor ve bu olanaksiz,bu adam uyumuyor,yahut beyni uyumayi unutmus vb seklinde bir dialog geciyor:) Tabii bunun kisisel bir durum oldugunu soylemeden gecemeyecegim...:s4:

minerva
08-31-2006, 21:39
Bir yılı aşkın bir süredir anti-depresan , yanısıra yatağa gitmeden önce kullanmak üzere ikinci ve farklı bir madde içeren bir anti-depresif kullanıyorum. Bu ikincisinin yatıştırıcı özelliği var ve etkisi bakımından yeşil reçeteyle satılanlardan farkını görmedim. Fakat işte bu ikinci ilacı almadan benim uykuya dalmam mümkün olsa da çok kötü bir uyku oluyor. Üstelik ilelebet bu ilaçlarla yaşamak da istemiyorum. Üstelik benim önde gelen meselelerimden biri "ritm bozukluğu" dedikleri şey ve bunu da tek başına ilaçlarla halletmek olanaklı değil...

sabr
11-28-2006, 01:45
narkolepsi özellikleri taşıyan bir hastada burun eti veya nefes sorunundan dolayı o özellikleri taşıyabilir mi?

sabr
11-28-2006, 01:47
istanbul ve ankaradaki arkadaşlar sitemize bir uzman veya öğrenci doktor üye yapsanız iyi olmaz mı?

salome
11-28-2006, 13:18
istanbul ve ankaradaki arkadaşlar sitemize bir uzman veya öğrenci doktor üye yapsanız iyi olmaz mı?
Sevgili sabr,

Sitemizin asıl amacı uyku hastalığı/sorunu olan üyelerin bunları birbirleriyle paylaşmaları, dertleşmeleri, doktor, uyku merkezi ya da alternatif çareler tavsiye etmeleri ayrıca uykusuz bir şekilde bilgisayar başında geçirdikleri saatlerde başka zevk ve dertlerini de paylaşmaları.

Uyku konusunda uzman doktorların forum şeklinde değil ama sadece bilgi veren web siteleri var bildiğim kadarıyla.

Zaten muayenesiz, laboratuvarsız, online bir doktorluk hizmeti ne kadar faydalı olur bilemiyorum.

spm
12-10-2006, 18:12
ya bi efsanesi vardı narkolepsinin neydi?

uyku_lab._teknisyeni
01-01-2007, 02:41
ya bi efsanesi vardı narkolepsinin neydi? bi efsane biliyorum ama Kleine Levin Sendromu (http://www.uykusuz.biz/showthread.php?p=3434#post3434) ile ilgili..En eski tarihsel yazıt Hint Destanı Romayana'da mitolojik kahraman Kumbhakarna'nın günlerce süren uyku dönemlerinin olduğu,uyanınca obur yemek yediği ve yeniden uykuya daldığı yazılıdır.

Destan bumudur acep :)

denezed
01-05-2007, 20:33
Ben narkolepsiyle ilgili bir kavram kargaşasının olduğuna inanıyorum. Çünkü 'uyku apnesi' bi de 'katapleksi' adlarıyla çok anılıyo. Sadece 'uyku apnesi' ve sadece 'uyku katapleksi' diye geçen hastalıklar da olduğuna göre, iş bu kadar karışık olmamalı.:idea:
Ben ilaç tedavisine başladım; ama şunu gördüm, narkolepsi biraz da 'huzursuz bacak sendromu' ve 'kronik yorgunluk' gibi hastalıklara benziyor.
'Uyku apnesi' ve 'katapleksi' gibi hastalıklarda ise, sinirlerin ve reflekslerin biraz daha sarsılmasıdır.Zannediyorum ki böylece bu hastalar epilepsi ile örtüşük değerlendirilebiliyolar.
:help:Yani narkolepsinin, diğer hastalıklarla gösterdiği ortak özelliklere dikkat etmek gerekiyor.Bu depresyon da olabilir, hormon -kan dengesizlikleri de olabilir.
Ve Antidepresanların uykuyu açması için kullanılmasına da anlam veremiyorum .:sus:

uyku_lab._teknisyeni
01-09-2007, 01:41
Ben narkolepsiyle ilgili bir kavram kargaşasının olduğuna inanıyorum. Çünkü 'uyku apnesi' bi de 'katapleksi' adlarıyla çok anılıyo. Sadece 'uyku apnesi' ve sadece 'uyku katapleksi' diye geçen hastalıklar da olduğuna göre, iş bu kadar karışık olmamalı.:idea:
Ben ilaç tedavisine başladım; ama şunu gördüm, narkolepsi biraz da 'huzursuz bacak sendromu' ve 'kronik yorgunluk' gibi hastalıklara benziyor.
'Uyku apnesi' ve 'katapleksi' gibi hastalıklarda ise, sinirlerin ve reflekslerin biraz daha sarsılmasıdır.Zannediyorum ki böylece bu hastalar epilepsi ile örtüşük değerlendirilebiliyolar.
:help:Yani narkolepsinin, diğer hastalıklarla gösterdiği ortak özelliklere dikkat etmek gerekiyor.Bu depresyon da olabilir, hormon -kan dengesizlikleri de olabilir.
Ve Antidepresanların uykuyu açması için kullanılmasına da anlam veremiyorum .:sus:
denezed arkadaşım..açık konuşmak gerekirse bahsettiklerinden anladığım kadarıyla bu konuya biraz yüzeyelsin..yanlış anlamazsan düşüncelerin ile ilgili bende yorum yapmak istedim..alıntıları renklere gore yazdım...

narkolepsi ile beraber OSAS yani tıkanıklığa bağlı uyku apneside görülebilir..ve narkolepsinin katapleksiyle (heyecan,korku vb. durumlarda iskelet kaslarında geçici güç kaybı şeklinde tabir edilebilir) görüldüğü durumlarda var...
uyku apnesi var ama uyku katapleksisini hiç duymadım..
narkolepsinin kronik yorgunlukla ilişkisi hakkında bir bilgim yok ama huzursuz bacakla uzaktan yakından bir bağlantısı olmadığını biliyorum..hiçbirinin birbiriyle bağlantısı yok mu..tabi ki var..mesela huzursuz bacağın PLM (uykuda bacak hareketleri) ile veya PLM in OSAS ile vb. bağlantısı var..
buna tam olarak katılıyorum...:thumbsup:
işte buna bende inanamıyorum...

Saygılar...